Hiç bir şeye para yettiremiyoruz

Yok bence değil çünkü ben birdaha bu yaşıma gelmicem, 36 yaşındayım ileride pişman olmak istemiyorum kızım kardeşi olmasını çok istiyor, benimde kardeşim var iyikide var, gerçi zaten olmuyor
Kızınız 11 yaşında 7 sene sonra ortalama üniversiteye gidicek gebeliğide eklerseniz evde 6-7 yaşinda kardesi olsada zaten kendisi evde olmayacak daha sonra calisma hayatinda olacak, sirf kardes olsun diye ilk cocugu sıkıntıya sokmak cok bencilce

Bakın şöyle yapın,maaş aldığınızda ilk önce birikiminizi kenara koyun,daha sonra borçlarınızı ödeyin öyle daha kolay birikim yaparsınız ben öyle yapıyorum.Evet yetmiyor haklısınız ama böyle yaparsanız emin olun kenarda her daim paranız olur onu yok sayın Allah kolaylık versin hepimize.Bende asgari ücretliyim az çok demeden kenara bişeyler koyuyorum çok şükür.
Bende koydum biraz, altın yaptım vs ama 2 kişi çalışıyoruz ve bu yaşımızda birdaha olmucaz daha fazla şey koymak istiyorum ama olmuyor bakıyorum geriye elle tutulur birşeyde yok

Ekonomik şartlarınız böyleyse neden 2. Çocuk? Daha lise üniversite gibi eğitim zamanlarinda masraf dahada artacak. Kardeşi olsun düsüncesi deseniz ondada zaten 12 yaş fark olacak minimum evde karsilasmayacaklar bile nerdeyse bi paylasim yok tabi sizin karariniz ama ben mantikli bulmadim. Ekonomik şartlarda hem çalıs hem yetmesin bu sefer motivasyonu düsüyor insanin inşallah daha güzel günler goruruz yoksa bundan 5-10 sene sonra insanlar evsiz barksiz kalacak nerdeyse
Zaten şuan çocuk isteğimde kalmadı, ben sadece maaşım nereye harcanıyor diye açıklama yapmak istedim, gidişat kötüye gidiyor gerçekten olmadı hamilelik her işte bir hayır vardır diyorum

Bende koydum biraz, altın yaptım vs ama 2 kişi çalışıyoruz ve bu yaşımızda birdaha olmucaz daha fazla şey koymak istiyorum ama olmuyor bakıyorum geriye elle tutulur birşeyde yok
E ama siz de hem bişeyler almayı seviyorum mutlu oluyorum diyorsunuz hem birikim yapamıyorum diye üzülüyorsunuz. Maalesef günümüz şartlarında bu gelir seviyesinde ikisinin birden olması pek mümkün değil.

Bir de eksi hesaba düşüp niye altın alıyorsunuz? Ek hesabın faizi çok yüksek. Altından elde edeceğiniz karın da üzerinde.

E ama siz de hem bişeyler almayı seviyorum mutlu oluyorum diyorsunuz hem birikim yapamıyorum diye üzülüyorsunuz. Maalesef günümüz şartlarında bu gelir seviyesinde ikisinin birden olması pek mümkün değil.

Bir de eksi hesaba düşüp niye altın alıyorsunuz? Ek hesabın faizi çok yüksek. Altından elde edeceğiniz karın da üzerinde.
Ben ek hesaba altın için düşmedim ki
Şimdiye kadarr olan yatırımımı yazdım, mesela güne girdim eşime geçen parayla bileklik yaptım, yada eşime ikramiye yattığında kolye yaptım, gram yaptım vs
Önceden hem ev aldık, hem içini eşyayla düzdük, hem kızım o dönem kreşe gidiyordu özel kreşe, her hafta dışarıda yerdik arabamız vardı, herşeye para yetiyordu ya
Şimdi araba almak istiyoruz yok bir türlü yetişemiyoruz

Kızınız 11 yaşında 7 sene sonra ortalama üniversiteye gidicek gebeliğide eklerseniz evde 6-7 yaşinda kardesi olsada zaten kendisi evde olmayacak daha sonra calisma hayatinda olacak, sirf kardes olsun diye ilk cocugu sıkıntıya sokmak cok bencilce
Ne bileyim alsında çocuk yapmak istemedim hiç yıllarca bu bana bencilce gibi geliyor çünkü kızım bunu her fırsatta söyledi, sınıfımdaki bütün arkadaşlarımın kerdeşi var ben evde tek başımayım diye bu kez bencil hissettim kendimi, bu kez denedik ama olmadı işte

Ne bileyim alsında çocuk yapmak istemedim hiç yıllarca bu bana bencilce gibi geliyor çünkü kızım bunu her fırsatta söyledi, sınıfımdaki bütün arkadaşlarımın kerdeşi var ben evde tek başımayım diye bu kez bencil hissettim kendimi, bu kez denedik ama olmadı işte
O şekilde düsünmeyin cocuklar düz mantik baskasinin kardesi var benimde olsun diye dusunuyor yetiskin olarak maddi manevi sıkıntisini siz cekeceksiniz üstüne ergenlige girince dillenecek istekleri artacak bu sefer cocuk akliyla mi hareket ettiniz diyecek. Simdiki cocuklar teknoloji cagina dogdugu icin istekleride cok masraf hele universitede okutanlara Allah yardim etsin

İnanın belli bir kesim hariç hepimiz aynı durumdayız. Çok değil sadece 5 ay önce akaryakıt bunun yarısıydı. Memleketimize gidip geldik x2 oldu. Şükretmiştim gittiğime çünkü o halde bile 2bin benzin parası vermiştik 300 kmlik yere. Ne olacağız böyle bilmiyorum. Dövizin yükselmesi ihracatçılara yaradı zenginliklerine zenginlik kattılar. Maaşlı çalışanlar çok zor duruma düştü.

Bende bunu anlamıyorum, aslında ikimizin maaşını topladığımız zaman iyi bir para ama elimize birşey kalmıyor, bırak kalmayı ek hesaba giriyoruz
Kızıma eşofman alt üst aldım 700 TL tuttu
Hadi şuan tüp bebek için kredi ödüyoruz ama diğerlerine bakıyorum hiç bir şey yok bir eşya alsam araba alsam vs dicem ona gidiyor
iyi bir para degil iki kisi calisip yokluk siniri ucretini ancak yakaliyorsunuz şuan piyasalara göre.
eskiden 10 bin maaş alan insana vauuuvvv derdik 7 8 bin bile asgari ucretin iki uc katiydi simdi eşim 25 bin aliyor hiçde vauuuvvv diyemiyoruz o paraya öyle diyeyim.
sorun sizde degil yani herşey ateş pahası, 2.çocuk belki üzecek sizi bu sözüm tabiki çocuk istemek herkesin hakkı ama inanın her şey sizin için daha zor olacaktı.
mamalar bezler uçmuş e kucuk yani birazda özel beslenmeleri gerekiyor kuruyemisti suydu buydu.
suan 3 kisi iken tek etkinliginiz cekirdek citlemek birde biri bebek 4 kisiyi iyi dusunun derim

Çünkü çocuklar düz mantık. O yüzden çocuk aklıyla hareket edilmez diyoruz. Aralarında çok ciddi ciddi bir yaş farkı var kızınız ergenliğe girecek ev savaş alanına dönecek bu sefer yemediğiniz laf kalmayacak ikinci çocuk için. Daha lisesi Üniversitesi var masrafları geçtim bir de bunun ergenlik psikolojisi çocukların arasındaki yaş farkı gibi durumları var. Hani aralarında bir yaş iki yaş olsa anlarım da kız hele bir liseye geçsin sizi bile gözü görmeyecek ki arkadaşlarından çevresinden. Hepimiz geçtik o yaşlardan.

Yok bence değil çünkü ben birdaha bu yaşıma gelmicem, 36 yaşındayım ileride pişman olmak istemiyorum kızım kardeşi olmasını çok istiyor, benimde kardeşim var iyikide var, gerçi zaten olmuyor
Ben geçim sıkıntısı konularında insanların çocuk üzerinden rendice edilmesine çok sinirleniyorum. Evet şartlar zor, çocuk çok masraf ama sanki kendileri bakacakmiş gibi yargı kasmaya bayılıyor millet. Birde çok komik olduğunu düşünenler var ama değiller işte.

Ben ek hesaba altın için düşmedim ki
Şimdiye kadarr olan yatırımımı yazdım, mesela güne girdim eşime geçen parayla bileklik yaptım, yada eşime ikramiye yattığında kolye yaptım, gram yaptım vs
Önceden hem ev aldık, hem içini eşyayla düzdük, hem kızım o dönem kreşe gidiyordu özel kreşe, her hafta dışarıda yerdik arabamız vardı, herşeye para yetiyordu ya
Şimdi araba almak istiyoruz yok bir türlü yetişemiyoruz
Öncedenden kastınız 5-6 sene önce sanırım. Enflasyon yüzde 10-12 seviyelerinde dolar 3 lira civarındaydı o zaman. Alım gücü yüksekti.

Fiziki altın işinden pek anlamam ama künye kolye falan bildiğim kadarıyla pek yatırım aracı değil.

en azından eviniz kendinize ait
ben kiracıyım zam zamanım geldi
ev sahibime yeni kiramı sormam lazım soramıyorum
kaç diyecek kim bilir
söyleyeceği rakam az çok belli ama nasıl yettiricez hiçbir fikrim yok

İnanın belli bir kesim hariç hepimiz aynı durumdayız. Çok değil sadece 5 ay önce akaryakıt bunun yarısıydı. Memleketimize gidip geldik x2 oldu. Şükretmiştim gittiğime çünkü o halde bile 2bin benzin parası vermiştik 300 kmlik yere. Ne olacağız böyle bilmiyorum. Dövizin yükselmesi ihracatçılara yaradı zenginliklerine zenginlik kattılar. Maaşlı çalışanlar çok zor duruma düştü.
Ya insanın en doğal ihtiyacı değil mi yani bunlar, bir yerlere gezmeye gitmek, mesela kendini kötü hissettiğinde altından kalkılamayacak durumda psikoloğa gitmek, kendine bakım ürünleri almak, istediğin yiyecekleri yemek vs
Eskiden gezdikçe enerjim yerine gelirdi

X