Kanser, beslenme ve egzersiz
Dr. Haluk Saçaklı
Kanser günümüzde dünyanın en korkulu hastalığıdır.Bu hastalığın tedavisinde hala çok sınırlı başarılar elde edilebiliyor.
Vücudumuz, milyonlarca hücrenin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. ınsanın yaşadığı sürece, vücuttaki bu hücreler bölünerek çoğalır. Yaşam boyu bu olaylar hep belirli bir düzen içerisinde gerçekleşir. ınsanın yapısı, kansere etki eden faktörlerin başını çeker.
Bazılarının hücreleri genetik olarak daha dayanıklı iken, bazı kişilerinki oldukça dayanıksızdır. Bu kişilerde hücre çeşitli nedenlerle değişime uğrayarak büyümeler görülür.
Büyüyen bu tümörlerin bazıları zararsız, bazıları oldukça zararlıdır. ıyi huylu denilen tümörler diğer dokulara yayılmayanlardır.Halbuki kötü huylu tümörler zamanla diğer doku ve organlara yayılabilir. Eğer yayıldığı organ insan yaşamının sürdürülebilmesi açısından çok önemli ise sonuç ölümle bitebilir.
Nasıl yayılır?
Kanser sadece kalıtımsal olarak yayılmaz. Aşırı sigara, alkol, hava kirliliği, ruhsal gerginlik, stres, yanlış ve kötü beslenme, kimyasal maddelerle yakın temas, hepatit C ve B virüsleri, aşırı güneş ve röntgen ışınları kanser oluşumunu hızlandıran olumsuz faktörler olarak sıralanabilir.
Nasıl yaşamalı?
Günümüzde en çok konuşulan konu; kanserden korunabilmek için nasıl yaşamalıyız sorusudur. Bilinçli bir yaşam sürmekle sadece kanserle mücadele etmiş olmuyoruz, diğer taraftan sağlıklı yaşamın temel hedeflerini de yakalamış oluyoruz.
Sağlıklı yaşamın sırrını da açıklayacak olursak, hepimizin çok iyi bildiği ama uygulamaya gelince pek de başarılamayan yeterli ve dengeli beslenmek, düzenli ve bilinçli egzersiz yaparak iyi bir yaşam sürmektir.
Dünyadaki kanser vakalarının yaklaşık 1/3 ünün besinler ve besin alma şekillerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Besinleri alırken nelere dikkat etmeli:
Doğanın bize sunduğu tüm besin öğelerinde bir taraftan kansere sebep olan maddeler bulunurken, diğer taraftan da kanserden koruyan özellikleri vardır. Önemli olan bu dengeyi kurabilmek ve olumsuz özellikleri yaratabilecek ortamdan kendimizi uzaklaştırabilmemizdir. Bazı yiyecekleri pişirirken ve uzun süreli muhafaza ederken yaptığımız hataları ilk etapta ortadan kaldırmamız gerekir.
Eti uzun süreli ızgara yaparsak kansorejen maddelerin çıkmasına neden oluruz.
Kızartma şeklinde yapılan pişirme yöntemleri, ızgara ya da haşlama yöntemlerine nazaran kanser riskini artırır.
Kullandığımız araçların cinsi de çok önemlidir. Alüminyum kaplı ve kalaysız tencereler risk taşırken, çelik ve çizilmemiş teflon tavalar riski azaltır.
Pişmiş bir yemeğin uzun süreli oda sıcaklığında kalması, defalarca aynı tenceredeki yemeği ısıtmak sağlık açısından sakıncalıdır.
Aşırı şişmanlık kanser oluşumunu hızlandırır. Şişmanlık erkeklerde bağırsak ve akciğer, kadınlar da göğüs, rahim, yumurtalık kanserinin daha çok görülmesine neden olur.
Ayçiçek, mısır özü ve pamuk yağları kanser oluşumunu destekler.
Sıvı yağların hidrojenle doyurulması ile yapılan margarinler kanser açısından daha da tehlikelidir.
Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitleri koruyucudur. Kanser riski taşıyanlar margarin ve bitkisel yağları azaltıp balık yağı, zeytinyağı ve fındık yağlarına yönelmelidir.
Kansere karşı C ve E vitaminli antioksidanlar mide kanserini, ağız, yutak ve nefes borusu kanserlerini; A vitamini akciğer kanseri riskini azaltırken; E vitamininin erkeklerde prostat kanserini; B vitamininin ve kalsiyumun kalın bağırsak, meme kanserlerinden koruyucu etkisi vardır.
Sebze ve meyva türlerinden seçeceklerimizin dışında; brokoli, lahana, karnabahar, turp otu, hardal otu, sarmısak, soğan, portakal, limon, greyfurt, taze biber ve tüm yeşil yapraklı sebzeler bolca tüketilmelidir.
Düzenli yapılan egzersizler bir yaşam tarzına dönüştürülürse, kanserden o kadar uzaklaşmamıza neden olacaktır. Çünkü fiziksel hareketliliği iyi olan, ayrıca egzersiz yapanlarda tümör riski azalır.
alıntıdır