Ilginç inanışlar

bizim oralarında var bi kaç tane
mesela kapı eşiğine oturulmazmış oturan kişi iftiraya uğrarmış
burda yazıyomu okumadım ama bilmiyorumkismile
evlenmeden önce duvar delinip çivi takılmaz o evde huzur olmazmış ne alakaysa bilmiyorumkismile
bi işe başlarken çrşmba yada pzrtsi günü başlanılması lazımmış yoksa o iş bitmezmiş
yeni doğmuş çocuüu her gün yıkarlar yıkarkende göbeğine bastırıp burnunu düzgün olsun die bişiler yaparlar bayanssulusmile
ayy baya var aklıma geldikçe yazarım

-Evin temeli sağlam olsun diye kurban kesilir.

bu bizdede var hatta babam şuanda ev yaptırıyo ona kesti :)))

birde tencerenin dibini yerse kız düğünü kışın kar yağmurda olurmuş
bilmiyorumkismile

eşimin memleketinde yani sivastada gelinlikle kaynanamların evine girerken elime bal sürüp kapıya sürdürmüşlerdi tatlı dilli olacakmışım :))))
birde bardak kırdırmışlardı ama onu neden yaptırdılar hep karıştırıyom :)))
birde imam nikahı kıyılırken odada olanlar el bağlamazmış buda erkeğin cinsel yönde bağlanması demekmiş alsanaalsanasmile

bu tur ınanısları bılıyoruz tabı ama ben pek uygulamıyorum yanı bazı seyler zaten tamamen ınsanların korunması acısından soylendıgını bılıyorum ornegın gece tırnak kesılmez ,merdıven altından gecılmez gibi bır cok ornek varkı bunlarda cok eskı zamanlardan kalan ınanıslar oldugu ıcın mesela aksam o donemlerde ısık yerıne gaz lambası oldugu ıcın bıryerınızı kesmenız cok buyuk olasılık yada merdıven altından gecmenız sızın ıcın tehlıkelı olur ama bazılarıda varkı gercekten sacma kara kedı ugursuzluktur gıbı...bunu hıc anlayamamısımdır ..evcil bır hayvanın rengi nasıl olurda bır ınsana ugursuzluk getırebılırkı :)) heleki bu hayvan bi minnoşsa

bizim oralarında var bi kaç tane
mesela kapı eşiğine oturulmazmış oturan kişi iftiraya uğrarmış
burda yazıyomu okumadım ama bilmiyorumkismile
evlenmeden önce duvar delinip çivi takılmaz o evde huzur olmazmış ne alakaysa bilmiyorumkismile
bi işe başlarken çrşmba yada pzrtsi günü başlanılması lazımmış yoksa o iş bitmezmiş
yeni doğmuş çocuüu her gün yıkarlar yıkarkende göbeğine bastırıp burnunu düzgün olsun die bişiler yaparlar bayanssulusmile
ayy baya var aklıma geldikçe yazarım

tşk ederim her yörenin her ilin her ilcenin kendine göre inanışları vardırrrCADIARZU

[
-Evin temeli sağlam olsun diye kurban kesilir.

bu bizdede var hatta babam şuanda ev yaptırıyo ona kesti :)))

birde tencerenin dibini yerse kız düğünü kışın kar yağmurda olurmuş
bilmiyorumkismile

eşimin memleketinde yani sivastada gelinlikle kaynanamların evine girerken elime bal sürüp kapıya sürdürmüşlerdi tatlı dilli olacakmışım :))))
birde bardak kırdırmışlardı ama onu neden yaptırdılar hep karıştırıyom :)))
birde imam nikahı kıyılırken odada olanlar el bağlamazmış buda erkeğin cinsel yönde bağlanması demekmiş alsanaalsanasmile

bende gelinime yaptırdım bal gibi olsun diye bal vallahiiiii tatlı dillyerimsenibeniii

bu tur ınanısları bılıyoruz tabı ama ben pek uygulamıyorum yanı bazı seyler zaten tamamen ınsanların korunması acısından soylendıgını bılıyorum ornegın gece tırnak kesılmez ,merdıven altından gecılmez gibi bır cok ornek varkı bunlarda cok eskı zamanlardan kalan ınanıslar oldugu ıcın mesela aksam o donemlerde ısık yerıne gaz lambası oldugu ıcın bıryerınızı kesmenız cok buyuk olasılık yada merdıven altından gecmenız sızın ıcın tehlıkelı olur ama bazılarıda varkı gercekten sacma kara kedı ugursuzluktur gıbı...bunu hıc anlayamamısımdır ..evcil bır hayvanın rengi nasıl olurda bır ınsana ugursuzluk getırebılırkı :)) heleki bu hayvan bi minnoşsa

renklerine bişey dememm ama çok değişik ınanışlar varrrr elbeteebilmiyorumkismile

Anadolu´dan
Bartın ve çevresinde çocuk sümüklü olmasın diye hamile kadınlara kelle paça balık yedirmezler. Güzel oğlan çocuklarına ve Ay´a baktırılır. Çocukları bir arada ise biri yerde biri kucakta bıraktırılmaz. Yerdekini hemen kucağa alırlar. Annenin gönlünden "benim çocuğum yerde kaldı hasta olur" düşüncesi geçerse çocuğu hastalanırmış. Yine Bartın ve çevresinde çekilen dişler atılmaz duvar kovuğuna konur.
alıntı

tavşan araç önüne çıkarsa uğursuzluk sayılır. Buğdaydan yapılı başak demeti asılı bir evde yangın çıkmazmış. Oklava elde iken üzerinden atlanmaz. Atlayanın karnı ağrırmış. Gece kül dökülmez ve küle basılmaz. Külün içinde cinlerin olduğuna inanılır. Ayakta pantolon giyilmez Şeytan ayağını sokar derler. ılk önce sağ ayakla giyilir. Çorap iç çamaşır ters giyilmez işlerin ters gideceğine inanılır. Nazar için mavi boncuklar takılır. Kulak çekilerek duvara ve tahtaya vurulur. Siyah matem işaretidir. Rüyada yeşil ve beyaz görülünce sevinilir. Salı ve Cumartesi günleri çamaşır yıkanmaz. Pazartesi Çarşamba ve Perşembe günleri çamaşır yıkanır. Geceleri örümcek ağı bozulmaz.

Akşam öten horoz uğursuzluğun alametidir. Akşam havakarardıktan sonra komşuya ateş ve tuz verilirse uğursuzluk sayılır. Zaten isteseler de vermezler.
alıntı

Düğün geleneği
Elazığ´da gelin kapıdan içeri girerken eşiğe konulan kaşığı basıp kırarsa eve bolluk geleceğine inanılır. Yine Elazığ´da gerdek gecesinde kız tarafı tatlı şerbet yapıp geline getirir ikram eder. Gelin damadın şerbetine sezdirmeden üç kez tükürür gibi yapar. Böylece evliliğin daha muhabbetli geçeceğini düşünürler. Muş Kars ve Erzurum´da iki bayram arası düğün yapılmaz gelin getirilmez. Bunun o eve uğursuzluk getireceğine inanırlar.

alıntı

Kars ve Çevresinde ölenin karnının üstüne makas bıçak gibi demir cinsinden aletler konur. Böylece ölünün şişmeyeceğini düşünürler. Urfa´da ise ölünün üstünden kedinin atlaması uğursuzluk sayılır. Eğer atlarsa ölünün hortlayacağına inanırlar. Gaziantep´te bir evden ölü çıkarsa ev süpürülmez ve yemek yapılmaz. Onlara göre günah sayılır. Bitlis´te ise evden cenaze çıktıktan sonra evde bulunan tüm sular dökülür. Ölü ev için bunun iyi olacağını düşünürler. Kars´ta çok ağlayan çocuğun babasının öleceğine inanırlar. Bu nedenle ağlayan çocuğun annesi "yaşın başını yesin" derler. Böylece babalarının ölmelerini önlediklerine inanırlar.

alıntı

Back