İlkokulda hece hece s-ka-ndal!

Talat da bizim favorimiz ausum. Bir de incelterek söylüyor ki, bitiyorum. :KK54: Öğretmenden yana da şanslıyız; harfleri yazmayı öğretirken akıllarında kalacak şekilde öğretiyor, böylece yazmaları kolaylaşıyor.

Uppam , biz kesme işaretlerine , özel isim , cins isimlere de geçtik :KK57: Eğitimde bir metotmuş bu , yani şuan yüzeysel olarak kulağından giriveren bilgi , ilerde o konuyu öğrenme vaktinde hatırlanıyormuş. Bir adı vardı da unuttum .

Paşamı öperim bu arada , onun nasıl Talat dediğini hemen canlandırdım kafamda , malum benzerlikten :KK66:

Başlığı okuyunca haydaaa ne oldu beee! diyerek geldim.
Çok güldüm okuduktan sonra.

Bu sistem 'Ses temelli okuma yazma' diye geçiyor bayanlar.
Hece temelli değil bakınız 'Ses temelli'

Yani seslerden hecelere, hecelerden kelimelere kelimelerden cümlelere ulaşıyoruz.

Sen onu a ll al diye veriyorsun. Sonra l a birleştir la diye.

Ama bazı çocuklar birleştirme mantığını kapınca ses ses katmaya devam ediyor.
Senin El-a demene gerek kalmadan o kendisi böyle bağlamaya başlıyor.

Temel sesleri birleştirme üzerine kurulu çünkü.

Bir de çocuk t, e, l diye üç sesi birleştirmekten kaçarak
Ot ve el varrrr aaa otel diyorlar yine kendi kendilerine.

Yani bu vermekten öte görme olayı.

Ben şahsen öğretirken okusun, birleştirsin de istediği gibi birleştirsin diyorum.
Çocuğu bu konuda sıkmam, özgür bırakırım.

Okuma yazma işi çözülünce önce renkli heceli okuma kitaplarıyla doğu heceleme başlıyor.
Sonra akıcı okuyorlar.
Ve sonra dil bilgisi olarak heceleme, doğru heceleme yavaş yavaş oturuyor hiç merak etmeyin.

Akıllarda böyle kalıyor sanılmasın.
Unutuluyor..

Mesela llll, ssss, tttt diye ses ses tanıyan çocuklar 2. sınıfta kendi kendilerine eski sistemdeki gibi
a, be,ce, çe diye alfabeyi saymaya başlıyorlar.

Bazı öğrenmeler kendiliğinden gelişiyor yani.

Bilmeyen kalmış mıdır bilmem ama evet sınıf öğretmeniyim :)

Panik yok..

En Büyük TÜRKİYEALLAH cc razı olsun öğretmenim ayy bende biri gelsin açıklasın diyodum :KK68:

çünkü konuyu okuyunca ne oluyor hakketen dedim:110:

Biz yetişkinler heceleyerek okumaya başladığımız için bölünmüş bu kelimeleride hecelenmiş sandık,ama hecelerine ayrıldığı bilgisi zaten hiç bir kitapta yazmıyor.Farklı bir metod bu,yani basım hatası falan değil :) Heceleme yok yeni sistemde.Öğretmenimiz özellikle evde de heceletmeden okutmamızı söylüyordu geçen sene.Genel başarı oranı nedir bilemiyorum ama biz sınıf olarak sorun yaşamadık.

Yine turkce yazildigi gibi okunuyor bizimkiler ingilizce okumayi ogrenirken ben de ogrenirim artik. Hala ilk gordugum kompleks kelimeleri duzgun okuyamiyorum :KK43:

iyi de bunda bir sıkıntı yok
öyle fişleri kesip hecelere ayırma dönemi bitti
artık çocuklara ses temelli öğretim yapılıyor
sırasıyla a,b,c,d .... öğretmiyoruz
1. grup: e,l,a,t, 2. grup: i,n,o,r,m...... şeklinde gidiyor
ALİ için örnek vereyim
haliyle çocuklara önce A ve L seslerini kazandırdıgımız için bu sesleri birleştiriyoruz, daha sonra 2. grup sesleri öğrendikten sonra 1.. grupta elde ettiğimiz hecelere(anlamlı, anlamsız olabilir), 2. gruptan sesleri ekleyerek birleştiriyoruz.

1.gruptan kazandıgımız: A+L
2. gruptan i

herkesin haberi olmmayabilir ama asıl skandal bu haberi yapan insanın araştırma yapma zahmetinde bulunmadan ortalığı ve akılları karıştırmaya kalkması

evet, sınıf öğretmeniyim

İyi güzel de,bu ses temelli eğitim 10 yıldır uygulanıyor zaten...biz milli eğitimin "ücretsiz" dağıttığı kitapların yanı sıra değişik birsürü kaynak kullandık...hepsi aynıydı....okumada yazmada hiç sıkıntı çekmedik...o zamanlar önce velileri toplayıp bilgilendirme yaptılar...be demeyin b, se demesin s diye...el yazısına da o dönem geçtiler...şu an çatır çatır 500 sayfalık kitap bitiriyor 3-4 günde bir...

Devletin verdigu kitaplar malesef kullanilmiyor ben kullanana rastlamadik cevremde demej ogretmenlerin kullanmama sebebi buymus

aynen canım devletin verdiği kitaplardan sadece din kültürü kitapları güzel oluyor, diğer kaynak kitaplar o kitap kadar iyi olmuyor

Lamelif, konu alakasiz ama sorayim.Subat atamasinda sansin var mi ?Merak ettim.
ay evet çok alakasız:110:

bu arada siz kimdiniz ben tanıyamadımda :KK48:

soruyuda hiç anlamadım daha açık sormanızada hiç gerek yok hocam:p

sevgiler:KK39:

Sesler üzerinden harfleri ögreniyorlar. Ben bu teknigi daha yerinde buluyorum açıkcası...bizim zamanımızda neydi öyle...

şuan cocuklar kelimeleri ezberden gidiyorlar. iki sesi birleştirme mantıgı henüz oluşmadı. ezberleye ezberleye okumaya geçecekler..ònùmuzde koca bir yıl var...no panik.

X