• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

ilerde evsiz kalır mıyım?

evet bu açıklanan kampanyadaki evleri asgari ücretliler almaz. alamaz. o konuda size katılıyorum da

peki asgari ücretliler nerede yaşayacak? (işe yeni başlayan bir asgari ücretli mesela)

ortalama bir ilçede ev tuttuk biz geçen hafta
eşyalı 1+1 4 bin lira
ama eşyasız olan da 3500 lira zaten
bu tek kişinin yaşayacağı bir ev
daha küçüğü yok yani henüz o ilçede, 45m2 filan

3500 kira, en kötü apartmanda 100 lira aidat elektrik, su (internet bağlatmasın) telefon, tüp, ısınma 5 bin lira burası....
işine de yürüyerek gidip gelsin.

o da ev boş, varsa köyden anası bir yün döşek verirse orada yatacak değilse ne yapar bilmiyorum.

kalan 500 TL ile ekmek yiyip su içerek ayın sonunu görebilir.

sistem değişikliği de olsa ben umutlu değilim. siyasete girmemek için orayı geçiyorum.

ben çok basit matematiksel bir şeyden bahsediyorum sadece, havuz problemi bu:

eskiden, sizin anne babanız emekli olduğunda mesela sürekli çalışan sayısı artıyordu. havuza giren para büyüyordu.
normalde olması gereken de o zaten....

ama şu anda istihdam da azalıyor çalışma oranı da azalıyor istatistikler daha bu ay yayınlandı açıp bakabilirsiniz.

sürekli nüfus artıyor, baktığımız kaçak artıyor havuzdaki delik artıyor, çalışan azalıyor...nasıl olacak bu iş?
biz (orta direk) ha bire çalışıp havuzu doldurmaya, herkese bakmaya çalışıcaz ama emekli olunca 3 kuruş alacaz- aaa çünkü havuzda su klammaış olacak. başka açıklaması var mı?

birşeyler değişse 10 sene sonra anca şu son 10 seneki deliği kapasak, 20-25 sene sonra belki su seviyesinde artıya geçsek...bize bir faydası yok yani (bize dediğim siz de 40 yaş civarısınız sanırım),

yaşı 20 olanlar başka şeyler düşünebilir. değişir, iyi olur diyebilir. açıkçası ben düşünemiyorum. çünkü değişse bile biz bir hayrını göremeyiz maddi olarak.
Aynen artık değişse Bile bizim jenerasyon için anlamı olmayacak

Kayınvalidem 73 yaşında,tek başına yaşıyor, vefat eden emekli sandığından emekli olan eşinden kalan para 3800 tl, ev kirası 1180 tl 15 yıldır aynı yerde kirada oturuyor. Şimdi ev sahibi kötüye giden ekonomiden dolayı iyileştirme yapmak istiyor. Bu kadın 3000 tl yapılsa kirası kalan 800 tl ile nasıl geçinecek. Çocukları var çok şükür bir şekilde destek olacağız bir de yanlız yaşadığınızı çocuklarınızın size bakmadığını farzedin. Ev şart

Bu şekilde gitmez bence . Ekonomide toparlanma ,maaslarda artışla alım gücü tekrar artmaya başlayacaktır. Bu sure zarfinda mecbur tasarruf yapilacak , altin vs para tutulmalı.
Yani bunu umuyorum 🙏

"Hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki Memur Maaş Artış Oranı dikkate alınarak İdarece tespit edilen oranda artırılacaktır. İlk dönemsel artış sözleşme tarihine göre İdarece belirlenecektir."
Tokinin sitesinde kalan borç bakiyesi de artacak diyor. Yani şu an 850.000 olan evin ileride ne kadar olacağı belli değil mi? :KK43:

"Hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki Memur Maaş Artış Oranı dikkate alınarak İdarece tespit edilen oranda artırılacaktır. İlk dönemsel artış sözleşme tarihine göre İdarece belirlenecektir."
Tokinin sitesinde kalan borç bakiyesi de artacak diyor. Yani şu an 850.000 olan evin ileride ne kadar olacağı belli değil mi? :KK43:
hayır belli değil. zaten o 850 binler falan peşin almak isteyen için fiyatlar. 20 sene vadeyi düşünürsek en ucuz ev bile 2 milyon küsür olmuş oluyor toki'de. o yüzden banka kredisi imkanı varsa, tokiden almak yerine kredi çekip gerekirse 1 milyonluk ev alıp (en azından kendi istediğiniz özelliklerde, içine girip oturabileceğiniz biçimde )ilk bir iki sene sıkıntı çekip sonra paranın alım gücünün düşmesi ve kredinin sabit kalması avantajı kullanılabilir.

yani normalde borç, ödedikçe düşen bişeydir ama toki'de borç ödedikçe düşmüyor. diyelim biraz ödediniz borcunuz 700 bine düştü atıyorum. sonra zamlar falan derken sene sonunda bi bakıyorsunuz ki ödediğiniz halde borcunuz 750 bin falan olmuş.

ek olarak ödemeler de içine girip oturunca değil sözleşme imzalanınca başlıyor. en az 2 sene hem kira hem toki taksidi ödenecek. 2 senede evler teslim diyorlar ama daha 2019'daki 100 bin konut projesinin evlerine bile başlanmadı.

Toki de tüm satislar ztn böyle diye biliyorum bu projeye özel birsey degil

hayır belli değil. zaten o 850 binler falan peşin almak isteyen için fiyatlar. 20 sene vadeyi düşünürsek en ucuz ev bile 2 milyon küsür olmuş oluyor toki'de. o yüzden banka kredisi imkanı varsa, tokiden almak yerine kredi çekip gerekirse 1 milyonluk ev alıp (en azından kendi istediğiniz özelliklerde, içine girip oturabileceğiniz biçimde )ilk bir iki sene sıkıntı çekip sonra paranın alım gücünün düşmesi ve kredinin sabit kalması avantajı kullanılabilir.

yani normalde borç, ödedikçe düşen bişeydir ama toki'de borç ödedikçe düşmüyor. diyelim biraz ödediniz borcunuz 700 bine düştü atıyorum. sonra zamlar falan derken sene sonunda bi bakıyorsunuz ki ödediğiniz halde borcunuz 750 bin falan olmuş.

ek olarak ödemeler de içine girip oturunca değil sözleşme imzalanınca başlıyor. en az 2 sene hem kira hem toki taksidi ödenecek. 2 senede evler teslim diyorlar ama daha 2019'daki 100 bin konut projesinin evlerine bile başlanmadı.

Su an ev alabilecek kadar kredi cikmiyor özel bankalar çok yüksek faiz veriyor
Öyle bir girdaba girdik hayır olsun

Su an ev alabilecek kadar kredi cikmiyor özel bankalar çok yüksek faiz veriyor
Öyle bir girdaba girdik hayır olsun
boşver kredi verilmesin, şu konut satışları biraz düşsün veya dursun belki fiyatlar biraz aşağı çekilir.
izmirde konut satışları biraz düştü mesela. kredi alamayan nasıl alacak, alamayacak yani.
herkes deli gibi aldıkça sürekli artıyordu fiyatları. biraz alımlarda gerileme olsa en azından durma olsa piyasaya nasıl bir etkisi olur bakmak lazım. bizim mahallede 2 tane sahibinden satılık 2+1 daire var, 1 ay oldu neredeyse pankart asalı, hala satılmadı. fiyatlarını bilmiyorum ama alınabilecek seviye olsa asla durmazdı 1 ay.

önünden gelip geçtiğim kiralık bir ev var, 2+1 en az, yeri konumu da güzel. geçen gün bomboştu, bir hafta sonra bir camına perde asıldığını gördüm. aradan 2 hafta geçti, perde aynı konumda ama içinde yaşam belirtisi yok. balkon lambasında ampul yoktu mesela hala yok. belli ki kimse taşınmadı, sahibi de kiraya vermiyor. kafasına göre kiracı bulamıyor. ya çok yüksek kira istiyor ya da kiracı konusunda çok seçici. bana sorun parayla ilgili değil gibi geliyor çünkü kiralık evler çok kısa süre içinde tutuluyor, parası olan tutuyor yani. adam belli ki o perdeyi gelen geçen sormasın diye asmış. tam karşımızda boş dairesi olan ama kiracılardan illallah etmiş bir komşumuz vardı o da aynı taktiği yapmıştı mesela.

boşver kredi verilmesin, şu konut satışları biraz düşsün veya dursun belki fiyatlar biraz aşağı çekilir.
izmirde konut satışları biraz düştü mesela. kredi alamayan nasıl alacak, alamayacak yani.
herkes deli gibi aldıkça sürekli artıyordu fiyatları. biraz alımlarda gerileme olsa en azından durma olsa piyasaya nasıl bir etkisi olur bakmak lazım. bizim mahallede 2 tane sahibinden satılık 2+1 daire var, 1 ay oldu neredeyse pankart asalı, hala satılmadı. fiyatlarını bilmiyorum ama alınabilecek seviye olsa asla durmazdı 1 ay.

önünden gelip geçtiğim kiralık bir ev var, 2+1 en az, yeri konumu da güzel. geçen gün bomboştu, bir hafta sonra bir camına perde asıldığını gördüm. aradan 2 hafta geçti, perde aynı konumda ama içinde yaşam belirtisi yok. balkon lambasında ampul yoktu mesela hala yok. belli ki kimse taşınmadı, sahibi de kiraya vermiyor. kafasına göre kiracı bulamıyor. ya çok yüksek kira istiyor ya da kiracı konusunda çok seçici. bana sorun parayla ilgili değil gibi geliyor çünkü kiralık evler çok kısa süre içinde tutuluyor, parası olan tutuyor yani. adam belli ki o perdeyi gelen geçen sormasın diye asmış. tam karşımızda boş dairesi olan ama kiracılardan illallah etmiş bir komşumuz vardı o da aynı taktiği yapmıştı mesela.

Piyasa durdu çok net
Benim mahallemde 2 tane alınabilecek mevkisi duzgun 5 senelik ( sorunlari belli olmasi acisindan tercih ederim ) pazar alanı toplu taşıma ve market dibinde ev 4 5 aydır duruyor. Ağustos başında karşı binadan kavga ile çıkardılar hala boş tutulmadı çünkü içi dökük
Ben 15 gün önce ev baktım daha o zmn soran var 2. Ye kapora ile gelin dediler 55 bin fiyat düştüler hala duruyor araba alacakmış acilmis bak hele
İnsanlar hersey dahil esyali stüdyo daireye çıksa daha karlı yaşaması basit kapıda güvenlik var çöpü alınır bahce katı olanlar var
Ben kimseye acımıyorum bu yaşadığımız şey yarısı enflasyon ise çeyreği de bizim kötülüğümüz
Herkes payına düşeni yasayacak

Biz dogudayız 1 bucuk yıldır ikamet ettigimiz için dger sartlarada uyuyoruz o yuzden suan bulunduğumuz yerdeki konutlara basvuru yaptık . Biz yapamasaydık ailemden biri yapacaktı memleketteki konutlara . Siz de oyle yapsanız olmaz mı ? Aileniz neredeyse oradaki projeye basvursalar gerçi üzerlerine baska bir mal tapusu varsa sarta uyuyormu bilmiyorum .

Onun dısında biz de normalde tayinciyiz diye ev alma işine hiç bulasmadık. Sonra ablamın ev alma stegi vardı dedik gel biyerden ortak alalım en ucuz sehir Hatay geldi daha oncede gidip gormustuk kuzenimiz orda yasıyor diye muhit konum vs cok güzel 2 yıl olmadı ama ozaman topraktan 255 e aldık 3+1 ara kat güney cephe.biter bitmez kirsya verdik suan kirasını yarınyarıya alıyoruz normalde satıcaktık ama hem içinde oturmycaz hm satıp kendi bukundugumz yerden alma durumu yok cok pahalı evler. Evin degeride baya yükseldi suan ileride sabit biryere gecince satar ordan alırız dedik. Yani içinde oturmayacaksanız kafanıza yatan bir yerden guvendginiz ailedne biryle ortk alsanızda olur kolay degıl belki bu işler, bizim orada bir bilenimiz oldugu için hemde oralar ucuz diye aldıkta suan nasıl bilmiyorum.nasılsa bisürü tayincisi oluyor ev degiştireni oluyor ev Bos kalmıyor

Piyasa durdu çok net
Benim mahallemde 2 tane alınabilecek mevkisi duzgun 5 senelik ( sorunlari belli olmasi acisindan tercih ederim ) pazar alanı toplu taşıma ve market dibinde ev 4 5 aydır duruyor. Ağustos başında karşı binadan kavga ile çıkardılar hala boş tutulmadı çünkü içi dökük
Ben 15 gün önce ev baktım daha o zmn soran var 2. Ye kapora ile gelin dediler 55 bin fiyat düştüler hala duruyor araba alacakmış acilmis bak hele
İnsanlar hersey dahil esyali stüdyo daireye çıksa daha karlı yaşaması basit kapıda güvenlik var çöpü alınır bahce katı olanlar var
Ben kimseye acımıyorum bu yaşadığımız şey yarısı enflasyon ise çeyreği de bizim kötülüğümüz
Herkes payına düşeni yasayacak
+1
emlakçılar falan da sürekli insanları ve piyasayı kızıştırma derdinde. sürekli fişnikliyorlar. 2 sene önce bir daire baktık kiralamak için. bi de ben g.te g.t diyen bir insanım, iyi kötü ne varsa söylerim böyle ev falan bakarken, gezerken düşüncelerimi, bir sürü soru sorarım. çekinmem, iyiyi de tutmam içimde kötüyü de. e beğendiğimi de saklamadım tabii ama bir iki sorun vardı, emlakçı da net cevap vermemişti. allahım biz daireye bakarken bi acele ettirme telaşı, işte sözleşmeyi hemen hazır ederiz çok zaman almaz falan filan demeler (paramız hazırdı çünkü parası hazır olanla olmayanın kokusunu alıyorlar belli ki) bi yandan da işte bu daireye talip birisi daha var o da arıyor, görmeye gelecek falan filan. hep bi simsarlık bi tilkilik yani. 5 dk içinde 3 kere beğenenen biri daha var, bu daire için ilanı görüp arayan da çok oluyor falan dedi abartmıyorum. tam bu esnada telefonu çaldı, evin sahibi arıyormuş. açtı telefonu, eve şu an bi alıcı var bakıyor, biri daha var gelecek falan diyor ona da :KK70: velhasıl kelam ben sorularıma net yanıt alamadığım için vazgeçtim oradan.

Back