Abartı buldum, katılmadığım yerler var, hayır benim doğrum bu vb diyenlere saygım sonsuz, tartışma ve diyalog da böyle gelişir.yahu hakkaten ilginç! "okumadım"lar "çok uzun"lar ?? başladım ve bir anda sonu geldi. şu an çocuk sahibi olup eleştirilen durumları yapmış olanlar aşırı bir savunmaya geçmiş.
gerçekten kim berkli kankalı konudaki tip gençlere yapılan bu eleştirilere "abartıyorsun" diyebilir? tüm gençlik elbette böyle değil. ama işte konu sahibi de bu tip cahil nesilin azalması için biraz farkındalık oluşturmaya çalışmış. kendisi de söylemiş zaten mübalağalarda bulunduğunu. ki anlatımlarda dikkat çekmek için kullanılan bir teknik şaşırılacak bir şey değil bence.
konu sahibine katılıyorum sonuna kadar. çocuk doğmadan başlanılıyor gösteriş içeren hazırlıklara. doğum odası süslemeleri, bebek arabaları, beşikleri şusu busu... hepsi de en pahalısından. kimin gücü neye yetiyorsa onun biraz daha pahalısını alma çabasında. hepsini resimleyip sosyal paylaşım sitelerine koyma durumları... yani amaç üzüm yemekten çoktan çıkmış durumda. bir milyon adet oyuncağı olan dikkat eksikliğine , hiperaktiviteye aday mini mini çocuklar büyüyor.
ben çocuğumu düzenle yetiştireceğim diye uyku saati, yemek saati belirleniyor. oysa çocuk zaten acıktığında annesine sinyal gönderir, keza uykusu geldiğinde de..
15 yaşındaki bir çocuğun cinsellik yaşamasına bile normal diyelim ama bu çocukların hayatı bundan ibaret olmuş! başka konularda hiçbir bilgi birikim edinmeye çalışmaksızın sırf beğenilmek, populer olmak adına ellerine sigara alıp, erkeklerle düşüp kalkmayı marifet sayan çocuklar acınası değil mi?
konu sahibi de işte bu zavallı çocukların azalması için, bırakalım maddiyatı biraz daha maneviyata dönelim diyor..
sonuna kadar katılıyorum..[/QUOTE
Ha bir de konu uzun diye okumadık diyorlar ya, başlığa aldatılıyorum yazsaydınız okunurdu...
Ben istanbul'dayken Maslak bölgesinde calisan cogu yabancilarla ayni sitede oturdum. Cocuklardan dolayi bazi davetlerine katildim. Hic birinde baby shower, garden party, konseptli dogum günleri falan görmedim. Yan evimde oturan Hollandali kadin hamileydi. Bir aksam gitmis dogurmus, ertesi gün diger cocuklarina bahcede sofra hazirlarken gördüm ki kadinin karni inmis. Öyle anladim dogurdugunu. Bir hafta sonra da kendi milletinden arkadaslariyla beni de cagirdi eve bebek görmeye. Kadin bir cesit kek yapmis, cay, kahve ve kücük cocuklara bebeklere de kemirmeleri icin havuc, salatalik, kereviz sapi kesmis o kadar. Bebek de salonun bir kösesinde sepetinde yatiyor.
Bir de bunlar böyle davetleri saatli söylerler. Yani saat 2-4 arasi dediler mi herkes 2 de gelir ve 4 te gider. Coluk cocuk ögretmisler herkes tabagini bardagini icinde kalanlari döker mutfaga koyar. Diger cocuklarinin yas günlerinde de anne kendi evde pasta yapar, diger cocuklarin anneleri de birlesir tek bir oyuncak getirirlerdi cocuga. Bana cok yabanci geliyordu bunlar. Cocuklara sabah 1 saat aksam üstü okuldan gelince 1 saat tv acardi o kadar. Teknoloji yerine kadin hic üsenmeden cocuklar okuldan her geldiginde yeni dogan bebegi de alip Belgrad ormanina götürür yürütürdü cocuklarini.
Simdi 6 senedir baska bir ülkede yasiyorum. Burada da insana dogaya eskiye kiymet var. Adamlar o kadar refah icindeler ama mesela en kalitelisinden bir tane ayakkabi aliyorlar cocuklarina. Yazin birer tane terlik, sandalet ve spor ayakkabilari olur. Meyveyi sebzeyi gider tarlasindan toplarlar. Hem tarla sahibine yardim hem de dogal gida. Üzülerek görüyorum ki konu sahibinin yazdigi konular hep bizim ülkemizde var. Her seyin en iyisi en lüksü olsun, hic yürümeyelim, markette ne kadar hazir gida varsa alalim kendimiz yapmayalim. Cocuklara hep yeni kiyafet alalim tamir etmeyelim. Baby shower nedir ya. Ben zaten uzagim ama orada olsam bile cagirana gitmem. Burada millet asgari ücretle 5-6 tane iphone alabiliyor, bizde 4 asgari ücretle 1 telefon alinabiliyor yine de dünya borcun altina girip aliyorlar. Refah seviyesi yüksek toplumlar mütevazi yasiyorlar, bizim gibi gelir ve yasam kalitesi düsük ülkeler de en lüksün en pahalinin pesinde.
Kendi adıma yazınızın çok faydası oldu ve birtakım konularda kendimde hatalar buldum. Şu an çocuğum yok ama en azından hayallerimdeki hataları farkettimAbartı buldum, katılmadığım yerler var, hayır benim doğrum bu vb diyenlere saygım sonsuz, tartışma ve diyalog da böyle gelişir.
Neler yapılır, nelere dikkat etmek gerekir, bir fikir oluşur herkeste.
Ama, kendisi yaptığı için sebepsiz alınan ve şiddetli/yıkıcı şekilde atarlanan,
Farklı görünmek için karşı çıkan,
Dil Bilgisi dersi vermeye kalkan,
Retro ya da banal bulduğu için "kişisel gelişim hede hödesi" diye ayar vermeye çalışan (ironiye bakın ki, irrite olurum K.g den ve onların dilinden, para tuzağı kitaplarından) oluyor, trajikomik :)
Gençlere şaşırmamak gerek:) tam da bu yüzden işte diye düşünüyor insan.
...
Çok güzel açıklamışsınız, kaleminize sağlık, derdim yerini bulmuş..
....
Aklıma gelmedi değil.
Ama bu kez bunun savunması ile uğraşacaktım sayfalarca.
Bebek aldırma, zar dikme, kayına yürüme, görümceye iç çekme, kp derle alışveriş olunca uzun yazı çok sıkıcı olmuyor belki de.
İronik olan da, sabır ve okuma alışkanlığı olmayan gençlerin sebebi biziz dediğimiz yazıyı uzun diye okumaya üşenmemiz:):)
Bana abartı geldi doğum günü partileri, baby Showerlar, bir sürü kurslar oyuncaklar vs. Benim çevremde bunlar yok. Dediğiniz gibi tüketim çılgını dilden bihaber gençlik yetişiyor ama o dediğiniz şeyleri zenginler yapıyor olsa gerek
Çok doğru tespitlerde var, katılmadığım durumlarda.
Ne yazık ki çağa ayak uyduralım derken çağın da önünde koşturuyoruz. Ya da çocuklarımızı koşturuyoruz. Sade yaşayamıyoruz, zorlanıyoruz. Yarış atı gibiyiz çocuklarımızı da bu şekilde yetiştiriyoruz.
Benim en hassas olduğum nokta çocuklarınızın güzel konuşmasını, güzel yazmasını, varlığı da yokluğu da bilmesini sağlayın.
Yazdıklarınızın katıldığım kısımlarında değişimler yaşanmasını çok isterim ama mümkün görünmüyor. Tüketim çılgınlığı baş edilebilir durumda değil. Çocuklar birbirlerine karşı çok acımasız.
Son bir ekleme lütfen çocuğunuzun kitap okuyan, gelişen bir insan olmasını istiyorsanız siz de kitap okuyun. Ancak o şekilde bu alışkanlığı edinebilir.
Tabii ki vardır. Bizim zamanımızdaki gençliğin de başka sorunları vardı. Bak görüyoruz bizle yaşıt, bizden büyük insanların şurda nasıl yazdığını. Dili hepimiz süper kullanmıyoruz ergenken nasıldı acaba.maalesef abartı değil, doğunun küçük bir ilinde yaşamama rağmen benim çevremde var ve bu durumdan çok muzdaribim. ister istemez çocuğumun da etkilenmesinden korkuyorum. kızımın ilk doğum gününde sade bir pastane pastası ve akşam tv karşısında yenecek çerez vs.. ile kurduğum sade bir sofraya birkaç yakın arkadaşımı davet etmiştim hediye olarak da kızıma o gün giydiği uygun fiyatlı cici bir elbise almıştım. yadırgandığımı söyleyebilirim.
bunları yapan kesim içinde en şaşaalısını tabi ki çok zengin bir arkadaşım yapıyor (anlatsam inanmazsınız tanınabilirlik kaygısıyla anlatamıyorum) ama inanın diğerleri de iyi ekonomik seviyelere sahipler bunun yanı sıra eğitim ve mesleki durumları da çok iyi olmasına rağmen aynı hırsı ve çabayı onlarda da gözlemliyorum.
Harika,
10 kere beğen tuşu niye yok..?!
Yaptığı saçmalıklara medeni ve garbe dönük diye kılıf uyduran,
olması gerekeni/ insanı/ aileyi hatırlatan öğelere de gerici/ şovenist ve çağın gerisinde diye çamur atanlara, umarım güzel bir örnek olmuştur yaşadıklarınız...
maalesef abartı değil, doğunun küçük bir ilinde yaşamama rağmen benim çevremde var ve bu durumdan çok muzdaribim. ister istemez çocuğumun da etkilenmesinden korkuyorum. kızımın ilk doğum gününde sade bir pastane pastası ve akşam tv karşısında yenecek çerez vs.. ile kurduğum sade bir sofraya birkaç yakın arkadaşımı davet etmiştim hediye olarak da kızıma o gün giydiği uygun fiyatlı cici bir elbise almıştım. yadırgandığımı söyleyebilirim.
bunları yapan kesim içinde en şaşaalısını tabi ki çok zengin bir arkadaşım yapıyor (anlatsam inanmazsınız tanınabilirlik kaygısıyla anlatamıyorum) ama inanın diğerleri de iyi ekonomik seviyelere sahipler bunun yanı sıra eğitim ve mesleki durumları da çok iyi olmasına rağmen aynı hırsı ve çabayı onlarda da gözlemliyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?