soguk algınlıgı ya da grıbal enfeksıyon dıye dusundugumuz hastalıklar aslında aynı semptomlarla baslayan dıger hastalıklarından habercısı olabılıyor
ılk kez duydugum ve soguk algınlıgından ayırt edılebılen onemlı bır hastalık daha var
Krup sendromu olarak bilinen bu hastalık grubunun %95’inden parainfluenza adı verilen virüsler sorumludur ve viral krup adı verilir. Genellikle iki yaş civarında gözlenir. Hastalık ateş ve burun akıntısı ile başlar. Daha sonra nefes almakta zorlanma, havlar tarzda tipik öksürüğü ve ses kısıklığı ile basit nezleden ayırt edilir. Spazmodik krup denen tabloda ise ateş olmaz ve genellikle gece aniden ortaya çıkan nefes almakta zorlanma ve havlar tarzda öksürük ile kendisini gösterir. Temelde var olan alerjik yapı hastalıktan sorumlu tutulmaktadır. Tekrarlayabilme özelliğine sahiptir. Krup sendromuna neden olan bir diğer hastalık Akut epiglotitis. Bu hastalığa Hemofilus influenza denen bir bakteri neden olur.
Genellikle 1–6 yaş arası çocuklarda görülür. Gırtlak üzerinde yer alan epiglot denen kapağa benzeyen yapının kızarıp şişmesi sonucunda yüksek ateş, halsizlik ağır solunum yetmezliği, nefes almakta zorlanma ve yutma güçlüğü ile hastalık kendisini gösterir. Öksürük viral kruptakinin aksine yoktur veya belli belirsizdir. Hasta nefes almak için kendisine uygun bir pozisyon seçer ve bu pozisyonda sabit kalır, hareket etmek istemez. Ateş çok yüksek, genel durum bozuktur. Hasta tükürüğünü yutamaz ve ağzından salya akıtır. Yaşamı tehdit eden ağır solunum yetmezliği acil tedavi gerektirir. Solunum yolunun tamamen kapatılmasına yol açabileceğinden ağız boğaz muayenesinden bile kaçınmalıdır.
Bakterilerin neden olduğu trakeit (gırtlağın alt kısmının iltihabı) diğer bir krup sendromu nedenidir. Hastalık ağır viral krup gibi belirti gösterir. Ateş viral krupta gözlenenden çok daha yüksektir ve kanda bakteri enfeksiyonunu gösteren bulgular vardır. Ağır solunum yetmezliğine neden olabilir. Difteri, halk arasındaki adıyla kuş palazı ise aşılanmamış çocuklarda gözlenebilen bakteri kaynaklı bir krup sendromu nedenidir. Bademciklerin olduğu bölgeyi tamamen kaplayan, alt ve üst solunum yollarına doğru yayılabilen üzeri kül rengi bir kabukla kaplı, kaldırılınca kanayan bir yara yapar. Ateş çok yüksektir.
Halsizlik, iştahsızlık, yutkunmada güçlük vardır. Difteri mikrobunun toksini kana karıştığında çeşitli organlarda da hasar meydana gelir. Özellikle kalp kasının tutulması ile ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği sonucunda ölümle sonuçlanabilir.