Kafam rahat değil, düzenim bozuldu...

Tuubba

"Masum değiliz hiçbirimiz"
Kayıtlı Üye
29 Ekim 2019
26
11
Herkese merhaba,

Kendimi tanıtmak için bir bölüm bulamadım Öğretmenlik ve Genel Paylaşım başlığı altından konu açmak istedim.
Fakat gözden kaçtığını düşünüp buraya taşımaya karar verdim. Eğer yanlış yaptıysam admin Öğretmenlik ve Genel Paylaşım başlığı altından açmış olduğum konuyu silmesini rica ediyorum.

Hali hazırda okuyan, üniversiteye hazırlanan hanımlar varsa yardım eder misiniz ?
Ortaokul mezunu bir kadın olarak, temel eğitimimin çok eksik olduğunu okuyup öğrenirken çok daha iyi anlamamdan dolayı ilk olarak bu uzun öğrenme maratonuna nereden başlamalıyım ?

Okumak ve öğrenmek, hep içimde dert ama bunu yalnız başıma yapmak istiyorum.
Çok fazla sorgulama sürecinden geçtikten sonra çok da geç olmadığını algılayabiliyorum.
Öğrenme ve ders çalışma konusunda bir gününüzün nasıl geçtiği ve tecrübelerinize, tespitlerinize ihtiyacım var. Temelim çok vasat olduğu için kendimi çok kötü hissedebiliyorum diye buradan yardım isteme ihtiyacı hissettim. Aramızda okuyan, üniversite sınavlarına hazırlanan çok fazla arkadaşımız olduğunu düşünüyorum. O yüzden detaylı bir programa ihtiyacım var...

Nasıl bir ders programı hazırlamam gerekiyor ?
Okul ya da yks-ayt sıkıntım olmadığından dolayı ( zaman ve sınav kaygım yok ) acelem yok.
Hayat boyu öğrenmek peşindeyim.
Nasıl bir program hazırlanmalı ?
Bu durumda, ortaokul mezunu bir insan olarak kaçıncı sınıftan başlamalı öğrenmeye ?

Ortaokul dersleriyle mi başlamalıyım ?
Çünkü temelim baya eksikmiş onu anladım. Yani ortaokul derslerinden başlasam, sonrasında nasıl gidebilirim ?
Yks - Ayt gibi müfredatlarla ilerlesem sağlıklı olur mu ?
Lise, Üniversiteye hazırlık, Kpss bu levellerde aynı konuların etrafında mı dönülüyor ?
Benim için hard level olmasını istemem. Genel olarak dersler hep aynı mı ?
Dikkat edilmesi gereken bir şey var mıdır ?
Yeni veya eski müfredat olması bir şeyi değiştirir mi ?

Şuradan başla ya da şöyle yap dediğiniz şeyler elbette vardır.
Sizlerden yardım bekliyorum...

Bir derse kaç saat ve günde kaç tane ders çalışmalı, zamanı derslere nasıl bölmeli ?
En çok merak ettiğim ise bu çalışılan konu ya da derslerin, testlerin tekrarı nasıl olmalı ?
Eminim çoğu kişi aynı şekilde çalışıyor ama gerçekten uygulayıp sonuç alabilen arkadaşlar rica ediyorum fikirlerinizi ve önerilerinizi benimle paylaşır mısınız ?

Günlük mü ? Haftalık Mı ? Aylık mı ?
Hangi derse kaç saat ayırmalı ve günde maksimum kaç derse ağırlık verilmeli ?
En önemlisi de gün içerisinde de tekrar yapmalı mı ?

Her şeyi bilgisayar ile yapmayı düşünüyorum, çalışmak, öğrenmek, araştırmak, sunum veya notlar hazırlamak, program hazırlamak dahi, bilgisayarı defter kalem olarak kullanmak gibi bir tercihim var. Hem masraf olmaması hem de çoğu işimi bilgisayardan hallettiğim için, bu fikir nasıl bilmiyorum ama verimli olur mu ?

Bu tabloyu bilgisayardan nasıl hazırlayabiliriz ?
Ya da kendimize göre nasıl oluşturmalıyız tabloları ?
Amacım verimli bir şekilde ders çalışabilmek olacak.

Çok ilgimi çeken dersler;

* Psikoloji - Sosyoloji ile beraber iyi kavramam gerekiyor - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Sosyoloji - Psikolojiyle beraber iyi kavramam gerekiyor - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Felsefe - Yatkınlığım olduğunu keşfettim - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Türkçe - Eh işte, çat pat - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Edebiyat - Sıfır Bilgi - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Kimya - - Sıfır Bilgi - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Fizik - - Sıfır Bilgi - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Biyoloji - - Sıfır Bilgi - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* İngilizce - Yatkınlık Var - Türkçeyi kuvvetlendirdikten sonra, üstüne düşmeliyim,
* Hukuk - Kendi Haklarım ve Spesifik Konular
* Coğrafya - Çok önemli görüyorum ( Sıfıra Yakın Bilgi - Sıfırdan Öğrenmeliyim ) desem yanlış olmaz,
* Siyaset Bilimleri - Hakim olma ihtiyacı hissettim,
* Ekonomi - Parasız nasıl yaşarım diye sorgularken konu başlıklarına baktım kesinlikle bilmem gereken şeyler var,
* Tıp Bilimleri - Kesinlikle bilmem gereken bir kategori,
* Sanat - Bakış açım açısından önemli,
* Tarih - Çok Vasat - Sıfırdan Öğrenmeliyim,
* Din - Çok Vasat - Sıfırdan Öğrenmeliyim,

Gerçekten eğitimsizliğin acısı dayanılır gibi değil, geri dönüş yaparsanız çok sevinirim.

bu saydıklarınızın hepsini sıfırdan öğrenmek demek zaten onun okulunu okuyup bitirmek demek. hem sosyoloji öğreneyim hep tıp öğreneyim olmaz zaten oturup kendi kendinize tıp öğrenemezsiniz ki. cem yılmazın espri olsun diye söylediği bi laf var. 'bi kelimenin başına genel gelince olumsuz düşüyor, kültür koca bi kavram ama genel kültür dediğimizde tırt geliyor' gibi. yani tüm bunlardan parça parça bişeyler öğrenebilirsiniz ama sonunda doyurucu bişey elde edemezsiniz. zaten dediğim gibi parça parçanın dışında bişeyler öğrenebilmek için okulunu okumak lazım.

ha şu olabilir. tıp öğrenemezsiniz ama bi ilk yardım kursuna gidebilirsiniz. ilk yardım kursuna gidemezseniz eminim ki online eğitimler vs vardır. oradan çalışabilirsiniz. bu sizi az da olsa bilgili yapar.

hukuk konusu da aynı şekilde. bunda da normal bi vatandaşın bilmesi gerekenler bence anayasa hukukudur. anayasaya çalışmanız yeterlidir. haklar, özgürlükler, görevler, hükümet ve çalışma şekli konusunda bilgi sahibi olursunuz.

türkçe ise ayt vs ben bilmiyorum. o dönemden önce mezun oldum. ama eski basım bir kpss b kitabının türkçesi işinizi görür. coğrafya da aynı şekilde.

tarih dediğiniz de derya deniz. türk tarihi mi? yakın siyasi tarih mi? kuruluş mu? o kadar kapsamlı ki.

din ise islamiyet mi? dünya dinleri mi? budizm mi?

yani en başta söylediğim gibi. hayat boyu öğrenme hedefinde bile tüm bunlar aşırı bence. gerek yok.

Siz şimdi üniversiteye mi hazirlanmak istiyorsunuz yoksa genel kültürünüzü artırmak mı istiyorsunuz?

Ne kadar Ortaokul mezunu da olsam kendimi o kıvamda görmediğim için sıfırdan bu dersleri okumak, öğrenmek, denemeler ve testlerle sağlamlaştırıp notlar alıp tekrarlar sayesinde bir öğrenme düzeni oluşturmak istiyorum.

Amacım bir üniversiteli gibi yoğun bir programa tabi olmak. Evde kendim başıma youtube deki ve de elimde olan kitapların da yardımıyla sadece hayat boyu öğrenmek, kitaplar okumanın haricinde amacım temeli de kuvvetlendirip ilerlemektir.

O yüzden öyle söyledim açıkçası.

Evde kendiniz mi çalışacaksınız yoksa üniversiteye gitme niyetiniz mi var. Sadece öğrenmekse maksat kalem kağıt ders çalışmayın bence, kitap okuyun o konularla ilgili yeter.

Öncelikle lise bitirmelisiniz. Bunun için halkeğitim merkezine gidip açık lise kaydınızı yaptırabilirsiniz. Şu aralar kayıtlar ya bitti ya devam ediyor. Ekim ayında oluyor bu kayıtlar. Hemen en yakın halk eğitim merkezine gidip sorun.
Bundan sonra derslerinizi sıraya koyarak günde 2-3 saatinizi ayırarak halledebilirsiniz. Açık lise dersleri veren liseler var. Araştırırn. İnternette ders anlatımları var, örnek sorular var. Bunlara bakabilirsiniz. Üstten ders alıp kredinizi tamamlayarak liseyi erken bitirebilirsiniz.
Yks-ayt bundan sonra gelecek. Lisede okuyacağınız alana göre okuyacağınız bölüm tercihi yaparak, bir dershane yardımıyla sınava hazırlanabilirsiniz.
Okumanın yaşı yok. İsterseniz hepsi olur. Size bu hayalinizi gerçekleştirmede kolaylıklar diliyorum.

Şimdi sizin oluşturduğunuz bu konu içeriği tamamen kendi eseriniz mi, bana hiçte ortaokul mezunu gibi gelmediniz..
Mesela noktalama işaretlerini, -de -da eklerini vs. tam yerinde kullanmışsınız gibi görünüyor.
Burada ne üniversite mezunları, ne öğretmenler, ne avukatlar görüyoruz tek bir noktalama işareti kullanmadan konu açan.
Ben sizi bu konuda takdir ettim

Aslında anladığınız gibi bir duruma da benziyor.
Tıp tan kasıt o gibi bilimlerin temelini öğrenmek zaten uygulamalı eğitim olmadan çok bir önemi yok o yükün altına girmenin, mantığıda tabi ki...

Amacım tıp öğrenmek değil, ya da amacım hepsine hakim olmak, hatim etmek değil. Aslında dediğiniz gibi hepsinden bilgimin olmasını istiyorum. Körü körüne değerlendirmek istemiyorum bilgiyi. Bu benim cehaletimden belki böyle hissettirdi bilmiyorum. Ama anlatmak istediğim aslında bütün bu dersleri hayat boyu öğrenmek. Bunları yazdım ki öğretmen olan hanımlar var bir önceki açtığım yerde öyle gördüm. Fikirleirnizi alıp gerçekten de ne istiyorum'u kavramak da istedim.

Mesela Akademik kaynakları nasıl araştırmalı ve hangi kaynağa ne gibi değerlendirmeli vs tıp için ya da psikolojik bir makale için öğrenim sürecinde bunlar önüme çıkacak bunların hepsi de müfredatın içinde olduğu için o yüzden kabaca tüm kategorileri yazdım. Temelim eksik olmasa bu kadar büyük pastadan bahsetmezdim.

Mesela Hukuk konusunda, Anayasa Hukuku'nu bilsem sizin de dediğiniz gibi yeterli bir bölümünü bilsem bile diğer bölümleri nasıl araştıracağımı ve ne kadarını nasıl bilebileceğimi kavramış olurum da aynı zamanda diye düşünüyorum.

Çokça değişen konular, mesela kadın ve erkek hakları konusunda ki kanun'u çok iyi bilmek isterim.
Bunun bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Mesela nafaka sorunu var ülkede. Kİmin ne konuda hakkı olup olmadığı konusunda bilgim olması önemli, gündemi ve kendimi değerlendirme konusunda.

Tarih konusu tabi ki ilk olarak Türk Tarihi, sonrasında Siyaset de olabilir, Rusya'nın Tarihi de öğrenmek istediklerimin içerisinde gibi gibi...Önemli olan ilk önce temel bilmem gerekenlere yoğunlaşmak ve diğerlerine geçiş yapmak.

Yoksa öğrenecek çok şey var.

Din olarak TeoSofi ve İslamiyet gibi ve diğer inanç sistemleri...

Hayat boyu öğrenme konusunda çok fazla ise nasıl bir yol haritası çizmeli işte.
Eksikliğimi kime söyleyeceğim ki seviyemi bilip ona göre bir öğrenme, verimli çalışma programı oluşturayım da bir an önce çalışmaya ve öğrenme başlayayım.

Evde kendiniz mi çalışacaksınız yoksa üniversiteye gitme niyetiniz mi var. Sadece öğrenmekse maksat kalem kağıt ders çalışmayın bence, kitap okuyun o konularla ilgili yeter.

Evde bol zamanım olduğu için, kendime de özel bir oda kurdum açıkçası orada kendi kendime öğreneceğim ama kalem kağıt değil, tamamen bilgisayar ortamında. Bütün kaynak bilgisayar yani.

yapınızı bilmiyorum ama günde 3 saat çalışayım haftada 5 gün çalışayım şeklinde bi çalışma tarzı ancak sınava hazırlanmak gibi olur. bi bilgiyi o an öğrenirsiniz ama pekiştirmedikçe unutursunuz. ben maliye mezunuyum ama mesleğimi yapmıyorum, şu an vergi ile ilgili bi soru sorsanız bilemem. doğal olarak bence verimsiz bi sürece girmek üzeresiniz. örneğin anayasa hukukunu öğrendiğiniz zaman akşam haberleri izlerken bile pekiştirme şansınız olur. ancak medeni hukuk (kadın erkek hakları dediğiniz için yazıyorum) konusunda pekiştirme şansı bulamazsınız. kaldı ki hukuk a olursa b olur, c olursa d olur gibi çok net sebep sonuç ilişkilerinin olduğu bir dal değil. o yüzden ezber yaparsınız ve unutursunuz, ötesi olacağını düşünmüyorum.

her şeyden biraz biraz yerine ilginizi çeken belli bir iki konu üzerine araştırmak, okumak çok daha mantıklı olacaktır.

akademik kaynaklar sizin düzeyinizin üzerinde olur bence. çünkü o kaynaklar (tezler) belli eğitim seviyesinin üzerindeki insanlar tarafından hazırlanıyor. doğal olarak sıfırdan öğrenmek açısından sizin için faydalı olmaz.

bence türkçe, coğrafya ve türk tarihi gibi her türk vatandaşının bilmesi gereken konulara eğilebilirsiniz. bunun için imkan varsa açık liseye kaydolun. orada zaten belli bir öğrenme sürecine gireceksiniz. ingilizce de aynı şekilde. imkan varsa kurs da işinize yarabilir.

onun dışında kalan dallardan ise dediğim gibi gerçekten ilerleyebileceğinizi düşündüklerinizden seçip ona göre ilerlerseniz daha iyi olur.

Evet, tamamen kendi kafamdan çıkanlar, bunları yapabiliyorum ama beni cahil hissettiren konuları anlatsak büyük bir ihtimal hangi seviyede olduğumu çok rahatlıkla görebilirsiniz. Okunaksız yazı görünce çok önemli bir konu da olsa okumak içimden gelmiyor. Yazıya özem gösterildiği zaman bana da saygı duyulduğunu hissediyorum bende o şekilde davranmaya çalışıyorum. Ortaokul mezunu olma konusunda da şunu söylemek istiyorum. Ortaokul mezunu olup ilkokul mezunu gibi hissettiğimden bu yazıyı yazmaya gerek duydum. Noktalamaları ne derece doğru yazıp yazmadığım konusuna hakim değilim. Bu aslında bende takıntı, ben her şeyi bilmek ya da hep en doğrusunu yapmak gibi bir takıntıya sahip olduğumdan belki de bu kadar öğrenme açlığım. Çünkü cahilliği kendime yakıştıramıyorum. O yüzden sıfırdan kendi yöntemlerimle ama belli bir program dahilinde hayat boyu öğrenmek istiyorum. Samimiyetiniz ve güzel görüşünüzden dolayı da ben teşekkür ediyorum.

Rica ederim.
Bence ilk entrynizde yazdığınız tüm dalların temel kitaplarını edinip sırasıyla okumayla başlayabilirsiniz.
Mesela; Temel Hukuk Bilgisi kitabı gibi, sonra merak ettiğiniz alt başlıklarda detaya inebilirsiniz.

Sınav kaygım yok, sadece sıfırdan öğreneceksem eğer ciddi bir zaman ayırmam gerekiyorsa da o zaman şu an ki süreçte mümkün diyorum. Amacım unutmamak zaten, o yüzden verimli bir çalışma programına ihtiyacım var, sınava hazırlanmak ya da test olmak gibi bir motivasyonum yok. Sadece zamanı iyi değerlendirmek ve günde hangi derse ne kadar, kaç ders çalışabileceğim konusu gündemim.

Amaç kesinlikle ezber değil, bilgiyi kalıcı hale getirmek için tekrarların programlanması, nasıl bir düzen içerisinde olması gerekliliği ?

Hiç bir sisteme veya disipline bağlı kalmadan yapmak istiyorum, ego göstergesi gibi olmasın ama kendimde o potansiyeli görüyorum. Zaten hali hazırda çokça blog yazıları okuyan gerekli bilgileri öğrenmeye çalışan, araştırma yapan bir insanım.

Akademik kaynaklar sizin düzeyinizin üzerinde olur bence. Çünkü o kaynaklar (tezler) belli eğitim seviyesinin üzerindeki insanlar tarafından hazırlanıyor. Doğal olarak sıfırdan öğrenmek açısından sizin için faydalı olmaz dediniz ama o kıvama gelmek mi gerekir onlar kadar okumam gerekmez o bilgileri yorumlamak için sizce de öyle değil mi?

Hali hazırda oradaki insanların hepsi Akademisyen değil tezlerini paylaşan kişilerden de oluşuyor. Ben zaten okuyorum ama zorlanmıyorum öğrenmek için biraz temelimi kuvvetlendirmem gerektiği geliyor aklıma. Hayata bakış açımdan dolayı da bir şeyler hakkında bilgiye sahip olmak için her bölümün doktorasını yapmam gerekmez diye düşünüyorum. Beni sosyal kılan şey, örüntülerim her şeyi tecrübe edecek kadar zamanımız yok ama tecrübeli kişlerinin kaynakları ya da yaptıkları vs bize gayet yeterli olmaz mı ? Zaten çoğunlukla kaynağa inanmamak ya da bir bilgiye körü körüne inanmadığımdan dolayı bu gibi bir konu açma ihtiyacı hissettim. Zor bir yol da olsa hayat boyu olması ve benim bu durumu bir şekilde programlamamdan sebep çoğu şeye zamanla hakim olabileceğim anlamına gelmez mi ?

Daha ekonomik bir çözümü olabilir mi ?
İşin içine kaynak kitap araştırması ve maddiyat giriyor. Ben istiyorum ki bilgisayardan öğreneyim.

Elektronik olarak bu kitapları bulmak gibi bir şansımız olabilir mi ?

Neden okula dönmüyorsunuz, açıktan lise bitirip üniversite ye başlarsınız. Bu öğrendiğiniz bilgiler kalıcı olmaz cünkü günlük hayatta kullanmıcaksınız. Bol bol kitap okuyup açığı kapatabilirsiniz. Ayrıca çok güzel Bi konu açmışsınız tebrik ederim belki sizin gibi eğitimini yarım bırakan arkadaşlar da faydalanır

Evde öğrenmek istiyorum stres yaşamak istemiyorum.
Kafam rahat olsun. Lise'den başlamam gerekliliği konusunda ortaokul düzeyimin ne kadar eksik olup olmadığı önemli değil midir ?

İnternette kaynak araştırması yapabilirsiniz ve belki e-kitap olarak ya da pdf formatlarını bulabilirsiniz.

Turkceyi cok guzel kullaniyorsunuz.
Universite mezunu olan insanlarin cok fazla dil bilgisi hatasi yaptigini goruyorum.
Siz harikasiniz.
Belirtmeden gecemedim, basarilar.

Okul psikolojisini belki sevmiyorumdur,özel olarak da kimse babasının hayrına ilgilenemeyeceği için evde çalışmamın ve kendi araştırmalarımın sonucuna inanmak isterim. Okuldaki eğitim sistemi iyi olsa ve ben küçüklüğümde üstüne düşülen bir kız çocuğu olsaydım, şu an zaten okuyor olurdum. Hiç kimseyi suçlamak da istemiyorum, ama her hangi bir şeyin okuluna gitme konusu beni geriyor. Her şey bana özel olarak programlanınca o zaman motive oluyorum. Herkes gibi ele alınmak hiç hoşuma gitmedi, bu çocukluktan beri böyle...

Kitap okumaya da çalışıyorum, telefonuma epub formatlı kitapları okuyacak şekilde uygulama indirdim, kurdum. İnternet ile arası iyi olan kuzenlere rica ediyorum bana buluyorlar, elimden geldiğince okumaya çalışıyorum. Sırf alıntı paylaşım sitelerinde paylaşmak için yarış halinde de değilim. Kendi odam ve kendime özel bir bilgisayar olmasının sebebi de kendi dünyam da kendimle kalarak daha iyi içselleştiriyorum bazı şeyleri.

Bütün bunları düzene sokmak ama aynı zamanda sosyalliği de es geçmemek için sağlıklı bir program kurma peşindeyim :) Teşekkür ederim, inşallah...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…