Güzel Türkçe Fanatikleri Kulübü

Ayrica Minerwa arkadasim Türkce"yi güncel hayatindada cok güzel kullaniyor.
Seni öpüyorum arkadasima.s.


Ama utanıyorum artık ben kızlar. yerimseniben

Geyik içeren konu başlıklarında, sohbette " la, lo " gibi anlamsız (sözcük de denmez ama :)) sözcükler kullanılıyor . Ama ciddi yorumlar gerektiren konular da bu tarz hitaplara gidilmiyor. En azından ben kendi adıma söyleyim; yapmıyorum. Ama diğer geyikler de daha samimi yazışmalar yapıldığı için kullanılıyor...Bunu da birz hoş görmek gerekmez mi acaba? Ne dersiniz?
 
Bazen o , hiç bir dile ait olmayan sözcükler duyguları öyle güzel yansıtıyor ki çaresiz kullanıyoruz. Ben de zaman zaman kullanırım. Yani şimdi depüşüklerin arasına girip de noktalama işareti, büyük harf falan dersek hoş olmaz sanırım. Ya o kulübe girmeyeceğiz ya da girdiysek depüşeceğiz. Laf aramızda sağolsunlar beni de aralarına almışlardı.
 

Tabii canım bilmek ayrı birşey biz bilelim türkçemizi.Ama o kadar da steril bir yazı yazamam doğrusu heryere, samimiyetimi belirtmek için garip cümleler kuruyorum bazen yoksa bu sitenin uzantısı "com" yerine "gov" olurdu. :Roflol:
 
anuşkacım bır maruzatım var yanlış alamaz iseniz başlığı daha can alıcı yapsanız daha cok dıkkat cekmek acısından fıkrı ola var ise söylesin arkadşlarda
 
Aslında başlık daha anlaşılır olsa daha çok üye katılımı olurdu.Belki birçoğu bu da geyiklerden biridir diyordur :)
Bende çok kasmamak gerekir diye düşünüyorum. Özel hayatımızda nasıl isek burada da öyle olabiliriz...Samimi cümleler genelde aile,arkadaş ve dostlar arasında kullanılır ama ciddi konularda da ciddi yorumlar yapılmalıdır.Bu bölüme girince bir ciddiyet alıyor beni :))))
 

Buketçiğim burası okul değil, biz de -en azından burada- öğretmen değiliz.Rahat olalım ya. En çok takıldığımız, rahatsız olduğumuz şeyleri dile getirelim. Doğru olduğunu bildiklerimizi paylaşalım. Yanlışlarda birbirimizi uyaralım. İşte bunun gibi şeyler yani. Yoksa "Sen yaz, ben de senin hatalarını bulayım." değil amaç. Tamam mı canım?
Hayat her zaman ciddiyetle karşılanacak kadar ciddi değil zaten.
 
Merhaba, DTNTH Fanatikleri Kulübü Sakinleri :)

anuşka tebrik ederim..Bu fanatik kulübün bir çok takipçisi olacağından eminim..

Dilimizi elimden geldiğince doğru kullanmaya çalışıyorum. Elbette hatalarım oluyordur.. Son zamanlarda bu konuda oldukça dejenere olduğumuzu düşünüyorum. Ben imla hatalarından çok, yabancı kelimelerin dilimize yerleşmesinden dolayı endişeliyim. Örneğin; ok, oke, okay, hi, bye, yes, yeah.. vs. gibi...
Bu tür kelimeleri yazışmalarımda da (msn de) kullanmıyorum. Kullananları uyarıyorum. Türkçesi varken yabancılarını kullanmak daha mı hoş duruyor acaba? Kimbilir...

Ayrıca, yazım kuralları olarak da ilk aklıma gelenlerden bir kaç örnek vermek istiyorum. Örneğin; "Herkes" (doğru)kelimesini "Herkez" (yanlış) olarak kullanıyorlar.. "ya da" (doğru) bağlacını da birleşik olarak yazıyorlar "yada" (yanlış) gibi...

Bunlara elimden geldiğince dikkat ediyorum..

Mesajlarından bir tanesinde verdiğin örneği ben çok kullanırım.. Oku da adam ol baban gibi, eşek olma ! Bir öğretmenimiz vardı kulakları çınlasın. (Necmettin Özyurt-Türkçe öğretmenimizdi...) Türkçemizi sevdiren, doğru kullanmamızı öğreten, kitap okumayı sevdiren, idealist bir öğretmendi.. Bu örnekle her karşılaştığımda, ortaokul dönemlerime gidiyorum, hem de o derse, o güne... :) Noktalama işaretlerini kullanmadan bu cümleyi tahtaya yazmıştı.. Virgül hangi kelimeden sonra gelmeli? diye sormuştu... Tabii bir çoğumuz çuvallamıştık.. Beni o günlere götürdün...Teşekkür ederim :)

Küçük bir not: Noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılmalıdır.

(Hızımı alamadım.) TDK'dan bir alıntı yapıyorum.

İki noktadan sonra gelen cümleler büyük harfle başlar:Menfaat sandalyeye benzer: Başında taşırsan seni küçültür, ayağının altına alırsan yükseltir.

Ancak iki noktadan sonra cümle niteliğinde olmayan örnekler sıralandığında bu örnekler büyük harfle başlamaz:
Bu eskiliği siz de çok evde görmüşsünüzdür: duvarlarda çiviler, çivi yerleri, lekeler...
 
Venüs, paylaşımların için teşekkürler. Haklısın "herkes, yanlış, yalnız" gibi sözcükler büyükten küçüğe herkesin zaman zaman yanılgıya düşmesine neden olur. Yeni paylaşımlarını bekleriz.
Nilbera, seni de burada gördüğüme çok sevindim. Sen de hoşgeldin.
 
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Bu resimleri eklememin nedeni ; isim konusunda bir fikir verebilir diye düşündüğüm içindir.

İlkokuldayken güzel yazı defterimiz vardı, renkli çizgili bir defter hatırlarsınız sizde belki, Güzel Yazı Defteri isim olarak onu da öneriyorum, beğenirseniz.

Selamlar...
 
Tabii ki olabilir Camdankalp. Herkes fikrini söylesin ve birlikte karar verelim. Bu hepimizin kulübü olduğuna göre isim anneleri de bizler olacağız. Bekliyorum...
 
Türkçeyi iyi ve doğru kullanma konusunda kendime oldukça güvenirim. K.K 'da Arkadaşlar arasında konuşma diliyle yazmış olmamız Türkçeyi kötü kullandığımız anlamına gelmiyor sanıyorum.Benim K.K'da en gıcık olduğum nokta ; Türkçenin tamamen farklılaştırılması. örneğin güzel yerine güsel, değinmek yerine deyinmek, örneğin yerine örneyin, herkes yerine herkez ,v yerine w, vs vs kullanılması.

Destekliyorum sizi arkadaşlar. Ben de sizdenim.
 
İsim tekliflerini bekliyorum arkadaşlar...
Camdankalp "Güzel Yazı Defteri" dedi. Yok mu başka öneriler?

Aslında "güzel yazı defteri" de iyi fikir ya da Camdankalp in eklediği resimlerde "dilinizden utanmayın" , "dilimden utanmıyorum" da olabilir.
a.s.
 
Elimizde bir tek " dilimiz" kaldı..Sahip çıkalım...


Slogan gibi oldu biraz.. :)
 
Kazen, isim konusunda ne düşündüğünü bilmek isterim. Aklında birşeyler var mı, merak ediyorum.
 
dilinize hakim olun!
hem esprili hem de dikkat çekici... Olabilir diye düşündüm...
 
Günün İncisi

Konfüçyüs’e sormuşlar: ‘Bir ülkeyi yönetmeye çağrılsaydınız, yapacağınız ilk iş ne olurdu?’ diye. Yanıtlamış: “Hiç kuşkusuz işe ülkenin dilini gözden geçirmekle başlardım. Ülkenin dili düzensiz olursa, sözler düşünceyi iyi anlatamaz. Düşünce iyi anlatılamazsa, yapılması gereken işler doğru yapılamaz. Görevler gereği gibi yapılamazsa, görenekler ve ekin bozulur. Onlar bozulursa da adalet yanlış yola sapar. Şaşkınlık içine düşen halk, ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez.”
 
.........
.................. . ...... .............. K.K 'da Arkadaşlar ......
...................

Cümlesinde K.K'da doğru yazılım mıdır ? Çok samimi soruyorum.
- K.K. kısalatma kullanılmış (kabul)
- K.K. sonuna eklenen 'da bölümü harflerin okunuşuna göre seslendirilimi ve KAKA olduğundan sonuna sert ünlü eklenmiş. 'da gibi.


Yoksa doğrusu ;
- "K.K.'n de" mi kullanılmalı ?

- Bu şekilde kısaltma yapılamaz açık yazılmalıdır mı doğrusu ?
 
Kısaltmaların Yazımı


Birkaç kelimeden oluşan kurum ve kuruluş adlarının kısaltmaları yapılırken araya nokta konmaz.
*TBMM *PTT *THY *TEK *KKTC *MTA *DSİ
Cümle içerisine kısaltmalara bir ek getirileceği zaman kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır.
*Kardeşim THY’da çalışıyor.(yanlış)
*Kardeşim THY’de çalışıyor.(doğru)
*Aç bakalım TV’da ne var? (yanlış)
*Aç bakalım TV’de ne var? (doğru)
Tek bir sözcüğün kısaltması yapılıyorsa kısaltmanın sonuna nokta konur:
*Dr. *Prof. * c. * s. * bk.

 
Kısaltmaların Yazımı


Birkaç kelimeden oluşan kurum ve kuruluş adlarının kısaltmaları yapılırken araya nokta konmaz.

peki biz hangi sınıfa giriyoruz ?
Bugün buradan vereyim müjdeyi bugünden itibaren Türk Patent Enstitüsü'nde başvurumuz aktif haldedir ve " Kadınlar Kulübü " artık bir markadır. Bu grupta olanların avantajı bunu ilk öğrenen siz oldunuz. Dolayısıyla bizde bir kuruluş olduğumuza göre artık, doğru yazılım ;

- KK'da : ) (doğru)
- KK'nde : ( (yanlış)
- K.K.'nde : ( (yanlış)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…