İş görüşmesi, beni bilgilendirir misiniz?

Etek, bluz giyeyim diyorum. Pek fazla kumaş pantolonum yok boyum kısa olduğundan yakıstıramıyorum. Saclarımı da düz yaparım. İşte istediklerimi ben mi söylemeliyim onların sormasını mı beklemeliyim?
Maaş vb şeyler diyorsan soracaklardır. Sorunca söylersin. İkinci görüşme olacaksa fazla detaya girmezler.
 
Ri
Merhaba çok teşekkür ederim guzel yorumunuz için :) neden sizi seçelim diye sorarlarsa ne söylemeliyim? Siz olsaydınız ne söylerdiniz, ay çok soru sordum
Rica ederim ne demek. Mesajım faydalı olduysa ne mutlu bana :)

Bu cevabı kendi uzmanlık alanımla ilgili verebilirim. Yaşadığım sorunları nasıl çözebileceğimden, yaptığım işle ilgili en sık karşılaştığım problemleri nasıl hızlı ve kalıcı halledebilecegimden bahsedebilirim.
Aşağıdaki linki okumanızı öneririm. Biraz fikir verir sanırım

https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/mulakat-sorulari-1-sizi-neden-ise-alalim/
 
Y Yldzdogu
Aşağıdaki yazı da fikir verir. Bence biraz kariyer sitelerinden araştırın mülâkat görüşmeleri nasıl olur.

Kaynak: Linkedin...

1. Bize Kendinizden Bahsedin?

Gizli soru: Bu başvurduğunuz işle eğitiminiz, iş geçmişiniz ve profesyonel yetenekleriniz ne ölçüde uyuşmakta.

Kısa yol: Daha önceden görev tanımını okuduğunuzdan emin olun ve eğitiminizde görev tanımı ile ilgili neleri yansıtabileceğinizi anlatın, iş deneyiminiz var ise, geçmiş iş deneyiminizdeki benzer nitelikteki görevlerden ve başarılarınızdan bahsedin. Bu arada İK'cılar klişe laflardan nefret ederler, "şirketinize artı değer katacağıma inanıyorum", "çalışkan ve verimliyim, iletişim yeteneklerime güveniyorum" gibi safsatalar yerine puzzle gibi uygun parçaları gerekli görev tanımına yapıştıracak net cümleler kurun.

2. Kendinizi beş yılda nerede görüyorsunuz?

Gizli soru: Başvurduğunuz pozisyon kariyer hedeflerinize gerçekten uyuyor mu? Hakikaten uzun süreli bir kariyer hedefiniz var mı?

Kısa yol: Kesinlikle bilmiyorum gibi bir cevap vermeyin. Özel hayatınıza da kesinlikle odaklanmayın, evlenmek istiyorum vs. gibi İK'cıya bu konu hakkında daha önce düşündüğünüz izlenimi verin (ve mümkünse düşünün de zaten). Bu soruya cevap verirken başvurduğunuz pozisyon ve sizin kariyer planınız ile ilgili ortak noktaları ve kariyerinize katabileceği artıları anlatın. Ayrıca bu soru iki ay sonra işi bırakıp bırakmayacağınızı da ölçmek için kullanıldığı için mümkün olduğu kadar canlı bir anlatımda fayda var.

3. Zayıf yanlarınızdan bahsedermisiniz?

Gizli soru: Kendinin farkında mısın? Daha iyi olmak için çaba harcıyor musun?

Kısa yol: Bu çok tehlikeli soruda İK'cılar bile bir çok farklı görüş beyan ediyorlar. Hiç zayıf yanınız olmadığını söylemek gibi megolamanca bir düşünce aklınızın ucundan bile geçmesin. Gerçek hayattan alıntı yaparak "ufak" bir zayıflığınızdan ve sonra bunun üzerine çalışarak nasıl iyileştirdiğinizden ve "öğrendiğinizden" bahsedin. Örnek; kalabalık önünde gerçekten konuşurken kötüydünüz ve sonra bir kursa katılarak bir hitabet uzmanı oldunuz falan. İK'cıların artık yemediği klişe cevaplar: "Tembel iş arkadaşlarıma dayanamıyorum ve kavga ediyorum", "o kadar çok mesai yapıyorum ki, kendime vakit ayıramıyorum." , " çok mükemmeliyetçiyim, o yüzden çok çalışıyorum." vs.

4. Sizi en çok ne motive eder?

Gizli soru: Kendi kendine doğru düzgün çalışıyor musun, yoksa elimize seni sopa alıp dürtmeli miyiz?

Kısa yol: Yine sağlam tuzak sorulardan biri ile karşı karşıyasınız. İdeal bir çalışan kendi kendine motive olur, yöneticisinin, onun bunun kendisini kastırmasına ihtiyaç duymaz. Siz de ideal bir çalışan olarak belirli bir hedefiniz olduğunda motive olduğunuzu, kendinizi ve yeteneklerinizi geliştirmenin sizi motive ettiğini (mümkün mü, evet mümkün de biraz da 5k üstü maaş verseniz daha iyi motive olurum.) söyleyin. Cevabınızı eski iş yerinizden yada okuldaki parlak bir anınızdan (ortak çalışmalar, projeler gibi) örnek vererek pekiştirin. Buradaki ana nokta demin yaptığımız nükteyi konuya dahil etmemek, yani herkes için doğru olsa da motivasyon aracı olarak pozisyon ve parayı kesinlikle söylemeyin.

5. Neden burada çalışmak istiyorsun?

Gizli soru: Gerçekten bu işe uygun musun, gerçekten bu şirkette kalmaya niyetin var mı yoksa geçerken öyle bir arkadaşa bakıp çıkacak mısın?

Kısa yol: Şirketin değerleri ve kendi değerlerinin ne ölçüde uyuştuğu ve bu pozisyona cuk diye neden oturduğunu çok güzel şekilde anlatmak gerek. Bu yüzden ev ödevinizi iyi yaparak şirket hakkında gerekli tüm bilgileri önceden edinmek, parçalamanız gereken lügat adına faydalı olacaktır. Daha sonra kazan-kazan ilkesi gereği, sizin şirketten nasıl profesyonel olarak faydalanacağınız (para vereceksiniz ya...değil tabi) şirketin sizden nasıl fayda sağlayacağını da anlatıverin.

Bol Şans.
 
Çalıştığım yerdeki sekreter arkadaşım 2 bin artı sigorta asgari ücretten az olmaz tabiki
 
 
en önemli şey bence, kendine güvenli görünmen.karşıyı dinlerken göz teması kurman..dik oturman..gereksiz ayrıntıya girmemen ve onlar söyler ama, eğer söylemezlerse maaş ve ssk, yemek konularını açıkça sormandır. işi almak için hevesli görün.
 
Canım iş teknik bir iş olmadığı için sohbet havasında geçecektir görüşmen. Zaten tecrübesiz olduğunu da biliyorlar hiç üzerine gelmezler. Hitabetini, insan ilişkilerinde nasıl olduğunu anlamaya çalışacaklardır. Belki stres altında nasıl tepki veriyorsun onu anlamak için içlerinden biri seni sıkıştırabilir merak etme seni sevmediğinden değil sadece kötü polisi oynayacağından öyle yapacak . Görüşmende giymen gerekenleri arkadaşlar anlatmışlar zaten onu geçiyorum. En önemli şey hep güleryüzlü ol. Asla ama asla suratın asılmasın.
 

-İş görüşmesinin olmazsa olmazı siyah veya lacivert takım elbise (kahverengi asla olmaz) ve açık renk gömlektir. bu etek ceket olabilir, pantolon ceket olabilir. Dekolte olmamalıdır.
-Ayakkabı; önü arkası kapalı model, çok ses çıkarmayan az topuklu bir model olabilir.
-Saçlar bakımlı abartısız bir modelde toplanmalı, kısa ise taranmış görünmelidir.
-Makyaj yapılmalı ama yine renk olarak nude renkler seçilmeli. asla kırmızı ruj kullanılmamalıdır.
-Dişler ve ağız bakımlı olmalıdır.
-Duş alın-roll on kullanın.
-Parfüm de kullanabilirsiniz, fakat parfüm ağır kokan bir tarz olmamalı. Biz öğretilen şuydu; parfüm siz odaya girince sizinle birlikte odaya girmeli ve siz çıkarken sizinle birlikte odadan çıkmalı diye
-Eller bakımlı olduğu belli olmalıdır. Açık renk oje sürülmelidir. Sadece parlatıcı da kullanılabilinir.
-görüşme odası varsa, Mutlaka kapı duyulacak şekilde tıklanmalı, ne çok az ne çok fazla. içeri girildikten sonra mutlaka kapıya dönerek kapı sessizce kapatılmalıdır.
-Ortamda olanlara selam verilmeli (merhaba gibi), göz teması kurulmalı, tokalaşılmalıdır.
-Tokalaşmadan önce ellerinizin terlememesi için önlem alın. !
-Rahat bir oturuş pozisyonu alınmalı, bacak bacak üstüne atılmamalı eller kollar bağlanmamalıdır. Ellerinizi koltuk ya da sandalye kolçaklarına yaslayabilirsiniz. Dik ve kendinden emin bir oturuş gerçekleştirmelisiniz.
-Zaten sorular onlardan geliyor, ses tonunuzu iyi ayarlayıp, kibar ve dürüst yanıtlar vermeye çalışın.
-Siz -konuşma sonunda tarafınıza bilgi verilmediyse,- "ben de çalışma şartlarınız hakkında bilgi edinmek isterim" diye talep de bulunabilirsiniz.

Aklıma gelenler bunlar, hayırlısı olsun şimdiden.
 
Günaydın kızlar. Berbat bir görüşmeydi benim için. Gayet bakımlı ve özgüvenli gittim avukat bayan beni görünce çok şaşırdı zaten üniversite mezunusunuz neden sekreterliğe başvurdunuz diye. 1200 maaş ve sigorta yok dendi. Şaka gibi değil mi ya 3 avukatlı bir hukuk(!) bürosunda insanları nasıl sömürüyorlar... İlanda yazmayan şeyleri sıraladı sabah onlardan erken gidip temizlik yapacakmışım,çay kahve hazırlayacakmısım. Çok sinir oldum
 
sigorta nasıl yok yaw. bir de avukat olacaklar
 
Hukuk dünyasına hoş geldiniz maalesef. Meslektaşlarımız yeri geldiğinde işçinin hakkını savunmayı çok iyi biliyor olsalar da kendi işçilerine asla hakkaniyetli davranmazlar, eski bir SGK'lı avukat olarak söylüyorum bunu. Bana da görüştüğüm bir büro - avukat olarak işe başlayacaktım- 1300 lira teklif etmişti gözümün içine baka baka, dalga geçer gibi.

Ayrıca şahsi tavsiyem, sekreterlik konusunda tecrübeniz yoksa işe hukuk bürolarından başlamamanız yönünde olacaktır. Zira bu bürolarda çoğunlukla müvekkillerle muhatap olacaksınız ve çokça yalan söylemek zorunda kalacaksınız, müvekkil ve avukat arasında tenis topu gibi bir oraya bir buraya savrulacaksınız. Böyle hallerde soğukkanlı kalıp, iki tarafı da idare edebileceğinizi düşünüyorsanız ayrı tabi ki. Umarım gönlünüze göre işinizi bulursunuz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…