Hayat Pahaliligi

Sizinle sık sık karşılaşıyoruz 🙂 sosyallik taö olarak SIFIR evet. Fatura ne tutacak ki, doğalgaz bile yok. Su fatırası var işte klasiklerden 😅 17 aylık oldupu için eğitici kitap alsam da yırtıyor, hunharca kullanıyor :) kaydırak alıxam inşaallah. Bul-tak, kule falan var ama daha küçük olduğu için pahalı eğitici alamıyorum işte. Bezin tanesi 1.75 sanırım, ama bi bezle olmuyo ki 😅😅 mamayı bıraktı. Eşim bi kere biraz uygun bez almıştı kızdım diye diyo ki, herkes 50 kuruşluk kullanıyo . Ay bi bez bi yemek olayım var , bi sal beni yaa. Ama demedim böyle tabi :) ben de dedim ki ben de özel hastanede kaç milyarlık doğum yapmAdım. İyi dedim ama, o kârları görmeyip beze takılıyor.

Biraz buyusun bakin bakalim istekler bitecek mi :)

Gecen sene bu zamanlar.
Paw patrol seti aldik 200 kusur
Pesine pijamask 100 kusur
Pesine harika kanatlar 500 gibi de o 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Bez konusunda haklisin kaliteli olsun. Heleki kiz bebekse en iyisi olsun.

Kaydiragi salincagi mama sandalyesi kendime kitap hobi malzemesi... iyi ve guzel yemeye de özen gösteririm. Biraz da kalabaligiz evde aldikca aliniyor valla sonu gelmiyor.

Guzelce bi tatli yiyelim kaymagi da olsun desek 200 🤦‍♀️
Kuruyemis aliyoruz 200, 1 haftada bitiyor 🤦‍♀️
Ama kalabaligiz, 2 yetiskin 2 cocuk olsak böyle olmaz tabi.

Faturadan yana da sansliymissiniz :)
Bizim 150 gibi su
200 elektrik
100 internet
Cep telefonlari netflix derken kisin dogalgazi da koysan 1000 den asagi olmuyordur, tam bilmiyorum esimin babasi oduyor. Ben usumedigim icin dogalgaz gelmiyor da hakkiyla yaksak böyle gelir 🤦‍♀️

Sakın sozumu yanlıs anlamayın..

Bır derdım var bolumunde her gun bosanma uzerıne gecer konuların cogu
Ama aldatma alkol vb gıbı cımrılıkde bosanma nedenı olabılır
Allah herkese yuvasında gecım versın
Amin ya estağfirullah. Eşim bana cimriliğini direkt belli etmiyor zaten. Yoksa zerre dayanamam. Dolaylı belli ediyor. Dışarda gezdiğimizde, en uzak km yerlere gideriz . Yeme içme de karışmaz, kısmaya çalışmaz. Ama işte şuan pandemiden gidemediğimize sinir oluyorum ve örneğin, oyuncaklara falan baktıpımda avmde, daha erken vb diyip yanımdan ayrılıyor almayayım diye. Bu tip yani

Kamu personeliyim. Eşimle iki kuru maaşımız var başka da gelirimiz yok. Ev kira. Pandemi başlamadan 1 sene önce, biz yeni evliyken, gönlümüzce her istediğimizi alıp senede 3-4 defa şehirdışı seyahati, haftasonları yakın yerlere geziler yapıyorduk. Her hafta en az 1 kez dışarda yiyip içiyor, yurtdışına rahatça bilet alıyorduk. Ve ben bunlara rağmen her ay en az 2bin lira birikime atabiliyordum. Şimdi son 1 senedir zaten pandemi sebebiyle sağa sola gitme, dışarda yeme içme bitti. Benzin parası da haliyle eskisi kadar yok. Bu ay ilk kez maaşım ay sonu gelmeden bitti. Ve ben bu süre içinde sözde 4 kez “zam” aldım. 🤣 başka sözüm yok. 🥲

Biraz buyusun bakin bakalim istekler bitecek mi :)

Gecen sene bu zamanlar.
Paw patrol seti aldik 200 kusur
Pesine pijamask 100 kusur
Pesine harika kanatlar 500 gibi de o 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Bez konusunda haklisin kaliteli olsun. Heleki kiz bebekse en iyisi olsun.

Kaydiragi salincagi mama sandalyesi kendime kitap hobi malzemesi... iyi ve guzel yemeye de özen gösteririm. Biraz da kalabaligiz evde aldikca aliniyor valla sonu gelmiyor.

Guzelce bi tatli yiyelim kaymagi da olsun desek 200 🤦‍♀️
Kuruyemis aliyoruz 200, 1 haftada bitiyor 🤦‍♀️
Ama kalabaligiz, 2 yetiskin 2 cocuk olsak böyle olmaz tabi.

Faturadan yana da sansliymissiniz :)
Bizim 150 gibi su
200 elektrik
100 internet
Cep telefonlari netflix derken kisin dogalgazi da koysan 1000 den asagi olmuyordur, tam bilmiyorum esimin babasi oduyor. Ben usumedigim icin dogalgaz gelmiyor da hakkiyla yaksak böyle gelir 🤦‍♀️
Zaten bi kere primanın farklı modeli pişik yaptı. Eşim de farketti, hatta 2 😂😂 evet kız bebek. Doğmadan hemen marka mobilya odasını aldım ki, biyüyünce oda değişsin, masraf olsun 😅😅 yoksa tek beşikle 2 yaşına idare eden çocuklar var. Halısı perdesi tam takır. Avizesi.. ilçede en güzel yemek bile yesem işte düşün. Cafe mafe olsa bişeyler içerim diyorum ya 😅 pijama kaç gündür ben de bakıyorum bak alayım ve kuruyemiş çok iyi fikir. Gizli harcamalık şeyler😅😅 ona mı kızacak. Bizim hanım da çok kuruyemiş yiiyyo🤣🤣

Amin ya estağfirullah. Eşim bana cimriliğini direkt belli etmiyor zaten. Yoksa zerre dayanamam. Dolaylı belli ediyor. Dışarda gezdiğimizde, en uzak km yerlere gideriz . Yeme içme de karışmaz, kısmaya çalışmaz. Ama işte şuan pandemiden gidemediğimize sinir oluyorum ve örneğin, oyuncaklara falan baktıpımda avmde, daha erken vb diyip yanımdan ayrılıyor almayayım diye. Bu tip yani
Belırlı olculerde oyuncakda cocukların kısısel gelısımı ıcın gereklı esınıze bunu anlatabılırsınız..
Avm ye rahmetlı esımle cok gıttıgımızı..hıcbırsey yemedıgımızı ama oyuncak aldıgımızı hatırlarım...cocuklar ıcın oyuncakda onemlı..ben cocukken nerdeyse hıc oyuncagım olmadı 43 yasımda olmama ragmen unutmadım mesela:))

Zaten bi kere primanın farklı modeli pişik yaptı. Eşim de farketti, hatta 2 😂😂 evet kız bebek. Doğmadan hemen marka mobilya odasını aldım ki, biyüyünce oda değişsin, masraf olsun 😅😅 yoksa tek beşikle 2 yaşına idare eden çocuklar var. Halısı perdesi tam takır. Avizesi.. ilçede en güzel yemek bile yesem işte düşün. Cafe mafe olsa bişeyler içerim diyorum ya 😅 pijama kaç gündür ben de bakıyorum bak alayım ve kuruyemiş çok iyi fikir. Gizli harcamalık şeyler😅😅 ona mı kızacak. Bizim hanım da çok kuruyemiş yiiyyo🤣🤣

Yanlis anlama ama bence böyle masraf olsun diye sevinme. Sirf esine inat olsun diye cocuklarinin geleceginden eksiltme.
Ihtiyacini istegini al gerisini biriktir.
Cunku o cocuklar buyuyunce sosyallik sıfır bir ilcede yetinmek istemeyecek.

Kuruyemis gizli harcamalik iyi bir fikir degil, saglikli beslenmek icin gerekli bir sey.

Olaylara cok degisik bakiyorsun. Haddim degil ama cocuklarin buyuyunce bu para harcama tutkun icin kizacaksin kendine :) nelere savurmusum paralari ah ah diyeceksin.

Kıs demiyorum, ama sirf harcamak icin harcama.
Al ayakkabini en kalitelisinden. Baligini etini balini bademini... ye afiyet sifa olsun. Ama sirf esin cimrilik etmesin diye parani harcama.

Maddi hic bir sıkısıklığım yok ama yine de dikkatli harcarim. Parfumlerim kiyafetlerim hep en iyileridir, saglikli, olabildigince organik gida alirim. Takviyelerimi alirim. Ama sirf para harcansin diye inan hic bisey almamis olabilirim. Varsa biriksin, pandemi biter yurtdisina giderim tatile :)

Arkasında 7 pound yazan çocuk kitabına 90 küsur tl verdim 😂 sinirim bozuldu gene
Avrupa'dan gelen o güzelim kitapları alamamak kanayan yarama
Çocuk kitapları konusunda çok iyiler içerik dolu baskı ve çizimler çok başarılı ama fiyat TL karşısında almak çok zor
İkinci el bakıyorum ama onlar da pahalı

insanca yaşayabilmek, herhangi bir hobiye, ilgi alanına, tatile rahatça para ayırabilmek mümkün değil artık -eğer çok yüksek bir geliriniz yoksa. ben uzun zamandır kitap bile satın alamıyorum, bulabilirsem internetten pdf olarak indiriyorum maalesef.
yalnız yaşadığım dönemde domatesi salatalığı bile taneyle alıyordum, düzgün bir peynir almak şöyle dursun, uzunca bir süre hiç yememiştim sanırım. ailemin yanına geldim de birazcık rahat ettim.

damadın kaçarken dediği gibi, "Allah sonumuzu hayreylesin" diyorum :emir_bebek:

Belırlı olculerde oyuncakda cocukların kısısel gelısımı ıcın gereklı esınıze bunu anlatabılırsınız..
Avm ye rahmetlı esımle cok gıttıgımızı..hıcbırsey yemedıgımızı ama oyuncak aldıgımızı hatırlarım...cocuklar ıcın oyuncakda onemlı..ben cocukken nerdeyse hıc oyuncagım olmadı 43 yasımda olmama ragmen unutmadım mesela:))
Allah rahmet eylesin. Genç yaşta mı vefat etti? Üzüldüm. Kızım 17 aylık oldupu için zaten çok oynayamıyor o tip. Alıcam daha da inşallah 🤲🏻 Ben yemek yemeden dönsem var yaa haftalarca kafama takardım cimri diye. Biz illa yeriz. Bi kere yiyemedik sadece. Çocuk durmadıpı için. Eşim bNa oyuncak da laf etse de ben zaten alıcam. Engelleyemez beni. Benim oyuncapım oldu baya. Tabi abartmadan :) odam da vArdı. Orkum da en kaliteli. Ama hiç şımarmadım. Sizin neden olmadı peki? Maddi durumdan mı, aile ile mi ilgili?

Allah rahmet eylesin. Genç yaşta mı vefat etti? Üzüldüm. Kızım 17 aylık oldupu için zaten çok oynayamıyor o tip. Alıcam daha da inşallah 🤲🏻 Ben yemek yemeden dönsem var yaa haftalarca kafama takardım cimri diye. Biz illa yeriz. Bi kere yiyemedik sadece. Çocuk durmadıpı için. Eşim bNa oyuncak da laf etse de ben zaten alıcam. Engelleyemez beni. Benim oyuncapım oldu baya. Tabi abartmadan :) odam da vArdı. Orkum da en kaliteli. Ama hiç şımarmadım. Sizin neden olmadı peki? Maddi durumdan mı, aile ile mi ilgili?
Saol arkadasım..
Babamın maddı durumu ıyıydı..
Oyuncaga para vermeyı gereksız gorurlerdı..karnemuz cok ıyı olsada..oysa oyuncaklar cocuklar ıcın gereklı ıhtıyac kadarını almak gerek..bazı eskı ınsanlar farklı dusunebılıyorlardı maalesef...

Yanlis anlama ama bence böyle masraf olsun diye sevinme. Sirf esine inat olsun diye cocuklarinin geleceginden eksiltme.
Ihtiyacini istegini al gerisini biriktir.
Cunku o cocuklar buyuyunce sosyallik sıfır bir ilcede yetinmek istemeyecek.

Kuruyemis gizli harcamalik iyi bir fikir degil, saglikli beslenmek icin gerekli bir sey.

Olaylara cok degisik bakiyorsun. Haddim degil ama cocuklarin buyuyunce bu para harcama tutkun icin kizacaksin kendine :) nelere savurmusum paralari ah ah diyeceksin.

Kıs demiyorum, ama sirf harcamak icin harcama.
Al ayakkabini en kalitelisinden. Baligini etini balini bademini... ye afiyet sifa olsun. Ama sirf esin cimrilik etmesin diye parani harcama.

Maddi hic bir sıkısıklığım yok ama yine de dikkatli harcarim. Parfumlerim kiyafetlerim hep en iyileridir, saglikli, olabildigince organik gida alirim. Takviyelerimi alirim. Ama sirf para harcansin diye inan hic bisey almamis olabilirim. Varsa biriksin, pandemi biter yurtdisina giderim tatile :)
Sen de haklısın da geleceğinden eksiltmek olsa zaten sırf inat için yapmam. Herxaman yeter bence. Maaşlar dışında ... Çünkü hem ev aldık hisseli. Hem de benim yakında yarısını üzerime alacağım ev var. Oradan kira geliyor. Hem bi sürü altınım fiziki. Bankamda bile 60 milyarlık falan var altın. Yani ben ekstra harcama olmassa yeteceğini düşünüyorum. Keşke biriktirip yurt dışına gitsek. Nerdeee. En kaliteli kaban bile alsam, her sene alacak değilim ya 3-5 sene gider. Anlayacapın harcama yollArım hep geçici. Saplık olsun yaa uzattım baya konuyu 🥰

Saol arkadasım..
Babamın maddı durumu ıyıydı..
Oyuncaga para vermeyı gereksız gorurlerdı..karnemuz cok ıyı olsada..oysa oyuncaklar cocuklar ıcın gereklı ıhtıyac kadarını almak gerek..bazı eskı ınsanlar farklı dusunebılıyorlardı maalesef...
Anladım ya sağlık olsun

Markete gittiğimde mümkün mertebe her şeyin en ucuzundan almaya çalışıyorum kıyafet almadan önce bunu her şeyle giyebilir miyim diye on kere düşünüyorum indirim bekleyip alıyorum bazı ihtiyaçlarımı 2.el alayım diyorum onlar bile çok pahalı

Avrupa'dan gelen o güzelim kitapları alamamak kanayan yarama
Çocuk kitapları konusunda çok iyiler içerik dolu baskı ve çizimler çok başarılı ama fiyat TL karşısında almak çok zor
İkinci el bakıyorum ama onlar da pahalı
Okul hayatında hıkaye kıtaplarınada okadar ıhtıyac oluyorkı
Oglumada ogrettım tertemız kullanır..kızkardesımle degıs tokus yapıyoruz...bırkac defa okunanlarıda daha alt okul sınıfındakılere verıyorum..

Evet bayanlar gördüğünüz gibi biraz önce yaptığım mini market alışverişi sonucu...domates,biber,yoğurt,un,ekmek,yumurta ,zeytinve 1 adet kedi maması 67 TL tutttu.ustelik uygun fiyatli diye geçen bir market.ben artık kafayi yemek uzereyim.bu aldıklarım sadece anlık lazım olanlar.markete her gittiğimde 100 TL den aşağı çıkamıyorum .aylık sadece mutfak alışverisimiz 3000tl den aşağı tutmuyor.4 kişilik bir aileyiz.esim de ben de memuruz.maaslarimiz fena değil diyelim.ama olmuyor yani yok donduremiyoruz.her ay ek hesaptan içeri giriyoruzmarketi,kirası,faturaları,çocukların üst baş,oyuncak vs..diger istek ve ihtiyaçlarını,okul masrafları,kedinin masraflari(ödüm kopuyor hastalanarak veterinere gideceğiz diye,ne kadar acı bir durum),kredi kartı masrafları,evde aniden çıkan masraflar(makine bozulur,lavobo tıkanır vs hesapta olmayan masraflar)derken donduremiyoruz.allahaskina siz nasıl yapıyorsunuz,nasıl heciniyorsunuz çıldırmak uzereyim.Eki Görüntüle 2838727
hiç kıyafet ya da makyaj malzemesi parfüm vb almıyoruz :) çocuklara da oyuncak 1 senedir almadım, kıyafet de şimdi yeni lcw den şort tshirt ısmarladım, büyüdüler geçen senekilere sığmıyorlar. gündüz doğalgaz hiç yakmıyoruz, gece 12 ile sabah 5 arasına kurduk birtek. böyle yani..

Şimdi ben öğrenci olduğum için ev geçindirmiyorum ama kendime göre istediklerimi alamıyorum ne yazık ki.

Mesela pull and bear, bershka, zara falan dünyada ünlü markaların ucuz alternatifleri olarak satış yapan inditex marka grubu. İnsanlar giy-at mantığında alıyorlar ama ülkemizde pahalı markalar arasında sayılıyor. Neyse bu markaların birinde çanta gördüm ama 120 lira gibi bir şeydi o an almak istemedim indirime düşer diye. Dün baktığımda 150 liraya yükselmiş fiyatı. Çoğu ürününe de aynı şekilde zam gelmiş ama benim cebimdeki para değişmedi yani. Üzüldüm baya çünkü ailemin ortalama bir geliri var, babamın da iyi bir mesleği var aslında. Yani avrupadaki benim durumumda bir yaşıtımın muhtemelen burun kıvırarak almaya tenezzül etmeyeceği şey bana lüks geldi.

Onun dışında ben genel olarak parfüm sevmeyen bir insanım, daha doğrusu kendime yakıştırmıyordum. Öyle hoşuma giden ve sürekli kullanmak istediğim bir şey bulamamıştım. Geçen gün ablamın yurtdışından gelen bir müşterisi güzel bir parfüm hediye etmiş, deneyince fark ettim ki bildiğin fakirlikten beğenemiyormuşum aldığım parfümleri 😅 Benim aldıklarımla alakası yoktu ve çok hoş bir kokuydu.

Yani yeme içme sıkıntısının yanında bunlar dert sayılmayabilir tabii ki ama ülkedeki insanlar olarak kendimizi sevmeyi, şımartmayı bile unuttuk. Oysa çok önemli şeyler bunlar da. Yılda bir kere de olsa güzel bir tatil yapmak, haftada bir şık bir yerde yemek yiyebilmek. Kendimizi sevmeyi öğrenemeden yaşayıp gidiyoruz.

Tabii rahatça geçinen var mı? Çok var hem de fakat zenginler de kendine göre fakirleşti. Banlanmak istemiyorum ama malum kesimin önemli yandaşlarından olan bir akrabam var. Oğluna lüks bir araba aldı ve okumak istemediği için de yine güzel bir iş yeri açtı. En son annemle konuştuklarında 'bizim oğlan Beşiktaş'ta ev istiyor ama kaç milyon olmuş evler, biraz sıkışacağız mecbur' diye dert yakınmıştı. O ev de alındı bu arada. Oğlu benimle yaşıt. Benim yaşım 19. Söyleceklerim bu kadar.
vay bea der susarım...

Vallahi ne yapacağız, nereye gidiyoruz bilmiyorum. Karı koca memuruz, 3 çocuğumuz var, annem bakıyor. 1 senedir kıyafet almıyorum, okullar açılsa da ihtiyacım yok,çocuklar birbirinin kuculenlerini giyiyorlar,sadece en büyüğe alıyorum ama cocuk kıyafetleri de cok pahalı gidip marka vs almıyorum pamuklu olsun yeter diyorum, eşimin ihtiyaçları vardi o aldı. Kredi borcumuz 6 ay önce bitti. 1000 1500 liradan asagi mutfak masrafı olmuyor ki.. biz de yedigimizden kısmıyoruz. Sosyal hayatımız 1 senedir bitti 2 küçük bebekle de 3 yıldır tatile gidemiyoruz. Cok şükür evimiz aracımız var. Bunlar olmasa, bir de bakıcı masrafımız olsa hapı yutmuştuk.her ay 3000 lira sabit giderimiz var üstüne de gelen geliyor. Ama bu geçinmek değil hayatta kalmak..
5 kişilik 1 ailesiniz.1500 mutfak masrafı nasıl yetiyor?
bir pazara gitmek zaten en az 100 tl iken?

X