Değişmek için öncelikle derinlerde gömülü olan düşünce kalıplarımızın farkında olmalıyız
insanların başlangıçta değişime karşı bir dirençleri vardır. Bazı davranışlar direncimizi ortaya koyar mesela; konuyu değiştirmek,odayı terketmek,geç kalmak gibi...
bazı düşünce kalıpları da bizi sınırlar mesela;
bana doğru gelmiyor
benim bunu yapmam doğru değil
kadınlar öyle yapmaz
aşk bana göre değil
çok aptalca birşey
çok pahalı
ben o tür bir insan değilim
böyle birşeye inanmıyorum
tanrı onaylamaz
uygun bir ortam değil.. gibi
bu liste uzar gider...
insanlar bu düşünce kalıplarından kurtulmak için ayna çalışması yapabilirler
aynanın her önünden geçtiğimizde gözlerimizin içine bakarak kendimiz hakkında olumlu şeyler söylemeliyiz
onaylayıcı olumlu ifadeleri en güçlü kılmanın yolu aynaya bakarak yüksek sesle tekrarlamaktır
Bu yolla, eğer bir direnciniz varsa hemen farkına varıp engelleri daha çabuk yenebilirsiniz..
şimdi aynaya bakıp değişmeye istekliyim deyin
eğer kararsız ,dirençli ya da değişmek istemiyorsanız, kendinize niçin diye sorun
hangi inanca sarılıyorsunuz? Şimdi kendinizi azarlama zamanı değil
sadece neler olup bittiğine hangi inancın su yüzüne çıktığına dikkat edin
eğer olumlu ifadeler kullandığınız halde bize söylediklerimiz doğru gelmiyorsa aman bunun hiç bir yararı yok demeyin... olumlu ifadeler etkisiz değil ama onlara başlamadan önceki basamakları aşmamız gerekiyor
şunu unutmayalım sürekli tekrarlanan davranış kalıpları içimizdeki bir ihtiyacın ifadesidir
eğer ihtiyaç duymasaydık onu yapmayacaktık...
kaç kez bunu asla bir daha yapmayacağım diye söz vermişizdir ama gün bitmeden yine bir parça pasta yemiş, sigara içmiş, sevdiğimiz kişiye kırıcı sözler söylemişizdir...
sonrada hiç iraden yok diye kendimizi suçlamışızdır..
bu suçluluk duygumuzu ağırlaştırmaktan başka bir işe yaramaz
bu durum bir ihtiyacınızdan kaynaklanmasaydı, hayatınızda olmazdı..
bir adım geri giderek ihtiyacı ortadan kaldırma isteği üzerinde çalışalım
ilk kullanmamız gereken olumlu ifade : direnç, baş ağrısı,aşırı kilo ,parasızlık (sorun her ne ise) için duyduğum ihtiyacı ortadan kaldırmak istiyorum
kendimi böyle bir ihtiyaçtan kurtarmak istiyorum deyin...
bu zihinsel düğümleri çözerken sabırlı olmalısınız düğümleri yavaş yavaş çözmelisiniz..
hayatınızda değişmesini istediğiniz birşeyi düşünün. aynanın karşısında gözlerinizin içine bakarak yüksek sesle '' artık bu durumu kendimin yarattığını biliyorum, bilincimde bu durumun sorumlusu olan inanç kalıbından kurtulmak istiyorum'' deyin ve birçok kez hissederek tekrarlayın