İntihar eğilimi

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.066
66
683
İNTİHAR

İnsanlık tarihi kadar eski bir davranış bozukluğu olan intihar davranışının insanlık tarihi kadar eski de bir reddedilişi ve kabul edilemezliği vardır. Çağlar boyunca hiçbir toplum intihara geçerli görmemiştir ve hiçbir inanç sisteminde de yoktur.

İntihar bireyin kendi yaşamına son vermesi olduğu kadar tam uç noktada bir davranış bozukluğu, tam bir belirsizlikler topluluğu, kararlılıkla kararsızlık arasındaki ince bir çizgidir. Yaşam ve varolma mücadelesinin tam zıttıdır. Yaşamamaya karar veren birey değişik yollarla yaşamına son verir ve aslında bu hiçbir şeyin de çözümü değildir, Bunu muhakeme edememek ise yaşanılan çaresizliğin şiddetiyle ilgilidir.

Kişiyi intihara pek çok neden sürükleyebilir, ya da kişinin kararı o kadar nettir ki intihar için her şey bahane olabilir. Yaşam karşısında sürekli çözümsüz kalma, bu çözümsüzlükleri yaratma, yarattığı çözümsüzlüklerde boğulma sonucu kendince hayata karşı verdikleri çok sert bir yanıttır intihar edenlerin....

Aslında hiçbir şey çözümsüz değildir. Hiçbir şey insan hayatı kadar değerli ve anlamlı değildir. İntihar en son çözüm bile değildir.

Yapılan araştırmalar intihar olgusuyla ilgili bazı istatistikleri paylaşmak isterim. İntihar vakalarında en önemli sebepler; ekonomik bunalımlar, sefalet,işsizlik, iflas, ödenemeyen borçlar, eşinden boşanma, sevgiliden ayrılma, aile içi baskı ve şiddet, toplumsal baskı, töre baskısı, ağır bir hastalığın pençesine düşme, tecavüze uğrama, uyuşturucu bir madde kullanma... olarak sıralanmaktadır. İntiharda en riskli yaş grubu 16-35 yaş arası olmakla birlikte ortalama yaş 28 civarlarındadır. İntiharda en çok kullanılan yöntemler; yüksek bir yerden kendini boşluğa bırakma, kesici bir aletle damarlarını kesme, yüksek doz ve miktarda hap yutma, yüksek dozda uyuşturucu madde alma, kendini asma, hızla gelen bir aracın altına bilinçli olarak kendini atma... şeklinde sıralanmaktadır.

Daha çok küçük yaşlarda çocuklarımıza karşılaşacakları sorunları anlatmayarak ve alternatif çözümler üretmelerine yol göstermeyerek, başlarına gelen kötü durumları üstlenerek ve sürekli onları sahiplenerek toplum ebeveynleri olarak en başta gelen hatamız öncelikle. Bununla beraber çok kollayıcı ve baskıcı tutum zayıf karakter oluşumunda çok başta gelen bir sebeptir. Çocuk yetiştirirken bu hatalara düşülmemesi öncelikli tavsiyemdir. Gençlerle sorunlarını arkadaş gibi konuşun. Şiddete değil anlayışa başvurun.

İntihar etme teşebbüsünde bulunup hayata tekrar dönen bireylere acıyarak ve üstüne düşerek değil anlayarak ve tekrarlamasını engellemeye çalışarak davranmalıyız.

Son olarak ekleyeceklerim; intihar tüm toplumlarda görülen bir yaradır. İnsanlık olarak yaşanabilir bir dünya kurmaya çevremizdekileri sevmeye ve saymaya ve anlamaya çabalamalıyız, her birimiz tek bir kişinin elinden tutsak hayat daha çok yaşamaya değer bir hal alacaktır. Saygılarımla.

merhaba ben 37 yaşında 21 senelik evli biriyim ama çok çresizim bu günlerde tek çözüm intihar gibi geiyo başka çıkış yolu bulamıyorum ama çocuklarımı düşünüyourm yapamıyorum 3 oğlum var ama onlar bile biyere kadar dayanamıyorum ölüm en güzeli biliyorum bu zayıflık ama başka çarem yok en azından ben başka çare bulamıyorum eşimden ayrılmak istedim olmadı herkesede anlatamıyorum sorunumu kendi kendimle boşup duruyorum uaun zamandır piskolojik tedavi görüyorum ama hala piskolojim çok bozuk napmalıyım lütfen silmeyin okuyup yazın ban çok yanlızım kimseyle konuşmaıyorum

fatmacım sakın ıntıharı dusunme..bır anlık öfken yuzunden canına kıymak kurtulusmu sence?arkanda bırakacagın yavrularını dusun,onlar ne yapacak sen olunce,hıc dusundun mü?kım senın gıbı bakacak,kım senın gıbı onları dusunecek,kım senın gıbı onları sevecek..bız kadınlar anne olduktan sonra sorumluluklarımız daha cok büyüyo,artık kendımızın yerıne cocuklarımızı dusunmek zorundayız,cunku onlar bızımle beraber hayata tutunuyo,bız onların en buyuk destekcısı ve dostu oluyoruz.hıc bır ınsan arasında yoktur anne evlat bagı,sevgısı..sen kurtulacam dıyorsun,ölüm en ıyısı dıyorsun,pekı cocukların ne yapcak sen onların idolusun her evlat anne babasını ıdolu yapar.senın yolunu ızleyıp onlarda en ufak sıkıntılarında senı akıllarına getırıp onlarda ıntıharı dusune bılır.sen onlara orneksın cunku..sakın canım sakın ıntıharı dusunme bır daha..aslında yasamak okadar guzel kı,yeterkı etrafına bak ve hayatı daha berbat gıdıpte ama hala yuzlerı gulen,halıne sukreden ınsanlarımız var... onlar bıle olumu dusunmuyo..bızlerın sıkıntısı okadar kucukku onlarınkının yanında..ne ınsanlar tanıyorum,yada duyuyorum okadar buyuk sıkıntılar yasayıpta olumu dusunmeyen,tam tersı hayata dort elle sarılan.herzaman halımıze sukredelım ve bırakalım bu tasıdıgımız emanet canı yaradan zamanımız gelınce alsın..kocamla anlasamıyorum dıyorsun ayrılamadımda dıyorsun.sen olursen ne degısıcek,arkandan uzulecek mı sence,yada pısman mı olacak sana yaptıkları icin.yok canım yok ne uzulur nede pısman olur.senın kırkın gecmeden baska bırıyle evlenır.sonra vayy gıdene derler..sen sevdıklerın ve senın sevenlerın ıcın en onemlısıde cocukların ıcın yasamalısın canım..lutfen bana bu ıntıhar fıkrınden vazgectıgını yaz ve benıde mutlu et....

fatma_angel bak üye olalı aylar olmuş, sen henüz 2 mesaj yazmışsın. içini rahatlıkla dökebilirsin bizlere. burada herkes seni dinlemeye ve elinden geldiğince yardımcı olmaya hazır, biliyorsun.

bazen çözülemez gibi gördüğümüz sorunların çok kolay çözümleri olabiliyor ama biz kendi içimizde yaşadığımız için çıkış yolu yok sanıyoruz. ya da aslında birçok kişinin yaşadığı sorunlarımız oluyor ama biz sadece bizim başımızda bu dertler var sanabiliyoruz.

geçekten ilgilenipte yazdığınıoz için çok tşkkürler keşke herşeyi açıkca yazabilseydim. Benim için kendinizi üzmeyin inanın çok yıkıldım çok üzüldüm benden başkasınında ruhu duymadı duymazda inan sizinle paylaşmak bile rahatlattı beni ama ne olur ne yaparım bilmiyorum kafam çok karışık ilgin,ze çok tşkkürler

istediğin zaman, istediğin kadar anlat bize. içinde tutma her şeyi. varsa eğer güvenebildiğin dostun/dostların onlara anlat. ama olsaydı bu kadar birikmezdi içinde gibi geliyor. burada kimse seni tanımıyor. hepimiz insanız, bir gün bir arkadaşımıza destek olurken, diğer gün o arkadaşımız bize destek oluyor. her an hayatımızda ne olacağı belli değil. ne güzel ki yolun düşmüş KK'ya. ben hep ah ederim 10 yıl önce neredeydi KK ve internet erişim kolaylığı diye. çok şükür artık böyle bir ortamımız var.

sağlıklı, mutlu günlera.s.

Yapmayın lütfen yaşınızı almış olgun bir bayansınız, herşeyden önce bir annesiniz....

Sorun, sebep her ne olursa olsun kendinize böyle bir ceza vermeyin...

Arkadaşlarıma katılıyorum anlatın, dinleyelim elimizden geleni yapalım....

Burda sorunlarla boğuşan o kadar çok arkadaşımız var ki siz bir abla olarak böyle örnek olmayın....

Sevgilerimle....

Canım, qerçekten çok üzgünüm ne diceğimi bilmiyorum ama intihar aklına getireceğin en son şeylerden biri bile olmasın biliyorum aslında o duyguları yaşamadan anlayamam seni ama öncelikli olarak sen bi annesin sorumlulukların var,hayata sıkıca tutunman lazım güvendiğin birine anlat içindekileri seni bu hale düşürenler Allah'ından bulsun..Zamanını geçirceğin farklı uğraşlara yoğunlaş, azda olsa kafanı dağıtmana yardımcı olur..

canım hayat aslında o kadar güzel ve yaşamaya değer ki sen şu anda içinde bulundğun durum dolayısıyla böyle düşünüyosun ama bunlar geçecek emin ol her gecenin bir sabahı vardır derler ya çok doğru..bence ortam değişikliği faydalı olabilir tabi şartalrını bilmiyorum ama mesela hoşuna giden şiyleri yap seni mutlu eden dostlarınla görüş yalnız kalmamaya çalış müzik dinle kendine bi meşgale bul sorunlarını düşünüp büyütme kafanda herşeyin iyi tarafını görmeye çalış kötü bişey düşündüğünde hemen kendini dürt ve olumluya çevir düşünme şeklini ve canını sıkan sebep her neyse yada kimse onunla yüzleş açık açık mesela kocansa git içini dök ona yaptıkların anlat rahatla duygularını ifade et içine atma sakın kim sana ne yaptıysa uygun bi dille anlat tabi zor bunları yapmak anlayışsız olabiliyo insanlar bazen haddinden fazla ama dene unutma senden değerli bişey yok sen çok özelsin senden başka var mı şu dünyada yok seni seven insanları üzme en çok da çocuklarını..ve dök içini anlat burda bana özelden de yazabilirsin istersen

dün başıma çok kötü bişey geldi rabbim bana acı bi ders verdi anladımki ne olursa olsun çocuklarımın başında kalmam gerektiğini anladım küçük oglum ölüyodu nerdeyse şeker yerken bogazına kaçtı yanında olmasam ölücekti çünkü babasıda yanındaydı bişey yapamadı yanı yanlarunda kalmalıyım bunu anladım önce rabbim için sonra çocuklarım için yaşamalıyım çok zorda olsa yapmalıyım bunu kızlar sizi üzdüysen sizden özür dilerim ama birilerine anlatmam lazımdı kımseye güvenip anlatamıyorum çünkü kimseye güvenemiyorum öyle yaralar aldım öyle şeyler yaşadım ki kimseye güvenim kalmadı iyiki oğlum beni üye yapmış buraya rahatladım inanın sizie yazınca ilginize çok ama çok teşekkürler allah size yaşatmesın böyle kötülükler inanınki yaşadıklarım kolay şeyler deyil dayanması çok zor en kötüsüde yaşadıklerımı kabullenip hala bu evliliği sürdürmek ama inanın başka çarem yok ailemin yanına gidemiyorum en büyük kötülüğü onlar yaptı çünkü yanlarına gidemem neyse allah razı olsun hepinizden

öncelikle sorununuz için size allah tan sabır diliyorum ve size kötülük yapanları allah ıslah etsin...
ama ne güzelki siz herşeyin üstesinden gelmişsiniz ve şuan düüşüncelerinz eskisi gb değil...
allah hep yanınızda olsun inş...

Ben bir süre annesiz yaşadım ve bunun ne demek olduğunu ancak yaşayan bilir! Onları lütfen anne sevgisinden ,ilgisinden mahrum etmeyin.Şu anda annem kaybettiği zamanları geri getirmeye çalışıyor ama asla onsuz geçirdiğim zamanları unutmuyorum ve ona çok kızıyorum! Eğer sorunlarınız varsa mutlaka pisikoloğa düzenli olarak gidin çaresiz sorun yoktur ve ben sizin anne olduğunuzdan dolayı çok güçlü olduğunuzu düşünüyorum ve anneler çocukları için bütün zorluklara göğüs gererler ve bütün zorlukların altından kalkabilirler çünkü:SİZ BİR ANNESİNİZ! Pisikolok sizi doğru bir şekilde yölendirecektir eminim!Ayrıca pisikolok dışında burada ben ve bir sürü arkadaş var hepimiz seni seve seve dinleriz hep bizlerle konuş içine atma lütfen.

bi derdin varsa aç kendini anlat.. kimseye güvenmiyorum diosun burda kimse seni tanımıyo, kimse kimseyi tanımıyo, rahatça içini dökebilirsin.. elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız, belki senin yaşadıklarının aynısını yaşamış arkadaşlarımız vardır, kendi tecrübelerini aktarabilirler.. ama içine atma, canına yazık.. anlat, anlatmak istemiosan vur kır dök, içinden at hırsını..

arkadaşlar ilginize çok ama çok teşekkürler sorunum çok büyük inanın eşim beni aldattı hemde defalarca diceksinizki herkes yaşıyor bunları ama ben en iğreç şekilde yaşadım bunu en yakınımla yaptı bunu hemde benimle evlenme sebebi sadece işlerini kolaylaştırmak içinmiş bunu çok geç anladım 2 çocuguma hamileydim bunları ögrendigimde yani çok geç olmuştu ayrıca ailemin yanınada gidemedim maddi imkanımda yok mecburen katlanıyorum bu beni daha çok yaralıyor mecbur olmak bunları bile bile katlanmak burda yaşamak ondan çaresizim bi yol arıyorum bulamıyorum çocuklarımada kıyamıyorum kafam çok karışık ama artık iniharı düşünmüyrum bi yolda bulamıyorum çok canım yanıyor işte böyle arkadaşlar allah sizlere göstermesin allah hepinizden razı olsun

ne diyeceğimi bilemedim. :çok üzgünüm: tek temennim, eşinizin aklının başına gelmiş olması. tabii ki açtığı yara kapanır mı, bilinmez.

çalışmayı düşünseniz, küçük çocuğunuz kaç yaşında bilmiyorum ama bakacak kimseniz var mı? hem maddi özgürlük kazanmak, hem de çalışma ortamında biraz olsun evden uzaklaşmak size iyi gelebilir. şahsen "aldatma" işin içine girdiğinde, çocuk da olsa ayrılma taraftarıyımdır her zaman. ama tabii ki kendinizi sağlama almalısınız önce. ailenizin yanına gitmenizi önerirdim ama onlarla da sorun olduğunu yazmışsınız. yanlış anlamalar olmuş olabilir mi acaba?

ben küçük bir kasabada yaşıyorumçalışma imkanım yok malesef keşke olsaydı bi sanıye beklemezdim ama malefes yok ailem zaten bu sorunun sebebi onlerın yanına gitmem sözkonusu bile olamaz burda kalmak daha iyi bence bi ara elişi yapıp sattım ama oda yok şimdi ailemin yanına gitmeme sebebim beni altdattıgı kişi aileden biriydi ve bunu herkes bilmesine ragmen kımse sesini çikarmadı benim bu halimi görmelerine ragmen işte böyle arkadaşlar anlıcanız allahtan başka kimsem yok bide çocuklarım şükür şimdi birde siz oldunuz iyiki varsınız inanın buraya yaıpta cevebını alınca rahatlıyorum benide önemseyen var diye allah hepinizden razı olsun sizlere göstermesin böyle acılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…