• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hep kiracılar mı haklı ev sahiplerinin hakkını kim koruyacak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Her şeye yüzde 300 zam gelen ülkede maaşlara da aynı oranda zam gelmesi gerekir ama gelmiyor işte maalesef. Keşke dediğiniz gibi olsa. Sözleşmeler boşa mı yapılıyor? Ev sahibi bu ay yağa zam geldi kirayı 200 lira artıyorum desin, sonraki ay doğalgaza zam geldi diye 500 daha artırsın. 😄 sizi anlıyorum ve 25 oranının adil olmadığına katılıyorum. Tüfe üzerinden devam etmeliydi zamlar. Ama siz diyorsunuz ki o da yetmez açıklanan değil reel oranda zam yapalım. Bu da adil gelmiyor bana.
Şu an oturduğumuz eve mart ayında girdik. Bizden önceki kiracı sadece 3 ay oturup ev alıp çıkmış ve kirası 1900müş. Biz 3250den girdik. Şu an ilanlara baksanız 7 bin istiyorlar bu civara. Piyasa denen şeyin de sonu yok ki. Sürekli bu artışları yapamayız. Konu sahibi üzüldüğünü söylemiş emsallerine göre düşük kaldı diye. Bu hep böyle olacak ki, eskiden beri böyle. Daha önceden kiralanmış evin kirası hep boş olandan ucuz kalacak. 🤷🏻‍♀️ O zaman kontrat yapmanın hiçbir manası kalmaz.
Aynen öyle. Aslında tüfe üzerinden gidiliyordu ama ev sahipleri bu defa da tuik gerçek enflasyonu açıklamıyor diyerek kafalarına göre enflasyon oranı uydurmaya başlayınca işler çığırından çıktı. Şu an beğenmedikleri %25 kuralı yine ev sahipleri yüzünden geldi yani. Kendi kuyularını kendileri kazdılar ama asla anlamıyorlar. Tuik'i baz almıyor, %25'e laf ediyor eee herkes bi tarafından enflasyon uyduruyorsa ben de derim ki hayır gerçek enflasyon %2. Ne yapacaklar? Muz cumhuriyeti mi yani burası? Kendileri yüzünden geldi %25 kısıtlaması. İnsanlıktan çıkmasalardı şimdi tuik ne açıkladıysa o oranda zammı koyacaklardı cebe. Şimdi ağlıyorlar. Kurunun yanında yaş da yandığı için iyi ev sahipleri açısından kötü olsa bile konu sahibinin üslubu ve niyetindeki ev sahiplerine hiç üzülmüyorum.

Bu cevap yazdığın üye avukat yalnız. Kadının işi bu. Oraya buraya yazmak kolay, kiracıyı çıkarma niyetine girmeden önce parası neyse ödeyip bi avukata danış aksi halde ava gideyim derken sen avlanırsın.

Ev sahibi kiracı konularında herkes bişey konuşuyor da kanuni hakları bilen çok az insan var. Ev sahipleri kiracı haklarını, kiracılar da ev sahibi haklarını bilmiyor.
Ya ne boş konusuyorsunuz benim hangi mesajımda kiracıyı çıkarmak istiyorum diye birşey söyledim.Kiraci istediği kadar oturabilir üç kuruş para için kimseyi sokağa atmam dedim.O savundugunuz avukat hanım avukat olana kadar keşke önce üslup dersi alsaydı.Bana boş konusma diye yazan önce kendisi.

kusura bakmayin ama uslubunuz cok kotu. ev sahiplerine olan nefretin buyuk kismi cogunun bu tavirda olmasiyla alakali.
Alıntı yaptığım kişinin mesajına bakarsanız bana önce boş konusma diye o yazdı.Bende onun mesajına karşılık bunu yazdım.Napsaydim bana hakaretvari konuşan birine iltifat mi etseydim.Bir evim bir dükkanım kirada ikisinin de kiraları olurunun altında.Cunku durumumuz iyi kimseyi zor durumda bırakmadık.Ama buraya saçma sapan yorum yazan kiracılardan gına geldi artık.Allahtan kiracılarimiz buradaki bazı insanlar gibi çirkef değil de boş işlerle uğraşmıyoruz.

Alıntı yaptığım kişinin mesajına bakarsanız bana önce boş konusma diye o yazdı.Bende onun mesajına karşılık bunu yazdım.Napsaydim bana hakaretvari konuşan birine iltifat mi etseydim.Bir evim bir dükkanım kirada ikisinin de kiraları olurunun altında.Cunku durumumuz iyi kimseyi zor durumda bırakmadık.Ama buraya saçma sapan yorum yazan kiracılardan gına geldi artık.Allahtan kiracılarimiz buradaki bazı insanlar gibi çirkef değil de boş işlerle uğraşmıyoruz.

valla benim eski ev sahibim de, şimdiki de döküntü evlerini düzeltmeme, her şeyini ben halletmeme rağmen ederinin en az 2 katı kira istiyor ve alıyor da ve üslupları tam da "kapıya koyarım heaaa!" tarzında. burada da ev sahipleri genel olarak öyle, görüyoruz günlerdir. 1000 liralık eve 5 isteyenler, 5e 15 isteyenler vs.

umarım hak ettiğiniz kiracılarla karşılaşırsınız siz de, gönlünüze göre.

Ya ne boş konusuyorsunuz benim hangi mesajımda kiracıyı çıkarmak istiyorum diye birşey söyledim.Kiraci istediği kadar oturabilir üç kuruş para için kimseyi sokağa atmam dedim.O savundugunuz avukat hanım avukat olana kadar keşke önce üslup dersi alsaydı.Bana boş konusma diye yazan önce kendisi.
Ben boş konuşma yazmadım, sen bana boş konuşuyorsun yazmışsın. Bu nasıl bir üslup? Şikayet ettim yönetime.

evet sizde haklısınız ama birde şöyle bir durum var kiracılar ev kiralarını ödeyemeyecek o zaman ev sahiplerinin hali ne olacak ? çünkü ekonomi böyle bir durumda

Ya siz ekonomi mi bilmiyorsunuz gerçekten?
Bunları hangi bilgisizlikle yazıyorsunuz? Bir açıklaması olamaz. Adam kar değil zarar etti, 300binlik evi oldu 1 milyon buna okey, e en basitinden yağ, su, elektrik, ekmek herşeye en az %100 zam geldi. O alacağı 1 milyonla aynı kulvarda bir ev alabilir mi sizce? Cidden şaka gibisiniz ya.
Haklısınız, herşeye %100 zam geldi. Bu nedenle 300 bin TL Lik bir evin maksimum 600 bin TL olmadı gerekirdi. Siz ekonomi mi biliyorsunuz gerçekten?

Banka size gelip kredi ödemeniz kuş kadar kaldı, TL çok değer kaybetti aylık ödemenizi 2,5 kat arttırıyoruz deseydi sözleşmeniz olduğu halde kabul eder miydiniz? Enflasyonun vurmadığı tek bir insan kalmadı sonuçta memlekette.
Düzenleme: 2,5 kat da değil 3 müş pardon 😅

Haklısınız, herşeye %100 zam geldi. Bu nedenle 300 bin TL Lik bir evin maksimum 600 bin TL olmadı gerekirdi. Siz ekonomi mi biliyorsunuz gerçekten?
Ne diyorsunuz bayan? İnşaatla yakından uzaktan alâkanız olmadığı belli de. A haber verileri mi onlar? Ortalama %300 olmasın o. Alelâde bir market ürünü bile 3 4 katına çıktı ağzım yüzüm demeden.
Birkaç sene evvel satış yaptığımız fiyat, şimdi yaptığımız dairenin inşaat maliyeti etmiyor. 2600 m2 alan bir tır camı 98 bin TL’ye alıyorduk, şimdi 550 600 bin TL arası. Bak dandik bir silikon daha dün 6 TL idi şimdi 40 TL. İnşaat hammadde krizi var şu an. Tabii ki o 300 binlik daire şu an en en az 1,5 milyon etmeli. Kirası da katlanmalı. Böyle giderse daha da artmalı artacak da. Neden mi böyle? Bilmem mezardaki babamdan dolayıdır(!)

Kafalara bak, sanki daire fiyatları fırlarken geri kalan her şey yerinde saymış da ev sahipleri deli kâr etmiş. Evinin değerlenmesine say diyor🥴

Ne diyorsunuz bayan? İnşaatla yakından uzaktan alâkanız olmadığı belli de. A haber verileri mi onlar? Ortalama %300 olmasın o. Alelâde bir market ürünü bile 3 4 katına çıktı ağzım yüzüm demeden.
Birkaç sene evvel satış yaptığımız fiyat, şimdi yaptığımız dairenin inşaat maliyeti etmiyor. 2600 m2 alan bir tır camı 98 bin TL’ye alıyorduk, şimdi 550 600 bin TL arası. Bak dandik bir silikon daha dün 6 TL idi şimdi 40 TL. İnşaat hammadde krizi var şu an. Tabii ki o 300 binlik daire şu an en en az 1,5 milyon etmeli. Kirası da katlanmalı. Böyle giderse daha da artmalı artacak da. Neden mi böyle? Bilmem mezardaki babamdan dolayıdır(!)

Kafalara bak, sanki daire fiyatları fırlarken geri kalan her şey yerinde saymış da ev sahipleri deli kâr etmiş. Evinin değerlenmesine say diyor🥴
Çevre ve şehircilik tarihte ilk defa inşaat birim fiyatlarını 3. Kez guncelledi, normalde yılda 1 kere Mart ayı civarlarında olur bütün sene o kullanılırdı. 😔

Çevre ve şehircilik tarihte ilk defa inşaat birim fiyatlarını 3. Kez guncelledi, normalde yılda 1 kere Mart ayı civarlarında olur bütün sene o kullanılırdı. 😔
Müteahhit ihaleyi aldığında inşaatın m2 fiyatı 1800 lira iken kısa sürede 4500-5000 lere çıkıyor, adam ben bunu yaparsam batarım diyor tasfiye ediyor işi. Kaç tasfiyeyle uğraşıyor eşim, yeniden ihaleye çıkıyor. İnşaatlar da durdu o yüzden.

Müteahhit ihaleyi aldığında inşaatın m2 fiyatı 1800 lira iken kısa sürede 4500-5000 lere çıkıyor, adam ben bunu yaparsam batarım diyor tasfiye ediyor işi. Kaç tasfiyeyle uğraşıyor eşim, yeniden ihaleye çıkıyor. İnşaatlar da durdu o yüzden.
Bizim de öyle hep tasfiye

Arkadaşlar bu konuştuklarınız ev fiyatı/ kira rasyosu , dolar bazlı fiyatlama ve emtia fiyatlaması ile hesaplanıyor. Geçici görevle Denizliye gideceğim ev tutmam lazım kiralar uçmuş zatende parasıyla bile ev bulunmuyor ama bunun suçlusu yada sorumlusu ev sahipleri değil çünkü kabaca yeni kiracı/ eski kiracı kira bedeli arası makas açıldı buna sebepte ev fiyatlarının artması eski kiracıların rasyoda çok düşük kalması.

Banka senin kredine kuş kadar kaldı zam yapalım diyemez çünkü baştan faizini alır seni maliyetler alacağını satar ve banka kredisinin kullanıma bağlı eskimeden kaynaklı fiyat düşüşü yoktur ama emlak kullanıldıkça fiyatı düşer yani amortisman yoktur ama emlakta amortisman vardır.

Evet şimdi de bu cıktı istediğin zammı yapamayınca sat. 3.000 diyosunda belki oda senin gibi kredi kartları eksilerde geçinemiyor % 15 zamdan sonra aylık fazladan 500 lira vermek bile belki bütçesini darma duman etcek. Sizin için sıkıntı yok satar yenisini alırsınız ama allah o kişiye yardim etsin
Bunu düşünmek vatandaşın işi değil ama devlet düşünecek insanları. Deprem olur iban yangın olur iban zamlar gelir top esnafta kira zammı olur ev sahibi düşünsün. Valla kendi kendine yetmeyi/yetirilmeyi biz gibi başaran ülke olamaz

Bizim de öyle hep tasfiye
Olmaması mümkün değil. Beton için adam ihalede 300’e anlaşıyor, devalüasyon oluyor bakıyorsun 1100’e çıkıyor. Demire bakıyorsun yine 4’e 5’e katlıyor. Adam betonu dökse onun karşılığını alamayacak, ihalede bedeli belli, doğal olarak tasfiye istiyor.

Konu sahibi sözleşmede yazanı isteseydi ona hak verirdim.
Yatırım aracı tamam da diğer yatırım araçlarına bakın isterseniz 2020nin şimdiki zamanına göre ne kadar artmış.
Ama bakarsan evin kirası 6 kat artmış. Mantıklı mı değil.
Demek ki ederi,değeri denen şey de doğru değil şu an aslında.
Tekrar diyeyim ev sahipleri gelip beğenmiyor hatta kıskanç falan diyor genele yayarak😅
Konu sahibi sözleşmede yazan miktarı isteseydi çoğu kişi ona hak verirdi.
Herkes kendini enflasyona karşı korurken sıkıntı yok ama ev sahipleri koruyunca ooo...
Ben sadece fikir yuruttum bu arada şimdi konu sahibi evi satınca alan kişi kendi oturmak istese kiraci yine mağdur olacak çözüm oldu mu ?bakın çözüm olmadi. Enflasyonu da düşünerek iki tarafı da mağdur etmeyecek bir çözüm bulunmalı...

Valla ister kiraci hakki deyin ister hak hukuk. Serde kansizlik varsa herkes yolunu buluyor. Benim teyzemin ev sahibi kisin ortasinda pimapen yaptiricam diye evin camlarini söktürdü. Sonra pimapenci gec getirecekmis 2 aya takilacak yeni cam dedi cikti isin icinden apar topar tasandi teyzem. Isini gelen gayet kolay cikariyor kiraciyi.

Ha bir de su var bizim apartmanin karşısında ki bir evde de kiraci inatlaşmisti ev sahibi ile. Evden tasinda ortada 2 sandalye birakti. Dedi ki eve girersen evimi soydu diye sikayet ederim seni hirsiz diye rezim ederim dedi. 2.5 sene surdu mahkemesi o su bu su sonra bosaltti evi.
Yani uzatmak isteyen herturlu uzatiyor.

Evet banka kredine zam yapıyorum enflasyon çok arttı diyemez çünkü yasal değil, tıpkı karşılıklı imzalanan sözleşmeyi yok sayıp fahiş zamlar isteme durumunda olduğu gibi. Bu konuda yalancı şahit bul, kiracıya iftira at diye akıl vereni bile gördüğüme göre daha fazla gözlerim kanamadan ayrılıyorum. 😅 Son olarak şunu da söylemek isterim %25 adil değil evet ama normalde yasal ve adil olarak yapılması gereken tefe tüfe oranı da kabul edilmeyip %300 zam isteniyor.

Evet banka kredine zam yapıyorum enflasyon çok arttı diyemez çünkü yasal değil, tıpkı karşılıklı imzalanan sözleşmeyi yok sayıp fahiş zamlar isteme durumunda olduğu gibi. Bu konuda yalancı şahit bul, kiracıya iftira at diye akıl vereni bile gördüğüme göre daha fazla gözlerim kanamadan ayrılıyorum. 😅 Son olarak şunu da söylemek isterim %25 adil değil evet ama normalde yasal ve adil olarak yapılması gereken tefe tüfe oranı da kabul edilmeyip %300 zam isteniyor.
İkisi de yanlış.
Sorun şu ki TÜİK e göre 2022 Ağustos ayında yıllık enflasyon oranı %80 olsun. Örneğin 2000 TL kira ödenen bir ev için yeni kira bedeli 3600 TL olmalıydı. Ancak 2250 TL oldu. Önümüzdeki sene bu uygulamanın kalktığını ve ekonominin kısmen düzeldiğini varsayarak, %40 lık kira artışına bakalım. Gelecek yılda 5000 TL olması gereken yeni kira bedeli, 3150 TL olabilecek. Eski kiracılar her zaman uygun kira bedeliyle otururdu ki bu hem mantıklıydı hem de yasal hakladıydı. Günümüzde emlak enflasyonu normal enflasyonun üzerinde seyrederken enflasyon oranına razı olan ev sahipleri, bu seneki uygulamadan dolayı düşük arttırımlı ilerleyen kiralar için yukarıdaki tabloda ne yapmalıdır? 5000 TL eski kiracının oturacağı bedel iken, yeni kiracının 10.000 TL ödediği binada eski kiracının 3000 TL ye oturması değil ev sahipleri kiracılar açısından da sorun yaratmayacak mı? Bunların hiçbiri ev sahibin suçu değil.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back