1.1 kilo muu supersin kimmiiikkk
Turkuye bayildim harikaymis tereyaglar ooyy ooy
meyve ve tatli konusunda haklisin cok da masum degiller ama karatay her ne kadar doktor da olsa bu ulkede diyetisyenler var onlar bunun egitimini aliyorlar ben karatay teyzede yumurta ve tereyagi konusunda kesinlikle katilmiyorum saglikli yag bile olsa neticede yag .sinirli kullanilmasi taraftariyim zaten yedigimiz her seyi sinirli saglikli yada sagliksiz sinirli yemeliyiz herseyin fazlasi zarardir
Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
Oncelikle tesekkur ederim. Ve seni de tebrik ederim. Sen sanırım birincisin bu hafta 1,400 kg vermissin. Devamini dilerim. ^^
Eveet... Şöyle ki, Canan Karatay zaten yıllardır bütün zıt görüşteki doktorlarin ve diyetisyenlerin insanlari yanlış bilgilendirdiklerini savunuyor.
Yillar oncesinden hazirlanmis olan ve diyestistenlerin hep ona gore diyet listesi cikarttiklari Sağlıklı Beslenme Pramidi'nin hicbir arastirma yapilmadan, toptan uydurularak, sirf ticari amacli, dolayisiyla insanlari bir nevi kasten sagliksizlastirmaya yonelik hazirlandigini iddia ediyor. Cunku bu piramidin en alt basamaginda pirinc, makarna, ekmek gibi islenmis ve sagliksiz gidalarla dolu kocaman bir karbonhidratlar grubu var.
2002'de bu beslenme piramidinin yerine yenisi gelerek degisti. En alt ve en onemli basamaginda egzersiz var ve onun ustundeki ilk basamakta ise saglikli yaglar bulunuyor ve yine ayni basamakta islenmemis tahillar, yulaf, bugday (yani saglikli karbonhidratlar), ve sebze ile meyve var. Onun bir ustundeki orta basamakta ise et, balik, tavuk ve yumurtadan olusan protein grubu, ve kuruyemis ile baklagilden olusan yine saglikli karbonhidrat grubu var.
Karatay bu son piramidi de biraz daha degistirerek 2. basamaktaki gunde bir defadan daha fazla alindigi taktirde insulini artiran meyve yerine, icinde bol bol yag, bol bol protein ve cok ama cok az karbonhidrat barindiran yumurtayi koyuyor.
Tabii ki de her seyin fazlasi zarar, %90 yag yiyin demiyor kimse bize zaten, ama cok da sinirli olmamali. Saglikli olmak icin mutlaka her gun rahat rahat saglikli yaglari yani tereyaglari ve yumurtalari tuketmemiz gerekir, transyaglari ise hic ama hic yememeliyiz, o kesin görüş zaten.
Ayrıca Karatay'in kilo vermek hakkinda söylediklerinden yola cikarak kisa bir ozet cikardim. Sen de biliyorsundur zaten bunlari ama belki diger okuyanlara faydasi olur diye kisa kisa 5 madde halinde yazdim:
1) Yag yakmak ve saglikli kilo vermek icin en onemli sart insulin seviyesini dusuk tutmak. Cunku vucut dusuk olan insulin seviyesindeyken, leptin devreye girecek ve vucut yaglari yakilacak. Dolayisiyla istedigimiz gorunume en saglikli sekilde ulasmis olacagiz.
2) Yuksek insulinin yagla ve proteinle hicbir alakasi yok, bilakis bol bol saglikli yag ve biraz da saglikli karbonhidrat yenirse insulin direnci onlenir.
3) Onemli olan insulini yukseltmeyecek, dusuk glisemik indeksli yiyecekler yemektir. Bu da vucuda saglikli ama yine de az karbonhidrat almak demek oluyor. Mesela dusuk glisemik indeksli olan meyveleri cok fazla aldigimiz taktirde, bu sefer vucudumuzda fazla glisemik yuk birikmis olur ve o da yine insulini yukseltir. Yani asil anahtar az karbonhidrattir, az yag degil. Dolayisiyla icinde bol bol yag, protein ve cok ama cok az karbonhidrat bulunan yumurta en faydali besindir, bol bol yenebilir.
4) Karbonhidrat degerlerini gosteren glisemik indeksi yemeklerin pisirme sekillerine gore bile değişebilir. Genelde hic pisirilmeden alinan gidalarin glisemik indeksleri dusuk olsa bile pisirilme esnasinda hazmi daha kolay bir konuma gelmis olacagi icin, yani cabuk harcanacagi icin yine insulin seviyesini artirir ve aclik hissederiz.
5) Eger saglikli bir sekilde beslenirsek; yani cabuk harcanan sagliksiz karbonhidrat yemek yerine, hazmi cok daha gec olan proteini ve yagi vucudumuza alirsak, uzun sure aclik hissetmeyiz ve ara ogunlere de ihtiyac duymayiz. Dolayisiyla 1. maddedeki olaya dönmüş oluruz, yani leptin hormonumuz daha uzun sure etkin halde olmus olur ve vucut yaglarimiz daha cok yakilir.
Bunları bir kez daha soyledim ama sen zaten Karatay'in dedigi bu seylere kesinlikle katılmıyordun, degil mi? ^^