Okul veya Üniversitede öğrenim görenlerimiz için sınav zamanları çok zor ve streslidir. Hatta bazılarımız sınav zamanlarını öyle kötü bulur ki bu yüzden hastalanır. Çünkü:
ya başaramamaktan korkarlar,
ya da ailelerini hayal kırıklığına uğratmaktan,
ve yoğun çalışma ve tekrarlar sağlıklarını tehdit eder.
*Eğer sınavlar seni gerçekten hasta ve sıkıntılı yapıyorsa duygularını saklama.
Bu konuda bir arkadaşınla, aileden biriyle, öğretmenlerinden biriyle ya da bir doktorla konuş.
*Eğer biri yardım edemezse, bir diğeri yardım eder.
*Değişik insanlar sınavlarla değişik şekillerde başa çıkıyorlar:
Kimya, Biyoloji ve Matematik sınavları yaklaşan Işıl şöyle diyor: "Üzerimizde bu sınavları geçmek için çok baskı oluyor. Ailemi hayal kırıklığına uğratacağımı düşünüyorum."
Soruna yanıtı ise şu: " İşin her zaman üstünde ol
Şöyle tavsiye ediyor: "Sadece oturup okumuyorum. Aldığım notları, önemli noktaları göz önünde bulundurarak kısaltıyorum." Böylece son günlerde onları daha hızlı okuyabiliyorum.
İngiliz Edebiyatı, basın ve tiyatro dersleri alan Fulya ise Şöyle diyor:
"Önce bir konuyu bir saat çalışıyorum. Daha sonra bir başka konuya geçiyorum ve böyle böyle yapabildiğim kadar devam ediyorum."
SINAVLARI NASIL ATLATIRIM?
Eğitim psikologlarından en iyi on öneri:
1. Yardım alın: Öğretmenlerinize sınava nasıl çalışılabileceğini sorun.
2. Çalışır ve tekrarlarken kısa aralar verin. Yorgun bir zihin iyi hatırlayamaz.
3. Çalışma programı yapın: En iyi çalışabileceğinizi düşündüğünüz zamanlarda tekrarlar yapın.
4. Sağlıklı kalın: İyi uyuyun ve yeterli beslenin.
5. Egzersiz yapın: Yürüyün, koşun, herhangi bir sporla uğraşın.
6. Olumlu düşünün: Başarısızlığı veya geleceği düşünmeyin.
7. Elinizden gelenin en iyisini yapın: Hiç kimse daha fazlasını yapamaz.
8. Tetikte olun: Hasta gibi hissederseniz, endişeleriniz hakkında birileriyle konuşun.
9. Çok rahat ta davranmayın: Sınav konusunda biraz endişe çok çalışmanızı sağlar.
10.Akıllı olun: Eğer sınavdan sonra bu konuyu konuşmak istemiyorsanız, konuşmayın. Aslında bu konuda hiç düşünmeyin bile. Yapılan yapılmıştır. Yazdıklarınızı değiştiremezsiniz.
Ayrıca;
Eğer akşam üzeri çalışıyorsanız, hemen sonrasında yatağa girmeyin. Zihniniz çok şeyle karışmış olacaktır.
Sizi dinlendirecek ve başka şeyler düşünmenizi sağlayacak şeyler yapın.
ya başaramamaktan korkarlar,
ya da ailelerini hayal kırıklığına uğratmaktan,
ve yoğun çalışma ve tekrarlar sağlıklarını tehdit eder.
*Eğer sınavlar seni gerçekten hasta ve sıkıntılı yapıyorsa duygularını saklama.
Bu konuda bir arkadaşınla, aileden biriyle, öğretmenlerinden biriyle ya da bir doktorla konuş.
*Eğer biri yardım edemezse, bir diğeri yardım eder.
*Değişik insanlar sınavlarla değişik şekillerde başa çıkıyorlar:
Kimya, Biyoloji ve Matematik sınavları yaklaşan Işıl şöyle diyor: "Üzerimizde bu sınavları geçmek için çok baskı oluyor. Ailemi hayal kırıklığına uğratacağımı düşünüyorum."
Soruna yanıtı ise şu: " İşin her zaman üstünde ol
Şöyle tavsiye ediyor: "Sadece oturup okumuyorum. Aldığım notları, önemli noktaları göz önünde bulundurarak kısaltıyorum." Böylece son günlerde onları daha hızlı okuyabiliyorum.
İngiliz Edebiyatı, basın ve tiyatro dersleri alan Fulya ise Şöyle diyor:
"Önce bir konuyu bir saat çalışıyorum. Daha sonra bir başka konuya geçiyorum ve böyle böyle yapabildiğim kadar devam ediyorum."
SINAVLARI NASIL ATLATIRIM?
Eğitim psikologlarından en iyi on öneri:
1. Yardım alın: Öğretmenlerinize sınava nasıl çalışılabileceğini sorun.
2. Çalışır ve tekrarlarken kısa aralar verin. Yorgun bir zihin iyi hatırlayamaz.
3. Çalışma programı yapın: En iyi çalışabileceğinizi düşündüğünüz zamanlarda tekrarlar yapın.
4. Sağlıklı kalın: İyi uyuyun ve yeterli beslenin.
5. Egzersiz yapın: Yürüyün, koşun, herhangi bir sporla uğraşın.
6. Olumlu düşünün: Başarısızlığı veya geleceği düşünmeyin.
7. Elinizden gelenin en iyisini yapın: Hiç kimse daha fazlasını yapamaz.
8. Tetikte olun: Hasta gibi hissederseniz, endişeleriniz hakkında birileriyle konuşun.
9. Çok rahat ta davranmayın: Sınav konusunda biraz endişe çok çalışmanızı sağlar.
10.Akıllı olun: Eğer sınavdan sonra bu konuyu konuşmak istemiyorsanız, konuşmayın. Aslında bu konuda hiç düşünmeyin bile. Yapılan yapılmıştır. Yazdıklarınızı değiştiremezsiniz.
Ayrıca;
Eğer akşam üzeri çalışıyorsanız, hemen sonrasında yatağa girmeyin. Zihniniz çok şeyle karışmış olacaktır.
Sizi dinlendirecek ve başka şeyler düşünmenizi sağlayacak şeyler yapın.
Son düzenleme: