Kalan mirası harcamada eşin söz hakkı var mıdır?

Çok şükür anne babalarımız vefat filan etmedi, kp eski evini müteahite verdi eşime 45 bin tl kaldı. İkimizde çalışıyoruz. Eşim kvdemlerin evine cam balkon yaptırmak istiyor tek eksikleri oymuş. Yeni evlerinin çeyrek fiyatını eşim ödediği için bekarken biz baya borç yaparak evlendik, 2 yıl dolacak hala bitmedi borçlarımız. Babasından kalan para olduğu için istediğine harca diyorum. İkimizin biriktirdiği para olsaydı bizim evimiz yokken her kim olursa olsun başkasının evinin eksiklerini yapmasını istemezdim. Sonra bende isterdim yaptırmasını. Benim babamda abime arsa aldığı için bana 20 bin tl verecek. Eşimde ikisini birleştirip ev alma işine gireriz diyo ben anlamadım bu işi ben ona karışmıyorum. Bu konularda söz hakkı düşüyor mu eşlere sizce?

45+20 bir ev etmese de epey bir para ve ev için kullanılması aslında mantıklı...
Paranızı alıp kendi isteğine göre harcasa idi o zaman başka...cam balkon işinden de eşinizi vaz geçirn bence, yeteri kadar yardım etmiş, cam balkon yaptırana kadar paralarınızı birleştirir bir ev alırsınız
Tabii ev eşinizin ya da sizin üzerine tapulu olması kaydıyla, gidip tapuyu kendi ailesinden birinin üstüne yaomayı düşünüyor ise olmaz. Öyle yapan çok var.

Bana göre evlendiğinde senin paran benim param lafı olmaz. Ev alınacaksa ikinize alınacak. O zaman deyin ki istemiyorum ev almayalım siz de kendi istediğinize göre harcarsınız paranızı. Ama yanlış bence bu düşünceniz. Eşiniz size parayı bana ver değerlendireyim dememiş aksine sizin için hayırlı bir iş olarak düşünülebilecek ev alma girişimi için kullanalım demiş. Üstelik bir tek sizin paranız değil eşiniz de kendine kalan parayı koymuş. Burada yanlış ne var ben göremedim.

Adam ver paranı da bi güzel yiyelim dese cemkir diyeceğim de ev alalım demiş. Bu kadar abartmanın alemi yok. Haa sen istemiyorsundur, güzel bi dille anlatırsın. Para sadece onun ailesinden gelseydi de bu tutumu sergiler miydin merak ettim

Çok şükür anne babalarımız vefat filan etmedi, kp eski evini müteahite verdi eşime 45 bin tl kaldı. İkimizde çalışıyoruz. Eşim kvdemlerin evine cam balkon yaptırmak istiyor tek eksikleri oymuş. Yeni evlerinin çeyrek fiyatını eşim ödediği için bekarken biz baya borç yaparak evlendik, 2 yıl dolacak hala bitmedi borçlarımız. Babasından kalan para olduğu için istediğine harca diyorum. İkimizin biriktirdiği para olsaydı bizim evimiz yokken her kim olursa olsun başkasının evinin eksiklerini yapmasını istemezdim. Sonra bende isterdim yaptırmasını. Benim babamda abime arsa aldığı için bana 20 bin tl verecek. Eşimde ikisini birleştirip ev alma işine gireriz diyo ben anlamadım bu işi ben ona karışmıyorum. Bu konularda söz hakkı düşüyor mu eşlere sizce?

Aynı evde senin benim olmaz. Hem eşinin düşüncesi çok güzel toplu para neden harcansın. Eğer, ailesi nasılsa ki 45 bin bıraktı eşimde bunun altında kalmamak için onların evini yaptırıyor istediklerini alıyor vs diye düşünüyorsan eşinde yanlış yapıyor. Yani evinize giren tüm para sizin ancak harcama yapılırken de fikrinizin alınması gerekiyor. Ayrı gayrı olmaz.

Miras yahut anne-babadan gelen paraya kimsenin karışma hakkı yok en fazla fikir sunabilir. Sizinki de fikir sunmuş ve gayet mantıklı...

eşinizin teklifi gayet mantıklı ben sözlü olduğum halde sözlüm bana sorar satacağı arsaya verilen teklifi kabul edeyim mi diye ben de fikrimi söylerim mesela arabasını satacaktı sözlü olduğumuz halde sattırmadım çünkü evleneceğiz ve kimse kusura bakmasın karışırım yani :KK70:
evliyken de bu şekilde sizin ailenizden para geliyor olsa bile bu ikinizin geleceği ikinizin yatırımı tabii ki eşinizin söz hakkı olacak sizin paranızda onunkinde de sizin.

kaldı ki hukuken de böyle şimdi ayrılsanız yarısını eşinize verir mahkeme evlendikten sonra edinen tüm mallar ikiye bölünür diye biliyorum ben yanlışsam düzeltin :)

Ben de seni anlamadım. Eşin babasının durumu müsait ve ihtiyacı olmadığından dolayı parayı sizin için kullanmak istiyor. Zaten babasının ihtiyacı olsa size vermez o parayı. Sen “yok kalsın “ diyorsun. Aslında “yok kalsın” demiyorsun ama lafta öyle diyorsun bence. Neden dersen yazının başında yeni evlerinin çeyrek parasını eşinin verdiğini ve hala borcunu ödediğini söylemişsin. Bunu yazma gereği neden duydun? Yani şu an alacağınız 45 bin TL nin aslında sizin hakkınız olduğunu düşünüyorsun ama yazınla tezat durumdasın.

Senin baban da 20 bin TL verecekmiş. O zaman sen de kafana göre harca. Evlilik ortak payda kurabilmektir.

Ben babamı yeni kaybettim eşim ben fikir sormadıkça karışmıyo sen bilirsin diyo bende şimdilik oğlumun eğitimi için yatırım diye bakıyorum

Aslında insanların ailelerinden kalan paralara karışmaması gerekiyor.
Onlara güvenerek mi birbirini alıyor insanlar .
Bu tip durumlarda genelde erkeğin parasına karışılmaz ama kadına intikal edenlere herkes burnunu sokar .Neymiş çocuklarının hakkı varmış.Erkeğe düşende yok sanki çocukların hakkı.
Sinir olmakta haklısınız .

Ben neyi problem ettiğinizi anlamadım.

Senin paranı peşinat yapalım dese yine anlayacağım ama birleştirelim demiş.

Ordan gelen para, burdan gelen para fark etmez, evlilikte bu kadar ayrı gayrı olmamalı.

kaldı ki hukuken de böyle şimdi ayrılsanız yarısını eşinize verir mahkeme evlendikten sonra edinen tüm mallar ikiye bölünür diye biliyorum ben yanlışsam düzeltin :)
Hayır miras kişisel olup söz sahibi olamıyor. Misal ailenizden size ev kaldı, eşiniz boşanırken hak iddia edemiyor o evin üzerinde. Hukuken de böyle yani...Ben de bu şekilde biliyorumo_O

Hayır miras kişisel olup söz sahibi olamıyor. Misal ailenizden size ev kaldı, eşiniz boşanırken hak iddia edemiyor o evin üzerinde. Hukuken de böyle yani...Ben de bu şekilde biliyorumo_O
boşanırkeni sormuyor kadın .
İster keyfi harcarım karışmaya hakkı var mı diyor?

doğrudur ortak mallar bölüşülüyor ama mirası bilemeyeceğim :)

doğru.
Bana daral geliyor biliyor musunuz bu para konularında .Paraya düşkün insandan hoşlanmıyorum ne erkeği ne kadını
Bana da öyle.
Yani miras bu, anne baba o parayı/malı edinirken hiç bir şekilde yanında olmamış bir insan eş bile olsa bence hak iddia etmesi çok itici.

X