Hiç bir şeye para yettiremiyoruz

2 öğretmeniz evimize maaş + ek ders + biraz özel ders parası giriyor ortalama 70 falan sanırım. Aylık 25 civarı kredi kartı ödüyoruz. Bunun içinde market alışverişi yakıt elektronik eşya kasko sigorta taksitleri var çoğunlukla. Kiralarımıza 10 çocuğun kreşe 8 fiks gidiyor. Isınma merkezi başladık yakmaya bakalım ne gelecek. Elektrik İnternet su telefon faturaları 1500ü buluyor. Büyük oğlum devlet okulunda. Okul dışı 1 fiziksel spor, 1 zihinsel spor, 1 dil ve 1 kodlama kursuna aylık 3600 veriyoruz. Çocukların aylık takviyeleri 1500 civarı tutuyor. 2 maaş böylece gidiyor. Bu sadece hayatta kalmak için harcadığımız para.

Kalan ek ders ve özel derslerle de işte bişeyler yapmaya çalışıyoruz. Eşim çoğu akşam 9dan önce eve gelmiyor. Lüksümüz yoktur. Alkol sigara kullanmayız. Onlar olsa az biraz fazlasında gözüm olsa hiç geçinemeyiz bu halde bile.

Evimiz yok, borcumuz yok. Ama araba mesela geçen aylarda 15 bin masraf çıkardı hiç yoktan.

Kasım ara tatili geliyor 2 gün yakınlara bi yere kaçalım diyoruz 2 çocukla 2 güne 12 fiyat gördüm en ucuz. Ama ayarlayıp gideceğim. Eşek gibi çalışıyorsam bunu da yapabileyim.

Planlama yapmakta sorununuz var
Bizde yıllarca ticket ile alışveriş yaptık, ikimizde öğlen yemeklerini evden götürdük.
Eve bir şey alınacaksa bütçe yapılır, ona göre alınır. Şu dönemde nakit almak akıl karı değil, taksitle daha uygun
İki kişiyiz, çocuk yok kedimiz var, ne kedimden ne kendimizden mutfak anlamında bir şey kısmam, emekli oldum bu yıl Haziran'da eşim çalışmaya devam ediyor. Ortalama evimize giren para 35 bin, yatırımı maaşı alınca yaparız ilaveten bireysel emekliliklerimizi de ödüyoruz. Ev kumbaramız vardır, ayda 500-1000 ne becerebilirsek atarız oraya acil ihtiyaçlar için kullanılır. Sizin hesap planını toparlamanız gerekiyor, bu şekilde 100.000 de alsanız yettiremezsiniz.
Evet planlamada sorun var farkındayım
Eşime dedim hatta geçen gün ikimizin parasını koysak baya iyi bir para ediyor, hatta eşimin 2 ayda bir ikramiyesi de yatıyor, ekstra promosyon parası, giyim parası vs yani sigaramız yok alkolümüz yok
Eşimin maaşından her ay bese 1000 TL kesiliyor yatırım olarak ayrıca o parayı hiç dokunmadık tabi unutuyoruz
Bakıyorum etrafıma karı koca asgari ücret alan ve 2 çocuğu olan insanlar ne kıyafetlerinen geri kalıyor ne tatilinden ne yemesinden hiç anlamıyorum
Hani birşey alırsın ona ödersin bilirsin bizde öyle değil. Bu ay hepsi üst üste geldi airfer 4000 TL kızımın akıllı saati 2000 TL bunları peşin verdik, dik süpürgeyi Aralık ayında peşin olarak vericez ama önceki aylarda da elimizde kalmıyordu.
Eşimle ikimizin maaşını koysak bunlar gider deyip ayırsak lakabıyla geçinsek ama yok kalmıyor

O kadar çok isterdim ki tek çocuk olmayı
Daha iyi şartlarda büyümeyi gezmeyi istediğimi giyip yemeyi.
Evet çok şükür aç açıkta diilim iyi kotu istediklerimide alıyorum ama inanın 40 kere düşünerek hesap yaparak.
Biz 7 kardeşiz ve iyi yanları olsada kötü yanları çok fazla birkere sana ilgi sevgi sırası bile gelmiyor ilgi sevgi bilmiyosun o kadar çocuğun sorumluluğu temizliğinden ilgimi verebiliyorlar sanki
Annemin tek yaptığı yemek yapmak çamaşırımizi yıkamak ve tüm gün temizlikti
Ne bizle bı vakit geçirdi ne bı oyun ne aktivite ne ilgi ne sevgi verebildi doğru düzgün ona göre sorumluluklarını yerine getirmiş olması hersryimizin tam olmasıydı.

Evet karnım doyuyodu temiz güzel giyiniyodum ama bunlar dışındaki herşey bana lükstü bir makyaj malzemesine bile yeri geliyor ne gerek var diyor annem ki makyaj cok yapmayan biriyim.
Tek çocuk olsaydım herşeyim olurdu.Gezerdimde tozardımda istediğimizde alırdım arabamda olurdu.

Tüm dünya daha kötüye gidiyor maalesef, bizim ülkede durum ekstra kötü çünkü yönetim kötü
Mülk edinemeyen, sadece boğaz tokluğuna yaşayan insan toplulukları yaratılıyor, şu an dünyanın her yerinde ev almak problem mesela, daha da dozu artacak gitgide. İklim krizi en önemli sorun, düşünsene bugün Ekim'in 26 sı hava 25 derece, sonbahar yağmurlarını daha görmedik, bunun sonucu gıda krizleri gelecek. Toprak, su ne varsa pislik içinde, insan hiç bir şeyin kıymetini bilemedi. Çocuk yapmadığım için kendimi tebrik ediyorum her gün
Ay Attraente iklim olayina hic girme. Benim cocugum var, 20 sene 30 sene sonrasini bile dusununce onun adina bunalima giriyorum uzuntuden.

Bir de şuna takıldım, ev alınca eşyaları yenilemişsiniz zaten. Şimdi tekrar koltuk yenilemek istiyorsunuz. 5-6 senede yenilenmesi gerekecek kadar eskimiş olabilir mi koltuklarınız?
Koltuk takımını yenilemek istiyorum dedim sadece tabiki yenilemicez şuan sadece istediğim şeyleri yazdım
Önceden hem eşya alıp hem kıyafet alıp hem geziyorduk aradaki farkı yazmak istedim

Eşime dedim hatta geçen gün ikimizin parasını koysak baya iyi bir para ediyor, hatta eşimin 2 ayda bir ikramiyesi de yatıyor, ekstra promosyon parası, giyim parası vs yani sigaramız yok alkolümüz yok
Eşimin maaşından her ay bese 1000 TL kesiliyor yatırım olarak ayrıca o parayı hiç dokunmadık tabi unutuyoruz
Bakıyorum etrafıma karı koca asgari ücret alan ve 2 çocuğu olan insanlar ne kıyafetlerinen geri kalıyor ne tatilinden ne yemesinden hiç anlamıyorum
Hani birşey alırsın ona ödersin bilirsin bizde öyle değil. Bu ay hepsi üst üste geldi airfer 4000 TL kızımın akıllı saati 2000 TL bunları peşin verdik, dik süpürgeyi Aralık ayında peşin olarak vericez ama önceki aylarda da elimizde kalmıyordu.
Eşimle ikimizin maaşını koysak bunlar gider deyip ayırsak lakabıyla geçinsek ama yok kalmıyor

Dikkatli harcamanız lazım
Yıllardır aylık ödeme planı yaparım, bir excel tablom var, kuruş dışına çıkmam
Maaş yatınca yatırım için ayırdığımız parayı kafadan yok sayarız
Kendimize belirlediğimiz bir harçlık var, onu alır ıvır zıvır harcamalarımızı oradan yaparız.
Kalem kalem tüm giderleri yazarım, ihtiyaçları listelerim bütçe yaparım. Mesela bu ay evde ufak bir tadilat yaptırdım, bazamın amortisörü kırılmıştı, elektrik işleri falan vardı. Bu tadilat için iki ay bekledim, üçbin lira bütçe ayırıp bu ay yaptırdım, her şey anında olmak zorunda değil hayati bir durum olmadıkça.
Aylık mutfak alış verişi yaparım onun dışında ay içinde marketten sadece yumurta gibi bayatlayan şeyleri alırım. Kasap,kuruyemiş vs... hep toptan alınır ay başında. Pazar bütçem vardır, şu an haftalık 500 lira pazarım, gider listesinde yazar aylık 2.000 direk ona ayırırım. Market ortalama 3.000 tutuyor. Kendi markalarımı bırakmadan alış veriş yaparım, mesela Tarişin yağlarını kullanıyorum indirim takip eder öyle alırım, stoklarım. Hesap yapmadan yaşanmıyor bu devirde maalesef. Bir kaç ay zorlanabilirsiniz ama sonra yoluna girer deneyin bence

Şartlarımız hemen hemen aynı bizde gelir de sabit gider de biraz daha fazla size göre, bir de çocuk yok.

Ama biz mesela ikramiye gelirse onu harcamıyoruz, yatırıma atıyoruz. Sodexo gift kart geldiğinde kıyafet falan almak yerine ev elektroniği alıyoruz genelde. Kahve makinası, airfyer, dyson dikey süpürge falan hep gift kartla aldık. Bunları da gift kartla alıyorum diye koşup hemen almadım indirim kovaladım 😂

Kıyafet alışverişimi genelde sezon içinde yapmıyorum sezon sonunu bekliyorum. %50-60 ucuza alabileceğim şeye sezon içinde neden daha çok para vereyim. Ha çok beğenirsem ya da ihtiyaç varsa sezon sonunu beklemeliyim demiyorum tabi ki. Geçen sene mont kaban alışverişini baharda bitirdim mesela. Benim 1000 liraya aldığım mont şu an 4000 lira. Bot alamadım onu sanırım mecburen sezonda alacağım.

Evin bütün harcamalarını site aidatı hariç kredi kartıyla yapıyoruz ki ay sonu ne harcamışız, hangi kalem fazla olmuş neyi dengelememiz gerekiyor görelim.

Siz plansız hareket etmek dışında istediğiniz de anında olsun istiyorsunuz sanırım.

Mesajlarınıza anladığım kadarıyla bütçe planlamanız yok.

Mesela elektronik eşyaların hepsini peşin almışsınız. Sebebi taksit sevmiyorum.

Bu enflasyonda yapılacak şeylerden bir tanesi bi kere aldığınız şeyleri mümkün olduğunca taksitlendirmek çünkü TL değeri gittikçe düşüyor. Bugün ödeyeceğiniz 5000 TL taksit ile 9 ay sonraki aynı değil.

Mesela ben oğlumu geçtiğimiz martta kreşe yazdırdım. Peşin sordum sadece yüzde 5 indirim dedi ödemedim. Ta 15 ay sonra bitecek taksitli ödeme için o anki nakitimi kaybetmeye değmezdi.
Herşeyi peşin demiyoruz tabiki
Dershaneye yazdırdık, peşin olursa 2000 TL az ödememiz gerekiyordu ama biz taksit yaptırdık aylık 300 TL ödeme yapıcaz
Bizde her ay birşet çıkıyor her ay rahatlıcaz diyoruz ama ekstra birşey çıkıyor hep böyle ama

Çocuk istemek en doğal hakkınız. Asıl sorun bir evde iki kişi çalışırken ihtiyaçlarını karşılamakta bu kadar sıkıntı çekmesi. Herkes bunu sorgulamalı.

evet yani çocuk istemek bile lüks olmuş. Her kadının en doğal hakkı ve tedaviler, doğum vs bu kadar pahalı olmamalı.

Çocuk istedi diye linçlemek çok yanlış üstelik 2. yani 5-6 da değil.

Siz her şeyi bir anda alırsanız elbette sıkıntı çekerseniz.
Ekonomi herkesi olumsuz etkiliyor evet ama plansız olanları daha çok etkiliyor. Bir ay içinde birkaç elektronik eşya almak için çok çok daha fazla kazanmanız gerekirdi.
İndirim takip etmek, ihtiyaçların birini alıp ödemesi bitince diğerini almak, ihtiyaçlar kısmını da gözden geçirmek hepsi önemli günün sonunda.

Herşeyi peşin demiyoruz tabiki
Dershaneye yazdırdık, peşin olursa 2000 TL az ödememiz gerekiyordu ama biz taksit yaptırdık aylık 300 TL ödeme yapıcaz
Bizde her ay birşet çıkıyor her ay rahatlıcaz diyoruz ama ekstra birşey çıkıyor hep böyle ama

Evde ekstra bitmez maalesef
Ama naçizane tavsiyem kredilerinizi kapatın ve yenisini almamaya çalışın, bankalarla ne kadar az münasebetiniz olursa o kadar çabuk toplarsınız bütçenizi. Ekstradan çıkanlar için ev bütçesi oluşturunca daha rahatlarsınız

Şartlarımız hemen hemen aynı bizde gelir de sabit gider de biraz daha fazla size göre, bir de çocuk yok.

Ama biz mesela ikramiye gelirse onu harcamıyoruz, yatırıma atıyoruz. Sodexo gift kart geldiğinde kıyafet falan almak yerine ev elektroniği alıyoruz genelde. Kahve makinası, airfyer, dyson dikey süpürge falan hep gift kartla aldık. Bunları da gift kartla alıyorum diye koşup hemen almadım indirim kovaladım 😂

Kıyafet alışverişimi genelde sezon içinde yapmıyorum sezon sonunu bekliyorum. %50-60 ucuza alabileceğim şeye sezon içinde neden daha çok para vereyim. Ha çok beğenirsem ya da ihtiyaç varsa sezon sonunu beklemeliyim demiyorum tabi ki. Geçen sene mont kaban alışverişini baharda bitirdim mesela. Benim 1000 liraya aldığım mont şu an 4000 lira. Bot alamadım onu sanırım mecburen sezonda alacağım.

Evin bütün harcamalarını site aidatı hariç kredi kartıyla yapıyoruz ki ay sonu ne harcamışız, hangi kalem fazla olmuş neyi dengelememiz gerekiyor görelim.

Siz plansız hareket etmek dışında istediğiniz de anında olsun istiyorsunuz sanırım.
Bizim kartınız sadece markette geçiyor keşke sizinki gibi olsaydı
Benim çok kıyafet derdim yok çünkü zamanında çok almıştım. Ama tabi alıp giyinmek hoşuma gidiyor mutlu oluyorum giyindiğimde makyaj yaptığımda saçımı boyattığımda. Bir rimel olmuş kaç para, yüz kremim olmuş kaç para
Ben herşey hemen olsun diye isteyen biri değilim ama eksikleri erteleyincede yine önümüze çıkıyor. Mesela elektrik süpürgem çok kötüydü eşim dab açnce defalarca söyledi alalım diye hep erteledim ne oldu da pahalıya almak zorunda kaldık
Kızıma sadece alt üst çorap alıyorum 1000 TL tutuyor. Bunun daha kışlıkları var

Bizim kartınız sadece markette geçiyor keşke sizinki gibi olsaydı
Benim çok kıyafet derdim yok çünkü zamanında çok almıştım. Ama tabi alıp giyinmek hoşuma gidiyor mutlu oluyorum giyindiğimde makyaj yaptığımda saçımı boyattığımda. Bir rimel olmuş kaç para, yüz kremim olmuş kaç para
Ben herşey hemen olsun diye isteyen biri değilim ama eksikleri erteleyincede yine önümüze çıkıyor. Mesela elektrik süpürgem çok kötüydü eşim dab açnce defalarca söyledi alalım diye hep erteledim ne oldu da pahalıya almak zorunda kaldık
Kızıma sadece alt üst çorap alıyorum 1000 TL tutuyor. Bunun daha kışlıkları var
Yani işte kış geleceği belli, kız da büyüyor yeni kıyafetlere ihtiyacı olacak. Sezon sonu yapsanız alışverişi yarı yarıya kar edersiniz mesela.

Şöyle söyliyeyim
Eşimin öğle arası yemeği için yatıyor ancak eşim parayla yiyor biz o kartla market alışverişi yapıyoruz
Markete para gitmiyor
Eşimim öğle arasında yemesi için aylık 1500 TL kadar para gidiyor, ev kredisi 2000 TL,yatak almıştık 16 bin TL ye onun taksidi yeni bitti
Benim maaşımdan tüp bebek için 4500 TL gidiyor, birde geçmişten gelen kredim var 3 sene önce çekmiştim 1300 TL. Faturalar vs maaşım öyle gidiyor
Ama her ay birşey çıkıyor. Geçen ayda dik süpürge aldık, airfer aldık, birde kızıma akıllı saat aldık. Ben taksitte yapmayı sevmiyorum peşin ödemek istiyorum
Bu ayda mesela kızımı dershaneye yazdırdık aylık 3 bin oraya ödeme yapıcaz
Ekstradan kıyafet yada eve eşya alırsak hiç kalmıyor. Doktora gidiyoruz bazen muayene ücreti vs yani bir şekilde birşeyler çıkıyor
İyi de harcamalarınız böyle olursa nasıl biriktireceksiniz ki.
Hadi akıllı saati anladım,telefon vermek istemedim eline deyip almışsınızdır(benim kızımda 11 yaşında akıllı saat kullanıyor hala)Dik süpürge ve airfryer elzemmi ki.
Herkesde var bende de olsun diye alınan şeyler bunlar kusura bakmayın. Birikim yapmak istiyorsanız bunlara bütçe ayırmanız tuhaf geldi bana.
Gelirimiz iyi bizim mesela ,borcumuz da yok,evi değiştirmek istiyoruz birikim yapıyoruz ama ben gidipte bu ikiliyi almam evde fırın süpürge falan bozulmadıysa. Mobilyalarım 13 senelik onlari da şu ekonomide değiştirmek istemiyorum yeni ev alırsak değiştiririm ancak. Hala iş görüyorlar zira,sağlamlar. Eskiler belki modaları geçti demode oldular hatta sıkıldım ben mobilyalarımdan ama biraz daha bekleyebilir bence.
Yerinizde olsam harcamalarımı gözden geçirirdim.
Yani ayda 15 günde yada ayda 1 çocuğumla bir aktivite yapamayacaksam ne yapayım yeni mobilyayı,dik süpürgeyi ben. Sonuçta sosyallesmekte bir ihtiyaç. Biz pazar günleri bir burger de olsa dışarda yiyoruz ,sahile gidiyoruz dondurmaları,mısırları alınıyor çocukların. Bunlardan kısipta mobilya ,elzem olmayan elektrikli cihazlar almak çok tuhaf bence.
Siz bence farkında değilsiniz farkına varın diye söylüyorum,her ay birşey çıkıyor diyerek aldığınız şeyler gereksiz.
Ha imkanı olan alsın kullanır kullanmaz iki gün sonra rafa kaldırır bilemem ama birikim yapmaya çalışan,ailesiyle ayda alemde bir dışarı çıkmayan insanlar koşa koşa bunları almamalı bence.
Ki halihazırda ödemeleriniz de yüklü zaten.

valla normalde çocuk yapana hep kızardım bugün kadın doğuma gittim orda hamile kadınları gördükçe ben bile üst üste 3 tane doğurmak istedim malum sebepler yüzünden. daha yüksek maaşlı iş bulunmaz mi? belki ek gelir.

İyi de harcamalarınız böyle olursa nasıl biriktireceksiniz ki.
Hadi akıllı saati anladım,telefon vermek istemedim eline deyip almışsınızdır(benim kızımda 11 yaşında akıllı saat kullanıyor hala)Dik süpürge ve airfryer elzemmi ki.
Herkesde var bende de olsun diye alınan şeyler bunlar kusura bakmayın. Birikim yapmak istiyorsanız bunlara bütçe ayırmanız tuhaf geldi bana.
Gelirimiz iyi bizim mesela ,borcumuz da yok,evi değiştirmek istiyoruz birikim yapıyoruz ama ben gidipte bu ikiliyi almam evde fırın süpürge falan bozulmadıysa. Mobilyalarım 13 senelik onlari da şu ekonomide değiştirmek istemiyorum yeni ev alırsak değiştiririm ancak. Hala iş görüyorlar zira,sağlamlar. Eskiler belki modaları geçti demode oldular hatta sıkıldım ben mobilyalarımdan ama biraz daha bekleyebilir bence.
Yerinizde olsam harcamalarımı gözden geçirirdim.
Yani ayda 15 günde yada ayda 1 çocuğumla bir aktivite yapamayacaksam ne yapayım yeni mobilyayı,dik süpürgeyi ben. Sonuçta sosyallesmekte bir ihtiyaç. Biz pazar günleri bir burger de olsa dışarda yiyoruz ,sahile gidiyoruz dondurmaları,mısırları alınıyor çocukların. Bunlardan kısipta mobilya ,elzem olmayan elektrikli cihazlar almak çok tuhaf bence.
Siz bence farkında değilsiniz farkına varın diye söylüyorum,her ay birşey çıkıyor diyerek aldığınız şeyler gereksiz.
Ha imkanı olan alsın kullanır kullanmaz iki gün sonra rafa kaldırır bilemem ama birikim yapmaya çalışan,ailesiyle ayda alemde bir dışarı çıkmayan insanlar koşa koşa bunları almamalı bence.
Ki halihazırda ödemeleriniz de yüklü zaten.
Süpürge lazımdı çünkü diğer süpürgem çok eskidi, eşim fiyatları her geçen gün artıyor alalım dedi aldım. Airferde hemen hemen hergün çalışıyor. İşten geldiğimde elimin hemen altında olması bana çok kolaylık oluyor. Bunlar herkeste olduğu için değil işten geldiğim zaman kolaylık olsun diye alındı.
Evet koltuk takımı şuan gereksiz zaten almayı düşünmüyorum da sadece istek olarak yazdım
Hafta sonları bazen dışarıda yiyoruz canım o kadar de eve kapanmıyoruz, kızımın isteklerini de alıyoruz ailecek vakitte geçiriyoruz ama öncedem her hafta olan faaliyetler şimdi ayda 1 e düştü
Üstelik önceden hepsini aynı anda yaparken

Öncelikleriniz farklı. Lüksümüz yok diyorsunuz ama koltuk takımı da 45-50bin diyorsunuz. Sizin aile bütçenizle zaten olmaması gereken bir şey bu mesela.
İyide ben koltuk takımı almadım ki sadece istedim ama fiyatlar çok uçuk tabiki alamayız şuan
Ben koltuk takımını katmıyorum
Onun haricinde olanlardan bahsediyorum

X