Merhaba herkese (ve ozellikle
Senella yumurta kalitesinden bahsettigin icin),
Ben dusuk meselesinden sonra bu yumurta kalitesi konularini hem Turk hem de yabanci siteleri cok takip ettim. Ozellikle 40 yas ustu kadinlarin oldugu ve tavsiyelerini paylastigi forumlara da girdim. Kullanan hemen hemen herkes "ubiquinol" uzerine yemin ediyor. Bu Koenzim Q10'in yuksek kaliteli bir formu. Osman Muftuoglu buna genclik iksiri diyor. Cunku hucrelerin icine girip mitokondrilerin yenilenmesini sagliyormus. En cok mitokondri de kadinlarin yumurta hucresinde var...
Artik umit kesilmis, yumurta kalmamis, cocugunuz olmaz denildigi anda bir suru kadin 2. ya da 3. ay denemelerinde saglikli bir sekilde hamile kalmislar bunu denedikten sonra. Bazilari IVF gibi sureclerden gecen kadinlar ve bir onceki aylarda 2-3 tane olan yumurta sayilari 14-15'e cikmis, kaliteleri de yukselmis. Biraz daha bilgi vermek gerekirse Koenzim Q10'nin iki cesidi var; biri ubiquinone digeri de ubiquinol. Bizim vitaminlerde (aksi belirtilmedigi takdirde) aldigimiz ubiquinone. Ubiquinone aldiniktan sonra vucutta ubiquinol'a ceviriliyor ve ancak ondan sonra kullanilir hale geliyor. Sorun da burda basliyor; bizim yasimizdaki insanlarin vucutlari artik ubiquinone'u ubiquinol'a ceviremiyor. Dolayisiyla bir yastan sonra Koenzim q10 takviyesi yapilacaksa ubiquinol alinmasi gerekiyormus.
Ben de bunu okuyunca hemen satin aldim, butcemizi sarsti, cok pahali ama ne yapalim
Normalde 100-200 gr almak gerekiyor gunde, ben cok pahali oldugu icin 50 gr olanindan aldim. Ama gercekten de kullanan herkes cok memun ve yemin ediyorlar. Doktorlar infertilite olanlara Koenzim Q10 oneriyorlar ya. Iste bu o Koenzim Q10'nin gercekten de ise yarayan bicimi. Denemekte fayda var.
Ancak sunu unutmayin: Bunu almaya basladiktan sonra 2 ya da 3 ay sonraki yumurtanizda etki gosteriyor. Cunku tam su anda olusmus olan yumurta ya da spermeler 3 ay onceki beslenmenizin sonucu. Demem o ki basladiginiz ay bir etkisi olmayabilir. Ikinci ve ucuncu aylarda etkisini gormeye basliyorsunuz ki arastirdigim yerlerdeki bir cok kadinda (42-45 yas arasi) ikinci ya da ucuncu ayda hamile kaldiklarini yazmislar. Hamile kaldiktan sonra kimisi kullanmaya devam etmis kimisi birakmis. O kismini doktora sormak lazim.
Buraya da ben ve esimin neler aldigini yazayim:
Sabah ac karinina, bir cay kasiginin yarisi kadar taze ari sutu (kesinlikle kapsul falan degil, taze, aricidan alinacak)
20 dakika sonra kahvalti (kahvaltida mutlaka ya zeytinyagi ya da avocado tuketmeye gayret ediyorum)
Kahvaltidan sonra hamile kadinlar icin olan mutlivitamin (icinde folik asit olan) ve ubiquinol
Aksam yemeginden sonra da iki tane Omega 3 hapi
Esim icin (benim hatirlatmam ve zorlamam ile):
Sabah ac karinina, bir cay kasiginin yarisi kadar taze ari sutu
15 dakika sonra bal ile karistirilmis bir tam cay kasigi polen
Kahvalti ya da oglen yemeginden sonra Selenyum+Cinko
Aksam yemeginden sonra da iki tane Omega 3 hapi
Not: Taze ari sutunu yumurtlamadan sonra birakiyorsunuz. Hamile kalmazsaniz adetin birinci gunu ile yine basliyor, yumurtlama doneminin sonuna kadar yine kullaniyorsunuz.
Herkese mis kokulu bebekler diliyorum!