İçimde deprem korkusu kafamda felaket senaryoları...

Seraa0606

Güzeldim ben o yazlar kadar zamanında...
Kayıtlı Üye
8 Mayıs 2015
4.919
6.177
Merhaba bayanlar,
Her şey gecenlerde sinemaya gitmemle basladı filmde Abd'de deprem oluyor ortalık felaket...
Neyse eve geldim depremle alakali ne kadar konu varsa okudum arastirdim. Bu Abd'deki fayla ülkemizdeki kuzey fayı ayni özellikteymis.
99 depremi oldugunda kucuktum haberlerde bir kac bi sey hatirliyorum o kadar. Arastirmaya baslayinca orada o yillarda neler olmus bitmis hepsine baktim cok uzuldum. Insanlarimiz neler yasamis meger...
Simdi bu gune geliyorum kocaman binalarda oturuyoruz benim ev 30 katli bi deprem olsa ne hale gelirim onu dusunuyorum. Istanbul'da zeminin saglam olmadigi soyleniyor. Afet aninda toplanilacak ufacik bir alan dahi kalmamis park bahce sayisi bile o kadar azki kurtulsak cadir dahi kuramayiz heralde.
Deprem korkusu nedeniyle evinin her kosesine pet sisede su koyan insanlar var. Hangimizin bas ucunda duduk, el freni yada bir yudum su var? Basimiza gelmez biz bunu yasamayiz diye dusunmemek lazim. Enkazlardan talan edilen esyalar olmus, deprem sonrasinda yagmacilar kadinlarin kolunu, parmagini kesip ziynet esyalarini çalmiş nasil insanlarla yasiyoruz hicbir yerde can guvenligimiz yok.
Van depreminde enkazdan 68 saat sonra bir ögretmen çıkartıyorlar bu hanım Düzce depreminde de enkaz altinda kalmıs kurtulmus ve yillar sonra ayni seyi tekrar yasiyor.
Şimdi sen bu konuyu niye açtin derseniz butun arastirmalarda buyuk bir deprem bekleniyor. Hepimiz azda olsa bilinçlensek belki bunun uzun vadede yararini görürüz.
Felaketten, afetlerden bahsetmek istemezdim ama her seyde kader kismet vadesi doldu öldü degil. Bizim canimiz bu kadar ucuz olmamali.

99 depremini merkezinde yaşamış ve o depremde pek çok yakınını kaybetmiş, ardından haftalarca çadırlarda yatmış biri olarak yazıyorum.
O zamanlarda kalma alışkanlık olarak baş ucumda fener ve su bulunduruyorum, nerede yaşarsam yaşayayım en fazla 2. katta yaşıyorum, evimin içini dekore ederken feng shui'ye göre değil depreme göre dizayn ediyorum, herhangi bir mahalleden geçerken burada deprem olsa şuraya kaçılır diye otomatik planlar kafamdan kendiliğinden geçiyor depremle karşılaştığımda soğukkanlı kalabiliyorum.
Ve büyük İstanbul depremini sabırsızlıkla bekliyorum bir an önce gelsin geçsin diye.

Basina gelmeyen bilmiyor. Sadece ilkokulda yaptigimiz tatbikatlarda deprem kelimesini duyuyordum. Bircok insanda benim gibi bir afet yasansa ne yapacagini bilemez en ufak bir hazirligimiz bile yok.
Sizde boyle kotu bir tecrube yasayinca bu konuda kendinize gore önlem almissiniz.
Ben sadece okuduklarimdan bile ne cok etkilendim. O yuzden sizin yasadiklarinizi dusunemiyorum bile. Başınız sagolsun..

"Soru: Elinizdeki verilere göre sizce deprem ne zaman olacak?
Cevap: Herkesin bu konuda çok farklı tahminleri var. Bu konuda uzman olmuş insanlar bile farklı kanaatlere sahip olabiliyor. Deprem olacak diyenler olmayacak diyenleri tedbirsizlikle suçlarken diğerleri de onları halkı korkutmakla suçluyor. Profesyonel diyebileceğimiz tahminlerimize göre Büyük İstanbul Depremi en geç 2025 yılına kadar, Adalar fayı yaklaşık 7.4-7.6 arası bir büyüklükle kırılacak. Bize bu tahmini doğrulayan birbirinden farklı üç bilim var; tarih, jeofizik ve istatistik bilimleri."

Alinti: http://www.evrimagaci.org/makale/14

Kendi can güvenlikleri için daha dikkatli ve hazırlıklı olmalarında büyük fayda var. Kendi yerleşim alanlarının dışında evini dizayn edebilir, deprem sırasında düşmesi muhtemel olan ağır ve kendilerini yaralayabilecek eşyaların sabitlenmesini sağlayabilirler. Deprem esnasında nasıl hareket edileceği, sonrasında nerede buluşulacağı hususunda birtakım hazırlıklar yapılabilir. Zaman zaman tatbikatlar yapılabilir. İnsanlar bu tatbikatları kendi aralarında yapmalılar çünkü devletimiz bunu organize etmiyor. Mahalle örgütleri halinde, komşuluk ilişkisi açısından olası bir depremde, birbirilerine nasıl yardım edileceği, neler yapılabileceği hususunda çalışmalar ve organizasyonlar yapılabilir.

http://sizdensize.milliyet.com.tr/Bilim/Prof__Dr__Naci_Gorur_roportaji/HaberDetay/976

99 depreminde bende 7 yaşındaydım.Pek hatırladığım bişey yok,sonraki parkta bahçeed yatmalarda bana oyun gibi gelmişti.Çok şükür rabbime kimseyide kaybetmedik aileden.Ama tamda dün depremle ilgili konu açıldı ailecek sohbet ederken.Öğrendimki aslında binanın sağlam olması bişeyi değiştirmiyormuş pek fazla,önemli olan zeminin kaya olması doldurma olmaması filanmış.IStanbulda yaşamıyorum bu yüzden bu anlamda içim biraz rahat.Ama gerçekten çok korkunç.Düşünmek pek işime gelmiyor çünkü onun stresiyle yaşayamam.Nitekim kaybımız olmadıysada o dönem gölcükte yaşadıkları için deprem ardından çok uzun süre psikolojik tedavi gören akrabalarım kuzenlerim çok oldu.O yüzden,gereken tedbiri almak ama üzerinde çok düşünmemek en doğrusu sanırım.

Evler kayanin uzerinde degil yan tarafta insaat var toprak tek kepce darbesiyle dagiliyor hatta benim oturdugum sitenin bahcesinde de ordaki calismadan dolayi kayma oldu biraz. Nasil bu kadar yüksek katli binalar yapiliyor orasida muamma.

Onlari arastirdim ama inanilmaz kalabalik bir sehirde yasiyoruz nasil bir kaos olur tahmin bile edemiyor insan. Devlette vatandasta hazirliksiz sanki hic olmayacak gibi yasiyoruz.

Cok cok cok haklisiniz. Ama siz önlemini alin ve bütün ailenize ve yakinlariniza bu önlemleri söyleyin...
Gün gelir belki bir can kurtulur siz önlem aldiginiz icin. Öyle düsünün...

Ben de o zaman 7 yasindaydim ama depremin tam ortasinda oldugumiz icin an be an her seyi oyle iyi hatırlıyorum ki. Yanimizdaki binalar cokmustu. insanlar ölmüştü. Allahim o kadar kotuydu ki. Cadirlarda kaliyorduk. Cok sukur akrabalarimdan ailemden kimseyi kaybetmedik.
Ama o bizim oturdugumuz binalar hala duruyor ve sadece boyamislar. Deprem oldugunda ilk yikilacak yer maalesef ki orasi. . Insanlar keske terk etse oralari.
Allah bir daha o günleri yasatmasin diyorum. Benimde yanimda hep su yiyecek bi sey ve fener olur. Ama Rabbim korusun..
Gercekten cok kotu gunlerdi..

Cok cok cok haklisiniz. Ama siz önlemini alin ve bütün ailenize ve yakinlariniza bu önlemleri söyleyin...
Gün gelir belki bir can kurtulur siz önlem aldiginiz icin. Öyle düsünün...
Oyle yapiyorum cevremdekilere soyluyorum ufacik bir onlem sayesinde buyuk kayiplardan kurtulabiliriz belki. Oyle birsey olsa herkes kendi derdine duser yardim gelsin diye beklerken kayiplarimiz olabilir. O nedenle bilinclenmek suan yapilacak en iyi sey.

Buyuk gecmis olsun. Insanlar o evlerde nasil oturabiliyor icleri rahat mi anlamak zor. Ulkemizin yarisi deprem bolgesi bu sorun sadece Istanbul icin gecerli degil aslinda. Herkes bir seyler yapmali.

Istanbul depremini ben de yaşadım. Depremde takılı kaldığımı sanmıyorum...tabii ki tedbir, bilinçlenmek önemli, ama vaadenin belli olduğunu da inanıyorum.
Sizi ne nerede yakalayacak bilemezsiniz. O yüzden hazırlıklı olmak da bir yere kadar. İzmitte bir tanıdık evinin camından atlayıp kurtuldu, şehir dışından gelen misafirleri öldü.
Enkaz altında acaba ölecekmiyim diye beklemek tabii ki çok zor bir imtihan olur, ama boğularak ölmenin en çok acı veren şey olduğunu da söylüyorlar mesela...ya da kanserden gün ve gün ölümü bekleyenleri de gördüm...hepsi farklı bir imtihan.
Netice ne şekilde öleceğimden çok öldükten sonrası beni asıl endişelendiren. Düşünsene bu dünya da saatin dolduktan sonra, nasıl bir gerçeğe uyanacağım...toprağın altına gömüp , beni yanlız bırakıp gidecek tüm sevenlerim.

Buyuk gecmis olsun. Insanlar o evlerde nasil oturabiliyor icleri rahat mi anlamak zor. Ulkemizin yarisi deprem bolgesi bu sorun sadece Istanbul icin gecerli degil aslinda. Herkes bir seyler yapmali.

Inan ben de anlamiyorum nasil o evlerde hala oturduklarini. Biz depremden hemen sonra tasindik gittik. Su an Istanbulda yasiyoruz. Kendimden cok ailemi dusunuyorum. Benim oturdugum binada 40 daire var. Allah korusun ya..

Hepimiz gömülüp o bilinmezlige uyanacagiz. Boyle bir felaket yaşasak cenazemiz bile olmayacak belki. Hayatta kalsak sevdiklerimiz ölse oda cok fena nasil hayatta oldugumuza sevinecegiz.
Ölümün kimi nerde nasıl yakalayacagı belli degil tabi. O taraf icinde bu taraf icinde önlemimizi alalim.

Bende Mersindeyim burda da deprem olmustu.Ders calisma ofisindeydim.Bir an baktim oturtugum kanepe sallaniyor.Heralde ben yaptim dedim sonra baktim su sallaniyor.Sonra hepimiz fark ettik projeksiyon,tv anteni falan sallaniyor ay cok korktuk.Hafif bir bas donmesi gibi oluyor ama kacma imkani bence kesinlikle yok saniyelik bisey kacsan nereye gideceksin.Ve dusunuyorum ustume kocaman betonlarin dustugunu ay cok fena.Bu yuzden mustakil ev alirim ilerde.Bende cok fena takmistim depreme bir aralar cok korkuyordum yani ama atlattim.Suanda nukleer korkusu sardi

Doğanın en korkutucu yuzlerinden sadece 1 tanesi. Kendi kendine alacağın tedbirlerde bir yere kadar. Başucunda su, fener bulundursan oda bir yere kadar. Çünkü saati belli değil ki gece mi olur, gunduz mu...
17 agustos depremi bana da oyun gibi gelmişti ankarada yasamamıza ragmen arka sitemizdeki yeni yapılan bir bina çökmüştü 2 gun eve giremedik. Ama 12 kasımdaki düzce depreminden sonra bende de basladı deprem korkusu. Onu iliklerime kadar hissettim çünkü. Şirinler izlerken depreme yakalanmak. Kimin aklına gelir. Çok ürkütücü. Ve yerinde mıhlanmış gibi kalıp bitmesini bekliyorsun. Sadece sallayıp bıraktıysa ne ala...
Aklıma toplu mezarlar geliyor. Gözümde 17 agustostan canlanan sahnelerin basında o cesetlerin toplu mezarlara atılışı, üzerlerinin kireçlenişi geliyor.
Zifiri karanlık.
Of...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…