• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

ilerde evsiz kalır mıyım?

Bi yakınımız için kiralik ev baktık. Hadi miktardan geçtim de kiralik ev yok şaka gibi. Emlakci ilan düşüyor aynı gün kalkıyor ilandan,soruyoruz ki tutulmuş ev.
Ayrıca gerçekten çok pahalı kiralik evler. Memurun Anadolu'daki bir evde bile maaşının yarıya yakını kiraya aidata gidiyor .
Maddi imkanı olana , düzenli geliri olana tavsiyem içinde oturacaginiz evi alın.
Dün konut ile ilgili birseyler duyurulmus. Hiçbir bilgim yok konu hakkında yorum yapamicam
Uyanık emlakçılar da var .bizim sitede bulunan emlakçı ev sahiplerini arayıp ,mevcut kiracıları çıkarmasını ve yeni kiracıların hazır olduğunu söylüyormuş . Mesela benim kira 2000 ,yeni kiracıya 4000e verecek .ama konum ve eve bakacak olursan 700 den yukarı etmez . Bu simsarları da Allah bildiği gibi yapsın . Kiralık ev zaten kalmamış dediğiniz gibi .millet geçimsizlikten intiharlara sürükleniyor . Güzelim ülkemizde biz mülteci olduk . Gelecekten ümitte kalmadı açıkçası ..

İlla da o yüzdelikle artmayacakmış yalnız. Zaten dikkate alınıp idarece tespit edilen oranda da demiş. Bu dönem mesela yüzde 25 olarak belirlenmiş ki memur maaş zammı daha fazlaydı.
seçim dönemindeyiz ama. bu hükümet değişirse yeni gelen hükümet kafasına göre bunu da değiştirebilir.
açık konuşmak gerekirse ben vaatlere inanmıyorum. çok bıçak sırtı dönemlerdeyiz. bugün böyle vaat ederler, yarın başkası gelir yok öyle değil böyle yapıcam der ve yapar da.

Kredisi devam eden evimiz var, biz sartlari tasimiyoruz. Bankalar insanlara konut kredisi vermiyor arkadaslar, yazin yaptiklari dusuk faizli krediden bile insanlar faydalanamadi, bankalar red verdi. Kredi cekebilsen bile ev alabilmek icin daha yuksek pesinat gerekiyor. Biz 2019da dusuk faizli konut kredisinden yararlandigimizda evin %50sine kredi verdiler geri kalanini kendimiz ödedik. Kredi cekemeyen insanlarin ev sahibi olmasinin tek yolu bu konutlardan yararlanmak.

Asgari ucretle calisan 2 kisi izmir gibi bir yerde kucucuk evlerde minimum 4000tl kira veriyor(merkezden uzak iller haric) yani zaten kredi taksidi ve ev kirasi hemen hemen ayni. Kafama yatmayan ve haksiz buldugum kisim memur maasi oraninda taksitlerin artmasi. Ev sahiplerine kiralari max %25 arttirabilirsin denilirken neden temmuzda %40 zam alan memurlara endeksli ev satiliyor?

Bide ödenen 500 TL kura çıkmaması halinde iade edilmeyecekmiş
1 milyon kişi başvursa toplanan paraya bakın
Screenshot_20220914-135411_Chrome.jpg

Kredisi devam eden evimiz var, biz sartlari tasimiyoruz. Bankalar insanlara konut kredisi vermiyor arkadaslar, yazin yaptiklari dusuk faizli krediden bile insanlar faydalanamadi, bankalar red verdi. Kredi cekebilsen bile ev alabilmek icin daha yuksek pesinat gerekiyor. Biz 2019da dusuk faizli konut kredisinden yararlandigimizda evin %50sine kredi verdiler geri kalanini kendimiz ödedik. Kredi cekemeyen insanlarin ev sahibi olmasinin tek yolu bu konutlardan yararlanmak.

Asgari ucretle calisan 2 kisi izmir gibi bir yerde kucucuk evlerde minimum 4000tl kira veriyor(merkezden uzak iller haric) yani zaten kredi taksidi ve ev kirasi hemen hemen ayni. Kafama yatmayan ve haksiz buldugum kisim memur maasi oraninda taksitlerin artmasi. Ev sahiplerine kiralari max %25 arttirabilirsin denilirken neden temmuzda %40 zam alan memurlara endeksli ev satiliyor?
memur maaşı baz alınarak idarece tespit edilen oranda artış yapılacağı yazıyor sitesinde.

yani şu adamların seçimi kazanmalarına garanti gözüyle baksam düşünebilirdim ama şu an bu durum kafamı karıştırıyor...
bi de şöyle bir durum var, bankalar insanlara ev kredisi vermiyorsa ev alma konusunda önümüzdeki dönemde gerileme olacağı ve fiyatların düşeceği anlamına gelmez mi?

memur maaşı baz alınarak idarece tespit edilen oranda artış yapılacağı yazıyor sitesinde.

yani şu adamların seçimi kazanmalarına garanti gözüyle baksam düşünebilirdim ama şu an bu durum kafamı karıştırıyor...

Seçimler icin umitli degilim acikcasi. Her kesimin agzina bir parmak bal sürüldü, akli celinen cok insan var.
Bu konut projesi guzel gorunuyor ama guven verici gelmiyor açıkçası. Bugun ucuz ev alacagim diye düşünürken yarin taksitler arttikca evin soylendigi kadar ucuza gelmeyecegini düşünüyorum. Ev yok taksit ödüyorsun, ayni zamanda kirani ödüyorsun. Izmir gibi bir yerde aylik geliri max 16bin olan birisi ikisine ayni anda yetisemez.

Seçimler icin umitli degilim acikcasi. Her kesimin agzina bir parmak bal sürüldü, akli celinen cok insan var.
Bu konut projesi guzel gorunuyor ama guven verici gelmiyor açıkçası. Bugun ucuz ev alacagim diye düşünürken yarin taksitler arttikca evin soylendigi kadar ucuza gelmeyecegini düşünüyorum. Ev yok taksit ödüyorsun, ayni zamanda kirani ödüyorsun. Izmir gibi bir yerde aylik geliri max 16bin olan birisi ikisine ayni anda yetisemez.
evi ne zaman teslim edeceklerinin bi garantisi yok. aslında para olduktan sonra bir evin inşaatını bitirmek çok uzun zaman almıyor, bizim mahallede 1 sene içinde 4-5 katlı apartman diktiler mesela. 1-2 sene olsa katlanır insan ama süre uzarsa can sıkıcı. hem toki taksidi ödeyeceksin hem kira. şimdi 2500 olsa en iyi ihtimalle 2+1 evin taksidi, zamlarla beraber sene sonunda 3500 kesin olur. oturulan evin kirası en iyi ihtimalle 2500 olsa 6000 tl evler için bütçe ayırmak lazım 2023'te. normal kiraların yanında çok da cazip değil yani toki taksidi. içine girip oturduktan sonra ödemeyi başlatıyoruz deseler amenna. zaten o taksit artışları yüzünden evler ucuza falan gelmiyor. toki, buradan bakınca sadece konut kredisi çekemeyenler için düşünülebilir belki.

aaa bu arada %10 peşinatı söylemeyi unuttum, kimse de konuşmuyor gerçi ama 600 bin liralık bir ev için peşinat 60 bin küsür falan oluyor. dar gelirli vatandaş 60 bini nasıl bulsun? ihtiyaç kredisi çekse bu insan her ay hem kira, hem toki taksidi hem de kredi mi ödeyecek yani?? bu dar gelirli vatandaş bu krediyi anca bankalarla arası kötü değilse alabilir bu arada.

Bide ödenen 500 TL kura çıkmaması halinde iade edilmeyecekmiş
1 milyon kişi başvursa toplanan paraya bakın
(Noter kurası sonucu kendilerine asıl ve yedek olarak arsa isabet etmeyenler ile arsa tahsisinden yararlanmaktan vazgeçen ve yedek listede sırası gelmeyenlerin başvuru bedeli iade edilecektir. Kendilerine arsa tahsis edilenlerin ödemiş oldukları başvuru bedeli peşinat bedeline dahil edilecektir.) yazmışlar

bi de şöyle bir durum var, bankalar insanlara ev kredisi vermiyorsa ev alma konusunda önümüzdeki dönemde gerileme olacağı ve fiyatların düşeceği anlamına gelmez mi?
Gelmez

aslında bu projenin kiradan tek farkı, atıyorum 20 sene sonunda ev sana ait olmuş olacak. ama yılda 2 kez gelen zamlarla zaten ev sahiplerinin kiralara yaptığı zama yakın bişey oluyor emin ol. bu enflasyonla önümüzdeki sene en kötü ihtimalle %50 - %50 memur maaşına zam gelir. ödediğin taksit 2000 iken 4000 olur. fiyat sabit kalsa işte o zaman avantajlı olacaktı. şu an seni belli bir vade sonunda ev sahibi yapmak dışında hiçbir makul tarafı yok. ek olarak şehir merkezine uzak yerlere yapıyorlar. işin gücün buna uygun mu, o bölgelerde yaşayabilir misin? 10 sene sonra orası da çok merkezi olacak diyebilirsin ama ömründen giden 10 sene, az mı? kirada kalmaya devam ettikçe en azından parana göre ev seçme lüksün var. bugün az kazanırsın, düşük bi evde yaşarsın. yarın çok kazanırsın lüks bir evde yaşarsın belki? o kadar da karamsar olmamak lazım.

tam seçim zamanı böyle bir hamle bana çok şüpheli geldi. ya teslim etmezlerse, ya üzerine yatarlarsa, ya bir oyun dönerse? ülkenin 1 sene sonrasına güvenemiyorum ki 20 senemi betona ipotek edeyim.
Son cümlene o kadar çok katılıyorum ki
Bize tutuyor kredi çekip ev almak şu an hikaye olduğu için araştırmada ve kararsızlıktayım.
Çıkarsa 50 yaşında ev sahibi olacağız
Ucu çok açık görünüyor.

20 sene çok uzun ben 10 senelik kredime bile uzun diye canım sıkılıyor. Ayrıca ben de inanmıyorum geliri düşük vatandaşa uyguna gelebileceğini de ev fiyatlarının düşeceğine de. 608 binden 850 binden başlayacak ilk etapta fiyatlar deniyor ama 20 sene de ödenen miktar o zamanın değerine göre olacak, sizi tek rahatlatan aşırı zorlamayabilir ödeme ama 20 sene kahır olur. Satmak zorunda kalabilirsiniz borç bitmeden.

Back