Sizin eşiniz baya aileci demek ki nişanlıyken de parasını onlara verdiğine göre.
Ailelerin maddi destek olması zorunluluk değildir. Bir gelenek görenektir. Ve kimseyi geleneğe göre hareket etsin diye zorlayamayız değil mi? Ama sizin onların evine gidince "gelinlik" yapmanız, sürekli görüşmeniz arayıp sormanız, hizmet etmeniz, evinizde uzun süreler ağırlamanız vs. bunlar da gelenektir. Aynı şekilde sizi de kimsenin bu gelenek göreneğe uymuyorsunuz diye zorlamaması gerek.
Ben mesela neredeyse hiç maddi olarak bir şey görmedim sayılır iki taraftan da . Ama zaten istemedim de. Ama ben aynı zamanda öyle gelin gibi gelin de değilim. Kv benim evime bir kez gelip kaldı daha 5 senede onda da taşınıyoruz diye yardım etmeye, ve yardım etti cidden öyle oturmadı misafir olarak. Ben bayramlardan başka zaman gitmiyorum onlara. Uzak şehirlerdeyiz, eşim özlerse kendi gidiyor senede bir iki kere, benim işlerim falan olur zaten. Gittiğimde de sofrayı kurup kaldırırken bir kaç tabak götürürüm bir de kurbanda falan zaten kendi etimiz olduğundan iş yaparım hepsi bu. Telefonla hastalık falan olursa ararım ancak, o da her seferinde değil.
Bu işler karşılıklıdır demiyorum. Sonuçta beni altınlara boğsalardı da ben yine böyle bir insan olacaktım. Ben böyleyim çünkü. Ama işte bunlar hep gelenek görenek. Kimse kimseyi buna zorlamamalı.
Size gelip kalmalarına ses edemiyorsanız, eşiniz bastırıyorsa sizi onlar yokmuş gibi davranın o zaman. İş falan yapmayın. Anne bir süpürge tutuversene ben kalkamıyorum çocuk hasta olacak falan deyin. Anne bir çorba yapıver, acıktım sütün olmayacak deyin. Üç güne kaçar zaten. Yok falan derse de zaten lohusasınız gözyaşlarınız hep hazırda bekliyor olacak başlayın ağlamaya, çocuk doğurdum acıdan oturamıyorum bir çorba yapanım yok kaderim bu muydu diye
Onlar gelip kalırsa, normal doğum da olsa, hemen o gün iş yapacak güçte de olsanız kalkmayın. Nazlandıkça nazlanın. O size ne var ben iki saatte ayaktaydım, bizim zamanımızda şöyleydi böyleydi dedikçe ayağa kalkmaya çalışıyomuş gibi yapıp yapıp geri düşüverin yatağa. Eşiniz de görsün. Annenize de söyleyin gelmesin, damat bey sorarsa annen var diye çekiniyor gelemiyor dersiniz.
Sakın arayıp para eşya vb. istemeyin. Bütün mahallenin en çirkin gelini oluverirsiniz birden. Ama siz yatağınızda ağlarken size çorba yapmayan kaynanaya ne gözle bakılır, eşiniz ne düşünür bir de onu düşünün...