İşyerimi şikayet edeceğim ama...

Sigorta konusunda birsey yapamazsiniz cunku 1 ay deneme suresi haklari var , 1.ayin sonunda baslatiyorlar sigortayi sizinde 24.gunde baslatmislar , ondan yana sorun yasayacaklarini sanmiyorum ama maas alamama , sozlesme yapmama ve mesai konusunda haklisiniz
Deneme süresi içinde de sigorta yapmak zorunlu diye biliyorum.Çünkü 80 tane firmanın işe giriş çıkışlarını yapıyorum.İşe girişlerini bir gün önceden yapıyorum sözleşmeleri belirsiz süreli bile olsa.

Bu işyerime 19 kasımda başladım yaklaşık 3 ay oluyor.3 ayda sadece bu ay 1900 tl yatırdılar.Noterden ihtarname çekmeyeceğim şikayet edeceğim gelsinler evrakları göstereyim.Hem 2 kişi daha çalıştırıyo gibi gösteriyorlar hem sözleşmem yok.Müfettiş gelip baksın maaş aldığıma dair imzam ve sözleşmem yok.Yaptığım işler karşılığında 1900 tl bile az diye düşünüyorum

Yani sonuçta çalıştırıyor göstermesinde sıkıntı yok ki

Kontrole geldiklerinde bugün izinli der geçer

Dört kişilik işi iki kişi mi yapıyor demez kimse

Bizim örneğin sekreterimiz çaycımız temizlikçimiz yok kimse de bunlar neden yok diyemez

Sigorta olayını söyledim yapacağız diye geçiştirdiler mesaiye de kalmadım çünkü böyle konuşmadık.Daha da komiği siz mesaiye kalmıyoruz dediniz başta dedim.Adam bana sen taaa o zamanki sözlere takılma dedi.Bakın takılmayacaksak ücretime de takılmamak lazım onu da arttıracak mısınız dedim çok sinirlendi.Üstü kapalı şekilde staj notunu düşük veririm ruhsatını alamazsın demeye getirdi.
aslında genel bir problemde insanlar elimdekini de kaybetmeyeyim diye susuyor

Yani sonuçta çalıştırıyor göstermesinde sıkıntı yok ki

Kontrole geldiklerinde bugün izinli der geçer

Dört kişilik işi iki kişi mi yapıyor demez kimse

Bizim örneğin sekreterimiz çaycımız temizlikçimiz yok kimse de bunlar neden yok diyemez
Bizim işyerinde şöyle.2 tane çalışan var bunlar gerçek kişi ama çalışmıyorlar bizimle.Mali müşavir 4447 sayılı teşvikten yararlanabilmek için 2 kişiyi de gerçekten bizimle çalışıyor gibi gösteriyor.Bu teşvik sayesinde benim ona sigorta maliyetim sadece 40 tl.Birini çalışıyo gibi sigortalı gösterip işyerinde çalıştırmamak suçtur

Ankaradayım.Ankara serbest muhasebeci mali müşavirler odasına bağlı smmm adayıyım.Yaza kadar çalışmayı düşünüyordum ama olmayacak gibi.Çünkü kendisi gizli saklı iş görüşmelerine davet ediyor birilerini.O yüzden kestiremiyorum zamanını.Ben şikayet ettikten 1 ay sonra gelirlerse bir işime yaramaz çünkü büyük ihtimal mart ayı ortalarında çıkaracaklar beni işten

Ankara büyük bir şehir. Muhtemelen sizinki gibi şikayetler çoktur ve birkaç ay beklemek zorunda kalacaksınızdır. Önce Alo 170 ten şikayet kaydınızı oluşturun sonra da bağlı olduğunuz semtin SGK denetçilerinin olduğunu yere gidin ve derdinizi anlatın. Onlar sizin kaydınızı öne çekebiliyorlar, çünkü sizin durumunuzun aciliyeti var. Ben İstanbul'dayım. Benim görüştüğüm SGK denetmeni öyle söylemişti. Sizde görüşmelisiniz.

Eğer olmuyorsa orada durumunuzu kanıtlayacak resmi belgeler toplamalısınız. Fatura, makbuz vs. adınıza açılmış mail adresi varsa onun yedek dosyası. Sonra da iş mahkemesine gidip hizmet tespit davası açacaksınız. Ben öyle yaptım hatta Salı günü duruşmam var.

Fakat SGK denetmenlerinin yapacağı teftiş çok önemli. Eğer sizi iş yerindeyken tutanak tutarlarsa, bu size mahkemede çok büyük bir avantaj sağlar tabi.

Herkese iyi akşamlar,
Derdim işimle ilgili.Üniv. bittikten sonra mali müşavirlik staj başlatma sınavına girdim kazandım 2 yıldır çalışıyorum (lise ya da üniv. stajı gibi değil normal sgklı maaşlı 6 gün gittiğim adı staj olan bir şey).Seneye sınava girip ruhsatımı alacağım.

Yalnız şöyle bir derdim var işverenim kendisi mali müşavir eşi de aynı şekilde.Çalıştığım yer muhasebe ofisi.İş görüşmesi sırasında bana mesaiye kesinlikle kalmadıklarını söylediler.Basit yemekler yapmamı istediler asgari ücrette anlaştık.İşe başladım sigortamı 24 gün sonra yaptılar sözleşme yapmadılar.1 ay sonra mesaiye kalmam için baskılar başladı.Baştan söylemediniz dedim diye mali müşavirin eşi gece tuvalete büyük tuvaletini bırakmış (yemek ve temizliği bulaşığı muhasebe işlerini ben ve diğer çalışan yapıyoruz).Bu olay bardağı taşırdı bende.Arkadaşlar bu karı koca bana işe girdiğimden beri sadece bu ay 1900 tl bankadan maaş ödedi.Dışkı bırakıldı yemeklerim beğenilmedi (mali müşavirin eşi her şeyi yemiyor düdüklü tencerede çorba istiyor örneğin ben de düdüklüden korkuyorum)

Yani sürekli mesai sürekli işyerinde olmayacak yemekler maaş alamamam ve üzerine işle ilgili konışmalarda psikolojik baskılardan yıldım...

Karar verdim sgk ya şikayet edeceğim.İşe girdikten 1 hafta sonra müşterilere gönderdiğim mailleri kanıt gösterip sigortayı maaşımı alamadığım paramı istiyorum.Üstelik işyerinde çalışan sayısı şu an 4 kişi görünüyor ama biz 2 kişi çalışıyoruz bunu da şikayet edeceğim.Sözleşme yapmadılar bunu da şikayet edeceğim.Haftaiçi sabah 9 akşam 6.Cumartesi günü 09-14.00 arası çalıştırıyorlar öğle arası yok bu yasal mı?

170i aradım sgkdan müfettişler ne zaman gelir diye sordum belli olmaz yoğunluğa göre değişir dediler.Şikayet eden var mı aranızda süreç nasıl işliyor merak ediyorum

Haysiyet yoksunu bunlar.
Ne yapılabilir bilemiyorum, yanlış yönlendirmek istemem.
Ama elinden gelen ne varsa yap , arkadaşlar demiş sgk, cimer ne varsa şikayet et.
Malum Hak Verilmez, Alınır!
Sigortanı yatırmamış olmalarından gidersin diye düşünüyorum, sigorta önemli çünkü.

Bizim işyerinde şöyle.2 tane çalışan var bunlar gerçek kişi ama çalışmıyorlar bizimle.Mali müşavir 4447 sayılı teşvikten yararlanabilmek için 2 kişiyi de gerçekten bizimle çalışıyor gibi gösteriyor.Bu teşvik sayesinde benim ona sigorta maliyetim sadece 40 tl.Birini çalışıyo gibi sigortalı gösterip işyerinde çalıştırmamak suçtur

Ama çalıştırmadığını ispatlayamazsınız demek istedim

Ülkemizde bolca vardır eşini kardeşini vs yanında çalıştırıyor gösteren kişi ya da şirketler

Biz sürekli resmi evrak imzalıyoruz çalışmamızın gerçek olduğunu göstermek için mesela ama fiilen çalışmayan birçok kişi var

Deneme süresi içinde de sigorta yapmak zorunlu diye biliyorum.Çünkü 80 tane firmanın işe giriş çıkışlarını yapıyorum.İşe girişlerini bir gün önceden yapıyorum sözleşmeleri belirsiz süreli bile olsa.
Simdi is kanununa baktim , deneme suresinde de sigorta zorunluymus , mutlaka sikayet edin

Ankara büyük bir şehir. Muhtemelen sizinki gibi şikayetler çoktur ve birkaç ay beklemek zorunda kalacaksınızdır. Önce Alo 170 ten şikayet kaydınızı oluşturun sonra da bağla olduğunuz semtin SGK denetçilerinin olduğunu yere gidin ve derdinizi anlatın. Onlar sizin kaydınızı öne çekebiliyorlar, çünkü sizin durumunuzun aciliyeti var. Ben İstanbul'dayım. Benim görüştüğüm SGK denetmeni öyle söylemişti. Sizde görüşmelisiniz.

Eğer olmuyorsa orada durumunuzu kanıtlayacak resmi belgeler toplamalısınız. Fatura, makbuz vs. adınıza açılmış mail adresi varsa onun yedek dosyası. Sonra da iş mahkemesine gidip hizmet tespit davası açacaksınız. Ben öyle yaptım hatta Salı günü duruşmam var.

Fakat SGK denetmenlerinin yapacağı teftiş çok önemli. Eğer sizi iş yerindeyken tutanak tutarlarsa, bu size mahkemede çok büyük bir avantaj sağlar tabi.
Aynen öyle o yüzden kovulmadan müfettişlerin gelmesi lazım.Cevabınız için teşekkür ederim.Dediklerinizi yapacağım önce bi arayıp sorayım yarın.Size de kolaylıklar dilerim

Ama çalıştırmadığını ispatlayamazsınız demek istedim

Ülkemizde bolca vardır eşini kardeşini vs yanında çalıştırıyor gösteren kişi ya da şirketler

Biz sürekli resmi evrak imzalıyoruz çalışmamızın gerçek olduğunu göstermek için mesela ama fiilen çalışmayan birçok kişi var
Onu da araştırdım madem çalışıyosun niyr fiilen yerinde bulamadık diye soruyorlarmış sonrasında da işyeriyle ilgili bilgiler...Yani o konuda sıkıntım yok o her şekilde tamam

Sigorta konusunda birsey yapamazsiniz cunku 1 ay deneme suresi haklari var , 1.ayin sonunda baslatiyorlar sigortayi sizinde 24.gunde baslatmislar , ondan yana sorun yasayacaklarini sanmiyorum ama maas alamama , sozlesme yapmama ve mesai konusunda haklisiniz

2 ay deneme süresi hakları var. Fakat deneme süresinde de sigorta yapmak zorundalar diye biliyorum.

İş kanjnuda deneme suresi diye birsey yok @Milana22 cım. O sadece 2 ay icinde memnun kalmazsa yasal bir yükumluluğu olmaksizin işten cikarma hakkı tanıyor. Işe başlamadan 1 gün önce sigorta girişi yapilması lazım. İş yeri suç işlemiş görünüyor.
Bu arada affiniza siginarak düzelttim :)

X