1.Göğe Bakma Durağı, Turgut Uyar
İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım
Şu kaçamak ışıklardan şu şeker kamışlarından
Bebe dişlerinden güneşlerden yaban otlarından
Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar
Şu aranıp duran korkak ellerimi tut
Bu evleri atla bu evleri de bunları da
Göğe bakalım (Her gece yatmadan birkaç şiir okumalı.)
2.Veda, Ayşe Kulin ( Niye bilmem bu kitabı okumakta çok geciktim. Ayşe Kulinden her zamanki gibi akıcı bir insan hikayesi. Tarihi dokuyu hissettim diyebilirim.)
3.Beş Katlı Evin Altıncı Katı ( Aşk aşk aşk ama nasıl? Hangi noktaya kadar yeter? Ya da yetmediği yer neresidir? Aşkı bir de Azeri edebiyatında Anar Rızayevden okumak gerekliymiş. Dili çok yalın. Okuyup özellikle günümüzde çok satan aşk kitaplarıyla kıyaslamanızı çok isterim. Yazarı bu kitapla keşfettim ve bütün kitaplarını okumaya karar verdim.)
4. Sırçalan, Jill Hathaway ( Sonuçta sonuna kadar okudum. Finali pek sevmedim. Yerinizde olsam başka kitabınız yoksa okunacaklar sırasına alırım. Piyasaya edebiyat. Kendime kızdım. İndirimli kitap almayacağım diyorum diyorum alıyorum.
5. Veronalı İki Beyzade, William Shakespeare (Yine hayata dair kavramlar sorgulanıyor. Shakespeare her zaman okunur. :)
6. Azil, Hakan Günday (Edebi anlamda tatmin edici, sosyal deneyler ilginçti. )
7. Sırça Fanus, Sylvia Plath ( Yazarın hayat hikayesi, intihar ederek ölmesi ilgimi çekiyordu. Kitap temel olarak onun hayat hikayesi. Bazı kısımlarda üzüldüm, zekasına hayran kaldım. Bittiğinde yazara seslendim, bu kitabı yazar yazmaz ölüme gitmek zorunda mıydın diye. )
8. Bir İdam Mahkumunun Son Günü, Victor Hugo (Daha önce okumuştum. Can Yayınlarından çıkınca çeviri ne kadar etkili oluyor diye alıp bir daha okudum. Gerçekten etkiliymiş. Konusu zaten ilginç, insana ölümü etkin şekilde hissettiren bir kitap ama çeviri gerçekten önemliymiş.)
9. Hayat Yollarında, Panait Istrati (Sevip sevmediğime bir türlü karar veremediğim yazar.:) Karar verene dek bütün kitaplarını okuyacağım galiba:)
10. Apartman, Emile Zola ( Yazar önemli. Yazar iyi olduğunda apartman yaşantısı gibi bir konu nasıl da ilginç bir hale geliyor. Elbet yazıldığında apartman hayatı yeni.)
11. Bir Aşk Sayfası, Emile Zola ( Sosyal statüsü farklı olan iki kişi arasındaki aşk anlatılıyor.)
12. Dinle Küçük Adam, Williem Reich (Üçüncü kez okudum, herhalde okumayan kalmamıştır. Bana enerji ve huzur veren kitapları tekrar tekrar okumayı seviyorum.)
13. Zor Yılların Zor Kadını Halide Edip Adıvar , Hicran Göze (Halide Edip Adıvarı pek çok yönüyle anlatan bir kitap. Bilmediğim pek çok şey öğrendim. Normalde otobiyografi okumaktan pek hoşlanmam ama sanırım bu kitap otobiyografilere ilgimi arttırdı. )
14. Açlık Sanatçısı, Franz Kafka ( Kafka okuyunca elbet biraz karamsarlığa hazırlı olmak gerek. Yine de seviyorum Kafka okumayı.:) Bu kitapta değişik küçük küçük hikayeler var.)
15. Bir Facianın Hikayesi, Cemil Meriç ( Cemil Meriç, batıyı doğuyu dünyayı anlamak için düşünce dünyamızı zenginleştirecek en önemli isimlerden birisi. Bu kitabı mutlaka oku diye bir arkadaşımın babası vermişti. Çok oldu. Ne yazık ki okumak istediğimde ben de çoklukla elime roman alıyorum. Sonunda okudum ve kitabın bana çok şey kattığını düşünüyorum. Dine de atıfta bulunarak sosyal sınıfların, paranın, kısaca dünya düzenin sorgulandığı gerçekçi bir eser. Okurken altını çizdiğim çok etkili bazı saptamalar vardı.)
16. Yumuşaklıklar Değil, Özdemir Asaf
Bir kelimenin yanına bir kelime gelince
Bir sesin yanına bir ses gelince
Bir insanın yanına bir insan gelince
Büyürler, büyürler, büyürler ölümden önce
candan44 - 16