Paylaştığınız başlıklar o kadar uçlarda ki. Kimse bunlarla ilgili amaçladıklarınizi aynı anda bilemez. Ayrıca mesela tarih demişsiniz ama ne tarihi? Osmanlı mı? İslam mı? Asya mı? Avrupa mı? Ortaçağ mı?
Din demişsiniz. Bunda amacınız nedir? İbadet etmek için İslam bilgisi mı? Dinler tarihi mı? Mitoloji mı? Yoksa belirli bir kabilenin spesifik inancı mı? Diğerleri için de bu geçerli. Hele tıp ve hukuk var ki aman aman..
Bir de okul mu okumak istiyorsunuz genel kültür edinmek mi? Amacınız gerçekçi değil maalesef başlıklara bakınca.
İste kaybolmayip ,bi yerden baslamanız icin oneriyoruz.İş sahibi tamam olmayin.Sonra neyin daha cok ilginizi cektigini anlayacaksınız ve ona yoneleceksiniz.Ama sizin bileceginiz iş tabi ki.
Allah zenginliği istediğine, ilmi ise isteyene verirmiş.Herkese merhaba,
Kendimi tanıtmak için bir bölüm bulamadım Öğretmenlik ve Genel Paylaşım başlığı altından konu açmak istedim.
Fakat gözden kaçtığını düşünüp buraya taşımaya karar verdim. Eğer yanlış yaptıysam admin Öğretmenlik ve Genel Paylaşım başlığı altından açmış olduğum konuyu silmesini rica ediyorum.
Hali hazırda okuyan, üniversiteye hazırlanan hanımlar varsa yardım eder misiniz ?
Ortaokul mezunu bir kadın olarak, temel eğitimimin çok eksik olduğunu okuyup öğrenirken çok daha iyi anlamamdan dolayı ilk olarak bu uzun öğrenme maratonuna nereden başlamalıyım ?
Okumak ve öğrenmek, hep içimde dert ama bunu yalnız başıma yapmak istiyorum.
Çok fazla sorgulama sürecinden geçtikten sonra çok da geç olmadığını algılayabiliyorum.
Öğrenme ve ders çalışma konusunda bir gününüzün nasıl geçtiği ve tecrübelerinize, tespitlerinize ihtiyacım var. Temelim çok vasat olduğu için kendimi çok kötü hissedebiliyorum diye buradan yardım isteme ihtiyacı hissettim. Aramızda okuyan, üniversite sınavlarına hazırlanan çok fazla arkadaşımız olduğunu düşünüyorum. O yüzden detaylı bir programa ihtiyacım var...
Nasıl bir ders programı hazırlamam gerekiyor ?
Okul ya da yks-ayt sıkıntım olmadığından dolayı ( zaman ve sınav kaygım yok ) acelem yok.
Hayat boyu öğrenmek peşindeyim.
Nasıl bir program hazırlanmalı ?
Bu durumda, ortaokul mezunu bir insan olarak kaçıncı sınıftan başlamalı öğrenmeye ?
Ortaokul dersleriyle mi başlamalıyım ?
Çünkü temelim baya eksikmiş onu anladım. Yani ortaokul derslerinden başlasam, sonrasında nasıl gidebilirim ?
Yks - Ayt gibi müfredatlarla ilerlesem sağlıklı olur mu ?
Lise, Üniversiteye hazırlık, Kpss bu levellerde aynı konuların etrafında mı dönülüyor ?
Benim için hard level olmasını istemem. Genel olarak dersler hep aynı mı ?
Dikkat edilmesi gereken bir şey var mıdır ?
Yeni veya eski müfredat olması bir şeyi değiştirir mi ?
Şuradan başla ya da şöyle yap dediğiniz şeyler elbette vardır.
Sizlerden yardım bekliyorum...
Bir derse kaç saat ve günde kaç tane ders çalışmalı, zamanı derslere nasıl bölmeli ?
En çok merak ettiğim ise bu çalışılan konu ya da derslerin, testlerin tekrarı nasıl olmalı ?
Eminim çoğu kişi aynı şekilde çalışıyor ama gerçekten uygulayıp sonuç alabilen arkadaşlar rica ediyorum fikirlerinizi ve önerilerinizi benimle paylaşır mısınız ?
Günlük mü ? Haftalık Mı ? Aylık mı ?
Hangi derse kaç saat ayırmalı ve günde maksimum kaç derse ağırlık verilmeli ?
En önemlisi de gün içerisinde de tekrar yapmalı mı ?
Her şeyi bilgisayar ile yapmayı düşünüyorum, çalışmak, öğrenmek, araştırmak, sunum veya notlar hazırlamak, program hazırlamak dahi, bilgisayarı defter kalem olarak kullanmak gibi bir tercihim var. Hem masraf olmaması hem de çoğu işimi bilgisayardan hallettiğim için, bu fikir nasıl bilmiyorum ama verimli olur mu ?
Bu tabloyu bilgisayardan nasıl hazırlayabiliriz ?
Ya da kendimize göre nasıl oluşturmalıyız tabloları ?
Amacım verimli bir şekilde ders çalışabilmek olacak.
Çok ilgimi çeken dersler;
* Psikoloji - Sosyoloji ile beraber iyi kavramam gerekiyor - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Sosyoloji - Psikolojiyle beraber iyi kavramam gerekiyor - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Felsefe - Yatkınlığım olduğunu keşfettim - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Türkçe - Eh işte, çat pat - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Edebiyat - Sıfır Bilgi - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Kimya - - Sıfır Bilgi - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Fizik - - Sıfır Bilgi - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Biyoloji - - Sıfır Bilgi - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* İngilizce - Yatkınlık Var - Türkçeyi kuvvetlendirdikten sonra, üstüne düşmeliyim,
* Hukuk - Kendi Haklarım ve Spesifik Konular
* Coğrafya - Çok önemli görüyorum ( Sıfıra Yakın Bilgi - Sıfırdan Öğrenmeliyim ) desem yanlış olmaz,
* Siyaset Bilimleri - Hakim olma ihtiyacı hissettim,
* Ekonomi - Parasız nasıl yaşarım diye sorgularken konu başlıklarına baktım kesinlikle bilmem gereken şeyler var,
* Tıp Bilimleri - Kesinlikle bilmem gereken bir kategori,
* Sanat - Bakış açım açısından önemli,
* Tarih - Çok Vasat - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Din - Çok Vasat - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
Gerçekten eğitimsizliğin acısı dayanılır gibi değil, geri dönüş yaparsanız çok sevinirim.
Allah zenginliği istediğine, ilmi ise isteyene verirmiş.
Böyle ilim isteği olup da cahil kalan görmedim, yolun açık olsun ☺
Ben de mesela üniversite mezunuyum ama lisede fizik dersinden hiç anlamadığım için hırs oluştu ve youtube’da oturup üniversite hazırlık fizik dersi serisi izlemeye başladım. Film izlemeyi sevmem ama o izlediğim dersler bir bilim dalını giriş düzeyinde de olsa öğrenmek haz veriyor ☺
Zaman yönetimi konusunda fikrim;
Evde çocuk yoksa zaman kısıtı söz konusu değilse lise gibi günde 8 dersiniz olsun. Sabah 8’de başlayın, 50 dk ders 10 dk mola şeklinde ilerleyin.
Matematik için KPSS hazırlık setleri youtube’da epey iş görür.
Edebiyat için AYT hazırlık setleri yine iş görür.
Tıp demişsiniz biz ona sağlık bilgisi diyelim, bir sağlık meslek lisesi müfredatını inceleyip ilginizi çeken birkaç dersi kendi programınıza ekleyebilirsiniz.
Tarih ve coğrafyada ben de çok zayıftım KPSS çalışırken güzel bi temel edindim.
Psikolojiye Giriş, Sosyolojiye Giriş gibi kitaplar var her yerde, onlardan okuyabilirsiniz. Giriş minvalindeki kitapları bitirince ilgi duyduğunuz alana ağırlık verip oradan ilerlersiniz zaten.
Öğrenmek istediğiniz alanlar çok fazla bence. Bu yüzden yerinizde olsam bunların arasından misal 5 tane seçerek en az bir ay onlara çalışırdım. Daha sonra duruma göre üzerine bir iki konu daha ekler, bu şekilde ilerlerdim.
Öğrenme kapasitenizi ve günde kaç saat çalışırsanız verimli olacağınızı siz biliyorsunuz üstelik bu kişiden kişiye değişir, o yüzden günde şu kadar çalışın diyemem.
Ben mesela 40 dakika çalışıp mola veremem yorulana kadar çalışırım, sabahları enerjim düşük olur geceleri daha konsantre olurum. Siz kalem kağıt kullanmadan çalışmak istiyorsunuz mesela ama ben illaki görsel olarak görmeyi ve yazıya dökmeyi severim.
Sizin de kendi çalışma prensiplerinizi kendiniz, gerekirse tecrübe ederek oluşturmanız lazım.
Sadece şunu söyleyebilirim, size öğreten biri olmayacağı için, çalışmak istediğiniz konuyu sadece tek bir kaynaktan çalışmayın. Birden fazla kaynağı kullanıp, en doğru sonuca ulaşmaya çalışın.
Tekrarları da haftalık yaparsanız daha kalıcı olur kanaatindeyim.
Evet çok fazla duruyorlar.
Zaman limiti yok. Hayat boyu öğrenme niyetinde olduğum için bu şekilde düşündüm.
Sizin demek istediğinizi anladım. Parçalara ayırmak yerine saatleri, molaları, tekrarları tamamen keyfime göre ama çok zaman kaybetmeden ya da aradan çok zaman geçip unutmama sebep olmadan düzenleyeceğim. Bütün bunların backtest'ini tabi ki alarak gideceğim. İlk etap kendimi deneme etabı olacak. Malum nasıl öğrendiğimi tecrübe ederek, pratik yaparak gitmeliyim.
İsterseniz biraz daha detaya ineyim. Dediğinize yakın olarak şöyle düşündüm.
Önce programın içine bu dersleri ekleyeceğim. Belki ders bile ekleyip bazılarını çıkarabilirim. Sonrasında önem sırasına göre sıralayıp o derslere başlayacağım. Tabi derslerin zamanlarını net saatler olarak değil de tamamen akıllı bir şekilde düzenlenebilir şekilde düşünüyorum.
Yani her zaman çalışma motivasyonum aynı olmayacağı için zamanları tekrardan düzeltip belki mola sürelerini ya da tekrar sürelerini düzenleyebilirim. Aralara ders haricinde kitap okuma ya da etkinlik yerleştirebilirim. Sanırım çok net kuralları sevmiyorum. Eğer ki bana detaylı bir çalışma programı çıkarıyor olunsaydı bu yazı altında o zaman zaten bu dediklerimin profilini çıkarıp taslak haline getirecektim. Sonradan bana uygun olup olmamasına göre yeniden düzenleyecektim. Sabahları aslında en verimli zamanlarım ama o vakitlerde nasıl bir motivasyon sağlarım kendime bilmiyorum. Geceleri tekrar yapmak sanırım daha sağlıklı gün içerisinde çalıştıklarımın hafızama işlemesi ve unutmamak için. Geceleri çok daha fazla içselleştirebiliyorum bilgileri.
Kaynak konusuna gelince de kaynakları internetten bulmak istediğimden belki biraz zorlanabilirim. Her şey online paylaşılabilir, düzenlenebilir olmasını istediğim ve daha az yer kaplaması gerektiği için daha verimli olabileceğini düşünüyorum.
Haftalık olması sanırım gün içerisinde sıkılmamı engeller ve çalıştığım konulara özlem duymam için daha iyi bir bağlayıcı görevi görür diye düşünüyorum. Büsbütün derslerle motivasyon kaybı yaşayabilirim belki o yüzden günlük tekrar yaparsam farklı ders, kitap, etkinliklere verirsem kendimi ders çalışmak beni çok sıkmamış olur. Öyle değil mi ?
İnternetten örnek ders programlarına bakın, sizin için hangisi uygunsa gerekirse düzenleme yapıp onu kullanırsınız. Çünkü ders programını öğrenciyi tanımadan vermek (en verimli zamanınızı, uyku, yemek saatlerini, günde kaç saat calisabileceginizi vs. buradan bilemeyecegimiz için) cokta doğru değil.
Günlük tekrar eğer listenizdeki tüm dersler içinse zor olur. Bana kalırsa tekrar için haftada bir tam gün ayirmalisiniz. Tekrarlar bitincede yine netten konuyla ilgili testler bulup, ilerlemeniz nasıl, eksikleriniz neler bunu görürsünüz.