Hiç bir şeye para yettiremiyoruz

Eskiden iki kişi çalışınca rahat yaşanırdı. Şimdi hayatta kalmak için iki kişi çalışmak gerekiyor. Ülke gerçeği bu, normal değil ama gerçek.

Gebelik istiyorsunuz, kredi çekmişsiniz. Olursa hemen işe devam edebilecek misiniz? Sonrasında ne olacak?

Yakın arkadaşımla ikimizin de tek çocuğu var, ben ikinciye hamileyim ama cuma falan doğurup pazartesi işe dönmek zorundayım. Arkadaşıma da direkt boşver yapma diyorum. Çünkü çalışmazsa maddi olarak sıkıntıya girecek. Bizim kazancımız yüksek evet ama muhtemelen hastaneye bile bilgisayarımla giderim. (Kocamla kendi işimiz/o dışarıda ben evden çalışıyorum ve tam olarak yaptığımı yapabilecek bir eleman yok. Ben de başkasının yanında olsam bu şekilde çalışmam mesela. Bu sebeple hem eve gelen ablanın günü artacak, hem asistan alacağım. Bu bile ekstra gider demek haliyle. Yine yetemeyeceğim yani.)

Çocuğun lafı ile hareket etmemeyi ise acı şekilde öğrendim. Eşimin de benim de öyle yana yakıla ikinci çocuk isteğimiz yoktu. Kızım ağladı zırladı istiyorum diye. Ben kendim tek çocuğum, evet zor. Hadi dedik yapalım aynı şartları da sağlayacağız zaten. Hamile olduğumu öğrenince kızım dedi ki "bizimle mi yaşayacak? Dedemde falan da kalabilir evlerimiz yakın hem dedem yalnız yaşıyor sıkılmaz iyi olur ona da" şimdi de şey, aynı odayı kullanacaksak ben sizinle yatarım evresindeyiz rahatsız olmak istemiyorum, eşyalarımı ellemez di mi vs vs. Doğum öncesi profesyonel destek de başlayacak, hop bu da ek gider mesela.

Ki sorun olmasın diye ekstra dikkat etmiş, kıyas yapmamış, büyük bir olay değilmiş gibi davranmış halimiz bu.

Ben işi bırakacak olsaydım gerçekten yapmazdım bebek. Çok materyalist yaklaşıyor olabilirim yapım öyledir ama kendimi de haksız görmüyorum.

Kusura bakmayında madem hamilelik olmuyor neden kredi çekip kendinizi zora soktunuz peki.
Çünkü eşim bana daha önce çocuk deneyelim demişti ve hiç istemedim sonra istemeye başladım bu kez olmadı dış gebelil oldu
Eşim birde tüp bebek deneyelim elimizden geleni yapalım dedi, daha önce onu dinlemediğim için pişman olmuştum bunda da pişman olmak için tüp bebek denedim yine olmadı
Para ödeniyor ama tüp bebekten öncede böyleydi yani pandemi den beri maaşımdan birşey anlamıyorum
Tüp bebekten önce de kızımın özel okul parası vardı ona ödeme yapıyordum

Eskiden iki kişi çalışınca rahat yaşanırdı. Şimdi hayatta kalmak için iki kişi çalışmak gerekiyor. Ülke gerçeği bu, normal değil ama gerçek.

Gebelik istiyorsunuz, kredi çekmişsiniz. Olursa hemen işe devam edebilecek misiniz? Sonrasında ne olacak?

Yakın arkadaşımla ikimizin de tek çocuğu var, ben ikinciye hamileyim ama cuma falan doğurup pazartesi işe dönmek zorundayım. Arkadaşıma da direkt boşver yapma diyorum. Çünkü çalışmazsa maddi olarak sıkıntıya girecek. Bizim kazancımız yüksek evet ama muhtemelen hastaneye bile bilgisayarımla giderim. (Kocamla kendi işimiz/o dışarıda ben evden çalışıyorum ve tam olarak yaptığımı yapabilecek bir eleman yok. Ben de başkasının yanında olsam bu şekilde çalışmam mesela. Bu sebeple hem eve gelen ablanın günü artacak, hem asistan alacağım. Bu bile ekstra gider demek haliyle. Yine yetemeyeceğim yani.)

Çocuğun lafı ile hareket etmemeyi ise acı şekilde öğrendim. Eşimin de benim de öyle yana yakıla ikinci çocuk isteğimiz yoktu. Kızım ağladı zırladı istiyorum diye. Ben kendim tek çocuğum, evet zor. Hadi dedik yapalım aynı şartları da sağlayacağız zaten. Hamile olduğumu öğrenince kızım dedi ki "bizimle mi yaşayacak? Dedemde falan da kalabilir evlerimiz yakın hem dedem yalnız yaşıyor sıkılmaz iyi olur ona da" şimdi de şey, aynı odayı kullanacaksak ben sizinle yatarım evresindeyiz rahatsız olmak istemiyorum, eşyalarımı ellemez di mi vs vs. Doğum öncesi profesyonel destek de başlayacak, hop bu da ek gider mesela.

Ki sorun olmasın diye ekstra dikkat etmiş, kıyas yapmamış, büyük bir olay değilmiş gibi davranmış halimiz bu.

Ben işi bırakacak olsaydım gerçekten yapmazdım bebek. Çok materyalist yaklaşıyor olabilirim yapım öyledir ama kendimi de haksız görmüyorum.
Benimde çocuk isteme sebebim sizinkiyle aynı. Benim kardeşim var ve herşeyimi paylaşırım iyikide var.
Ben yıllarca istemedim çocuk taki eşim ve kızım isteyene kadar, olmadı nasip değilmiş belki daha çok zorlanıcaktım bilmiyorum, Allah ne uygun gördüyse o benim için çok şükür 1 tane kızım var
Bende eğer hamile olsaydım çalışırdım, bakmaya insanımda var, kızım zaten büyüdü eşimin de çok faydası oluyor bana diye plan yapmıştım.
Pandemi den önceki zamanlarımız en rahat zamanlarımızmış

iyi bir para degil iki kisi calisip yokluk siniri ucretini ancak yakaliyorsunuz şuan piyasalara göre.
eskiden 10 bin maaş alan insana vauuuvvv derdik 7 8 bin bile asgari ucretin iki uc katiydi simdi eşim 25 bin aliyor hiçde vauuuvvv diyemiyoruz o paraya öyle diyeyim.
sorun sizde degil yani herşey ateş pahası, 2.çocuk belki üzecek sizi bu sözüm tabiki çocuk istemek herkesin hakkı ama inanın her şey sizin için daha zor olacaktı.
mamalar bezler uçmuş e kucuk yani birazda özel beslenmeleri gerekiyor kuruyemisti suydu buydu.
suan 3 kisi iken tek etkinliginiz cekirdek citlemek birde biri bebek 4 kisiyi iyi dusunun derim
Evet istedim ama olmayıncada zorlamadım nasip diyorum herşeye
Birde eşime multinet market için şart yatıyor, 3600 TL, kızım bebekken de bez mamasını hep multinet kartıyla alırdık
Şuan da markete para vermememize rağmen yine birşey anlamıyorum

iyi bir para degil iki kisi calisip yokluk siniri ucretini ancak yakaliyorsunuz şuan piyasalara göre.
eskiden 10 bin maaş alan insana vauuuvvv derdik 7 8 bin bile asgari ucretin iki uc katiydi simdi eşim 25 bin aliyor hiçde vauuuvvv diyemiyoruz o paraya öyle diyeyim.
sorun sizde degil yani herşey ateş pahası, 2.çocuk belki üzecek sizi bu sözüm tabiki çocuk istemek herkesin hakkı ama inanın her şey sizin için daha zor olacaktı.
mamalar bezler uçmuş e kucuk yani birazda özel beslenmeleri gerekiyor kuruyemisti suydu buydu.
suan 3 kisi iken tek etkinliginiz cekirdek citlemek birde biri bebek 4 kisiyi iyi dusunun derim

Alım gücü için şöyle diyim; 3500 o 3000 ben alıyorken ve sene 2019’ken onun 32.000 aldığı bu seneden daha iyiydik. Şaka gibi.

Ya insanın en doğal ihtiyacı değil mi yani bunlar, bir yerlere gezmeye gitmek, mesela kendini kötü hissettiğinde altından kalkılamayacak durumda psikoloğa gitmek, kendine bakım ürünleri almak, istediğin yiyecekleri yemek vs
Eskiden gezdikçe enerjim yerine gelirdi
Çok haklısınız tabii ki hepimizin hakkı. Keşke böyle olmasaydık. Bittik gerçekten. Geçen gün bir yemek yiyelim dedik inanın 2 kişi 500₺ hesap geldi. Yediğimiz 2 çorba bir pizza

Yok bence değil çünkü ben birdaha bu yaşıma gelmicem, 36 yaşındayım ileride pişman olmak istemiyorum kızım kardeşi olmasını çok istiyor, benimde kardeşim var iyikide var, gerçi zaten olmuyor
ya çocuk istiyor diye çocuk yapılır mı bu mu açıklamanız. arada kaç yaş fark olacak o kızın bir sürü isteği olacak o zaman isteyecek mi kardeş

bi tanesi güzel büyüsün imkanı bol büyüsün demek varken iki tane kıt kanaat çocuk yetiştirmek niye

Evet istedim ama olmayıncada zorlamadım nasip diyorum herşeye
Birde eşime multinet market için şart yatıyor, 3600 TL, kızım bebekken de bez mamasını hep multinet kartıyla alırdık
Şuan da markete para vermememize rağmen yine birşey anlamıyorum
Multinet market için mi yatıyor yoksa öğle yemeği için yatırılanı markete mi harcıyorsunuz?

Bir de sakıncası yoksa harcamalarınızı yazabilir misiniz? Bir yerde bir hata var gibi. Markete pazara aylık ne gidiyor krediler okul giderleri vs. Ya da mesela alkol sigara mı tüketiliyor çok fazla?

Bu ekonomik düzende çocugu olanların bir daha çocuk yapmayı iyice bir düşünmesi gerek.
Tek çocukluyum 15 yasında, daha da düşünmüyorum
Karı koca çalışıyoruz kazancımız sizden fazla ve borcumuz sizden çoook daha fazla.
Ev kredisi ödüyoruz 7 aydır toplamı18.500 bin ediyor hayat sigortası ile beraber.
Mutfak, çocugun okul masrafı saymıyorum bile.
Toplam mutfak,benzin ve çocugum için 20 bin gidiyordur.
Birikim hak getire.

Bende bunu anlamıyorum, aslında ikimizin maaşını topladığımız zaman iyi bir para ama elimize birşey kalmıyor, bırak kalmayı ek hesaba giriyoruz
Kızıma eşofman alt üst aldım 700 TL tuttu
Hadi şuan tüp bebek için kredi ödüyoruz ama diğerlerine bakıyorum hiç bir şey yok bir eşya alsam araba alsam vs dicem ona gidiyor
Şu ana göre değil, 3-4 sene öncesine göre iyi para. İki parça kahvaltılık almak için 500 lirayı gözden çıkmak lazım. Yumurtanın kolisi 100 lirayı geçti sanırım, ben fiyatına bakmadan alıyorum moralim bozulmasın diye, haftada 2 koli aldığım oluyor, mecburuz, 500 de olsa almaya devam edeceğiz çünkü.
Ne güzel ev alabilmişsiniz, buna mutlu olun. İkinci çocuk için de hayırlısı böyleymiş deyip geçmek en iyisi şu şartlarda. Nasipse elbet olur.
Herkes aşağı yukarı aynı durumda, size özel bir şey değil maalesef.

Multinet market için mi yatıyor yoksa öğle yemeği için yatırılanı markete mi harcıyorsunuz?

Bir de sakıncası yoksa harcamalarınızı yazabilir misiniz? Bir yerde bir hata var gibi. Markete pazara aylık ne gidiyor krediler okul giderleri vs. Ya da mesela alkol sigara mı tüketiliyor çok fazla?
Şöyle söyliyeyim
Eşimin öğle arası yemeği için yatıyor ancak eşim parayla yiyor biz o kartla market alışverişi yapıyoruz
Markete para gitmiyor
Eşimim öğle arasında yemesi için aylık 1500 TL kadar para gidiyor, ev kredisi 2000 TL,yatak almıştık 16 bin TL ye onun taksidi yeni bitti
Benim maaşımdan tüp bebek için 4500 TL gidiyor, birde geçmişten gelen kredim var 3 sene önce çekmiştim 1300 TL. Faturalar vs maaşım öyle gidiyor
Ama her ay birşey çıkıyor. Geçen ayda dik süpürge aldık, airfer aldık, birde kızıma akıllı saat aldık. Ben taksitte yapmayı sevmiyorum peşin ödemek istiyorum
Bu ayda mesela kızımı dershaneye yazdırdık aylık 3 bin oraya ödeme yapıcaz
Ekstradan kıyafet yada eve eşya alırsak hiç kalmıyor. Doktora gidiyoruz bazen muayene ücreti vs yani bir şekilde birşeyler çıkıyor

Çünkü eşim bana daha önce çocuk deneyelim demişti ve hiç istemedim sonra istemeye başladım bu kez olmadı dış gebelil oldu
Eşim birde tüp bebek deneyelim elimizden geleni yapalım dedi, daha önce onu dinlemediğim için pişman olmuştum bunda da pişman olmak için tüp bebek denedim yine olmadı
Para ödeniyor ama tüp bebekten öncede böyleydi yani pandemi den beri maaşımdan birşey anlamıyorum
Tüp bebekten önce de kızımın özel okul parası vardı ona ödeme yapıyordum
Özel okul zaten bel büken bir durum,kolay değil elbette.
Enflasyon yüksek olunca alınan maaşın değeri kalmıyor,piyasa ciddi pahalı ekmek olmuş 10 lira.

Şöyle söyliyeyim
Eşimin öğle arası yemeği için yatıyor ancak eşim parayla yiyor biz o kartla market alışverişi yapıyoruz
Markete para gitmiyor
Eşimim öğle arasında yemesi için aylık 1500 TL kadar para gidiyor, ev kredisi 2000 TL,yatak almıştık 16 bin TL ye onun taksidi yeni bitti
Benim maaşımdan tüp bebek için 4500 TL gidiyor, birde geçmişten gelen kredim var 3 sene önce çekmiştim 1300 TL. Faturalar vs maaşım öyle gidiyor
Ama her ay birşey çıkıyor. Geçen ayda dik süpürge aldık, airfer aldık, birde kızıma akıllı saat aldık. Ben taksitte yapmayı sevmiyorum peşin ödemek istiyorum
Ekstradan kıyafet yada eve eşya alırsak hiç kalmıyor. Doktora gidiyoruz bazen muayene ücreti vs yani bir şekilde birşeyler çıkıyor
Markete para gitmiyor değil ki eşinizin yemek parası gidiyor. Bir de normal ayda 22 gün çalışan bir insansa 1500 liraya tavuk döner bile değil martı dönerle falan karnını doyurması gerekir bu şartlarda. Orda bir yanlışlık var sanki. Benim eşime 4800 lira yatıyor aylık, günlük yaklaşık 200 lira. Genelde ev yemeği yer 4-5 çeşit 170 lira. Yanında bir ayran içse zaten 200 lira. Sizin hesapla günde 60-65 lirayla ne yenir bilemedim.

Herşeyi aynı anda alırsanız tabi ki para yetmez, geçinemezsiniz. Aynı ay içinde 3 elektronik ürün üstelik peşin parayla biraz fazla değil mi sizce de? İsteklerinizi erteleme konusunda sorun yaşıyor olabilir misiniz?

Şöyle söyliyeyim
Markete para gitmiyor
Siz plansızsınız anladım şimdi.
Bakın ev alırken bir ton masrafımız oldu haliyle ve suan eksiklerim de hala var.
Almıyorum öteliyorum.
Alacaksam bile taksitlendirme ile almaya çalışıyorum.
dik süpürge dediginiz akılı saat ve airfrey dediginiz aletlerin toplamı en az 20 bin belki daha fazladır (dyson almadıgınızı düşünürsek)
Siz karı koca plansız oldugunuz için suan çıkmaza girmişsiniz.

Siz plansızsınız anladım şimdi.
Bakın ev alırken bir ton masrafımız oldu haliyle ve suan eksiklerim de hala var.
Almıyorum öteliyorum.
Alacaksam bile taksitlendirme ile almaya çalışıyorum.
dik süpürge dediginiz akılı saat ve airfrey dediginiz aletlerin toplamı en az 20 bin belki daha fazladır (dyson almadıgınızı düşünürsek)
Siz karı koca plansız oldugunuz için suan çıkmaza girmişsiniz.
Evi alalı 2 taşınalı haftaya 1 sene oluyor hala yatak başlığım yok. Eskisini taşınırken attık, yenisini almaya sıra gelmedi. Acil, yaşam kalitemizi düşüren bir ihtiyaç değil diye erteliyorum.

Kurutma makinesi lazım ama onu bu ay alacam muhtemelen. Geçen kış çamaşır kurutma konusunda çok sıkıntı çektim bu kış da katlanamam. Gerekli çünkü yaşam kalitemi etkiliyor, ona bütçe ayıracaz mecburen. Ama önümüzdeki 6 ay en az pahalı bişey almayacam demek bu.

Şöyle söyliyeyim
Markete para gitmiyor
bizim eve sizin iki katı para giriyor ama sizin yaptığınız harcamaları yapmıyoruz airfryer istenmiş hemen alınmış akıllı saat istenmiş hemen alınmış çocuk istenmiş hemen kredi çekilmiş. böyle ev ekonomisi mi olur

Tek başıma sizin evinize giren maaştan fazla kazanıyorum. Çoluğum çocuğum kedilerim bir tek. İnsan yavrusu kadar masrafları yok haliyle. Yine de bir kurutma makinesi almak için aylarca düşündüm, bütçe yaptım. Şu an elimde olsa da bu ekonomiyle gelecek belirsiz. Bütçe yapmayı bilmemeniz en büyük sorun bence. Bir de yemek kartı 3600 yatıyorsa il/ilçe olarak çok da küçük olmayan bir yerde olmalısınız. Evden götürüyor da demediniz. Eşiniz günde 100 liranın altında yemek yemeyi nasıl başarıyor 😄 Belki de ev ekonomisini eşiniz yapmalı.

bizim eve sizin iki katı para giriyor ama sizin yaptığınız harcamaları yapmıyoruz airfryer istenmiş hemen alınmış akıllı saat istenmiş hemen alınmış çocuk istenmiş hemen kredi çekilmiş. böyle ev ekonomisi mi olur
Evet geçinmek çok zor ama belli ki konu sahibi hem her şeyim olsun hem hiç borcum olmasın üste de param kalsın istiyor. Tabiki böyle geçim yapılmaz. Kimi insan böyledir ben de çok yönetemem parayı, elimde kalanı harcayacak yer ararım hemen ama her şeyi aynı anda alıp sonra da geçinemiyoruz demek biraz da bilinçsizlikten.

Evi alalı 2 taşınalı haftaya 1 sene oluyor hala yatak başlığım yok. Eskisini taşınırken attık, yenisini almaya sıra gelmedi. Acil, yaşam kalitemizi düşüren bir ihtiyaç değil diye erteliyorum.

Kurutma makinesi lazım ama onu bu ay alacam muhtemelen. Geçen kış çamaşır kurutma konusunda çok sıkıntı çektim bu kış da katlanamam. Gerekli çünkü yaşam kalitemi etkiliyor, ona bütçe ayıracaz mecburen. Ama önümüzdeki 6 ay en az pahalı bişey almayacam demek bu.
Ben de kurutmayı alacagım kudra bosch kampanya yapmış kurutmayı alana 6 çekmeceli derin dondurucu 850 tl idi.
Maalesef ben de bazı ihtiyaçlarımı ertelemek zorunda kalacagım

X