Hollanda Hakkinda Faydali Bilgiler

Kuzey

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2007
2.027
13
Hollanda'da Eğitim Sistemi

Devlet, kamusal eğitimden sorumludur. Bu nedenle, kamuya ait okullar belediye meclisi tarafından yönetilir.

Herkes, belli bir dine veya hayat görüşüne dayanan bir okul açmakta ya da eğitim vermekte özgürdür.

5 ila 16 yaş arası çocukların tam günlük eğitime katılmaları zorunludur. Buna eğitim zorunluluğu denir.

18 yaşında veya 18 yaşından büyük olan herkes, yetişkinler eğitimini izleyebilir. Yetişkinler eğitiminden belediyeler sorumludur ve çeşitli eğitimleri sunmaları gerekir.




Hollanda'da Sağlık Sigorta Sistemi

Yetişkinlerin prim ödeyerek sağlık bakımı ve yardımı için kendilerini sigorta ettirmeleri gerekir. Örneğin bir doktorda, diş doktorunda veya uzman doktorda muayene ya da hastanede yatılı tedavi için. Çocuklar ve 18 yaşından küçük gençler, yetişkinlerle birlikte sigortalı olurlar ve prim ödemezler.

Hangi masrafların tam olarak karşılanacağı, seçtiğiniz sigorta paketinin türüne bağlıdır. Her zaman bir temel paket bulunur. Temel paketin yanı sıra, ek sigorta yaptırabilirsiniz.

Olağandışı Hastalık Masrafları Genel Yasası (AWBZ ), uzun süren hastalıklarda, özür veya yaşlılık durumunda gerekli bakım için yapılan sigortadır. AWBZ, zorunlu bir halk sigortasıdır.




Entegrasyon

Hollanda’da bir yaşam kurabilmeniz için devlet, Hollanda’ya yeni gelen göçmen olarak Hollanda dili ve toplumu hakkında yeterince bilgiye sahip olmanızı gerekli görmektedir.

Bu nedenle ikamet edeceğiniz belediye size bir entegrasyon programı sunar. Bir programın seçilip oluşturulabilmesi için Hollanda’ya yeni gelen göçmen olarak bir entegrasyon araştırmasına katılmaya yükümlüsünüz. Özel durumlarda belediye sizi bu yükümlülükten muaf tutabilir. Araştırmadan sonra gördüğünüz eğitim ve/veya iş tecrübenize en uygun olan eğitim ve/veya işin hangisi olduğu belirlenir. İş ve Gelir Merkezi (CWI) bu araştırmaya katılır.

Birçok belediyede uzun süredir Hollanda’da ikamet eden yabancılara (Hollanda’ya daha önce gelen göçmenler) da bir entegrasyon programı sunulur. Hollanda’ya daha önce gelen göçmen olarak bu programı takip etmeye yükümlü değilsiniz. Ancak belediye sizinle bir anlaşma yapar.

Entegrasyon programı hakkında görüşmede bulunmak için ikamet ettiğiniz belediyedeki Entegrasyon Bürosu (Bureau Inburgering) veya Hollanda’ya Yeni Gelen Göçmenler Bürosuyla (Bureau Nieuwkomers) irtibata geçmeniz gerekir.




Oturma İzni

Bir Hollanda oturumu başvurusunda bulunabilmek için, size genelde önce bir “Machtiging tot Voorlopig Verblijf” (MVV) gerekli. Bu, başka hususlar dışında uyruğunuz ve Hollanda’da kalmanızdaki hedefe bağlıdır.

Hollanda’da kalan her yabancının kendine ait bir oturum belgesi vardır. Her biri başka bir oturum statüsü olan beş çeşit yabancılar belgesi bulunmaktadır.

Immigratie- en Naturalisatiedienst, üç ayı aşan izin koşullarına uyup uymadığınızı belirler. Olumlu bir görüş halinde, Hollanda büyükelçiliğinde veya Hollanda konsolosluğunda kendiniz bir izin başvurusunda bulunmanız gerekir. Hollanda’ya vardığınızda, oturum almak için kaldığınız belediyenin “migratieloket”ine veya Nüfus dairesine müracaat etmeniz gerekir.

Hollanda’da iltica talebinde bulunan bir kişi, iltica oturum koşullarına uyabilir. Hollanda’da kısa bir süre kalmak için size - uyruğunuza bağlı olarak - bir vize lazım.




Hollanda:Yurt dışında yerleşim temel bilgi sınavı

Yurt dışında yerleşim temel sınavı 15 Mart 2006 tarihinden itibaren Hollanda’ya uzun bir süre için gelmek isteyen ve geçici oturum müsaadesine (MVV) ihtiyacı olan yabancıların bir kısmının, yerleşim temel bilgi sınavına girmesi gerekecektir. Bu durum Hollanda’daki bir şahısla aile oluşturmak isteyen veya Hollanda’da yaşayan aile fertleri ile yeniden birleşmek isteyen yabancılar için geçerlidir. Aynı zamanda din ile ilgili bir mesleği olup, imam veya papaz olarak Hollanda’da çalışmak isteyen şahıslar da yerleşim temel bilgi sınavına tabi tutulacaklardır.

Yerleşim temel bilgi sınavı 15 Mart 2006 tarihinden önce, Elçiliğe/Başkonsolosluğa veya Hollanda’daki IND’ ye (referansın başlatmış olduğu oturum işlemi) yapılmış olan MVV başvuruları için söz konusu değildir. Temel bilgi sınavı için başvuru 15 Mart 2006 tarihinden itibaren yapılabilir.

Yerleşim temel bilgi sınavı nedir?

Yerleşim temel bilgi sınavı bulunduğunuz ülkedeki Hollanda Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğunda yapılması gereken bir sınavdır. Yani Hollanda’ya gelmeden önce. Geçici oturum müsaadesi (MVV) alabilmek için temel bilgi sınavını geçmiş olduğunuza dair bir kanıt niteliğindedir. Hollanda’da oturum izni müracaatı için bu MVV gerekmektedir. Üç aydan fazla Hollanda’da kalabilmek için oturum izni gerekmektedir. Temel bilgi sınavı sözlü olarak, Hollanda dilinde yapılmaktadır. Bu sınavda Hollanda dili ile ilgili ve Hollanda toplumu hakkında temel sorular sorulacaktır. İyi bir şekilde hazırlanmış olan herkes sınavı geçebilir.


Fahri Konsolosluklarda yerleşim temel bilgi sınavına girmek mümkün değildir. Sınavı geçtikten sonra da aile birleşimi için veya oluşturmak için Fahri Konsoloslukta MVV başvurusunda bulunmanız veya oradan MVV almaK mümkün değildir.


Yerleşim temel bilgi sınavına girmek için Elçilikten/Başkonsolosluktan randevu almanız gerekmektedir.

Randevu alabilmeniz için 350,00 Euro sınav ücretini Hollanda’daki Dışişleri Bakanlığı’na ait bir banka hesap numarasına yatırmanız gerekmektedir. Ödeme işlemini için önce başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Başvuru formunu aşağıdaki internet adresinde bulabilirsiniz: www.minbuza.nl/inburgering-aanmeldingsformulier .


Yerleşim temel bilgi sınavının sizin için de zorunlu olup olmadığını öğrenmek istiyor musunuz? Bu durumda www.ind.nl “Verblijfswijzer” başlığı altındaki bilgiye bakınız.


Yerleşim temel bilgi sınavı hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, 0031 20 889 30 45 telefon numarasını arayarak broşür isteyebilir veya www.ind.nl adresine bakabilirsiniz.



Elçilik, ders veya hazırlık malzemesi tedarik etmez. Şayet sınav, sınav programı ve ders malzemesi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki internet sitesine bakınız:
www.naarnederland.nl ve www.ind.nl




Hollanda dışında çalışmak

Yurtdışında çalışmaya başladığınız zaman prensipte Hollanda'da sosyal sigortalar çerçevesinde zorunlu olarak sigortalı değilsinizdir. Ancak bazı durumlarda ve bazı koşullar altında Hollanda'da sigortalı bulunursunuz, örneğin uluslararası ülkelere tayin edilme veya uluslararası taşımacılık gibi durumlarda.

* Uluslararası tayin: işvereniniz tarafından geçici bir süre için yurtdışına tayin edildiniz veya yurtdışında geçici bir süre için serbest olarak çalışacaksınız.
* Uluslararası taşımacılık: Hollanda'da kurulu bulunan bir şirketin uluslararası taşımacılığında görevli işçisiniz.
* Sınır işçisi: iki veya ikiden fazla AB-ülkesinde çalışmanız durumunda daha farklı kurallar geçerlidir.

Yurtdışında Hollanda mevzuatı kapsamında sigortalı kalacağınızı ispatlamanız için (E)101 no’lu belgeye ihtiyacınız vardır. Bu belge için SVB' ye başvurabilirsiniz.
 
hollanda dogumlu olan oturum hakkını kazanmıs bırının turkıye ye kesın donu yapıktan sonra uyum saglayamamıs olması nedenı ıle tekrar donmesı hakkında bılgılerınızı beklıyorum mumkunmu butun aıle orda
 
bence mümkün,eger oturumunu öldürmediyse bir sorun olmaz diyorum.
yurtdisi 6 ay yada fazla kaldiysa disarda hollanda hükümeti seni siliyor,ama haklarin duruyor sorun etmiyorlar.

ben hollanda vatandisiyim, ama almanyada yasiyorum evlilik nedeniyle.

ben 6 aydan fazla hollanda disinda kalmistim,bir ara hollandaya geri döndüm.
önce kendimi yazdirdim yabancilar polisine cünkü 6 aydan fazla yurtdisi kalmistim.
birde yabancilar polisine yazilirken,kaldigin adresi soruyorlar bu cok önemli,bunun icin sana bir formul veriyor ve ev kimin üsütne yaziliysa imza atmasi gerkiyor,yani ev sahibi senin adreste yazildigin ifade veriyor.
daha sonra belediyeye,gitmeniz gerekiyor tabi ev sahibinle beraber imza veriyor snein icin benim evimde yazili diye,daha sonra sigortaya mecburi yazilmsi gerekiyor önceden ZIEKENFONDS tu ismi ,simdi agis herhalde..

birde ailesi ordaysa yardim alabilirler dha kolay olur MAATSCHAPPELIJK diye bir yer var bu kurum ücretsiz ve her yardimi ediyorlar...
 
slm lar...esim ozel bir sirkette ise basladi ve 3 yillik bir sozlesme imzaladi.es durumundan esimle birlikte geldik takribi 1 yildir da amsterdamdayiz...bazi expatlar sinavla buraya gelip devlet tarafindan sinava aliniyor ve 1 yillik okul gibi programa tabi tutuluyor...bazi expatlara ise bu imkan taninmiyor....bu ucretsiz imkandan nasil yararlanabiliriz...dili ogrenmem gerektigi ifade edilmedi ama ben kursa basladim ..haftada 2 gun tum gun kadar yeterli olmuyor hemde universitede kayit oldugum icin ucretleride cok pahali...bilgisi olan varsa yardim rica
 
X