- 11 Aralık 2018
- 39.529
- 244.778
Ha, anlatım bozuklukları ve imla hatalarınızın sebebi Londra Üniversitesi'nde okumuş olmanız o zaman sanırım. Peki.
Zamanla geçer demedim hanımefendi. Zamanla aşılabilecek şeyler dedim. Cümlem bir ihtimal cümlesidir, kesin bir yargıyla konmuş bir teşhis değildir. Bunu söyleyebilmek için de kişisel deneyimler yeterlidir. Şahsen ben de çok utangaç bir çocuktum.
Kayip cilekYa ben anlamadım zaten, çocuk ne kadar geç okula giderse o kadar iyi olur diye bir algı mı var? Varsa neden var? Biz niye 6'yı doldurup gittik?
Çocuğu zamanından geç okula göndermek çocuğun kapasitesine hakaret resmen.
Özel durum, sağlık sorunu vs olsa anlarım.
Bütün arkadaşlarım benimle yaşıt. O zamanlar erken ya da geç başlayan 1-2 kişi olurdu sınıfta. Onlar da uyum sorunu yaşardı zaten. 7,5-8 yaşında ilkokula mı başlanır?
Kayıp nesil falan diyen olmuş bir de bize. Çok alınıyorum valla
Kayip cilek
Annem ogretmen emeklisi,5 yasinda okula yollamislar kadini. O zaman ogretmen okulu var tabi,erken okula yollanmanin sorununu cok cektim der. Ne cektin diyorum,sinif arkadaslarim son sinifta 18 yasindaydi hepsi koca buldu bir ben kaldim der guleriz hepaslinda yasla alakali degil cocugun kendisiyle alakali bence. Cok cocuk taniyorum erkenden gidip de sorun yasamayan,gec gidip de sorun yasayan.
Kayip cilek
Annem ogretmen emeklisi,5 yasinda okula yollamislar kadini. O zaman ogretmen okulu var tabi,erken okula yollanmanin sorununu cok cektim der. Ne cektin diyorum,sinif arkadaslarim son sinifta 18 yasindaydi hepsi koca buldu bir ben kaldim der guleriz hepaslinda yasla alakali degil cocugun kendisiyle alakali bence. Cok cocuk taniyorum erkenden gidip de sorun yasamayan,gec gidip de sorun yasayan.
Tabi canim ben de oyle dusunuyorum. İnsanlar cocuklarina “biri seni doverse sen de ona cak iki tane” diye ogretirken kimsenin aklinda bilissel zamazingo yok benceŞunu da ekleyeyim: çoğu kişinin derdi çocuğun bilişsel düzeyi, yetenekleri vs değil bence.
"Aman bizim çocuk küçük kalmasın da millet ezmesin. İlla biri ezecekse benimki onları ezsin, itip kaksın" kafası bu.
Ebeveyn olarak kimse çocuğu ezilsin istemez doğal olarak. Ama bu uğurda çocuğun gelişim düzeyini göz ardı etmek çocuğa haksızlık.
Bu tek benim kararım değildi. Bir ilkokul öğretmeninin görüşü, ram görevlisinin görüşü, bir arkadaşımın görüşü (özel eğitim öğretmeni) ve en son benim görüşümle karar aldım. 3 ay sadece hangi sınıfa gitsin diye analiz yaptım. Bu kişiler oğlumu ve konuşmasını iyi bilen kişiler. Yoksa tabi ki oğlumun birinci sınıfa gitmesini isterdim. O konuştuğunda, ne diyor diye bana soruyorlar. Sınıfta eminim ki arkadaşlarıyla da sıkıntı çıkacaktı. Bu yüzden bu sene anasınıfına giderken, dil eğitimi almasıyla seneye birinci sınıfa yetiştiricem. Ayrıca da size de tşk ederim.Aynı derten muzdarip bir anne olarak nacizane fikir vermek istedim bende çıkaramadığı harfler için bir sene erteletim ama sene boyunca bütün harfleri müfredat düzeyinde (bilmiyorsanız açıklarım)öğretim gerçi okumayada geçmiş oldu fakat konuşma sıkıntısını da haletmiş olduk tavsiye ederim..yani konuşamadığı harflere değil bütün harflere yönlendirince hem sıkmamış oldum hem de o harflere geçene kadar kendiliğinden çıkarmış oldu
Aynn oyle canm okul yasi 6 anasinifi 7 1.sinif olmali minicik kuzulari sabahin korunde kaldirmak kolay zannediyolar.Yapamadiklarinda oz guvenleri. Kirilcak bunu bilmiyolar.Simdi sacma olan bi sey daha warki ekim ayinda olanlar anasinifi verdi seneye 1 ci sinif bnim oglumdan bi yas buyuk yazilmis olcaklar anasinifina buda adaletsizlikZaten baya karistirdilar
Benim bildiğim eskiden 6 yaşında anaokulu
7 yasindada 1. Sınıfa başlardık.
simdi 2014 luleri bile 1. Sınıfa verenler çok ..
1.5 sene yaş farkı olanlar var ..bazıları içinden siyrilacak ..
Olan diğerlerine olacak
Tam da bunu diyorum arkadasim isteBenim kızım da bu sene anasınıfına başlıyor, Seneye 75 aylık olacak (ama prematüre doğdu normal zamanında doğsa tam 72 ayını doldurmuş olacaktı) 2 yıldır kreşe gidiyor, harfleri vs yazmaya çalışıyor bazı kelimeleri tabelaları okuyor ben de kesin başlatırım diyordum ama yorumlar kafamı karıştırdı... 87 aylık olunca da çok geç olmuyor mu?
72 aylık baraj zaten en ideal yaş 6 yaşını doldurmuş oluyor.Cok ideal ayı 1.sinif icin.Mahallenizdeki anaokuluna yazilanlara sasirdim bir egitimci olarak.
68 aylık ocak doğumlu oluyor, çünkü benim kızım 68 aylıktı daha önce ben vermedim. Bir sonraki yıl verdimYa oyle mı boyle bısı varsa zaten iyi yapmıssınız. Benim buyuk oglanda s ve ş harfinde sıkıntı var ama ben onun on dıslerını cektırdım, 4.5 yasında sanırım oranın bos olması Bı alıskanlık haline geldi ama desteksiz de duzelmeyecek belli ki. Benim kucugu Aralık basi 68 dogru dur yanı
Ama iyide konu sahibi erken vermiyor ki.72 aylık 6 yaşını doldurmuş olarak gidecek en ideal yaş. İçe kapanıklık olarak da psikolojik destek alabilir. Bunun okulla ilgisi yok ki.siz bir sınıf öğretmeni olarak asıl nasıl böyle düşünürsünüz çevremde bir yıl beklemiş bir yıl daha çocuğuna çocukluğunu doya doya yaşaması için fırsat oluşturmuş bir çok aile var her çocuğun fizyolojik psikolojik zihinsel gelişimi farklıdır mevzu zorunlu olup olmaması değil konu çocuğun kendini hazır hissedip hissetmemesi ben de öğretmenim ve şöyle söyleyeyim çocuğun ezilmesi yıpranmasındansa beklenilebilir bir yıl kendini daha rahat ifade edebilecektir bu durum herkes için elbette geçerli olamaz orası ayrı
Ama iyide konu sahibi erken vermiyor ki.72 aylık 6 yaşını doldurmuş olarak gidecek en ideal yaş. İçe kapanıklık olarak da psikolojik destek alabilir. Bunun okulla ilgisi yok ki.siz bir sınıf öğretmeni olarak asıl nasıl böyle düşünürsünüz çevremde bir yıl beklemiş bir yıl daha çocuğuna çocukluğunu doya doya yaşaması için fırsat oluşturmuş bir çok aile var her çocuğun fizyolojik psikolojik zihinsel gelişimi farklıdır mevzu zorunlu olup olmaması değil konu çocuğun kendini hazır hissedip hissetmemesi ben de öğretmenim ve şöyle söyleyeyim çocuğun ezilmesi yıpranmasındansa beklenilebilir bir yıl kendini daha rahat ifade edebilecektir bu durum herkes için elbette geçerli olamaz orası ayrı
Milli Eğitim ne yaptığını bilse ,eğitimi yaz boz tahtasına çevirmese kimsenin kafası karışmayacak. .Yeni nesil anneler falan diye dalga geçmişsin ama ben burda 25 yıllık tecrübeli öğretmenin fikrini ve bilimsel arastırmaları yazdım.
Hatta Yankı Yazgan da ki kendisi yurtdışında da uzun süre çalışmış bir psikiyatr, bu emektar öğretmenlerle aynı fikirde. 6 yasında ve 7 yi tam doldurmadan okula baslayanları kayıp nesil olarak tanımıyorlar. Yankı Yazgan ın bu konuya değindiği (çocuklarda öğrenme sorunları) kitabından alıntı yapmak isterdim ama şu an iş yerindeyim ve kitap evde küütüphanemde.
Neyse siz yine bildiğinizi yapın devlet ne dediyse sorgulamadan uygulamaya devam...
Aslında motor gelişimi için alirsaniz onun belli maddeleri var yumuşatılmış raporun çok ağır olmasına gerek yok duzelwbilecek bir durumu da raporda gösterebilirler. 1 sınıfa başladığı zaman da o raporu kaldirtabiliyorsunuz yani ömür boyu arkadaşların tabiriyle sicilinde falan görünmüyor. Tabi bunu yine Okulun Rehber hocasından daha iyi öğrenirsiniz.Ewet oyle ama bn yapamaz ezilir diye cok korkuyorum.Elimde degil ya bu sene gondermiycem yada gondercem takipte kalcam hep.Boyle dememdeki nedeni kimse anlamamis okula kayit icin bilgi almaya gittigimde benim oglum minnacik kalyo 1.sinifa yazilanlarin yaninda anasinifi dengi dedi mudur bile isterseniz ram dan rapor alin motor gisimi icin dedi ama ben neden ogluma boyle bi haksizlik yapayim bi engeli kusuru yokken
Eğer ana sınıfına hiç gitmediyse kesinlikle ana okuluna yazdırın sonraki yıl 1. Sınıfa başlar . Şu çok nettir ki ana sınıfına giden ve gitmeyen çocuklar algı olarak çok fark eder.Merhaba kk
@Mune abla lutfen konum kalsin.
Kizlar benim bugun kafami baya bir meşgul edip canımı sıkan okul mevzusu var.
Şimdi benim oglum 30.09.2013 dogumlu.Tam 72 aylik olcak okul icin ama ben ana sinifina gondermek istiyorum.Kafami allak bullak etti herkes başka başka seyler soyledi.
İcine kapanik yabanci ortamda cok utanan cekingen bir cocuk.Bu konuda bilgisi olan varmi.Mesela bu sene hic okula gondermesem seneye 1.sinifa gondersem olur mu? Herhangi ceza sorun yasar miyim?Yada anasinifina kaydettirmem icin ne yapmaliyim.oGlumdan bi hafta kucukler suan anasinifina yazildi mahallemizde.