Hashimoto Hiotiroidi ve Gebe Kalamama

hashimoto hipotiroidi dışında sorunu olmayıp ta gebe kalabilenler ve de kalamayanlar?


  • Ankete Katılan
    35
  • Anket Kapalı .
LALEHAN bence antikorların düşmeme sebebi stres.. biz normal insanlardan daha cok depresyona eğimliyiz..ben kendimi hiç mutlu hissetmıyrm hep uyumak hep uzanmak istiyorum...eğer evdeysem 15-16 saat uyuyabiliyorum...eklemlerim ağrıyor..kendime böyle bi ilaç alıp dinç zinde hiç yorulmamak istiyorum...
 

stresin antikorları olumsuz etkilediği kesin zaten....
 
bu bence olsa olsa bağışıklık sisteminin çok güçlü olması ile ilgili olabilir,zayıf olması ile ilgili olsa tiroit bezini zararlı olarak görüp neden savaş açsın ki vücut...
 
Tiroid hücrelerine karşı vücudumuzun ürettiği antikorlar sonucu oluşan tiroid iltihabına Haşimato hastalığı denir.
Tiroid Antikoru Nedir? Vücudumuzu mikroplara (bakteri, virüs vs) karşı koruyan bir sistem vardır. Buna "bağışıklık sistemi" (immün sistem) denir. Bu sistem, aynı sinir sistemi veya sindirim sistemi gibi bir sistemdir. Bağışıklık sistemi, akciğer, kemik iliği, dalak ve karaciğerde yerleşmiş bir grup hücreden oluşur. Bu hücrelerin ana görevlerinden biri de mikroplarla savaşmak için antikor dediğimiz molekülleri üretip kana vermektir. Üretilen bu antikorlar çok yararlıdır.
Ancak, bağışıklık sisteminin “yanlışlıkla” veya "şaşırarak" ürettiği bazı antikorlar (oto-antikorlar), tiroid hücrelerinde bulunan peroksidaz enzimi ile tiroglobulin isimli moleküle karşı etkili olurlar. Bunlara oto-antikor denilir. Bu antikorlar çok zaralıdır, çünkü tiroid hücrelerine gidip yapışır ve onları "aynı bir mikropmuş" gibi tahrip eder. Tiroi'de bir iltihabi durum ("tiroidit") ortaya çıkar. Bu iltihap ve harabiyet sonucunda hormon üreten tiroid hücreleri çalışamaz hale gelir, kandaki tiroid hormon (tiroksin) düzeyi düşer, TSH düzeyi artar.
Bu antikorların teşhiste en yaygın olarak kullanılanları anti-TPO (anti-tiroid peroksidaz) ve anti-TG(anti-tiroglobulin) antikorları olarak isimlendirilir. Bu antikorların ölçümü tiroid hastalığının türünün anlaşılmasında ve "tiroidit" hastalığının (tiroid'in iltihabı) tanısında çok önemli olabildiği gibi bu hastalığın daha sonraki takibinde de kullanılmaktadır.
Oto-antikorlar Neden Yükselir? Tam olarak bilinmiyor ancak tetikleyen faktörler sayılabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu, ani yoğun üzüntü, gerekmediği halde sürekli iyotlu tuz kullanımı suçlanan faktörler arasındadır. Antikor yüksekliği, ailsel geçiş (genetik) göstermektedir.
Oto-antikorlar Ne Yapar? Bu antikorlar yükselince, ya hastada hipotiroidizm (tiroid hormon yetmezliği: örneğin Haşimato hastalığı) veya daha seyrek olarak hipertiroidizm (zehirli guatr: örneğin Basedow Graves hastalığı) oluşabilir. Oto-antikorları yüksek olanlarda tiroid'in papiller kanseri daha sık görülmektedir.
Nasıl Tedavi Edilir? Sadece tiroid hormonu vermekle tedavi tamamlanmaz, bir yandan da antikorları düşürecek tedavi de uygulanmalıdır
ALINTIDIR
böyle bi tedaviden bahsedildiğine göre tedavisi var..ama yazının devamı yok...
 
Son düzenleme:

elbette başlıca sebeblerden biri stres..zaten bütün hastalıkların başı stres...yaşamın vazgeçilmezi oldu artık...ama başka sebebleri de var olduğuna inanıyorum... örneğin bağışıklık sisteminin güçlü olması genetik ve çocukluk çağlarında ebeveylern yetiştirme şekli....besin değerleri vs. hatta fiziksel ve ruhsal gelişim...özellikle 0 -2 yaş grubu çok önmli geçirilen hastalıklar vs...biz kalabalık bir aile olarak evde en çok hasta olan benm...çünki annem beni daha bir özenle narin yetiştirdi....vücüdüm mikropları tanımadı küçüükenden beri...yani bu konuda da anne babalara görev düşüyor...mükemmeliyatçı olmak çoğu zaman mümkün olanı ortadan kaldırıyor.... herşeyi zamanında yaşamak gerek...gerektiğinde hastada olmak gerek...
 
Tiroit bezi problemleri kadınlarda kısırlığa neden oluyor mu?
Tiroit bezi az veya çok çalıştığında, adet ve yumurtlama bozuklukları görülebilir. Gebe kalmada sorunlar yaşanabilir. Bu sorunlar giderildiğinde, gebelik temin edilebilir. Hiçbir tiroit bezi hastalığı kalıcı kısırlık nedeni değildir. Gebelik planlandığında; tiroit fonksiyonları ve antikorları ölçülmeli ve özellikle iyot eksikliği bölgelerinde gebelik adayına iyot ve folik asit desteğine başlanmalı. Tiroit hormonları normal düzeylerde iken gebe kalmak önemlidir.
alıntı
 
Bağışıklık Sistemi Bozuklukları - Kısırlık Bağışıklık Sistemi Bozuklukları - Kısırlık

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ve ÜREME SAĞLIĞI

Bağışıklık sistemi (immün sistem) vücudumuzu hastalıklar

dan korur. Vücuda yabancı olan maddeleri Bağışıklık sistemi algılar, bu maddelere karşı üretilen antikorlar ve katil hücrelerle yabancı maddelere karşı savaşır.

Bağışıklık sistemi bazen vücudun kendi hücrelerini de yabancı olarak algılar ve bunlara savaş açar. Bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerini yabancı olarak algıladığı durumlarda otoimmün hastalıklar ortaya çıkar. Romatizma ve Lupus hastalığı otoimmün hastalıklardan birkaçıdır.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar Bağışıklık sisteminin üreme sağlığına etkilerini göstermiştir.

Tiroid Hastalıkları

Boynunuzun ön tarafında yer alan tiroid bezi genel sağlık ve üreme sağlığı açısından çok önemlidir. Tiroid bezi T3 (triiodotironin) ve T4 (tiroksin) olarak adlandırılan hormonları salgılar. Bu hormonlar metabolik fonksiyonları kontrol eder. Bu hormonların az veya çok üretilmesi üreme sağlığını olumsuz etkiler.

Bazı kadınlar tiroid hormonlarına karşı antikor oluşturur. Bu antikorlar tiroid bezinde iltihabi reaksiyonun oluşmasına bu durum da katil hücrelerin tiroid bezine daha fazla zarar vermesine neden olur. İmmün bozukluk başladıktan sonra üreme hormonlarına karşy antikorlar da üretilir. Bu antikorlar hormonları etkisiz hale getirerek ovulasıon (yumurtlama) ve implantasıonu engelleyebilir. İmmun sistemdeki bozukluk belirlenmezse gebelik elde edilmesi ve elde edilen gebeliğin devam edebilmesi çok zordur.

Tiroid hormonlarındaki bozukluğa kısırlık eşlik ediyorsa Bağışıklık sistemindeki problemler araştırılmalıdır.

İmmün sistem bozukluklarında görülen problemler;

· Fibromıalji
· Premenstrual Sendrom
· Gece terlemeleri
· Depresyon
· Panik bozukluklar
· Hormonal bozukluklar
 
kızlar bi arkadaş antikorları düşürmek için kortizon kullandığından bahsetmişti..bilginiz varmı?
 
kızlar bi arkadaş antikorları düşürmek için kortizon kullandığından bahsetmişti..bilginiz varmı?

evet canım ben kortizon kullanıyorum. benim tpo ve tg hiç 1000 in altına düşmemişti. ama temmuzdaki aşılamadan 2 ay önce çok düşük dozda kortizon başladık ve temmuz ayında tpo 600 e düşmüştü... ama olumsuz aşılama ve yaşadığımız bazı olumsuzluklara bağlı stres nedeniyle şu anda yine tpo ve tg 1000 üstü. geçen hafta dr gittim ve bu ay aşılama yaptırmamamı kortizonu arttırıp antikorları düşürmeye çalışacağını sonra aşılama yaptırmamı söledi. şu an antikorlarım ne durumda bilmiyorum ama size 2 ekim de net bir bilgi verebilirim. çünkü o tarihte tahlil yaptıracağım. antikor tedavisinde kortizon kullanılabildiğini bazı sitelerde de bulabilirsiniz..
 
kortizonun faydasının yanında zararlarıda var..ben bunları göze alabilirmiyim bilmiyorum?
 
kortizonun faydasının yanında zararlarıda var..ben bunları göze alabilirmiyim bilmiyorum?

evet kortizon faydası kadar zararı olan ve mecbur kalınmadıkça önerilmeyen bir ilaç. drlar hashimoto da hep tsh ile uğraşırlar hastanın sağlığı için ama eğer gebelik düşünüyorsanız hem tsh hem antikorların normal aralıkta olması gerekir. ben de anne olmak istiyorum bekleyerek umutsuzluk yaşamaktansa herşeyi yaptım demek istiyorum. ayrıca aylarca kullandığımız klomenlerin, gonal f ve türevlerinin, pregnyllerin de yumurtalıklarımız üzerinde çok ciddi olumsuz etkileri var ...ama bir daha aşılamaya başlamak için can atıyoruz ..
Seni çok iyi anlıyorum ama korkmak yerine hayallerime kavuşmak, mucizemi gerçekleştirmek için herşeyi göze alıyorum..Ayrıca hep kortizon kilo aldırır derler ya arkadaşlar tam tersine ben mayıstan Eylüle kadar çok düşük doz kullandım ve 4 kg verdim. kortizon kullanmadan önce de sonra da kilo problemim hiç olmadı..4 yıl önce tsh 100 ile gittim 48 kgdım ( çok zayıftım ) şimdi 51 kgım hihoyyyt
Arkadaşlar 2 ekimde size tahlil sonuçlarımı bildireceğim ona göre sizi cesaretlendireceğim yada siz bana güç vereceksiniz.... :kedi:
 

inş. iyi sonuçlarla bekliyoruz...
sağlık ve umutlarımız eksik olmasın...
Rabbim sabrımızı daim etsin
sevgiler
 
benim tsh 16 lardayken hamile kalmıştım ve hipotroid hastası olduğumu grbr kaldıktan sonra
öğrenmiştim..
hiç belli olmuyor bu işler
 
mehaylones hadi hayırlısı canım umarım sen bize örnek olursun...
 
mehaylones hadi hayırlısı canım umarım sen bize örnek olursun...

canım kortizon ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyorum sizlerle :
Kortizonun tıpta kullanılmasının en mühim sebebi, antienflematuar etkisine (iltihabî reaksiyonu giderici,
doku şişmesini önleyici) bağlıdır. Kortizonun önemli bir tesiri de, allerjiyi önleyici olmasıdır.
Elektrolitlerin (sodyum, potasyum) ve suyun vücuttaki dengesi üzerinde de kortizon, rol oynamaktadır. Diğer bir mühim tesiri de immün sistemi (bağışıklık sistemi) baskılamasıdır.

bağışıklık sisteminin abskılanması da bizim antikorların düşmesi demek oluyor buyrunnnnnnnnn Umarım en kısa zamanda allah hepimizin yüzünü güldürür....
 
mehaylones önce bana kortizon tedavisi uygulaması için güvenilir bi dr bulmam lazım..
 
mehaylones önce bana kortizon tedavisi uygulaması için güvenilir bi dr bulmam lazım..

çok doğru söylüyorsun . çünkü sürekli kontrol edilmesi ve en ufak bir sorunda bile dr a ulaşabilmek gerekiyor. canım izmirde olsan götürürdüm seni dr uma... çok iyi ve işi riske atmayan herşeyi önceden bilmeye çalışan pimpirikli bir dr um var... sonradan başıma büyük işler açacağına önceden belirlenecek olduğunu bilmek çok güzel...
 
gebe kalmayan diğer arkadaşlar sizin anti tpo değeriniz kaç acaba ?
değerleri yüksek olupta bebek yapan var mı ?
benim değerler en son 4 ay önce tahlilde 500 küsür çıkmıştı şimdi bilemiyorum..
dr. la konuştuğumda antikorları yüksek olanların gebe kalması zor dedi..yada kalsa dahi bebğin anne karnında yaşaması yine zor..ama Allah tan umut kesilmez...herkes için aynı olmayabilir...umutsuzluğa kapılmak daha çok stres yapıyor. ve bağışıklık sistemini zayıflatıp, değerler daha çok yükseliyor...bizim gibi bağışıklık sistemi rahatsızlığı olanlar düzenli beslenme ve uyku düzenine çok önm vermesi gerekmiş. benim uyku düzenim maalesef yok sayılır.haşimato olmasına rağmen...anksiyete bozukluğu maalesef..
 
o zaman napıcaz başta stresi azaltıcaz antikorları düşürmek için...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…