Aktiviteler hesaba katılmazsa günlük kalori ihtiyacım yaklaşık 1700 kcal. Her gün bir saat yürüyerek 300 kcal yaktığım için de kalori ihtiyacım 2000 kalori.
Günlük 1250 kcal'dan başlayarak günlük 900 kcal ile bitirdiğim 2 aylık bir diyetle 7 kilo verdim.
Her bir kilo 7500 kalori ediyor. Yani toplamda 7500 kilo fazladan alırsanız 1 kilo almış, 7500 kilo fazladan verirseniz de 1 kilo vermiş oluyorsunuz.
Örneğin günlük kalori ihtiyacı 2000 kcal olan biri her gün 1000 kcal alırsa 7-8 günde 1 kilo vermiş oluyor. Daha kısa sürede kilo verilmek istenirse daha düşük kalorili diyetler yapılması gerekiyor.
Bununla birlikte, 1000 kalorinin altındaki diyetleri denemiş biri olarak söyleyebilirim ki bu tarz diyetlerin kısa sürede kilo verdirmek dışında uzun vadede hiçbir faydası yok. Çok sevdiğiniz ama içine giremediğiniz bir elbisenizin içine yalnızca bir seferliğine girebilmek için bu tarz diyetler uygun olabilir ama uzun vadeli kilo vermek isteniyorsa mümkün olduğunda geniş bir zaman diliminde vermek gerekiyor.
1000 kalorinin altındaki diyetler bir süre sonra metabolizmayı inanılmaz yavaşlatıyor. Çünkü vücut bir süre sonra alınan enerjiyi yaktığı enerjiye denk tutmaya çalışıyor. Bu vücudun savunma mekanizması bir nevi. Dolayısıyla, siz ne kadar az kalori alırsanız alın, vücut ona göre yakmaya alıştığı için kilo vermek bir süre sonra duruyor. 1000 kalorinin altında beslendiğim 1 ayın sonunda benim başıma gelen buydu. Kilo veremediğim gibi, baş dönmesi, göz kararması, el titremesi ve kalp çarpıntısı yaşadım. Bunun üzerine aldığım günlük kaloriyi aşamalı olarak 1050 ve 1250'ye çıkarttım.
Şu an istediğim kiloya inmiş durumdayım. Günlük kalori alımımı 1 hafa sonra 1500'e, daha sonra da 1750'ye çıkarıp bundan sonra yalnızca mevcut kilomu korumaya çalışacağım.
Herşeyin başı sağlık. Sağlığı bozulunca insanın gözü kilo filan görmüyor.
Herkese sağlıklı günler.