Howl'un Kitap Yorumları 📚

KUMRU İLE KUMRU

Bir solukta bitirdiğim bir kitap oldu.

Kumru başlık parası karşılığında Haydar ile evlenip İstanbul'a gelin gelmiştir. Zamanla modern hayata ayak uydurmaya başladıkça içindeki boşluk büyümektedir. Kumru'nun köyden kente ayak uydururken yaşadıkları anlatılmaktadır.

Arkadaş- Maksim Gorki
Kitap 3 hayat hikayesinden oluşuyor. Arkadaş, bir zamanlar insan olan yaratıklar ve çelkaş. Üç hikayede de kendinizden çok şey bulacaksınız ve etkileneceksiniz. Her bir hikaye bir film gibi. Tavsiye ederim.

Aliya İzzetbegoviç- Geleceği Yenilemek
Bosna lideri Aliya ile yapılan farklı röportajlar bir araya getirilmiş. Ben çok beğendim. Bir liderin çırpınışı, umutları, umutsuzluğu, çaresizliği beni çok duygulandırdı. Aliya'nın genelde İslam dünyası, özelde ise Bosna'nın geleceğine dair verdiği tavsiyelerde sadece devletsel değil bireysel anlamda dahi çıkarmamız gereken bir çok ders olduğu söylenebilir. Avrupa'nın ortasında etnik soykırıma nasıl sessiz kalındığını gözler önüne sermiş. Kısa olması da okunabilirliğini kolaylaştırıyor. Sizlere de tavsiye ederim
"Kuşkusuz, iz bırakan çok hatıram var.Tahminen 700binden fazla ağır silah mermisinin düştüğü Saraybosna'da 1200 gün kuşatma altında yaşadım. Böyle bir ortamda yaşanmış her gün kendi başına bir hatıradır."

Sadık Hidayet-Kör Baykuş
İran edebiyatına dair ilk okumam. Kitabın başında Yazarın hayat hikayesi yer alıyor. Genç yaşta intiharla sonuçlanan hayatın yansıması kitapta da yoğun bir şekilde kendini gösteriyor. Dikkatimi çeken bir husus reenkarnasyon inancına dair anlatımlar bulunması. Afyona dair olumlu anlatımlar özendirici olabileceği için beni rahatsız etti. Alışılmışın dışında bir erkeğin hayatını mahveden kadın teması anlatımı çok hoşuma gitti. Sonu biraz anlaşılmaz kalıyor. Ama kesinlikle şans verilmesi gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. İran edebiyatında başka yazarlara da bakma isteği doğurdu.

Hz.Meryem / Nurdan Damla
Benim icin harika bir kitapti.Hz.Meryem i anne karnindan ölumune kdr ve oglu Hz.İsa yi cok guzel betimlemelerle anlatmis yazar.hz.Meryem in bir kadin olarak cektigi sıkıntılar,bu sıkıntılara karsi takindigi tutum ve sabir... okunasi bir kitap. Tavsiye ederim🤗
"Nasil bir aileydi ki hem babanin hem de kizin isimleri gelecekteki son kutsal kitapta Ali Imran ve Meryem sureleri olarak caglar boyu hep guzellikle anilacakti..."
"Unutma ey Meryem! Hicbir kalp kendi ic hazinesini kesfetmeden mutlu olamaz."

Degirmen...Sabahattin Ali
Degirmen kitabi birkac oykuden olusan bir kitap.oyku severlere onerebilirim.okurken sıkıldıgım bolumler oldu. Icindeki oykulerden en cok begendiklerim
#degirmen
#viyolonsel
#bir orman hikayesi
#kazlar
#bir firar

Üç Silahşörler
Yazar Alexandre Dumas

Silahşör olmak isteyen D'artagyan yola çıkar , birbirine bağlı silahşör olan arkadaş grubuyla karşılaşır . Ve olaylar başlar.
Karşılaşmaları , yaşadıkları olaylar , güçlü kadın ve erkek karakterleri çok beğendim. Olaylar hızlı ilerliyor ve gerçek hayata uygun bir şekilde gelişiyor. Aşk , savaş , intikam , hırs , entrikalarla dolu bir kitap . Çok akıcıydı.
Kitabın her bölümü güzeldi ve en sevdiğim, en güldüğüm bölüm kesinlikle ilk karşılaşma sahneleriydi.

Kopek Kalbi. Mihail BULGAKOV
Kitabda bir kopegin deneysel bir ameliyat sonrasinda yari hayvan yari insan olusunu ve sonrasinda gelisen olumsuz olaylari okuyoruz. Yazardan okudugum ilk kitabimdi.yazar rus siyasetini hicivlerle beraber elestiriyor.

KORKU.STEFAN ZWEİG
Ana karakterimiz olan evli bayan baskasiyla kiristirip bunun eşi tarafindan duyulmasi korkusunu oyle bir yasiyor ki okuyucuya da bunu derinden hissettiriyor😅 yasadigi psikolojik gerilimler yine bir zweig eserini muhtesem yapmis.keske daha uzun olsaydi kitap dedim.kesinlikle okuyun cok begendim ben🤗

Klara Miliç - Turgenyev !!

Kendi iç dünyasında yaşayan Aratov'un, arkadaşının zoruyla gittiği bir matinede izlediği Klara ile tanışmasıyla olaylar gelişiyor.

Turgenyev'in kaleminin iyi olduğunu Babalar ve Oğullar'dan zaten biliyordum, fakat bu kitabıyla çok daha iyi anladım. Ve en az o eseri kadar övgüyü hak ediyor.
Zaten Sabahattin Ali de Kürk Mantolu Madonna'yı yazarken bu kitaptan esinlenmiş.

Beni en çok etkileyen karakter tabiki Klara idi, toplumdan kendini sıyırmış, baskılara boyun eğmemiş çok güçlü bir kadın.
Klasik aşk hikayelerinden farklı, aşkın başka bir boyutunu okumak istiyorsanız kesinlikle okumalısınız.

Son düzenleme:
TESPİH AĞACININ GÖLGESİNDE - HARPER LEE
Scout (Jean Louise Finch) 30’lu yaşlarına yaklaşmış genç bir kadın olmuştur. Okumak için gittiği New York’ta yaşamaktadır. Yıllar sonra tatil için evinde döndüğünde kasabada herşeyin değiştiğini görür. Artık ne siyahlar eskisi gibidir ne de beyazlar. Ama Scout’u en çok etkileyen babası Atticus ‘un değişimidir. Scout bir zamanlar babasından öğrendiği her şeyin (eşitlik ve adalet) tuz buz olduğunu fark eder. Hem babasını hem kendisini hem de değişen dünyayı sorgulamaya başlar.
Bülbülü Öldürmek kitabının devamı. Harper Lee yine akıcı bir roman yazmış ama diğer kitap kadar çarpıcı değildi bence. Zaman kaybı değil kesinlikle sadece iki kitabı karşılaştırdığım zaman Bülbülü Öldürmek daha iz bırakmıştı

ZAMAN MAKİNESİ-BİR BULUŞ- H.G. WELLS
Kitap geleceğe yolculık yapan bir zaman yolcusunu anlatıyor. Diğer bilim kurgu romanlarının aksiye teknoloji dünyayı bitirmiş, insanoğlu tüm kaynaklarını tüketmiştir.Farklı insan grupları ortaya çıkmıştır (Eloiler ve Morlocklar) Kitap geleceğe farklı bir bakış açısı sunmuş kolay okunan bir kitap hemen bitti.

İKNA - JANE AUSTEN
Anne Elliot, son derece iyi yetişmiştirilmiş, sağlam kişiliği olan bir kadındır. Annesi genç yaşta öldükten sonra Lady Russel nezaretinde büyümüştür. Babası ve kızkardeşi ile birlikte Kelynch Malikanesinde yaşar.Anne genç yaşlarında orduda asker olan Mr. Wentworth’e aşık olur. Ailesini ikna edemediği için evlenemezler. Yıllar sonra tekrar karşılaşırlar. Ama olaylar Anne’in beklediği gibi gelişmez.Anne bir süre sonra toplumun ve ailesinin geleneklerinden kurtulup bambaşka bir kadına dönüşür.
Bildiğimiz zengin kız fakir oğlan konusuyla ilerliyor kitap. Bir zamanlar fakir ama gururlu bir genç vardı repliği ile devam ediyor. Kitabın en başı sıkıcı gelsede 20 sayfa kadar sonra açılmaya başladı. Yine güçlü duruşu olan bir kadın kahraman yazmış Jane Austen ve bize kişiliğindeki değişimi adım adım takip ettirmiş. Ayrıca bu Kitap Jane Austen’ın son yazdığı eseriymiş.

1. M. Barış Muslu - Yıka beynini- Bilinçaltı Formatlama

Bu kitap NeuroForma tekniklerini bize sunuyor.
Hiçbir şeyin çözümsüz olmadığını , herşeyin bir nedeni gibi çözümü de olduğundan bahsediyor. Bunun için de birtakım yöntemleri öğretiyor okuyucuya.
NeuroForma kelime anlamı olarak, nörolojiyi formatlama, yeniden biçimlendirme anlamına gelmektedir.
Bilincimiz geçici ama bilinçaltımız kalıcı olduğunu , bilinçaltını temizlememiz içinde neler yapmalıyız o yöntemleri okuyucuya öğretiyor.

Bu tarz kitapları okumayı seviyorum. Bu tarz kitapları çok okumuşumdur. Ama bu anlatım diğerlerinden farklıydı. Zaten M. Barış Muslu'da bunu kitabında da belirtiyor.

2 .Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı - Stephen R. Covey

Etkili insanların 7 alışkanlığı şunlardır:
1. Proaktif Ol
2. Sonunu düşünerek başla
3. Önemli işlere Öncelik Ver
4. Kazan\Kazan Diye Düşün
5. Önce Anlamaya Çalış Sonra Anlaşılmaya
6. Sinerji Yarat
7. Baltayı Bile

Yazar, bu alışkanlıklarla çarpıcı örneklerden yola çıkarak, aşama, aşama, insana yaraşır biçimde huzurlu, uyumlu , başarılı, dürüst bir yaşam için değişme ayak uydurmamızı sağlayan alışkanlıkları belirliyor, değişimin yarattığı fırsatlardan yararlanabilmek için gerekli olan bilgelik ve güce ulaşmanın yollarını gösteriyor.
Çok güzel bir kitap. Çok da güzel anlatmış. Yazarın en çok satan kitabıdır.

3. Fırat Çakır - Herkes Saçını Okşayacak Bir Ele İhtiyaç Duyar

Fırat Çakır , bu kitabı corona geldikten sonra yazmaya karar vermiştir. O zaman insanların kimseyle görüşmediği, birbirlerine sarılamadıkları , sevdiklerinden , ailelerinden uzak kaldığı , sinir, stres, kaygı, düşünce anlaşılmazlık, sevdiklerimize sevgiyi gösteremediğimiz dönemlerde herkes saçını okşayacak bir ele ihtiyaç duyar kitabını yazmıştır.

Bu kitap okuyucuya hayatı yeni baştan inşa edebilmenin ve kendi mucizelerini yaratabilmenin yollarını sunuyor. Yaralarımızı tedavi etmekle kalmayıp duygusal boşluğu mutluluk, huzur, sevgi ve başarıyla nasıl dolduracağımızın yollarını da gösteriyor.
Bize vermek istediği mesaj şudur: Bazen en zor süreçler en büyük güzellikleri doğurur. Bu zor süreçde güzellikler yaşamak istiyorsak harekete geçelim . Hayat bazen hiç ummadığınız, hatta bazen bitti dediğiniz yerde başlar. Şimdi, yeni bir başlangıç için en uygun zamandır, diyerek asıl herşeyin kendimizde başladığını , yani herşey seninle başlar, seninle biter. Bir karar ver ve harekete geç diyor.

4. Joseph- Murphy- Zihinsel ve Bedensel İyileşme - Bilinçaltının Gücü - Düşüncelerinizi Değiştirirseniz Kaderinizi de Değiştirirsiniz

Joseph Denis Murphy İrlandalı bir yazar ve İlahi Bilim ve Din Bilimleri'nde görev almış Yeni Düşünce bakanıdır.
İlahi bilimler alanındaki bilgisiyle bilinçaltının gücünü okurlarıyla buluşturuyor. Yazar ilk olarak 1963 yılında yayımlamıştır.
Bilinçaltının Gücü kitabı kişilerin bilinçaltını doğru şekilde kullanarak maddi ve manevi anlamda neler başarabileceğini örneklerle anlatıyor.
Kitap bilinçaltının nasıl işlediğini ve nasıl kullanırsak olumlu sonuç alacağımızın yolunu gösteriyor.
Bu kitabı çok sevdim. Anlatımı sade ve akıcı. Yöntemi sevgi dolu. Vurma, kırma yok. Hayatta ne istiyorsan, bilinçaltına yolla, hayat sana aynı şekilde geri verir. Ne vereceğin sana kalmış.
😊

İnce Memed I
Yazdığı eserler sayesinde ülkemize güzel bir miras bırakan edebiyatimizin usta yazarlarından Yaşar Kemal'in otuz iki yıllık bir zaman diliminde yazdığı İnce Memed dörtlüsünün ilk kitabı,düzene başkaldıran Memedin ve insan ilişkileri doğası ve renkleriyle Cukurovanın öyküsü.Torosların eteğindeki Değirmenoluk köyünden ince Memedin yaşadığı yoksulluk ve aşağılanmaya isyan ederek eskiyaliğa sürüklenmesinin ,giderek yörede hüküm süren ağalık düzenine karşı direnişin simgesi haline gelmesinin öyküsü. Memed sıradan bir köy cocuguyken ,zulmedenler için eşkıya,ezilenler içinde bir kurtarıcıya dönüşür.

Bu güzel eser bir çok farklı dile çevrilmiş ve ingiliz bir aktör tarafından da 1984 yılında 'Şahinim Memed' ismiyle sinemaya da uyarlanmıştır.
Okurken yazarın diline, kalemine ,olayların kurgulanma şekline hayran kalıyoruz.toplumsal gerçekliği yansıtması, buram buram kültür kokması ile uzun zaman hafizamizdan silinmeyecek ve toplumun kaygilarina ve beklentilerine de ışık tutacak bir eser.

Kitap bittikten sonra bir de Zülfü Livaneli'den İnce Memed Türküsünü dinleyin derim
Yaşar Kemal ile neden bu kadar gec tanıştım dememek için listenizin ilk sıralarına almanızı öneririm.
Hep iyiliği tavsiye edip, zulme başkaldırmayi vurguladın sen,mekânın cennet olsun güzel yürekli yazar💜

"Dünyanın bütün kötülüklerine baş kaldır, bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de olabilir. Kendi iyiliğine de baş kaldır ..."

Akıl Haritaları- Tony Buzan
Kitap akıl haritası yada bildiğim adıyla zihin haritası oluşturma ve önemi hakkında yazılmış. Yeni bir şeyler öğrendim diyemem çünkü pratik yapma kısmı gerçekten kısa tutulmuş. Kitapta sürekli faydalarından bahsetmiş yazar. Pratik yapma açısından faydalı değil, youtubedan bakıp bilgi almak , pratik yapmak yada en azından doğru şekilde nasıl yapılıyor diye bakmak daha faydalı olacaktır.

İyi akşamlar🌺
Sonunda Bayan McGinty'nin Ölümü bitti. Kitapta çok karakter olduğundan sık sık kimin kim olduğunu, hangisinin ne yaptığını karıştırdım. Bu yüzden okuması biraz zordu. Her romanında olduğu gibi Agatha yine bunda da ters köşe yapmış. Katilin açıklanmasına ramak kala ancak kim olduğunu bulabildim. Başta dediğim gibi çok karakter barındırması ve karakterlerin benzer profilde olması nedeniyle kitabın okunması diğer Agatha Christie romanlarına göre biraz daha dikkat istiyor. Kitabı beğendim. Puanım 8/10.
Kitaptan paylaşmak istediğim şu alıntı da bence bu kitabı çok iyi özetliyor:
"Herkesin öğrenilmemesini istediği bir sırrı vardır."

Tim Severin-Viking: Odin'in Oğlu
Üç kitaptan oluşan serinin ilk kitabı. Yazar aynı zamanda kaşif ve bir tarihçi. Geçen yıl bu sıralar vefat etmiş. Vikingler e ait okuduğum ilk tarihi kurgu kitabıydı. Mitolojik ögelerin yanında İskandinav kültürüne ait birçok bilgiyi de kitaba çok güzel yedirmiş yazar. Ana karakter Thorgils etrafında dönüyor her şey. İlk kitap olmasından kaynaklı karakter ve onu etkileyen kişiler detaylı olarak veriliyor. Thorgils'e koruyucu tanrısı Odin'in (İskandinav mitolojisinde tüm tanrılarının en kuvvetlisi, zaferin ve bilgeliğin tanrısı. Odin'in en büyük oğlu ise şimseğin tanrısı Thor'dur.) yardımlarını da gözlemliyoruz. Sizi hiç rahatsız etmeden içine çeken farklı bir evren sunuyor kitap.

Jack London Yıldızlar Korsanı
Jack London hikayeciliğini çok sevdiğim yazarlardan biridir. Hapishaneye giren bir profesörün idam gününe kadar yaşadığı olayları anlatıyor kitap. Gördüğü akıl almaz işkenceler, hücresi, duvara vurarak anlaştığı iki hücre arkadaşı çok gerçekçi anlatılmış. Kitabın heyecanlı yerleri bir gün işkence ceketini giydirdiklerinde transa geçip başka yerlere gitmesiyle başlıyor profesörün. Ruhu bedeninden ayrılıyor aynı zamanda başka karakterlerde, başka zamanlarda görüyor profesör kendini. Bilim kurgu diyemem ama oldukça etkileyici bir kitaptı. Ruhun ölümsüzlüğünü güzel bir şekilde ele alınmıştı.

Bir Çöküşün Öyküsü / Stefan Zweig

Madame de Prie günün birinde gözden düşer ve sürülür, bu sürgünü kaldıramadığı için kendince bir plan yapar.
Ama yaptığı her şey eline yüzüne bulaşır.
Eski şanını, saygınlığını geri kazanmak için akıl almaz planlar yapar ancak sonuç hiç de istediği gibi olmaz.
Ve son olarak yaptığı plan ile eski şanını kazanacağını düşünür. Sonucu hüsran olan bir yolculuğa çıkar.

Kısa ve hüzünlü bir hikaye. Tavsiye ederim :)

Her Kalp Kırılır/Colleen Hoover
Yazarın okuduğum ilk kitabı idi. Çok çok etkilendim ve beğendim.Gözyaşlarımı da tutamadım son sayfalarda.

Annesi madde bağımlısı , babası ile de çok sağlıklı bir ilişkisi olmamış Beyah’ın bugüne kadar. Ne yaptıysa,ne başardıysa bunu sadece kendine borçlu. Hırsı sayesinde ,öyle bir anneye rağmen yıkılmamış. Annesinin ani ölümü ile kendisini parasız ve evsiz olarak buluyor ve bu noktada hayatı değişiyor Beyah’ın. İstemese de mecbur kaldığı için babası ile iletişime geçiyor.Üniversiteye başlayana kadar Teksas’ta ,bir yarımadada yaşayan babasının yanında kalmaya başlıyor.Ve Samson’la tanışıyor. Gizemli,yakışıklı ve sevecen Samson’la.Baktığınızda hiç ortak noktası olmayan bu iki insan ,konuştukça aslında hayata ne kadar da aynı yönden baktıklarını fark ediyor. Peki saklanan sırlar ilişkilerini nasıl etkileyecek dersiniz . Onun da cevabı kitapta.

X