Merhaba, DTNTH Fanatikleri Kulübü Sakinleri :)
anuşka tebrik ederim..Bu fanatik kulübün bir çok takipçisi olacağından eminim..
Dilimizi elimden geldiğince doğru kullanmaya çalışıyorum. Elbette hatalarım oluyordur.. Son zamanlarda bu konuda oldukça dejenere olduğumuzu düşünüyorum. Ben imla hatalarından çok, yabancı kelimelerin dilimize yerleşmesinden dolayı endişeliyim. Örneğin; ok, oke, okay, hi, bye, yes, yeah.. vs. gibi...
Bu tür kelimeleri yazışmalarımda da (msn de) kullanmıyorum. Kullananları uyarıyorum. Türkçesi varken yabancılarını kullanmak daha mı hoş duruyor acaba? Kimbilir...
Ayrıca, yazım kuralları olarak da ilk aklıma gelenlerden bir kaç örnek vermek istiyorum. Örneğin; "Herkes" (doğru)kelimesini "Herkez" (yanlış) olarak kullanıyorlar.. "ya da" (doğru) bağlacını da birleşik olarak yazıyorlar "yada" (yanlış) gibi...
Bunlara elimden geldiğince dikkat ediyorum..
Mesajlarından bir tanesinde verdiğin örneği ben çok kullanırım.. Oku da adam ol baban gibi, eşek olma ! Bir öğretmenimiz vardı kulakları çınlasın. (Necmettin Özyurt-Türkçe öğretmenimizdi...) Türkçemizi sevdiren, doğru kullanmamızı öğreten, kitap okumayı sevdiren, idealist bir öğretmendi.. Bu örnekle her karşılaştığımda, ortaokul dönemlerime gidiyorum, hem de o derse, o güne... :) Noktalama işaretlerini kullanmadan bu cümleyi tahtaya yazmıştı.. Virgül hangi kelimeden sonra gelmeli? diye sormuştu... Tabii bir çoğumuz çuvallamıştık.. Beni o günlere götürdün...Teşekkür ederim :)
Küçük bir not: Noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılmalıdır.
(Hızımı alamadım.) TDK'dan bir alıntı yapıyorum.
İki noktadan sonra gelen cümleler büyük harfle başlar:Menfaat sandalyeye benzer: Başında taşırsan seni küçültür, ayağının altına alırsan yükseltir.
Ancak iki noktadan sonra cümle niteliğinde olmayan örnekler sıralandığında bu örnekler büyük harfle başlamaz:
Bu eskiliği siz de çok evde görmüşsünüzdür: duvarlarda çiviler, çivi yerleri, lekeler...