• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

ilerde evsiz kalır mıyım?

Aynısını düşünüyorum ancak çift maaşsa mantıklı yani ortalama 10bin kazanan biri 4binden fazla kredi vermemeli. Bana zaten çocuklarıma ev kalsın düşüncesiyle hareket etmek mantıklı gelmiyor.
Bizim toplumda var maalesef öyle bir şey. Ben yemeyeyim,ben ölünce çocuğum yesin mantığı.

Artık ik kimse o mantıkta değil, insanlar kafasını sokacak ev alma derdinde.
Ya anlıyorum keşke piyasa normal olsa da alsa insanlar. Normal yaşamak herkesin hepimizin hakkı. Ama devletin bu işe girişmesinde bir gariplik görüyorum ben. Şartlarınokumadım ama sürekli olarak taksitlere zam yaparlar ve insanları mağdur ederler diye düşünüyorum.

Bizim toplumda var maalesef öyle bir şey. Ben yemeyeyim,ben ölünce çocuğum yesin mantığı.
çocuğum yok
ölünce cocuğumun yemeyeceği ortada

ama mesela benim babam 40 sene devlet memuru olarak çalıştı, yani primi asgariden filan değildi, bunun 25 senesinde de müdürlük yaptı, son yılları şube müdürü olmak üzere.

geçen yıl 6500 TL alıyordu emekli maaşı, bu kadar. ikramiye olarak da 200 bin gibi bir şey almıştı. kira ödeyecek olsa kiraya faturalara anca yeter maaşı. tekrardan çalışmıyor olsa mutfağa ve araba masrafına parası yetmeyecek!

ben 30 sene öncesini hatırlıorum
insanlar emekli maaşıyla ev alıp üstüne kızına çeyiz yapar ya da oğluna dükkan açardı -İstanbulda yaşamıyorduk belki orada sadece ev alınıyordur. yani en kötü ihtimalle 1 milyon değerinde idi ikramiyeler.

30 senede geldiğimiz yerde emekli ikramiyesi 5'te birine düşmüş. maaş da kira+ sabit giderlere kadar ucunu ucuna olacak şekilde şu an..demek gelecekte anca sadece kiraya veya sadece faturalara yetcek.bunu aksini iddia eden bana da sebebini açıklasa da ben de bir umut beslesem keşke...

ben memur değilim, emekli ikramiyem olmayacak, kendi işim çünkü ama değerlendiriyorum durumları...şu anki nesil 30 yaşına kadar işe giremiyor, işe girememek = prim ödeyen yok! dahası kaçak çalışan milyonlarca insan bu ülkeye yerleşti daha onların çoluğu çocuğu çalışma yaşına gelene kadar biz onlara bakacaz.

yani
ben emekli olma yaşına geldiğimde işler bugünkünden iyi olmayacak ben hiç sanmıyorum çünkü şu anda olan bitenlerin karşılığını yaşayacağız 30 sene sonra...birden gökten başımıza elmas filan yağmazsa...

çalışan yok, gençlerin alayı işsiz, çalışan da kaçak, resmi çalışan çoğu asgari ücretli ve/veya primi asgariden, zaten neredeyse prim ödeyen yok, eğitim göçmüş, ne olacak da 30 sene sonra emekli maaşları bugünkünden iyi olacak mesela? biri bana anlatsın? emeklilik sistemi ortada, kimsenin de bunu iyileştirme vaadi yok.

dolayısıyla benim evim çocuğuma kalsın diye değil 30 sene sonra ben açlıktan ölmeyeyim diye. ben 30 yıl sonra 70 yaşına geliyorum nredeyse. kendi işim ve minik minik de çalışmaya devam ederim sanıyorum (modern çağa uygun bir işim var, uygun olmaya devam etmesi için sürekli eğitimimi güncelliyorum). Ama merak ediyorum özel sektörde insanların hepsi 70 yaşına kadar nasıl çalışacak?

kabullenmek zor geliyor, biz bunu mu hak ettik deniyor ama (kişisel olarak ben de benzer şeyler düşünüyorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum, asgariden maaş hiç almadım fakat gemisini kurtaran kaptan yani şu saatten sonra).
durumlar böyle, bence:
1- ev sahipliği oranları düşecek
2- büyük büyük şirketler evleri alacak, oda oda konaklama hizmeti verecek. böylece legal olarak her sene kira güncelleyecek. şu anda %25 zam oranı filan serbest piyasaya çok aykırı işler, bunu devam ettiremezler. misal müteahhitlerin bırakıp gittiği inşaatları böyle büyük küresel şirketler alıp bitirip işletebilir.
3- 90larda SSCB çöktüğünde dalga geçiliyordu oradan buralara gelen kadınlarla. Oraya giden dayılar kızın anası babası yanda yatıyor, araya bir çarşaf germişler odayı bölmüşler, inanılmazdı gibi, benzeri şeyler anlatırdı, ben karadeniz kıyısında yaşıyordum SSCB çöküp bizim kıyılara aktıklarında....ha işte o şeyleri yaşarız sanıyorum. insanlar ailesiyle yaşar evlilik oranları düşer, (zaten düştü) aile evine sevgili götürmek normal olur. kaçabilen kaçmaya bakar (zaten bakıyor). herkes öğretmen avukat ekonomist olur ama sokakta kalır....

Tabi tabi asgari ücret 5500.kiralar 4000-5000 hatta 6000.butun evler benimmm
Sevgili arkadaşım sanıyor musunuz o evleri asgari ücretliler alacak? Boğazdaki yalının da kirası 125bin. Ben de orada oturmuyorum. Gücümüzün yettiği evlerde oturmaya çalışıyoruz. Kirasını ödediğimiz bütün evler bizim.

Sevgili arkadaşım sanıyor musunuz o evleri asgari ücretliler alacak? Boğazdaki yalının da kirası 125bin. Ben de orada oturmuyorum. Gücümüzün yettiği evlerde oturmaya çalışıyoruz. Kirasını ödediğimiz bütün evler bizim.
Bende diyorum ki kiralar o kadar cokki ,ödeyemiyorsun.odesende ay sonu gelmiyor.
o evden kastın nedir anlamadım?

çocuğum yok
ölünce cocuğumun yemeyeceği ortada

ama mesela benim babam 40 sene devlet memuru olarak çalıştı, yani primi asgariden filan değildi, bunun 25 senesinde de müdürlük yaptı, son yılları şube müdürü olmak üzere.

geçen yıl 6500 TL alıyordu emekli maaşı, bu kadar. ikramiye olarak da 200 bin gibi bir şey almıştı. kira ödeyecek olsa kiraya faturalara anca yeter maaşı. tekrardan çalışmıyor olsa mutfağa ve araba masrafına parası yetmeyecek!

ben 30 sene öncesini hatırlıorum
insanlar emekli maaşıyla ev alıp üstüne kızına çeyiz yapar ya da oğluna dükkan açardı -İstanbulda yaşamıyorduk belki orada sadece ev alınıyordur. yani en kötü ihtimalle 1 milyon değerinde idi ikramiyeler.

30 senede geldiğimiz yerde emekli ikramiyesi 5'te birine düşmüş. maaş da kira+ sabit giderlere kadar ucunu ucuna olacak şekilde şu an..demek gelecekte anca sadece kiraya veya sadece faturalara yetcek.bunu aksini iddia eden bana da sebebini açıklasa da ben de bir umut beslesem keşke...

ben memur değilim, emekli ikramiyem olmayacak, kendi işim çünkü ama değerlendiriyorum durumları...şu anki nesil 30 yaşına kadar işe giremiyor, işe girememek = prim ödeyen yok! dahası kaçak çalışan milyonlarca insan bu ülkeye yerleşti daha onların çoluğu çocuğu çalışma yaşına gelene kadar biz onlara bakacaz.

yani
ben emekli olma yaşına geldiğimde işler bugünkünden iyi olmayacak ben hiç sanmıyorum çünkü şu anda olan bitenlerin karşılığını yaşayacağız 30 sene sonra...birden gökten başımıza elmas filan yağmazsa...

çalışan yok, gençlerin alayı işsiz, çalışan da kaçak, resmi çalışan çoğu asgari ücretli ve/veya primi asgariden, zaten neredeyse prim ödeyen yok, eğitim göçmüş, ne olacak da 30 sene sonra emekli maaşları bugünkünden iyi olacak mesela? biri bana anlatsın? emeklilik sistemi ortada, kimsenin de bunu iyileştirme vaadi yok.

dolayısıyla benim evim çocuğuma kalsın diye değil 30 sene sonra ben açlıktan ölmeyeyim diye. ben 30 yıl sonra 70 yaşına geliyorum nredeyse. kendi işim ve minik minik de çalışmaya devam ederim sanıyorum (modern çağa uygun bir işim var, uygun olmaya devam etmesi için sürekli eğitimimi güncelliyorum). Ama merak ediyorum özel sektörde insanların hepsi 70 yaşına kadar nasıl çalışacak?

kabullenmek zor geliyor, biz bunu mu hak ettik deniyor ama (kişisel olarak ben de benzer şeyler düşünüyorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum, asgariden maaş hiç almadım fakat gemisini kurtaran kaptan yani şu saatten sonra).
durumlar böyle, bence:
1- ev sahipliği oranları düşecek
2- büyük büyük şirketler evleri alacak, oda oda konaklama hizmeti verecek. böylece legal olarak her sene kira güncelleyecek. şu anda %25 zam oranı filan serbest piyasaya çok aykırı işler, bunu devam ettiremezler. misal müteahhitlerin bırakıp gittiği inşaatları böyle büyük küresel şirketler alıp bitirip işletebilir.
3- 90larda SSCB çöktüğünde dalga geçiliyordu oradan buralara gelen kadınlarla. Oraya giden dayılar kızın anası babası yanda yatıyor, araya bir çarşaf germişler odayı bölmüşler, inanılmazdı gibi, benzeri şeyler anlatırdı, ben karadeniz kıyısında yaşıyordum SSCB çöküp bizim kıyılara aktıklarında....ha işte o şeyleri yaşarız sanıyorum. insanlar ailesiyle yaşar evlilik oranları düşer, (zaten düştü) aile evine sevgili götürmek normal olur. kaçabilen kaçmaya bakar (zaten bakıyor). herkes öğretmen avukat ekonomist olur ama sokakta kalır....
Bu bahsettiğiniz sorunlar ne yazık ki ancak sistem değişikliğiyle düzeltilebilecek sorunlar. Umarım siyasi seçimlerimizi bundan sonra ona göre yaparız. Ülkeye bakamayacağımız milyonları doldurup da onların sırtından para kazanmayı bir kenara bırakabilirlerse bazıları. İşte o gün güneşi göreceğiz yeniden.

Verdiğiniz örnekler doğru evet. Mesela asgari ücretle eskiden çocuk okutan 3-4 çocuk yapanlar vardı. Şimdilerde de öyle olmalı. Benim de annem babam öğretmen emeklisiydi,her birisi ikramiyesiyle birer ev almıştı. Emekli olana kadar da evleri olmamıştı onların. Artık o da imkansız hale geldi. Umarım değişecek,umarım eski güzel günlerimize dönebileceğiz.

Bu konunun kime ne faydası var?

Sağlayamıyorsanız şartları ne önerilebilir ki? Yeni proje konuşulsun, içimiz daralsın, polemikler çıksın diye açılmış sanki...

evet bu açıklanan kampanyadaki evleri asgari ücretliler almaz. alamaz. o konuda size katılıyorum da

peki asgari ücretliler nerede yaşayacak? (işe yeni başlayan bir asgari ücretli mesela)

ortalama bir ilçede ev tuttuk biz geçen hafta
eşyalı 1+1 4 bin lira
ama eşyasız olan da 3500 lira zaten
bu tek kişinin yaşayacağı bir ev
daha küçüğü yok yani henüz o ilçede, 45m2 filan

3500 kira, en kötü apartmanda 100 lira aidat elektrik, su (internet bağlatmasın) telefon, tüp, ısınma 5 bin lira burası....
işine de yürüyerek gidip gelsin.

o da ev boş, varsa köyden anası bir yün döşek verirse orada yatacak değilse ne yapar bilmiyorum.

kalan 500 TL ile ekmek yiyip su içerek ayın sonunu görebilir.

Bu bahsettiğiniz sorunlar ne yazık ki ancak sistem değişikliğiyle düzeltilebilecek sorunlar. Umarım siyasi seçimlerimizi bundan sonra ona göre yaparız. Ülkeye bakamayacağımız milyonları doldurup da onların sırtından para kazanmayı bir kenara bırakabilirlerse bazıları. İşte o gün güneşi göreceğiz yeniden.

Verdiğiniz örnekler doğru evet. Mesela asgari ücretle eskiden çocuk okutan 3-4 çocuk yapanlar vardı. Şimdilerde de öyle olmalı. Benim de annem babam öğretmen emeklisiydi,her birisi ikramiyesiyle birer ev almıştı. Emekli olana kadar da evleri olmamıştı onların. Artık o da imkansız hale geldi. Umarım değişecek,umarım eski güzel günlerimize dönebileceğiz.
sistem değişikliği de olsa ben umutlu değilim. siyasete girmemek için orayı geçiyorum.

ben çok basit matematiksel bir şeyden bahsediyorum sadece, havuz problemi bu:

eskiden, sizin anne babanız emekli olduğunda mesela sürekli çalışan sayısı artıyordu. havuza giren para büyüyordu.
normalde olması gereken de o zaten....

ama şu anda istihdam da azalıyor çalışma oranı da azalıyor istatistikler daha bu ay yayınlandı açıp bakabilirsiniz.

sürekli nüfus artıyor, baktığımız kaçak artıyor havuzdaki delik artıyor, çalışan azalıyor...nasıl olacak bu iş?
biz (orta direk) ha bire çalışıp havuzu doldurmaya, herkese bakmaya çalışıcaz ama emekli olunca 3 kuruş alacaz- aaa çünkü havuzda su klammaış olacak. başka açıklaması var mı?

birşeyler değişse 10 sene sonra anca şu son 10 seneki deliği kapasak, 20-25 sene sonra belki su seviyesinde artıya geçsek...bize bir faydası yok yani (bize dediğim siz de 40 yaş civarısınız sanırım),

yaşı 20 olanlar başka şeyler düşünebilir. değişir, iyi olur diyebilir. açıkçası ben düşünemiyorum. çünkü değişse bile biz bir hayrını göremeyiz maddi olarak.

evet bu açıklanan kampanyadaki evleri asgari ücretliler almaz. alamaz. o konuda size katılıyorum da

peki asgari ücretliler nerede yaşayacak? (işe yeni başlayan bir asgari ücretli mesela)

ortalama bir ilçede ev tuttuk biz geçen hafta
eşyalı 1+1 4 bin lira
ama eşyasız olan da 3500 lira zaten
bu tek kişinin yaşayacağı bir ev
daha küçüğü yok yani henüz o ilçede, 45m2 filan

3500 kira, en kötü apartmanda 100 lira aidat elektrik, su (internet bağlatmasın) telefon, tüp, ısınma 5 bin lira burası....
işine de yürüyerek gidip gelsin.

o da ev boş, varsa köyden anası bir yün döşek verirse orada yatacak değilse ne yapar bilmiyorum.

kalan 500 TL ile ekmek yiyip su içerek ayın sonunu görebilir.

sistem değişikliği de olsa ben umutlu değilim. siyasete girmemek için orayı geçiyorum.

ben çok basit matematiksel bir şeyden bahsediyorum sadece, havuz problemi bu:

eskiden, sizin anne babanız emekli olduğunda mesela sürekli çalışan sayısı artıyordu. havuza giren para büyüyordu.
normalde olması gereken de o zaten....

ama şu anda istihdam da azalıyor çalışma oranı da azalıyor istatistikler daha bu ay yayınlandı açıp bakabilirsiniz.

sürekli nüfus artıyor, baktığımız kaçak artıyor havuzdaki delik artıyor, çalışan azalıyor...nasıl olacak bu iş?
biz (orta direk) ha bire çalışıp havuzu doldurmaya, herkese bakmaya çalışıcaz ama emekli olunca 3 kuruş alacaz- aaa çünkü havuzda su klammaış olacak. başka açıklaması var mı?

birşeyler değişse 10 sene sonra anca şu son 10 seneki deliği kapasak, 20-25 sene sonra belki su seviyesinde artıya geçsek...bize bir faydası yok yani (bize dediğim siz de 40 yaş civarısınız sanırım),

yaşı 20 olanlar başka şeyler düşünebilir. değişir, iyi olur diyebilir. açıkçası ben düşünemiyorum. çünkü değişse bile biz bir hayrını göremeyiz maddi olarak.
Elbette biz göremeyiz o günleri. Ama yine de düzelmenin tek yolu da siyasilerin değişmesinden geçiyor bence. Bakın siz farkındasınız,ben farkındayım, ama bizim elimizden tek gelen şey bu işleri bu hale getirenlere oy vermemek. Şu anda yapabileceğimiz başka bir şey kalmadı maalesef. Siyasi yorum olacağı için de ayrıntı yazamıyorum ama siz beni anladınız zaten aynı fikirdeyiz.

Olması gereken asgari ücretle yaşayanın da ortalama bir hayat sürebilmesi. Umarım olur. Yoksa sadece zenginin hayatta kalacağı bir sistem yaratılmaya çalışılıyor ama unuttukları bir şey var. Toplumun o asgari ücretliye de ihtiyacı var,orta direğe de. Orta direk gezip yiyip içmezse zenginin değirmeni dönmeyecek çünkü.

Bende bir şey merak ediyorum. 1+1/ 2+1 TOKİlere yazılmak mantıklı mı ? Taksitlere bakınca çok uygun geliyor. Aylık 2bin 3bin ama ev ne kadar sürede teslim ediliyor ? Oturduğumuz süre boyunca mi ödüyoruz yoksa borcu bitmeden oturamiyor muyuz ?
Bu akşam bakan murat kurum aciklama yapti. Kura, sozlesme isleri bittikten 2 sene sonra evler teslim edilecek dedi.

Sozlesme yaptıktan sonra odemeye basliyorsunuz. Evler teslim edilince oturabilirsiniz. Tokinin sitesine bir bakin detayli aciklamislar

Rahatlik evet ama olmazsa da bunalima girilecek birsey yok. Allah kuvvet verdigi surece, ev alabilme imkanim olamadigi icin, calisip kirami odeyebileym bana yeter.

Neyse Allah herkesin gonlune Gore versin insallah
O kuvvet yaşlanınca olmayacak ama kayinvalidem kirada 71 yaşında kadın dün ev sahibi aramış evi satıyorum diye 11 senedir oturuyor cikmamda diyemez napcak bu kadın memur emeklisi maaşıyla kara kara düşünüyoruz ev bulmak ayrı dert hadi bulduk taşınması ayrı dert yaşlılıkta lazım ev gençken elbet çalışılır ödenir

O kuvvet yaşlanınca olmayacak ama kayinvalidem kirada 71 yaşında kadın dün ev sahibi aramış evi satıyorum diye 11 senedir oturuyor cikmamda diyemez napcak bu kadın memur emeklisi maaşıyla kara kara düşünüyoruz ev bulmak ayrı dert hadi bulduk taşınması ayrı dert yaşlılıkta lazım ev gençken elbet çalışılır ödenir
Benim Su an ya da yakin gelecekte kendime ait biryer alma imkanim yok, olabilmesi de ne kadar mumkun bilmiyorum maalesef 😥 Yaslilikta ne olacagini dusununce beni de fenaliklar basiyor.

Buyuk sehirde ev alabilmeyi zaten gectim. Ancak belki cok uygun yerde, basimi sokabilecek kadar birseyler edinebilirsem iyi olurdu. Zamaninda Almanyaya gelenler paranin Para ettigi zaman 7 kusak yetecek kadar yapabilmisler yatirim. Devir degisti, nevran döndü, ya da benim kismetim bu kadar.

Yine de, dusunup daha fazla depresyona girmeyecegim. Tek istegim Allah saglik guc kuvvet azim istek versin de, kimseye muhtac olmadan yasayip goceyim.

Bu konunun kime ne faydası var?

Sağlayamıyorsanız şartları ne önerilebilir ki? Yeni proje konuşulsun, içimiz daralsın, polemikler çıksın diye açılmış sanki...
Açtığım konular sizin fayda /zarar analizinizden geçmek zorunda değil hayırdır moderatör mü tayin ettiler sizi? Hangi konu faydalı onaylama moderatörü müsünüz?

Ben bir endişemi dile getirdim sağolsunlar insanlar da kendi bakış açılarını durumlarını vs paylaşıyorlar bir polemik de yok ortada.

Sizin mantığınızla bakarsak kocam beni aldatıyor diye açılan konunun kime faydası ne? Kocan aldatıyo işte napalım mı yazsın herkes

Uygun olmayabilir ama dilerseniz özelden Kazen’e bir sorun Wurstria😌
şansımı deneyeceğim ama izin vermeyebilir sonuçta, bu esnada merak edenler bana özel mesaj atabilir, özelden iletebilirim isteyen üyelere :KK53:

iyi de şu an şu yorumun kime ne faydası var? can sıkmaktan, 50 sene sonrası için varsayımda bulunmaktan öteye gitmiyor. alabilecek imkanı olanlar zaten alıyor, alamayanlar alamıyor yani. alacak durumu olmayan insanın içini daha da karartmışsınız, utanmasanız evi olmayan yaşamasın falan diyeceksiniz. elbet çalışır öderiz mantığı eskidendi, 90'larda yaşamıyoruz. 5500 asgari ücret alan birine göre (dar gelirli deyip duruyorlar ya hani) 2 sene sonra teslim edilecek, ödemesi şimdi başlayan bir ev için kabaca bi hesap yapalım:
-ev teslim edilene kadar bu insan kirada oturacak, kirası minimum 2500 diyelim
-toki'nin ev ödemesi aylık minimum 2800 falan olsa, bir sene içinde iki kere zam geliyor sene sonu 3500'ü rahat bulur
2500+2800 = 5300
5500 maaşın 5300'ü ev ödemelerine gitti kalan 200 tl ile ay sonuna kadar gül gibi geçinir gider tabii bu vatandaş :KK53:
bu hikayedeki insanın 2 senesi çok net böyle geçecek.
ha bir de 60-70 bin civarı peşinat vermesi lazım bak bunu hiç söylemedim bile. o parayı nerden bulur, nasıl bulur, o kadar kolay mı şu an bu parayı bulmak o da muamma.

hadi asgari ücrete 2000 TL zam yapsınlar yılbaşında. eline kalan 2200 ile ucu ucuna bir yaşam olur çünkü mutfak masrafı, faturaları (ki kışın doğalgaz epey yüksek geliyor, soba yaksın desek kömürün tonu 6000 olmuş) işe giderken yol masrafı falan desek zaten bu para da bitti. yok yani imkansızın da dibini kazısan yok, ülkede hal böyleyken birilerinin gelip "gençken elbet çalışır ödenir" demesi insanların geçim sıkıntısını hafife almak, dalga geçmektir kusura bakmayın.

sizin mantığınızla, hani gençken diye vurgulamışsınız ya, işte o "genç" insanın hali böyle şu an bu ülkede. millet daha bugününü kurtaramıyor ki yaşlılığını düşünsün. bu vatandaş 40 yaşına gelmeden intihar eder zaten bu sıkıntıyla veya açlıktan ölür, yaşlılık düşünmesine gerek kalmaz.

Back