İlkokulda hece hece s-ka-ndal!

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.716
İlkokulda hece hece s-ka-ndal!
fft107_mf6417379.Jpeg

RADİKAL - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okullarda ücretsiz olarak dağıtılan kitaplar hata ve yanlışlarla dolu. Hecelemeler ve basit hesaplamaların yanlışlığı dikkatleri çekerken, “Ali’nin al-i, Ela’nın, el-a, ana kelimesinin an-a, ada kelimesinin ad-a, alet kelimesinin ise al-et şeklinde hecelenerek çocuklara öğretilmesine veliler tepki gösterdi.

Birgün’den Hicran Karahan’ın haberine göre, Çocuğu bu sene birinci sınıfa başlayan Sibel Ak yeterli ön çalışmaların yapılmadan okuma-yazmaya geçildiğini belirterek, “Devletin verdiği kitaplar yetersiz ve yanlışlarla dolu olduğu için öğretmenimizin kararıyla kaynak kitaplar aldık. Derslerde kaynak kitapları, evde çektirdiği fotokopileri kullanıyoruz. Öğrendiği kadarıyla okuma çalışması yaparken heceleri yanlış ayırdığını görüyorum, ‘Biz böyle öğreniyoruz’ diyor. Ayrıca okuma metinlerinde elle, ite gibi argo anlamı olan sözcükler kullanılıyor” diye konuştu.

Bu sene ikinci sınıfta okuyan oğlunun eğitim yetersizliği nedeniyle okuldan soğuduğunu ifade eden Dilek Güngör, “Oğlum ikinci sınıf, hâlâ kelimeleri hecelerine doğru olarak ayıramıyor. Çünkü öğrenirken, “Ali’yi al+i, Ela’yı, el+a” diye öğrendi. Türkçe kitaplarındaki metinlerin uzunluğunda da, matematikte de aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Eğitim sisteminin altında eziliyoruz, yapılan değişikliklere ayak uyduramıyoruz” dedi.

Özel okulda birinci sınıfların öğretmenliğini yapan Ümit Özcan, ''Kitapta ‘alet’ sözcüğü ‘al ve et’ şeklinde hecelenmiş. Okuma parçaları çok uzun, sona gelindiğinde öğrenci anlam bütünlüğü kuramıyor, neredeyse her cümle için resim yapılmış” ifadelerini kullandı.

http://www.radikal.com.tr/turkiye/ilkokulda-hece-hece-s-ka-ndal-1470562#

Ahh, tam bunun ortasındayım şu anda. Oğlum bu sene birinci sınıfa başladı; bize gelen ödev kağıtlarında doğru şekilde ayrılmış. Hepsini tek tek kontrol ediyorum, nasıl başlarsa öyle gider çünkü.

Bir de bizim öğrendiğimiz zamanki gibi fişlerle ve hecelemeyle değil, sesle okumayı öğreniyorlar. Bunun da yanlış hecelemede etkisi olduğunu düşünüyorum, harf ses olarak öğretildiği için heceye dikkat edilmiyor sanki. Sınıf öğretmenliği yapan arkadaşlar elbette çok daha iyi bilirler ama bana göre çok daha zor bu şekilde öğrenmek...

Şaka gibi cidden.
Yanlış olanların söylenmesi bile imkansız derecede zor.
Yazanlar bulmaca çözdüğünü mü sanmış da savsaklamış?

Okulların ücretsiz dağıttığı o kitaplar bizim sınıfta dolap bekliyor zaten .

Yardımcı kitap seti ve günlük fotokopilerle şuan için he-ce-li-yo-ruz:KK51:

Kitaplar elime ilk geçtiğinde bunu bende fark ettim , El - a , Elin yanına bir a koyarsan Ela oluru böyle anlatmak ne kadar doğru ?

Basım kontrolü bu kadar zor olmamalı . Daha işin ilk basamağında çocuklara yanlış örnek sunarsan , gelecekte onu düzeltmek çok daha zorlaşıyor .
Sonra hem ne yazdığı hem de ne konuştuğu anlaşılmayan yeni nesle ''merhaba'' diyoruz .

Aslında onlar hece değil hepsi birer sözcük.
Yani Al ile Et birleşince Alet olur gibisinden.
Peki ya heceleme ne olacak, onu ya tamamen kaldırmalılar yada birini seçmeliler. Böyle olunca kafalar karışacak Türkçe, T-ürkçe'ye dönüşecek.

Eser inceleme komisyonlari 55 yaş ustu artik isten elini ayagi cekmeye ramak kalmis ogretmenlerle dolu.Kitaplar da ayni onlar gibi:Sıkıcı.Hic yenilik yok.Bedava degil zorla cantaya koysan ne olur ? Okulda cogu tenefusum kaynak kitaplari fotokopi cekmekle geciyor.Idareyle papaz oluyorum toner,kagit bitiyor diye..
Bizim kitaplari gorseniz...Tam bir unitede bir konu uzerine yogunlasiyoruz, 2.unite kel alaka..Hoop sil bastan...
Ilkokul 1'den lise son'a tum kitaplar kaliteli ,bransina hakim kisilerce bastan yenilenmeli kesinlikle.Biz de kidem=bransta iyi anlayisi son bulmadikca bisey olmaz bizden...

3 yaşındaki kuzenim bile konuşurken heceleyerek konuşmayı beceriyor eğitim kitaplarını yazan insanlar yapamamış. Ne garip.

Farklı bir sistem falan mı deniyorlar acaba? Böyle bariz bir hata yapmaları komik olmuş.

Sayfada kelimeler hece olarak ayrilmamis bizim kitaplardada vardi gecen sene ki milli egitimin kitabi degil ozel kitaplardi
Burada hecelerden kelime uretme olayi var benim hatirladigim bu
Yine gereksiz bir haber dahaaa bence
Ki verilen al et renkleri farkli verilmis.

Inanir misiniz. Bugun ku odevi alet. Ve gercekten de al et diye hecelenmis. Benimde dikkatimi cekti de ne yapilir ki. Bu sekilde ogretiyorlar.

Sayfada kelimeler hece olarak ayrilmamis bizim kitaplardada vardi gecen sene ki milli egitimin kitabi degil ozel kitaplardi
Burada hecelerden kelime uretme olayi var benim hatirladigim bu
Yine gereksiz bir haber dahaaa bence
Ki verilen al et renkleri farkli verilmis.
bu yanlış bir öğretme metodu ama.
alet kelimesini al ve et kelimeleriyle öğretemezsin, ses üzerinden öğretme sorun çıkarır. o zaman sesteş sözcüklerde çocukların beyni jöleye döner.
al ve et "alet" kelimesiyle alakası olmayan iki ayrı kelime çünkü.
üstelik bunlar tek heceli kelimeler yani heceleme konusunda da sıkıntı var. tavsiye edilen yöntem önce harf hece öğretilmesi.
mesela:
a-li
sonra paragraf sonuna geldiğinde
paragr-
af
diye ayıran tipler görüyoruz ortada.
heceleme okumanın ve düzgün yazma becerisinin temelidir ve bu öğretmek için çok ama çok yanlış bir yöntem.

bu yanlış bir öğretme metodu ama.
alet kelimesini al ve et kelimeleriyle öğretemezsin, ses üzerinden öğretme sorun çıkarır. o zaman sesteş sözcüklerde çocukların beyni jöleye döner.
al ve et "alet" kelimesiyle alakası olmayan iki ayrı kelime çünkü.
üstelik bunlar tek heceli kelimeler yani heceleme konusunda da sıkıntı var. tavsiye edilen yöntem önce harf hece öğretilmesi.
mesela:
a-li
sonra paragraf sonuna geldiğinde
paragr-
af
diye ayıran tipler görüyoruz ortada.
heceleme okumanın ve düzgün yazma becerisinin temelidir ve bu öğretmek için çok ama çok yanlış bir yöntem.
At-let bunu cok soylersi benim kiz kitaplar dursaydi gosterirdim Ama demek istedigin burada habere anlatilan konudaki heceleme degil anlatim kelimeden baska kelimeler olusturma sanirim oyle birseydi yaa cok hatirlamiyrm hafiza sikintim var olsaydi ornek verirdim

at, et, ıt, it, ot, öt, ut, üt. ta, te, tı, ti, to, tö, tu, tü. ata, atı, ete, eti, iti, oto, otu, ütü. atla, atta, atlat, atlet,alet, Talat, tat, tut.
Buradaki alet den kelime cikariyorlar
Al et gibi
Yani heceleme yapmiyorlar o sayfada demek istedigim o

Son düzenleme:
At-let bunu cok soylersi benim kiz kitaplar dursaydi gosterirdim Ama demek istedigin burada habere anlatilan konudaki heceleme degil anlatim kelimeden baska kelimeler olusturma sanirim oyle birseydi yaa cok hatirlamiyrm hafiza sikintim var olsaydi ornek verirdim
ama sorun şu ki
al kelimesinden alet de türetemezsin.
çünkü "et" diye bir yapım eki yok. bunlar ikisi ayrı ayrı fiiler ama "alet" bir isim.
çocukların kafası karışır, sonra bu çocuğa yapım eklerini öğretemezsin çünkü o çocuk al ve et bir araya gelirse alet olur diye öğrendi.

X