- 12 Aralık 2010
- 8.367
- 5.411
- Konu Sahibi fahri konsolos
Uzun zamandir yarismalara katilmak istiyor ama hep katilim tarihi 2-3 gun gecince haberdar oluyordum. Bu sefer zamaninda gorunce kacirmak istemedim. Gerek farkli bir yemek kulturunu tanitmak gerekse yarisma hevesimi almak icin karsinizdayim.
Kurma ismi Mogolca korma dan geliyor, hatta mogollara da Turkce kavurmadan gittigi soylentileri mevcut. Ancak bugun anlatacagim yemegin kavurmayla uzaktan yakindan alakasi olmadigini soyleyeyim.
Kurma hintlilerin ve hatta yasadigim yerde diger ulkeden olanlarin da severek yedigi bir yemek. Aslinda rengi ve goruntusu beni cezbetmedigi icin 2 yil uzak durdum ancak deneyip esim de sevince ayda bir yapmaya basladim. Bazi versiyonlarinda findik fistik olmazken yazdigim versiyonu Guney Hindistan'dan bir tarif oldugu icin malzemesi ve baharati bol. Tabii tarifte olmazsa olmazlar var ancak ben olmasa da olurlari listeleyecegim. Olmaz ya hani oldu biri denemek istedi(hangi cilgin deneyecekmis sasarim ) kolaylik olsun diye.
Iceriginde bulunan yemislerden dolayi besleyici bir o kadar da agir bir yemek tarifi bu. Bu kadar onsoz yeter, gecelim simdi tarifimize.
Malzemeler
1 kg tavuk gogsu iri dilimlenmis(tavugun diger kisimlari da olur istege bagli)
1 sb yogurt
2/3 sb hindistan cevizi(ben taze kullandim pakette satilanlardan da olur)
1 cb badem
1 cb kaju fistigi
1 cb siviyag
1 cb sut
2 kucuk ya da 1 buyuk sogan
1 tatli kasigi rendelenmis taze veya dondurulmus zencefil
3-4 dis rendelenmis sarimsak
tane baharatlar:
1 adet ufak cubuk tarcin
3-5 adet kakule (zorunlu degil)
1 adet defne yapragi (zorunlu degil)
1 ck hardal tohumu(zorunlu degil)
1 ck kimyon tohumu
3-4 adet karanfil(zorunlu degil)
toz baharatlar :
toz kirmizi biber (damak tadina gore)
1 ck karabiber
1 tk kisnis tozu
1 ck toz zerdecal
1/2 ck kimyon
1 ck tuz
not; malzemelerin cogunu aktarlarda bulabilirsiniz.
kisaltmalar: sb su bardagi, cb cay bardag,i ck cay kasigi, tk tatli kasigi
1/2 yarim, 2/3 yarimdn biraz fazla
Yapilisi :
Oncelikle hindistan cevizini, kaju fistigini, bademi ve sutu robottan geciriyoruz.
Teflon tencerede siviyagi isitip tane baharatlari ekliyoruz. 15-20 sn sonra dogramis oldugumuz soganlari da ekliyoruz.
Soganlar pembelestiginde zerdecal, sarimsak ve zencefili ekleyip karistiriyoruz.
hindistan cevizli karisimi ekleyip ocagi kisiyoruz ve sık sık karistirarak 2 dk pisiriyoruz.
yogurdu, toz baharatlari,tavugu ve tuzu ekleyip yuksek ateste 2 dk kavuruyoruz.
Tencerenin kapagini kapatarak dusuk ateste ara ara karistirarak pisirmeye devam ediyoruz.
20 dk sonra 1 cb kaynamis su ekliyoruz ve karistiriyoruz. Ocagin en kucuk gozunde yarim saat daha pisiriyoruz.
Veee otantik hint yemegimiz sunuma hazir.
Haslanmis pirincle (basmati ya da yasemin aromali uzun pirinc) veya lavas ekmegiyle servis edilir.
Umarim yararli olmusumdur. Tesekkur ederim. Diger katilacaklara da basarilar dilerim :)
Kurma ismi Mogolca korma dan geliyor, hatta mogollara da Turkce kavurmadan gittigi soylentileri mevcut. Ancak bugun anlatacagim yemegin kavurmayla uzaktan yakindan alakasi olmadigini soyleyeyim.
Kurma hintlilerin ve hatta yasadigim yerde diger ulkeden olanlarin da severek yedigi bir yemek. Aslinda rengi ve goruntusu beni cezbetmedigi icin 2 yil uzak durdum ancak deneyip esim de sevince ayda bir yapmaya basladim. Bazi versiyonlarinda findik fistik olmazken yazdigim versiyonu Guney Hindistan'dan bir tarif oldugu icin malzemesi ve baharati bol. Tabii tarifte olmazsa olmazlar var ancak ben olmasa da olurlari listeleyecegim. Olmaz ya hani oldu biri denemek istedi(hangi cilgin deneyecekmis sasarim ) kolaylik olsun diye.
Iceriginde bulunan yemislerden dolayi besleyici bir o kadar da agir bir yemek tarifi bu. Bu kadar onsoz yeter, gecelim simdi tarifimize.
Malzemeler
1 kg tavuk gogsu iri dilimlenmis(tavugun diger kisimlari da olur istege bagli)
1 sb yogurt
2/3 sb hindistan cevizi(ben taze kullandim pakette satilanlardan da olur)
1 cb badem
1 cb kaju fistigi
1 cb siviyag
1 cb sut
2 kucuk ya da 1 buyuk sogan
1 tatli kasigi rendelenmis taze veya dondurulmus zencefil
3-4 dis rendelenmis sarimsak
tane baharatlar:
1 adet ufak cubuk tarcin
3-5 adet kakule (zorunlu degil)
1 adet defne yapragi (zorunlu degil)
1 ck hardal tohumu(zorunlu degil)
1 ck kimyon tohumu
3-4 adet karanfil(zorunlu degil)
toz baharatlar :
toz kirmizi biber (damak tadina gore)
1 ck karabiber
1 tk kisnis tozu
1 ck toz zerdecal
1/2 ck kimyon
1 ck tuz
not; malzemelerin cogunu aktarlarda bulabilirsiniz.
kisaltmalar: sb su bardagi, cb cay bardag,i ck cay kasigi, tk tatli kasigi
1/2 yarim, 2/3 yarimdn biraz fazla
Yapilisi :
Oncelikle hindistan cevizini, kaju fistigini, bademi ve sutu robottan geciriyoruz.
Teflon tencerede siviyagi isitip tane baharatlari ekliyoruz. 15-20 sn sonra dogramis oldugumuz soganlari da ekliyoruz.
Soganlar pembelestiginde zerdecal, sarimsak ve zencefili ekleyip karistiriyoruz.
hindistan cevizli karisimi ekleyip ocagi kisiyoruz ve sık sık karistirarak 2 dk pisiriyoruz.
yogurdu, toz baharatlari,tavugu ve tuzu ekleyip yuksek ateste 2 dk kavuruyoruz.
Tencerenin kapagini kapatarak dusuk ateste ara ara karistirarak pisirmeye devam ediyoruz.
20 dk sonra 1 cb kaynamis su ekliyoruz ve karistiriyoruz. Ocagin en kucuk gozunde yarim saat daha pisiriyoruz.
Veee otantik hint yemegimiz sunuma hazir.
Haslanmis pirincle (basmati ya da yasemin aromali uzun pirinc) veya lavas ekmegiyle servis edilir.
Umarim yararli olmusumdur. Tesekkur ederim. Diger katilacaklara da basarilar dilerim :)