Merhaba
Ramazan da tutulan oruç ve burdaki oruç arasinda bazi farklar var. Birincisi ramazan da uykuyu bölüp yemek yiyoruz. Hem daha sindirme islemini bitirmemis bir mideye tekrar yükleniyoruz, hem uyku düzenimiz bozulmus oluyo. Bi ara zaman bulursam bu konu hakkinda da yazmak istiyorum, ama yetersiz veya düzensiz uykunun metabolizma üzerinde direk etkisi var.
Bunun yaninda, ramazan kültürü denen bir sey var, hamur isleri, tatlilar, yagli agir yemekler, hele bir de misafir varsa.... Hangimiz iftari yesil bir salatayla geçiriyoruz ?
Sanirsam bu ayda insanlar kendilerini "nasil olsa aç kaldim" diyip mükafatlandirmak adina, genel olarak yediklerine hiç dikkat etmiyolar.
Ramazani esas ruhuna yakin olarak yapsak aslinda (iradeyi kontrol etmek, açin halinden anlamak, saglikli beslenmek ve yasamak) o kadar saglikli bir yasam tarzi ki.
Ilk sayfada ki iki tane mesajimda IF in neden ve nasil ise yaradigini anlatmistim.
Günlük kalorimi ilk baslarda hesapliyodum ama biraktim, artik sadece tokluk hissime güveniyorum. Ilk baslarda ortalama 1700 kalori civari tüketiyodum. Miktar olarak karsilastirdigim zaman, sanirim hala o civarlardayimdir.
20 saat açlik süresinden sonra, ilk ögünü mümkün oldugunca hafif yapmaya çalisiyorum, midemi zorlamamak için. Aradan 1 saat sonra filan meyve, kuru meyve tarzi seyler yiyorum (meyve dedigim 1 tane erik yarim tane elma degil, en az yarim kilo. Kuru meyveleri ufak bir kaseyle ölçüyorum), en son ögünde hiç bir yasak koymuyorum kendime. Bu bir pizza da olabilir, herhangi bir sebze yemegi de, canim o an ne istiyosa yada elimin altinda ne varsa.
Zamanla vücut kendiliginden dogru seçimleri yapiyo, yada bana öyle geldi bilmiyorum. Mesela canim eskisi gibi sekerli seyler istemiyo, makarna ve türlü arasinda seçim yapmam gerektiginde canimin gerçekten türlüyü istedigini fark ettim (ki makarnaya dayanamazdim önceden), bunun gibi seyler.