Deniz Ürünleri Hamsi Kuşu (Bünsa Mısır Unu İle) ve Tarator Sos Eşliğinde Kalamar Tava

dejavu_one

canım oğlum varlığına şükür..
Kayıtlı Üye
11 Mayıs 2009
27.926
15.235
823
Hamsi Kuşu

4 kişilik
Hazırlama Süresi: 70 dk
Bekleme Süresi : -
Pişirme Süresi : 25 dk

Malzemeler:

1 kilo hamsi
4 kuru soğan
Yarım demet maydonoz
1 tatlı kaşığı karabiber
Bir çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz

$IMG_1294_resize.webp$IMG_1313_resize.webp

Yapılışı :

Öncelikle hamsileri ayılıyoruz ve kılçıklarını çıkartıyoruz. Tek tek ayrılmamasına dikkat ederek yıkıyoruz ve süzgece alıyoruz süzülmeye bırakıyoruz. Bu arada 4 soğanı doğruyoruz acısı çıkması için tuzla ovuyoruz ve yıkayıp süzdürüyoruz daha sonra yarım demet maydonozu kıyıyoruz ve soğanlara katıyoruz üzerine tuz, karabiber, pulbiberi katıp iyice karıştırıp özdeşlesmesini sağlıyoruz. Süzülen balıkları tuzlayıp bir tabağa alıyoruz. Öncelikle bir balığı avucumuzun içine içi üste bakacak şekilde koyuyoruz öbür balığı da biraz üstüne gelecek şekilde yanına koyuyoruz. İç harcımızdan bir tatlı kaşığı kadar alıp yayıyoruz ve üzerine iki balığı alttakiler gibi bu sefer parlak kısmı üstte kalacak şekilde kapatıyoruz ve avucumuzu kapatıyoruz önce alt ve üst kısımlarını iyice yapışması için sıkıyoruz sonra sıkarak avucumuzda döndürerek her tarafının birbirine yapışmasını sağlıyoruz. Tüm balıklar bitene kadar bu işlemi tekrar ediyoruz.
$IMG_1298_resize.webp$IMG_1301_resize.webp$IMG_1314_resize.webp$IMG_1316_resize.webp$IMG_1318_resize.webp

Kızartmak İçin:

Sıvıyağ
3 yumurta
mısır unu

$IMG_1320_resize.webp

Tavaya sıvıyağımızı alıyoruz. Kızdırıyoruz. Bu arada balıklarımızı dikkatli bir şekilde önce mısır ununa daha sonra yumurtaya buluyoruz. Ateşi kısıyoruz. Balıklarımızı tavaya koyup hiç ellemeden 5 dk kızartıyoruz öbür tarafını çevirip yine kızartıyoruz daha sonra ateşi açıyoruz ve iyice kızarmasını da sağlıyoruz.

Püf: Balıkları önce kısık ateşte kızartmaya başlıyoruz her iki tarafı iyice tuttuktan sonra ateşi açıp iyice kızarmasını sağlıyoruz. Aksi taktirde çabuk pişecek ve iç malzemesi çiğ kalacaktır aynı zamanda içi tam pişemeyebileceği için balıkta ayrılmalar olabilir.

Pişen balıklarımızı servis tabağına alıp sunum için hazırlıyoruz.

$IMG_1325_resize.webp

TARATOR SOS EŞLİĞİNDE KALAMAR TAVA

4 kişilik
Hazırlama süresi : 20 dk
Pişirme süresi : 4 dk

Malzemeler :

350 gr kalamar

Kızartmak için un, sıvıyağ

Marinesi İçin;

1 yemek kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım limon

$IMG_1305_resize.webp

Kalamarları bir kaba alıyoruz ve üzerine karbonat, şeker, tuz, sıvıyağ ilave edip yarım limonu sıkıyoruz. Elimizde kalamalarları iyice ovarak yediriyoruz bu sırada karışım köpürecektir kesinlikle su vb. katmıyoruz ya da yıkamıyoruz. 10 dk kadar ovduktan sonra kapağını kapatıp ya da streç filme sarıp buzdolabına kaldırıyoruz ve 2-3 saat dinlendiriyoruz eğer zamanınız varsa dinlenme süresini 5-6 saate çıkarabilirsiniz.

Püf: Marine yapmamızın sebebi kalamarın sertliğini almak ve yumuşamasını sağlamaktır. Böylece kızarttıktan sonra yumuşak ama dışı çıtır çıtır bir kalamar elde edeceğiz.

$IMG_1309_resize.webp$IMG_1310_resize.webp

Marine ettiğimiz kalamarları süzüp una buluyoruz ve kızgın yağda altın sarısı rengi alana kadar kızartıyoruz.

Püf: Kalamarları 3-4 dk dan fazla kızartmıyoruz pişerken hala beyaz gibi görünebilir ama aldanmayın çıkardığınızda rengini bulacaktır. Kalamar çok çabuk yanan bir yiyecektir.

$IMG_1321_resize.webp

TARATOR SOS:

Malzemeler:

2 dilim ekmek içi
4 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
yarım limon suyu
2 diş sarımsak
3 ceviz içi

$IMG_1319_resize.webp

Tüm malzemeleri karıştırıyoruz cevizleride irice kıyıyoruz ve içine karıştıyoruz.

Kalamarımızı ve tarator sosumuzu servise sunuyoruz.

$IMG_1326_resize.webp

Ellerine , emeğine sağlık...

Kendiminkini bir inceleyeyim sana geri döneceğim :34:

Şu kalamar tabağını bana gönderiver canım be :56: bak o tabak bana gelsin hemen oyumu sana vereceğim:))

Ellerine sağlık

Şu kalamar tabağını bana gönderiver canım be :56: bak o tabak bana gelsin hemen oyumu sana vereceğim:))

Ellerine sağlık

tamam canım hemen kargoyla gönderiyorum adresini verrr :52: teşekkürler :34:

ellerinize sağlıkk
oldukça güzel görünüyorlar

teşekkür ederim nacizane birşeyler yapmaya çalıştım :16:

şimdi sen o kalamarı yaptın o resmi de oraya koydun benim gönlümü fethettin dejavum.eline sağlık,başarılar canım.

işte beklediğim tarif kalamar! Dejavu ellerine sağlık canım benim, en sevdiğim deniz mahsülünü pişirdiğin için gece gece bi yerim şişse de büyük bir beğeniyle yapım aşamasını okudum :56:

bu arada annem tartar sos yaparken içine çok ufak kornişon turşu keser ve bir miktar kapari koyar bir ara denersen muhtemelen çok beğenirsin öyle de...ımmm canım çektiiii

Son düzenleme:
:56::56::56: Yapmayın böyle şeyler, bize de yazık:56:
Yarışmada başarılar dilerim:34:

şimdi sen o kalamarı yaptın o resmi de oraya koydun benim gönlümü fethettin dejavum.eline sağlık,başarılar canım.

canımm teşekkür ederimm lakeciğimm :16:

ellerine saglik canim :56: sunum cok güzel basarilar dilerim :16::16:

Rabişimm sağol canımm :16:

Ellerine saglık canım...Başarılar dilerim......:16::16:

minikim teşekkür ederimm :34:

işte beklediğim tarif kalamar! Dejavu ellerine sağlık canım benim, en sevdiğim deniz mahsülünü pişirdiğin için gece gece bi yerim şişse de büyük bir beğeniyle yapım aşamasını okudum :56:

bu arada annem tartar sos yaparken içine çok ufak kornişon turşu keser ve bir miktar kapari koyar bir ara denersen muhtemelen çok beğenirsin öyle de...ımmm canım çektiiii

ah canımm göndereyim sana hemen. İnanır mısın işten geldim aslına haftasonu yapacaktım ama arkadaşlarım gelecek o yüzden haftaiçi yapmak zorunda kaldım saat 19.00 da bir başladım 23.00 olmuştu bittiğinde sunum falan herşey dahil tabi aralarda dinlendim de ve ben o saatte kalamar ve hamsiyi yedimm hayatta dayanamam.

Canım senin dediğin sos tartar sos onu da biliyorum ama onun içinde kapari ve tarhun otu oluyor ve ben bulamadım zaten kalamarı p.tesi günü yapmak aklıma geldi o akşamda fazla dolaşamadm salı akşamı işten çıkıpta birkaç yere baktım ama maalesef bulamadım onlarsız eksik birşey de yapmak istemedim en azından kapariyi bulsam yapardım bende alternatif sos olan taratoru yaptım. Kalamar sossuz olmaz çünkü. Bu da çok güzel oluyor yanında :34:

ellerinize sağlık iştah doğrusu...

teşekkürler..

:56::56::56: Yapmayın böyle şeyler, bize de yazık:56:
Yarışmada başarılar dilerim:34:

Teşekkürler muneciğim. Yemek yarışması düzenleyen sizsiniz bize de yapmak ve sunmak düşüyor beğendiyseniz ne mutu bana :16:

Son düzenleme:
Back
X