İçimde deprem korkusu kafamda felaket senaryoları...

Umarim bir daha yasanmaz. Korkmayin hanimefendi bu konuyu okudunuz deprem diye bir gercek oldugu akliniza geldi. En azindan evde oyle bir an geldiginde neresi guvenli nereye sıgınabilirim diye dusunseniz bu bile farkindaliktir. Elimiz kolumuz bagli bu kadar caresiz olmayalim. Cunku deprem aninda evin icinde masanin altina dahi girmiyoruz ayakta duruyoruz gercekten napicagimizi bilemiyoruz.

Vanda gunduz saati oldugu icin insanlarin cogu disardaymis uykuda caresiz yakalanmamislar en azindan. Oyle olsa daha buyuk kayiplar olabilirdi. Kamera kayitlarini izledim yerin nasil sallandigindan arabalarin yol uzerinde sabit duramamasindan sarsintinin buyuklugu az cok anlasiliyor.

ABD bile ne kadar caresiz kaldi degil mi filmde. Bizim basimiza gelse durum ne olur az cok biliyoruz. Bu konuyu tekrar gundeme getirip önlem alinmasini saglayacak bir yetkili cikar umarim.

Söylediklerinizde o kadar çok haklısınız ki. ABD de bu işler nasıl yürüyor bilemiyorum, ama bizim ülkemiz bu konuda çok yetersiz.. Ben yeni yapılan evlerin sağlamlığından dahi şüpheliyim. Hatta bir ara eşimle şunun planlarını yapıyorduk. Arsa alıp, prefabrik bir ev yapmak.. Tek katlı.. Maalesef büyük şehirlerde bu biraz imkansız gibi.. Ama küçük şehirlerde yapma olasılığın var..
Maalesef ülkemizde ki insanların bu konuda duyarsız kalmalarının sebebi ise,' canımızı Allaha emanet etmek.. Her şeyi Allah bilir, Allah ne derse o olur'. Söylemlerinden ibarettir.. Maalesef ülkemizde din adı altında insanlarımızı o kadar çok afyonluyorlar ki.. İnsanlarımız düşünme kabiliyetlerini yitirmiş gibiler.. Hiç sorgulama yok.. O yüzden de binalarımız çürük oluyor, denetimler yetersiz kalıyor, kalitesiz ürünler kullanılıyor.. hiç bir önlem alınmıyor. Yarınımızı düşünülmüyor..
Amerika Devleti o kadar çok tehlikeli bir devlet ki. Devlet demeyelim de, bir kaç kişi mi diyelim, dünyayı yöneten şirketler mi diyelim bilemiyorum.. Düşünebiliyor musun? ülkemiz de ırak devletinden çok Amerikan üstleri var.. Ki Amerika da deprem olacağını düşünmüyorum, adamlar o pay hattındaki enerji birikimini farklı yöntemlerle, farklı yerlere kaydırabilirler.. Çünkü o bilim, ve teknoloji alt yapısına sahipler.. Ama kabak hangi ülkeye patlar bilemem..
Maddi durumunuz, imkanlarınız nasıl bilemiyorum. Ama müstakil tek katlı bir eve geçme imkanınız varsa, düşünebilirsiniz.. Şahsen ben şu günlerde olmasa dahi, önümüzdeki 10 sene içerisinde düşünüyorum.. 20-30 katlı binalarda oturmaktansa; tek katlı, yahut ta 2 katlı bir binada oturmak bence daha avantajlı..

1 yıl daha bu sehirdeyim ondan sonra evlenip gidecegim insallah. Ankara'da yasayacagim orda bize alinan ev yine 35 katli bi blok guvenilir bir firma Ankara deprem bolgesi degil ama yinede icim rahat etmeyecek gittigimde tek tek soracagim belki yapi denetimden birilerini kendi imkanimizla getirip binayi inceletiriz. Kimseye guven yok ki bu devirde. Bizimde sahilde bir arsamiz var güneyde annemde oraya mustakil ev yaptirip gidelim diyor.
Biz depremden köşe bucak kacmayı deneyecegimize deprem olsada birsey olmaz cunku binalarimiz guvenli, hazirlikliyiz diyebilseydik.

HAARP denen şeyi duymuşsunuzdur?

Benim babam da herkesi bırakır kaçar panikten. Ya da televizyonu ve eşyaları düşmesin diye tutmak gibi anlamsız şeyler yapar. Doğurunca anlayacaksın ki en önce evladın geliyor. Merak etme ben yapabildiysem sen de yaparsın inşallah. Allah yaşatmasın ve seni bununla sınamasın canım.

HAARP denen şeyi duymuşsunuzdur?
van depreminin anormalliklelri sebebiyle HAARP denemeleri olduğu iddiaları vardı ki ..orda ilk haftaki 30 sn aralıklarla olan büyük depremlerin tamamında yer çekimi azalıyordu adımımız havada kalıyordu sallantı süresince..bu durumda o muhabbeti destekliyordu ama üstü kapatıldı hep.

size Ankara deprem bölgesi değil diyen kim? Yeni deprem haritasına bakmanızı tavsiye ederim fay hatlarının yerleri hep değişti Konya bile artık deprem bölgesi ki ılgın ilçesi durmadan 5 şiddetinde sallanır unutturmaz kendini...35 katlı bir blokta yaşamak bana çok insancıl gelmiyor almayın tutmayın şu evleri yapmasınlar be kardeşim.

Baktim simdi Cankaya 4. derece deprem bolgesiymis. Cok buyuk bir risk yok gibi gorunuyor ama bu olmayacak anlamina gelmez tabi. Evi kayinbaba aldi baktik guvenemedik diyelim baska bi yerde otururuz.

konuyu hortlattığım için özür diliyorum siteden ve üyelerden ama yeni bir konu açmamak için buraya yazmak istiyorum ben de içimden geçenleri. bahsedilen filmi izlemedim ama adamlar çok güzel filmler yapıyorlar cidden ağzımız açık izliyoruz. filmdeki fay gerçek ve ülkemizdeki kuzey anadolu fay hattıyla benzerlik göstermekte. deprem korkusu son bir aydır benimde başımda var. ben izmirdeyim ramazan ayında sabaha karşı ezandan hemen sonra oldu bi deprem sanırım 4 şiddtindeydi çok değişikti. daha büyük şiddette depremler yaşamış insanım buna rağmen bundan çok korktum kilitlenip kaldım sonra ailemi uyandırdım. çok tedirgin oldum. 5 sn anca sürmüştü ama korkmama yetti sanırım gece olduğu için. o günden beri kafayı çok taktım evimizin duvarlarında çatlaklar var derin çatlaklar değil, sıva çatlağı olduğunu söylüyorlardı ve yıllardır bu evde oturuyoruz o çatlaklar zaten vardı ve neden bilmiyorum o depremden sonra dikkatimi çekmeye başladı. araştırıyorum araştırdıkça daha da korkuyorum o kadar kafayı taktımki evin bodrum katına inip kolonlarında çatlak filan varmı diye inceleyesim var ama bodruma girmek için alt komşularımızdan izin almak lazım ee insanlar korkacak benim yüzümden. aileme söyledim bana deli gözüyle bakıyolar. benim odamun tavanında koca kış su birikti tavada sorun var ama kimse ilgilenmiyor biriken su sebebiyle duvarların üst kısımlarının içten içe hasar gördüğünü düşünüyorum. tabi bu durum binayı yıkar mı bence yıkmaz taşıyıcı sisteme bişi olmadıysa eğer ama şu da bi gerçekki oturduğumz ev eski, çevredeki evler eski ve eskiden yapılan evlerin beton kalitesi vs ortada. yani allah'a emanet yaşıyoruz oturuyoruz birçoğumuz böyle ama birçok insan benim ailem gibi davranıp durumu ciddiye almıyor. bina 4 katlı biz en üstte yani 4. kattayız tabi giriş katta oturup üstümüze 5 katın çökmesinden iyidir ama büyük bi deprem olsa nasıl kaçarım bilmiyorum nereye saklansam daha güvenli olur vs. bilmiyorum yani kilitleniyorum zaten. çok kafama taktım korkuyorum gece uyuyamıyorum deprem olacak korkusuyla. tek yaşıyor olsam bu evden taşınırdım ama ailemleyim ve hepsi çokça rahat. aslında kendime soruyorum 3 senedir bu binada oturuyoruz ve binanın sağlamlığını düşünmek yeni aklıma geldi salak gibi. korkuyroum ama galiba artık boşvermek zorundayım çünkü benden başka kimse korkmuyor ve endişe duymuyor evde. ben manyak damgası yiyorum. artık aileme konusunu bile açamıyorum hepsi birden bana kızıp onları korkutmakla suçluyorlar. ne yazıkki kentlerde bir sürü eski ve sağlam olmayan bina var büyük istanbul depremi için bile ne kadar önlem alınıyor ki ben olsam kaçardım o şehirden arkama bile bakmadan. neyse işte tabi bina denen şey cart diye çökmez o kadar da aptal değilim ve vademiz dolmadığı sürece yaşarız evet ama insanız ve nedir bu önlemsizlik bu rahatlık insan hayatı bu kadar ucuz mu... izmirde hep minik minik depremler oluyor allah'ıma şükürler olsun ki olmaması daha kötü yani hiç deprem olmazsa o enerji birikip çok kötü patlarmış istanbul'daki öyle olacak. ben deprem çantası hazırlayayım diyorum ama ailem görürse yine bana bağırıp benim manyak olduğumu söyleyecek biliyorum.
evimize tekrar gelecek olursam kime gösterdiysem herkes sıva çatlağı diyor hava sıcaklığı yüzünden bile olabilirmiş babama sordum aynı şeyi söyledi, internette arattım benzer bilgiler çıktı sıva çatlağının normal bişi olduğu söyleniyor ama yine de korkuyorum ve en kısa zamanda tamir ettireceğim çünkü baktıkça canımı sıkıyor.

bir de olay sadece içinde yaşadığımız binanın sağlamlığı değil yanyana olan binalar deprem sırasında birbirine çekiçleme kuvveti denen bi kuvvet uygular ve bu kuvvet yüzünden sizin sağlam binanız da yıkılabilir. ben 4 katlı binanın 4. katında olduğum halde korkuyorum evimizin dibinde park var ve aynı zamanda afet toplanma yeri, oturduğumuz yer tepelik bir yer yani zemin kayalık, çevremizde ne metro inşaatı ne dere yatağı var zemine olumsuz etkisi olsun filan ama yine de korkuyorum işte. ben hayatta 30 katlı binada oturamam oranın üstüne çokmesi bi dert, deprem anında kaçması bi dert.

Depreme çok ilgim vardır benim de, diğer doğal afetlere de aynı şekilde (hortum, tsunami vs) neden böyle bir manyaklık var üzerimde bilemiyorum ama çok araştırırdım depremleri. Senin filmden sonra düşündüğün şeyleri ben hep düşünürdüm. Deprem öldürmez binalar öldürür diye bir söz var ya 100de yüz katılıyorum, klasik bir örnek olacak ama Japonyaya taşınan bir Türk youtuber vardı, kadın artık deprem olduğunda televizyonu açıp nerde olmuş diye bakıyorum diyordu. O derece rahat yani. Burda en ufak depremde bile can kayıpları yaşanabiliyor. Mimarlık okuyorum, betonarme hocamız iyi yapılmış bir binanın depremde yıkılması zordur demişti (yani en azından insanlara canlarının kurtarabilmeleri için gereken zamanı sağlamalı). Bize derste gösterdiği örnekler içler acısı, kimse can güvenliği sallamıyor, nerden ucuza kapatırım çok para kazanırım onun hesabında.

Ülkemizin de bir anda bu konuda gelişip düzelmesi imkansız olduğundan dua etmekten ve gerekli önlemleri kendi çapımızda almaktan başka çaremiz yok. Bir deprem çantası kesinlikle hazırlanmalı. İstanbul sahil kesimleri beklenen deprem gerçekleşirse yerle bir olur diyorlar. Bu konuda internette bir çok felaket senaryosu var, istanbul merkezli bir depremin gerçekleşmesi durumunda istanbulun hayalet şehir olacağını yazmışlar (okuduklarımın en hafifi). Allah korusun diyorum ama Allah korusun deyip yan gelip yatmakla olmuyor işte.

Bu arada, bir deprem olsa sığınabileceğimiz bir boşluk kalmadı, hepsi rant uğruna satıldı. Sonumuz hayrolsun.

Konu eskiymiş hortlatmışız

Bende 99 depremini yaşadım ve ogunden bugüne hep usturuplu yatarım ya deprem olursa dıye..
Her gece depremi dusunurum ya olursa bu gece dıye..uyuyamazsam yada çok sıcaksa kesin bu gece deprem olcak derim..
Hayat ıcgenini deprem anında nasıl kurarım bunu planlarım..
Ve kızımdan ayrı yatamam..ya bişey olursa ve ona ulasamazsam..yanında olamazsam..ben kurtulup ona bisey olursa..
Böyle kurarım da kurarım.

ay konuyu hortlatmış burda beni de hortlattı korkudan kızlar yapmayın böyle şeyler lütfen yani tamam yeni eve taşınırken sağlamlığını sorun soruşturun filan önleminizi alın ama hep bunu düşünerek buna odaklanarak omrunuzu yiyorsunuz zaten şurda ne kadarlık dünya yani üç günlük dünyada mutlu olmaya bakın oldurmeyen Allah oldurmez varsa kaderinde öyle ölmek sen ne yaparsan yap öyle ölürsün sen onlemini al ve yaşa yani ne yapalım. adamlar san andreas fayını büyük bi deprem olmasın diye kıra kıra enerjisini boşaltıyorlar yani ona bakarsanız istanbulda beklenen deprem 200-250 yıllık deprem döngüsü içinde beklenen bi deprem yani yaklaşık aynı periyotlarda tekrar eden büyük depremler olmuş ve bu beklenende o periyodun bi depremi. yıllarca olmuyo olmuyo ama oldu mu çok büyük oluyo anlatabildim mi. biz neden istanbuldaki fayı ufak ufak kırıpta enerjisini boşaltmıyoruz? çünkü ona harcayacak paraları yok baştakilerin. başka her şeye var ona yok. koca şehir yerle bir olcak elin gavuru neler yapıyor da bi bizimkiler kader diyor. işin kader boyutuda var da yani demek istediğim kadere gelene kadar önlemek için bişiler yapılabilir yani.

99 depremi yılların enerji birikimiyle ortaya çıkan bi depremdi. nerede ikamet ediyorsunuz acaba şu an?

Bu konuyu okur okumaz adana taraflarinda deprem oldugunu duymam da korkularima korku katti, umarim can kaybi yoktur, Allahim ulkemi afetlerden korusun

bende yaşadım 99 depremini ve çok iyi hatırlıyorum. ölüm korkusu değilde insan geride bıraktıklarını göremeyeceği korkusu taşıyor. tabi bir de işin gerçek tarafta ne ile karşılaşacağı kısmı var. Allahım korusun gece gece korku sardı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…