İlkokulda hece hece s-ka-ndal!

At-let bunu cok soylersi benim kiz kitaplar dursaydi gosterirdim Ama demek istedigin burada habere anlatilan konudaki heceleme degil anlatim kelimeden baska kelimeler olusturma sanirim oyle birseydi yaa cok hatirlamiyrm hafiza sikintim var olsaydi ornek verirdim

at, et, ıt, it, ot, öt, ut, üt. ta, te, tı, ti, to, tö, tu, tü. ata, atı, ete, eti, iti, oto, otu, ütü. atla, atta, atlat, atlet,alet, Talat, tat, tut.
Buradaki alet den kelime cikariyorlar
Al et gibi
Yani heceleme yapmiyorlar o sayfada demek istedigim o
Galiba önce al kelimesini sonra et kelimesini okumayı öğrenip bunları birleştirerek alet diyorlar çocuğa öyle mi? Tek heceli kelimelerden geçiş için mi bu? Her türlü çok zor ya. Le yerine llll demeyi öğretiyorlar çocuğa sonra al sonra eti de aynı şekilde okutup birleştiriyorlar anladığım kadarıyla. Valla zor iş.

Başlığı okuyunca haydaaa ne oldu beee! diyerek geldim.
Çok güldüm okuduktan sonra.

Bu sistem 'Ses temelli okuma yazma' diye geçiyor bayanlar.
Hece temelli değil bakınız 'Ses temelli'

Yani seslerden hecelere, hecelerden kelimelere kelimelerden cümlelere ulaşıyoruz.

Sen onu a ll al diye veriyorsun. Sonra l a birleştir la diye.

Ama bazı çocuklar birleştirme mantığını kapınca ses ses katmaya devam ediyor.
Senin El-a demene gerek kalmadan o kendisi böyle bağlamaya başlıyor.

Temel sesleri birleştirme üzerine kurulu çünkü.

Bir de çocuk t, e, l diye üç sesi birleştirmekten kaçarak
Ot ve el varrrr aaa otel diyorlar yine kendi kendilerine.

Yani bu vermekten öte görme olayı.

Ben şahsen öğretirken okusun, birleştirsin de istediği gibi birleştirsin diyorum.
Çocuğu bu konuda sıkmam, özgür bırakırım.

Okuma yazma işi çözülünce önce renkli heceli okuma kitaplarıyla doğu heceleme başlıyor.
Sonra akıcı okuyorlar.
Ve sonra dil bilgisi olarak heceleme, doğru heceleme yavaş yavaş oturuyor hiç merak etmeyin.

Akıllarda böyle kalıyor sanılmasın.
Unutuluyor..

Mesela llll, ssss, tttt diye ses ses tanıyan çocuklar 2. sınıfta kendi kendilerine eski sistemdeki gibi
a, be,ce, çe diye alfabeyi saymaya başlıyorlar.

Bazı öğrenmeler kendiliğinden gelişiyor yani.

Bilmeyen kalmış mıdır bilmem ama evet sınıf öğretmeniyim :)

Panik yok..

Galiba önce al kelimesini sonra et kelimesini okumayı öğrenip bunları birleştirerek alet diyorlar çocuğa öyle mi? Tek heceli kelimelerden geçiş için mi bu? Her türlü çok zor ya. Le yerine llll demeyi öğretiyorlar çocuğa sonra al sonra eti de aynı şekilde okutup birleştiriyorlar anladığım kadarıyla. Valla zor iş.
Kelimelerle yeni kelimeler uretiyorlar sanirim oyle biseydi anacim hatirlamiyorum ki gecen sene hecelemkle gecti gunlerimiz

Yani seslerden hecelere, hecelerden kelimelere kelimelerden cümlelere ulaşıyoruz.

Ben şahsen öğretirken okusun, birleştirsin de istediği gibi birleştirsin diyorum.

Okuma yazma işi çözülünce önce renkli heceli okuma kitaplarıyla doğu heceleme başlıyor.
Sonra akıcı okuyorlar.
Ve sonra dil bilgisi olarak heceleme, doğru heceleme yavaş yavaş oturuyor hiç merak etmeyin.

Unutuluyor..

Mesela llll, ssss, tttt diye ses ses tanıyan çocuklar 2. sınıfta kendi kendilerine eski sistemdeki gibi

Panik yok..
Hahhhh agzini opeyim sen daha iyi anlattim ogretmenim :KK66:

Bak ekleme yaptim ustte
tamam böyle anlaşılır.
ama ben şahsen bize öğretilen yöntemi daha doğru buluyorum. dediğim gibi okuma ve yazmayı iyi bilen bir yetişkin olarak benim kafam karışmaz ama bu çocuklar bunu anlayabilecek yeterlilikte değil ki yeğenim okuyamıyor mesela.
yani
at al el ka me gibi heceleri bir araya getirip anlamlı bütün yarat diyeceğim bilgi seviyesinde değil bu çocuk hecelemeyi henüz yeni öğrenmiş, tam okuyamıyor bile sen bir de kafasını ekstra yükle kıyaslıyorsun.
sonra çocuk nasıl yazacağım nasıl heceleyeceğim, bu neydi falan diye muallakta kalıyor.
bence
al ve et
ya da
ot ve o
hecelerinden
alet ve oto kelimelerini türetmesi bu yaştaki çocuğa bir şey kazandırmaz. çok karmaşık.
çocuğa alet kelimesini öğretmek istiyorsan a-let diye öğretirsin.
okuduğu gibi yani.
yoksa sen al et diye öğrenirsen bu çocuk bu şekilde okur, 3. sınıfa geldiğinde de alışkanlıkla bu şekilde ayırır.
her türlü fazla karmaşık bir yöntem.

Al hecesini öğrendik .

Et hecesini de öğrendik .

Eveeet Al-Et birleşince alet oluyor çocuklar ...

Sonra çocuk al...et diye heceleyerek okuyunca evladım a-leeet yahu a-leeet !

Bunu nasıl oturtacaklar mesele bu ?

Edit: Hece yokmuş , ses varmış.

30 sene önceki fişlerde yok , offf . Alışacağız öğretmenim .

tamam böyle anlaşılır.
ama ben şahsen bize öğretilen yöntemi daha doğru buluyorum. dediğim gibi okuma ve yazmayı iyi bilen bir yetişkin olarak benim kafam karışmaz ama bu çocuklar bunu anlayabilecek yeterlilikte değil ki yeğenim okuyamıyor mesela.
yani
at al el ka me gibi heceleri bir araya getirip anlamlı bütün yarat diyeceğim bilgi seviyesinde değil bu çocuk hecelemeyi henüz yeni öğrenmiş, tam okuyamıyor bile sen bir de kafasını ekstra yükle kıyaslıyorsun.
sonra çocuk nasıl yazacağım nasıl heceleyeceğim, bu neydi falan diye muallakta kalıyor.
bence
al ve et
ya da
ot ve o
hecelerinden
alet ve oto kelimelerini türetmesi bu yaştaki çocuğa bir şey kazandırmaz. çok karmaşık.
okuduğu gibi yani.
yoksa sen al et diye öğrenirsen bu çocuk bu şekilde okur, 3. sınıfa geldiğinde de alışkanlıkla bu şekilde ayırır.
Evet bizim sistem daha kolaydi ama alfabeyi bile bizden farkli ogrendikleri icin mudahele sansim cok dusuk ancak bende onunla yeni ogreniyrm :KK66:

Sonra akıcı okuyorlar.

Unutuluyor..

Panik yok..
öğretmenim sen daha iyi bilirsin muhakkak senin işin bu, kaç tane çocuk eğittin de benim yeğen hala okuyamıyor?
doktora götürdüler çocuğu acaba öğrenme güçlüğü mü var diye, sorun çıkmadı.
sınıfta diğer arkadaşları da sorunlu, bu sefer 2. sınıfta öğretmenleri değişti sonuç yine aynı, yok çocuk eline kitap alıp okumayı bırak baba kelimesini heceleyemiyor daha.

tamam böyle anlaşılır.
yani
bence
al ve et
ya da
ot ve o
hecelerinden
okuduğu gibi yani.

Yeğeniniz bu yıl 1. sınıfta mı?
En hızlı gidenler bile en fazla m sesindedirler.

Panik yapmak için erken.
Bu seslerde okuyan çocuklar da genelde ezber okur.
Mantığı çok zeki çocuklar kavrar.
Düşünün daha ilk 10 ses.
Daha 19 ses var.

Her yeni seste mısır gibi patlar bir kaç öğrenci.

U,k,ı,y,s,d özellikle s sesinde büyük bir patlama yaşanabilir merak etmeyin..

Başlangıçta karmaşık gelse de gerçekten eğlenceli bu yöntem.

Son sesleri siz öğretmeden kendi kendine patır patır okumaya başlıyor çocuklar.
İyi taraflarından bakarsak ben bu yöntemi daha güzel buluyorum mesela.

Eski sistemin de farklı artıları vardı ama ben şimdiki sistemde okuma yazmanın daha eğlenceli olduğuna inanıyorum
bir öğretmen olarak. Bir iki ay sonra her şey düzeliyor.
Kabul ilk zamanlar kabus gibi :)

İşte bütün mesele bizim gibi a be ce diye öğrenmeyip aaaa bbbb cccc diye öğrenmelerinde yatıyor. Benim oğlum okula başlamadan okumayı söktü ama sökemeyenler büyük problemler yaşıyor. Hala 3.sınıfa gelip tam anlamıyla akıcı okuyamayanlar var tanıdıklarımın çocuklarından.

Sesle öğrenme o bakımdan zor geliyor bana, sonrasında marilyn ve ausun bahsettiği gibi hecelemede kafası karışacak, zaten el yazısı gibi bir yük de varken üzerlerinde, iyice soğuyacaklar tam sevmeleri gereken dönemde...

öğretmenim sen daha iyi bilirsin muhakkak senin işin bu, kaç tane çocuk eğittin de benim yeğen hala okuyamıyor?
sınıfta diğer arkadaşları da sorunlu, bu sefer 2. sınıfta öğretmenleri değişti sonuç yine aynı, yok çocuk eline kitap alıp okumayı bırak baba kelimesini heceleyemiyor daha.
Canm benim kiz 6.5 yasinda 2 ye gidiyor ki guzel okuyor yasi kucuk sinifa gore .simdiki cocuklar okumayi sevmiyor cocuklarda rahat bizim disiplinimizde buyumuyorlar.

Al hecesini öğrendik .

Et hecesini de öğrendik .

Eveeet Al-Et birleşince alet oluyor çocuklar ...

Sonra çocuk al...et diye heceleyerek okuyunca evladım a-leeet yahu a-leeet !

Bunu nasıl oturtacaklar mesele bu ?

Edit: Hece yokmuş , ses varmış.

30 sene önceki fişlerde yok , offf . Alışacağız öğretmenim .

Kendi kendine oturuyor, görseller yardımıyla.
Ve şu çok önemli o kelimeyi bulduk alet.
Hadi alet alalım.
Cümle kur.
Ela alet al.
Ela lale ile alet al.
Başka.
Hadi Ela 3 alet al. gibi.

Hatta bu cümleler canlandırma eşliğinde yapılıyor, kalıcı oluyor haliyle.

Yeğeniniz bu yıl 1. sınıfta mı?
En hızlı gidenler bile en fazla m sesindedirler.

Panik yapmak için erken.
Bu seslerde okuyan çocuklar da genelde ezber okur.
Mantığı çok zeki çocuklar kavrar.
Düşünün daha ilk 10 ses.
Daha 19 ses var.

Her yeni seste mısır gibi patlar bir kaç öğrenci.

U,k,ı,y,s,d özellikle s sesinde büyük bir patlama yaşanabilir merak etmeyin..

Başlangıçta karmaşık gelse de gerçekten eğlenceli bu yöntem.

Son sesleri siz öğretmeden kendi kendine patır patır okumaya başlıyor çocuklar.
İyi taraflarından bakarsak ben bu yöntemi daha güzel buluyorum mesela.

Eski sistemin de farklı artıları vardı ama ben şimdiki sistemde okuma yazmanın daha eğlenceli olduğuna inanıyorum
bir öğretmen olarak. Bir iki ay sonra her şey düzeliyor.
Kabul ilk zamanlar kabus gibi :)
2. sınıfta şu anda. yeni bir öğretmenleri geldi o da çözemiyor durumu, sınıfın yarısı okuma bilmiyor henüz. çocuk sabahları ateşlenmeye başladı okula gitmesin diye.

Kendi kendine oturuyor, görseller yardımıyla.
Ve şu çok önemli o kelimeyi bulduk alet.
Hadi alet alalım.
Cümle kur.
Ela alet al.
Ela lale ile alet al.
Başka.
Hadi Ela 3 alet al. gibi.

Hatta bu cümleler canlandırma eşliğinde yapılıyor, kalıcı oluyor haliyle.
Kizzz Allahhh sizi napmasin
Kadina aksam aksam ozel ders verdirdiniz.:KK70::KK70:

Öncelikle şunu sormak istiyorum okula küçük mü başladı?
El kasları ile her türlü birinci sınıfa hazır mıydı?
Devamsızlık, hastalanma durumu sık oldu mu?
Ailede her hangi özel problemlerin yaşandığı bir dönem miydi 1. sınıf?

Bu sorular çok çok önemli.

1. sınıfta okuma yazma süreci titizlikle yürütülmesi gereken bir süreç.
İpin ucu kaçtı mı bitti.

Okula gelmese bile evde anne o yokluğu kapatmalı.
Tekrarlar, evdeki çalışmalar çok önemli.

Eğer yapılmıyorsa çocuk 2. sınıfa okuma yazma bilmeden geçerse eğer bir kere diğerleri okurken , onlar ders işlerken
o çocuk katılamıyor. Okuma yazma yok çünkü bu her türlü sıkıntı çocukta.

Sene sonuna kadar okuyacağına inanıyorum ben ama mesela defterinden fotoğraf ekleseniz, bir de okuma yaptığı bir video.
Özelden de yardımcı olabilirim isterseniz.

Detay bilmem gerek bireysel farklılıklar söz konusu sonuçta :KK66:

2. sınıfta şu anda. yeni bir öğretmenleri geldi o da çözemiyor durumu, sınıfın yarısı okuma bilmiyor henüz. çocuk sabahları ateşlenmeye başladı okula gitmesin diye.

Yalnız sınıfın yarısı okuma yazma problemi yaşıyorsa o olay artık okuldaki özel
problemlerden kaynaklanmıştır diyeceğim.

Ya öğretmen devamsızlığı, hastalığı vs sorun olmuştur.
Ya gelen öğretmen üzgünüm ki ( İşletme mezunu bir ücretli öğretmendir mesela) 1. sınıf kolay iş değil.

Ya da küçük de olsa imkansız değil, aile ilgisi sıfırdır o çocuklarda ve hepsi parçalanmış vs aile çocuklarıdır.
Böyle sınıflar da gördüm :KK43:

Öncelikle şunu sormak istiyorum okula küçük mü başladı?
El kasları ile her türlü birinci sınıfa hazır mıydı?
Devamsızlık, hastalanma durumu sık oldu mu?
Ailede her hangi özel problemlerin yaşandığı bir dönem miydi 1. sınıf?

Bu sorular çok çok önemli.

1. sınıfta okuma yazma süreci titizlikle yürütülmesi gereken bir süreç.
İpin ucu kaçtı mı bitti.

Okula gelmese bile evde anne o yokluğu kapatmalı.
Tekrarlar, evdeki çalışmalar çok önemli.

Eğer yapılmıyorsa çocuk 2. sınıfa okuma yazma bilmeden geçerse eğer bir kere diğerleri okurken , onlar ders işlerken
o çocuk katılamıyor. Okuma yazma yok çünkü bu her türlü sıkıntı çocukta.

Sene sonuna kadar okuyacağına inanıyorum ben ama mesela defterinden fotoğraf ekleseniz, bir de okuma yaptığı bir video.
Özelden de yardımcı olabilirim isterseniz.

Detay bilmem gerek bireysel farklılıklar söz konusu sonuçta :KK66:
zamanında başladı okula zihinsel gelişimde bir sorun yok. el kaslarında da bildiğim kadarıyla sorun yok ne anaokulunda ne de daha önce bir sorun olmadı.
kalemle harfler, şekiller çizebiliyoruz. benim de aklıma geldi, beraber harfler falan yaptık.
örneğin ben A harfi çiziyorum, sen de aynısını yap şekerim diyorum yapabiliyor.
farklı harfleri yan yana getirmekte de sorun yok
ama mesela
ela yazabiliyor
lale yazabiliyor
ama bunları hece halinde ya da yan yana ses birleştirme şeklinde yapamıyor.
hani dediniz ya
ela lale ile alet al
bunu yazması mümkün değil. götürdükleri doktor sorunun öğretmenin anlatma şeklinin çocuğun öğrenme şekline uygun olmamasından kaynaklanabileceğini söylemiş
algı konusunda bir sorun yok.
anne ücretsiz izine ayrıldı yazın sırf çocukla daha fazla ilgilensin diye. şimdi yeni öğretmeni ile birlikte çalışıyorlar, öğretmen daha fazla ilgileniyor. bu seneki öğretmeni daha fazla eğiliyor konunun üzerine.

zamanında başladı okula zihinsel gelişimde bir sorun yok. el kaslarında da bildiğim kadarıyla sorun yok ne anaokulunda ne de daha önce bir sorun olmadı.
kalemle harfler, şekiller çizebiliyoruz. benim de aklıma geldi, beraber harfler falan yaptık.
örneğin ben A harfi çiziyorum, sen de aynısını yap şekerim diyorum yapabiliyor.
farklı harfleri yan yana getirmekte de sorun yok
ama mesela
ela yazabiliyor
lale yazabiliyor
ama bunları hece halinde ya da yan yana ses birleştirme şeklinde yapamıyor.
hani dediniz ya
ela lale ile alet al
bunu yazması mümkün değil. götürdükleri doktor sorunun öğretmenin anlatma şeklinin çocuğun öğrenme şekline uygun olmamasından kaynaklanabileceğini söylemiş
algı konusunda bir sorun yok.
anne ücretsiz izine ayrıldı yazın sırf çocukla daha fazla ilgilensin diye. şimdi yeni öğretmeni ile birlikte çalışıyorlar, öğretmen daha fazla ilgileniyor. bu seneki öğretmeni daha fazla eğiliyor konunun üzerine.

Özelden yardımcı olacağım :)

Şuan ''Ali atleti al'' yazıyor oğlum , yanlış yazınca bana bakıp öpücük atıyor , anne sen benim balımsın diyor . Yanlış yaptığında karşısındaki kadının gönlünü almayı bilen velet , hecelemeyi de öğrenir evveallah:21:
Bu da bizim evden bir anekdot :KK48:

Talat da bizim favorimiz ausum. Bir de incelterek söylüyor ki, bitiyorum. :KK54: Öğretmenden yana da şanslıyız; harfleri yazmayı öğretirken akıllarında kalacak şekilde öğretiyor, böylece yazmaları kolaylaşıyor.

X