Güzel Türkçe Fanatikleri Kulübü

Anuşka'cığım iyi güzel anlayorum da, bir de (bu kelimenin hala doğru yazımını bilmiyorum) aklımda tutabilsem. Halbuki Türkçe'yi doğru yazabilmeyi çok istiyorum. KK'da bir konu içerisinde tamlamalarla ilgili paylaşım gördüm.

Eski İstanbul Valisi mi ?
Büyük İstanbul Otagarı mı ?

Ben öğrenciyim ve sorumu soruyorum, çalış bul dersen bulurum ama sen anlatınca daha güzel anlıyorum.

Sevgiler.

Canım ben soruyu tam anlayamadım. Tamlamalarla ilgili bilgi dersen, o kolay. Ancak başka bir şey kastettiysen biraz daha açık sormanı rica edeceğim.
Sevgiler benden...

Yanlış anlamadıysam sorunun cevabı şöyle ama teknik bilgim yeterli değil. Benim de yanlışım olursa, Anuşka düzeltir herhalde.

İstanbul Eski Valisi
İstanbul Büyük Otogarı

Canım sorunu şimdi anladım. Sen cümleleri soru cümlesi şeklinde yazınca anlayamamışım,kusura bakma. Tamlama konusuna çok fazla girmeden kestirmeden anlatayım sana. Çünkü derin bir konu ve günlük hayatta çok fazla rastlamazsınız. İleriki günlerde gerekirse üzerinde dururuz.
Biz tamlayanın ek almadığı,tamlananın ise ismin -i halinde olduğu tamlamalara "Belirtisiz İsim Tamlaması" diyoruz. Örneğin:
duvar saati,dana eti,hanım göbeği(pek severim de...),kadın kulübü gibi tamlamalar belirtisiz isim tamlamasıdır.
Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına başka bir kelime giremez. Sıfat varsa onu da tamlamanın başında kullanmamız gerekir. Bu durumda "İstanbul Valisi "de belirtisiz isim tamlaması olduğuna göre ve "eski " sözcüğü de bir sıfat olduğuna göre,tamlamanın doğru şekli:
"Eski İstanbul Valisi"dir. Diğer örnekte ise "büyük" sözcüğü sıfattır ve başta kullanılarak doğru yapılmıştır.Hani bazen "makine yüksek mühendisi" derler ya,aslında o da yanlış. "Yüksek makine mühendisi" demek gerekir.Ama günümüzde yanlış ile doğrusu bir arada kullanılıyor. Ancak,yanlış kullanımlarda vurguya dikkat edersek bir sorun çıkmaz.

Umarım yeterince aydınlatabilmişimdir seni. Ne kadar basite indirgemeye çalışırsam çalışayım,konuların detayları yüzünden ister istemez uzatıyorum,kusura bakmayın.
Ayrıca yarın Allah'ın izniyle Antalya buluşması için Antalya'ya gidiyorum. Birkaç gün KK'ya uğrayamayabilirim. Bu arada siz de tekrar yapın da öğrendiklerinizi unutmayın. Belli olmaz,belki dayanamayıp yarın bir ara uğrarım.
En kısa zamanda görüşmek umuduyla...

Yanlış anlamadıysam sorunun cevabı şöyle ama teknik bilgim yeterli değil. Benim de yanlışım olursa, Anuşka düzeltir herhalde.

İstanbul Eski Valisi
İstanbul Büyük Otogarı

Yukarıda anlattım Emez. Sıfat başta olacak:
Eski İstanbul Valisi
Büyük İstanbul Otogarı

"eski" olan İstanbul değil,validir.
doğrusu
"İstanbul eski valisi" olacaka.s
aynı şekilde büyük sıfatı İstanbul'a değil otogara aitse doğru yazılış
"İstanbul büyük otogarı"olmalıa.s.....sanırım:uhm:kafam karıştı:1rolleyes:

sevgiler
Yukarıda anlattım Emez. Sıfat başta olacak:
Eski İstanbul Valisi
Büyük İstanbul Otogarı

Büyük İstanbul Otogarı'n da bu işletmeye verilen ad olamaz mı ? o zaman ne olacak ?

hadi çıkın işin içinden : )

tamlayanini niteleyen bir sifatin eklenmesi durumunda kavga sebebi olabilen isim tamlamasi cesididir.

(bkz: yüksek insaat mühendisi)

kavga sebebi, sifatin nereye girecegi konusudur. iki ismin arasina * mi yoksa tamlamanin önüne mi gelmelidir?

belirtisiz isim tamlamalarinda tamlananin sifati tamlamanin basina gelir. "kirmizi bahce kapisi" örnegindeki gibi. "belirtisiz isim tamlamasi"na isim belirtisiz tamlamasi demeyisimiz gibi ayni.

belirtili isim tamlamasindaysa durum farklidir. tamlamanin önüne getirilen sifat tamlayani niteler. "kirmizi bahcenin kapisi"nda kirmizi olan bahcedir. ama "bahcenin kirmizi kapisi"nda nitelenen kapinin ta kendisidir.

"devlet eski bakani", "makina yüksek mühendisi" gibi tamlamalarsa isgüzarlik örnekleridir.

kaynak:ekşisözlük

Belirli ve belirsiz ad tamlaması, takısız ad tamlaması ve sıfat tamlaması nedir?

Ad tamlaması, bir ad unsurunun, iyelik sistemi içinde başka bir adla kurduğu birleşiktir. Tamlamanın ikinci unsuru daima iyelik eki taşır. Çoban çeşmesi, erik ağacı vb. a) Birinci unsuru ilgi durumu eki taşıyan tamlamalar; “belirli ad tamlaması”dır. Çiçeğin kokusu, kuşun sesi, örneklerinde birinci ad belirli bir nesneyi karşılamaktadır. b) Birinci unsurunda ilgi eki bulunmayan ad tamlaması, “belirsiz ad tamlaması”dır. ishak kuşu, hayal iklimleri vb.

Anlam yönünden birbirini bütünleyen adların kurduğu, tamlayan ve tamlananın ek almaksızın oluşturduğu tamlamalar takısız ad tamlamasıdır. Kimi dil bilgisi kitaplarında bu tamlamaya sıfat tamlaması da denmiştir. Genellikle ad tamlaması oldukları görüşü üstündür. Kiraz dudak, gül hatır, elma yanak, karga burun takısız ad tamlaması örnekleridir.

Sıfat tamlaması ise bir ad unsurunun, bir sıfat unsuruyla nitelendiği veya belirtildiği kelime grubudur. Sıfat tamlamasında ana unsur isimdir, sonda bulunur. Sıfat yardımcı unsurdur; ismin önünde bulunur ve adı tamamlar. Kurşun (sıfat), kalem (ad) bir sıfat tamlamasıdır.

"Eski Devlet Bakanı" mı yoksa "Devlet Eski Bakanı" mı doğru bir kullanımdır? Benzer bir örnek olan "Yüksek İnşaat Mühendisi " ve "İnşaat Yüksek Mühendisi" tamlamalarından hangisi doğrudur?

Türkçe dil kurallarına göre belirtisiz ad tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına herhangi bir sıfat giremez. Örneğin kapı kolu belirtisiz ad tamlamasıdır. Buna eski sıfatını getirirsek şöyle bir tamlama meydana gelir: eski kapı kolu. Eski sıfatını tamlayan ile tamlanan arasına getirip kapı eski kolu şeklinde bir tamlama yapamayız. Ancak bu tamlama kapının kolu şeklinde belirtili isim tamlaması olsaydı kapının eski kolu diyebilirdik. Yani belirtili isim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına sıfat girebilir, ancak belirtisiz isim tamlamalarında araya sıfat girmez. Devlet bakanı tamlaması, belirtisiz ad tamlamasıdır. Araya herhangi bir unsur girmez. Sıfat başa getirilir. Dolayısıyla doğru biçim eski devlet bakanı'dır. Unutmamak gerekir ki burada eski sözü devlet'i değil, devlet bakanı adını nitelemektedir.

Ayrıca belirtisiz ad tamlaması şeklinde olan inşaat mühendisi sözü için de aynı kural geçerlidir. Araya herhangi bir sıfat giremez, sıfat başa getirilir. Bu tamlamanın doğrusu da yüksek sıfatının başta olduğu yüksek inşaat mühendisi biçimidir.

"Personel Dairesi Başkanlığı" mı yoksa "Personel Daire Başkanlığı" mı gramer kurallarına göre doğrudur?

Bu tamlamalardan "Personel Daire Başkanlığı" şekli doğrudur. Dilimizde "daire başkanlığı" şeklinde kalıplaşmıştır. Belirtisiz ad tamlaması biçimindeki "daire başkanlığı" tamlaması, diğer bir belirtisiz ad tamlamasında tamlanan olarak kullanılmıştır.

www.tdk.gov.tr

Okulllarımızda eğitimin küçük yaşlarda başladığını yani 'Ağaç Yaşken Eğilir' atasözüne uygun olarak hele de dilimiz yabancı dildeki kelimeler yer etmişken Türkçeyi en güzel kullanma yollarını görüyor ve işliyoruz. Sitemizede de böyle böyle bir kulüp kurulmuşken b,üye olmaya karar verdim. Türkçe defterimde, sözlüklerimde ve türk diliyle ilgili kaynaklarımdan bulduğum kadarıyla Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarında sizlere yardıcı olmaya çalışacağım

Büyük İstanbul Otogarı'n da bu işletmeye verilen ad olamaz mı ? o zaman ne olacak ?

hadi çıkın işin içinden : )

İşin içinden çıkmaya gerek yok. Kural belli. Zaten Türkçe'de yanlış olan da kullanılıyor. Sınırlar çok kesin çizilmemiş. Sadece söylenişte vurguya dikkat etmek gerek.
Aynı konu birkaç kez farklı kaynaklardan farklı kişilerce yazılmış buraya. Sanırım artık anlaşılmıştır,değil mi?
Ben şimdi kaçıyorum,Antalya beni bekler. Pazartesi görüşmek üzere...
(Bu arada,alıntılar çok şık görünüyor,ellerinize sağlık.)

"Konu : İnnovasyon Eğitimi Duyurusu

..........................Departman Müdürlerimizin, özellikle bu yapılacak workshop’a katılmaları önem taşımaktadır.
bla bla blaaa
"

Bu eğitimle ilgilide öncesinde bizden feedback istediler. Öyle bir ön hazırlık yazısı yazdım ki yazıyı yollasam kesinlikle kapı önüne konurdum. Bu açıdan yazılı değil eğitimde dile getireceğim düşüncelerimi.

çok yazık nereye gidiyoruz bilemiyorum...

Öyle demeyin iş yaşamında havalı duruyor yani !!!!

Ya Showroomumuz üstkatta görebilirsiniz ?

Part-time, Full-time, nasıl çalışmak istersiniz ?

O kadar çok ki ? Sanırım "manda" cılığa kadar gideriz.

Katılıyorum , yarın bir gün çocuklarımıza nasıl anlatacağız doğrusunu . Kuralları ve doğruları kaybetmeyelim , doğru öğrensinler ki kendilerini doğru ifade edebilsinler .

"mi" Soru Edatının Yazılışı

“mı,mi,mu,mü” soru edatı eklendiği sözcükten her zaman ayrı yazılır,kendinden sonra gelen ekler soru edatına bitişik yazılır:

*Yarim İstanbul’u mesken mi tuttun?
*Bize gelecek misiniz?
*Sen miydin dün rüyalarıma giren?
Soru edatı olan “mı mi mu mü” ile fiilden fiil yapan olumsuzluk eki olan –ma,-me’nin darlaşmış biçimi birbiriyle karıştırılmamalıdır:
*Niçin beni dinle miyorsun?
Yukarıdaki cümlede ‘mi’ ayrı yazılmamalıdır;çünkü buradaki mi soru eki değil, –ma,-me olumsuzluk ekinin darlaşmış biçimidir.Cümleden mi’yi çıkartıp cümleyi tekrar okuduğumuzda cümledeki soru anlamının kaybolmadığını sadece olumsuzluğun kaybolduğunu görürüz.Cümleye soru anlamını katan mi değil, ‘niçin’ sözcüğüdür.
Soru edatı olan “mı,mi,mu,mü” cümleye soru anlamından başka anlamlar da katabilir.
*Sana güzel mi güzel bir elbise aldım.(pekiştirme göreviyle kullanılmış)
*Bu testi de çözdün mü konuyu daha iyi anlarsın.(Çözdüğün zaman)
*Tüm bunları ben mi yapmışım?(reddetme,kabullenmeme)

Bir kaç sene oldu özel bir şirkette çalışmaya başladım.
Hem de bu şirket Türkiye'nin en büyük cep telefonu hattı şirketi hepimizde var ya hani, o işte.
Eğitim veriyorlar son olarak da kılık kıyafetle ilgili bir şeyler söylendi.
Cuma günleri "casual day" :bbo:
İngilizcem de öyle yok o zaman anlamadım soramadım; çünkü herkes anladı.
Utandım bende bir eksiklik var diye.
Meğer "casual day" "rahat gün" demekmiş yani o gün serbest giyim olurmuş.

Birşeyler konuşuluyor anlamayana da "içimizden biri değil" gibi bakılıyor.
Oysa o konuşulanlar bizim değil. benneyaptımki

TÜRK DEMEK TÜRKÇE DEMEK TÜRKÇE GİDERSE TÜRKİYE GİDER.İLİNE DİLİNDE KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIK.alıntı

Canım,ilk yazdıkların doğru. Diğerleri için ise kural şu:
"mı,mi" soru edatını kelimeden ayrı yazıyoruz. Daha sonra gelen ekleri de "mı" ve "mi" ye bitişik yazıyoruz. Yani:
-Size gelebilir miyim? doğrudur.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…