Forumlardaki sorulardan yola çıkarak halk arasında yayılan ve hiçbir dayanağı olmayan hukuk efsanelerini anlatmak ve bu çerçevede genel bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Diğer hukukçu arkadaşların da konuya katılımını bekliyorum. Ben aklıma gelenleri aşağıda yazdım.
1. Boşanmaya İlişkin
- Nedense halk arasında boşanma davasını kimin açtığı önemliymiş gibi bir inanış var. Oysaki sadece boşanma talebini içeren davalarda davanın hangi tarafça açıldığının bir önemi yoktur. önemli olan davacı da olsa davalı da olsa boşanmada hanfi tarafın kusurlu olduğunun ve evlilik birliğinin temelinden sarsılıp sarsılmadığının tespitidir.Çünkü ailenin korunması kamu düzenini ilgilendiren bir husustur.
- Kız çocuk anneye erkek çocuk babaya düşer, eğer iki çocuk varsa anne- baba arasında paylaştırılırlar geyiği
Tamamen yanlış bir inanış, velayet yani çocuğun korunması da kamu düzenindendir. Çocuğun anne sevgisine muhtaç bir yaşta olması halinde velayet çoğu zaman anneye bırakılır. Tabiki hakimin kanaati çocuğun anne yanında yetişmesinin sağlıklı olmayacağı yönünde ise durum değişir. Yani önemli olan çocuğun kişisel ve fiziksel gelişiminin en üst düzeyde sağlanmasıdr.
- Komşum tek celsede boşandı ben neden boşanamıyorum, bu nasıl iş
Tarafların evliliğinin 1 yılı doldurması halinde her iki tarafın rızası ie anlaşmalı boşanmaya tek celsede karar verilebilir.Ancak 1 yılın dolmaması yada taraflardan birinin boşanmaya rıza göstermemesi,yada her iki tarafında kusursuz olduğunu iddia etmesi veya boşanmanın feri niteliğinde dediğimiz velayet,tazminat,nafaka taleplerinin çekişmeli bir hal alması halinde tek celsede boşanmanın imkanı yoktur.
-Eşimin parası var benimse boşanırsam maddi durumum kötüleşecek, çocuğunu elinden alırım diyor, korkuyorum
Türk Medeni Kanunu boşanmaya ile fakirliğe düşecek tarafa diğer tarafın geliri ile orantılı bir miktar nafaka ödenmesine imkan veriyor.Bu durumda kendiniz için nafaka talep edebilirsiniz.Ayrıca evlilik birliği içinde alınan tüm mallar diğer eş üzerine kayıtlı ben hak iddia edemem diye bir şey yok.Evlilik tarihine göre yasal mal rejimi farklılık gösterebilir. Ancak her iki halde de maddi, manevi tazminat ve yasanın öngördüğü talepler ileri sürülebilir. Yasal mal rejimine göre ileri sürülecek talepler farklılık gösterecektir. Velayet konusunu yukarıda açıklamışım.Ek olarak şunu söyleyebilirim, velayeti alan taraf diğer taraftan çocuk için iştirak nafakası talep edebilir. Yani ben zenginim eşim fakir velayeti bana verin gibi bir talepte salt tarafların maddi durumlarına göre karar verilmez, önemi olan çocuğun her yönü ile sağlıklı yetişmesine ortam hazırlanmasıdır.
... tarihinde boşadım ve eşimden çocuğum için nafaka talep etmedim, hakkımı tamamen kaybetmişim diyorlar
Bu da tamamen yanlış, boşanma davasında ileri sürülmediyse dahi sonrasında ihtiyaç halinde ileri sürülebilir.