Bizim toplumda var maalesef öyle bir şey. Ben yemeyeyim,ben ölünce çocuğum yesin mantığı.
çocuğum yok
ölünce cocuğumun yemeyeceği ortada
ama mesela benim babam 40 sene devlet memuru olarak çalıştı, yani primi asgariden filan değildi, bunun 25 senesinde de müdürlük yaptı, son yılları şube müdürü olmak üzere.
geçen yıl 6500 TL alıyordu emekli maaşı, bu kadar. ikramiye olarak da 200 bin gibi bir şey almıştı. kira ödeyecek olsa kiraya faturalara anca yeter maaşı. tekrardan çalışmıyor olsa mutfağa ve araba masrafına parası yetmeyecek!
ben 30 sene öncesini hatırlıorum
insanlar emekli maaşıyla ev alıp üstüne kızına çeyiz yapar ya da oğluna dükkan açardı -İstanbulda yaşamıyorduk belki orada sadece ev alınıyordur. yani en kötü ihtimalle 1 milyon değerinde idi ikramiyeler.
30 senede geldiğimiz yerde emekli ikramiyesi 5'te birine düşmüş. maaş da kira+ sabit giderlere kadar ucunu ucuna olacak şekilde şu an..demek gelecekte anca sadece kiraya veya sadece faturalara yetcek.bunu aksini iddia eden bana da sebebini açıklasa da ben de bir umut beslesem keşke...
ben memur değilim, emekli ikramiyem olmayacak, kendi işim çünkü ama değerlendiriyorum durumları...şu anki nesil 30 yaşına kadar işe giremiyor, işe girememek = prim ödeyen yok! dahası kaçak çalışan milyonlarca insan bu ülkeye yerleşti daha onların çoluğu çocuğu çalışma yaşına gelene kadar biz onlara bakacaz.
yani
ben emekli olma yaşına geldiğimde işler bugünkünden iyi olmayacak ben hiç sanmıyorum çünkü şu anda olan bitenlerin karşılığını yaşayacağız 30 sene sonra...birden gökten başımıza elmas filan yağmazsa...
çalışan yok, gençlerin alayı işsiz, çalışan da kaçak, resmi çalışan çoğu asgari ücretli ve/veya primi asgariden, zaten neredeyse prim ödeyen yok, eğitim göçmüş, ne olacak da 30 sene sonra emekli maaşları bugünkünden iyi olacak mesela? biri bana anlatsın? emeklilik sistemi ortada, kimsenin de bunu iyileştirme vaadi yok.
dolayısıyla benim evim çocuğuma kalsın diye değil 30 sene sonra ben açlıktan ölmeyeyim diye. ben 30 yıl sonra 70 yaşına geliyorum nredeyse. kendi işim ve minik minik de çalışmaya devam ederim sanıyorum (modern çağa uygun bir işim var, uygun olmaya devam etmesi için sürekli eğitimimi güncelliyorum). Ama merak ediyorum özel sektörde insanların hepsi 70 yaşına kadar nasıl çalışacak?
kabullenmek zor geliyor, biz bunu mu hak ettik deniyor ama (kişisel olarak ben de benzer şeyler düşünüyorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum, asgariden maaş hiç almadım fakat gemisini kurtaran kaptan yani şu saatten sonra).
durumlar böyle, bence:
1- ev sahipliği oranları düşecek
2- büyük büyük şirketler evleri alacak, oda oda konaklama hizmeti verecek. böylece legal olarak her sene kira güncelleyecek. şu anda %25 zam oranı filan serbest piyasaya çok aykırı işler, bunu devam ettiremezler. misal müteahhitlerin bırakıp gittiği inşaatları böyle büyük küresel şirketler alıp bitirip işletebilir.
3- 90larda SSCB çöktüğünde dalga geçiliyordu oradan buralara gelen kadınlarla. Oraya giden dayılar kızın anası babası yanda yatıyor, araya bir çarşaf germişler odayı bölmüşler, inanılmazdı gibi, benzeri şeyler anlatırdı, ben karadeniz kıyısında yaşıyordum SSCB çöküp bizim kıyılara aktıklarında....ha işte o şeyleri yaşarız sanıyorum. insanlar ailesiyle yaşar evlilik oranları düşer, (zaten düştü) aile evine sevgili götürmek normal olur. kaçabilen kaçmaya bakar (zaten bakıyor). herkes öğretmen avukat ekonomist olur ama sokakta kalır....