İSLAM,
LİSTE,
RAMAZAN Ramazan Günlüğünüze Ekleyebileceğiniz 10 Şey “Allah katında en sevilen iş en düzenli ve sürekli olandır…”
Allah’ın adıyla
1. Bölüm Bir Ramazan günlüğü tutmanın tüm yararlarını saydıktan sonra, artık siz de kendinizinkine başlamaya karar verdiniz. Peki sırada ne var? Ramazan günlüğünüzde neler olmalı? Bu yazı size nereden başlayacağınıza dair fikir verecek. Günlüğe ekleyebileceğiniz bu on adımlık listeyi takip etmeniz inşaAllah Ramazan’ın daha verimli geçmesini sağlayacak.
1. Hedefler Öncelikle hedef koymakla başlayalım ve Ramazan günlüğümüzü gelişimimizi takip etmek için kullanalım. Allah rızası için bir şey yapacağımızda öncelikle niyet ederiz, örneğin, “Bu Ramazan’da Allah’a yaklaşmak ve teheccüt namazlarımda okumak için Rahman Suresi’ni ezberlemek istiyorum.” Bir ayda ulaşmak istediğiniz bu hedefi günlük küçük hedeflere ayırabilirsiniz, her gün iki ayet ezberlemek gibi.
2. Hedefleri takip etmek Günlük tutmak hareket biçimimizi, kötü alışkanlıklarımızı ve bunun gibi şeyleri görmemize yardımcı olur. Bu nedenle, gün sonunda eylemlerinizi gözden geçirin ve hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı kontrol edin. Hedefi takip ederken yapılacak en önemli şey hedefi niçingerçekleştiremediğimizi not almak. Hedefinizi tembellikten dolayı mı gerçekleştiremediniz yoksa dikkatiniz mi dağıldı? Hedefinize ulaşamama sebebinizi çözmeniz gelecekteki amaçlarınıza yaklaşmak konusunda size yardım edecektir.
3. Tevbe Nefis muhasebenizi Allah (Subhanahu ve teala) ile dertleşmek için kullanın. Yaptığınız hatanın farkında olun ve istemeden yaptığınız için af dileyin. Bir dahaki sefere imtihanı kolaylaştırması için dua edin ve Allah’a yalvarın.
4. Dua Sahih bir hadiste, Peygamberimiz Muhammed
sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
“Üç kişinin duası reddedilmez: iftar edinceye kadar oruçlu, adil lider ve mazlum.” (Tirmizi) Hadis-i şerifte de buyrulduğu üzere Ramazan’da oruç tuttuğumuz her gün duamızın karşılık bulması için harika birer fırsat. Bunun için, günlüğünüzü bu ay yapmak istediğiniz tüm duaların bir listesini yazmak için kullanın ve her gün bu listenin bir kısmına odaklanın. Ayrıca aynı listeyi son on gün de kullanabilir, dualarınızın yoğunluğunu arttırabilirsiniz. Bir dua listesine sahip olmak duaları önem sırasına koymanıza da yardımcı olacak.
5. Kur’an okumalarınızdan çıkan hazineler Ramazan Kur’an ayı. Allah şöyle buyurmuştur:
“O Ramazan ayı ki, insanlara kılavuz olan, iyi ile kötüyü ayıracak olan, hidayet rehberi ve apaçık deliller halinde bulunan Kur’an onda indirildi…” (Bakara Suresi 185. Ayet) Ramazan’da Kur’an en iyi dostumuz olmalı. Sureleri okurken, bazı ayetlerle derin bir bağ kurarız. Bunları günlüğünüze yazın ve bu ayetlerin sizi niçin bu kadar etkilediğini araştırın. Düşüncelerinizin başka birilerinin Kur’an’la olan ilişkisini güzelleştirebileceğini tahmin edemeyebilirsiniz. İleride düşüncelerinizi diğer kişilerle paylaşmanız, inşaAllah, yol gösterici bir kaynak olabilir.
6. Aile bağları Aile bağlarını devam ettirmekte şükredilecek çok şey var. Ulaşıp hal-hatır soracağınız yakınlarınızın bir listesini yapın. Listeden her gün bir kişiyi seçip onunla irtibat kurun ve iyiliğini isteyin. Ayrıca vermiş olabileceğiniz herhangi bir zarar, sebep olduğunuz bir üzüntü ya da kırgınlık varsa af dilemelisiniz.
7. Gönüllülük Ramazan’da nasıl daha çok hayır işi yapabileceğinizle ilgili beyin fırtınası yapın. Örneğin, her gün camiyi süpürmek ya da tuvaletindeki çöpü boşaltmakla ilgili bir karar verebilirsiniz. Her gün yapabileceğiniz hayır işlerini listeleyin ve planınızı uygulamaya geçirin. Diğer bir deyişle, gerçekleştirmek için gerekli adımları not edin, inşaAllah.
8. Yeni şeyler Günlüğünüzü o gün, o hafta ya da o ay öğrendiğiniz yeni şeyleri yazarak daha yararlı bir hale getirin. Çevrede gördüğünüz güzelliklere karşı da daha dikkatli olmaya çalışabilirsiniz. Çünkü Rabbimiz içinde bulunduğumuz kainata karşı duyarlı olmamızı istiyor. Allah şöyle buyurmuştur:
“Bakmıyorlar mı deveye, nasıl yaratılmış? Ve o göğe, nasıl kaldırılmış? Ve o dağlara, nasıl dikilmiş? Ve yere, nasıl döşenmiş?” (Gaşiye Suresi 17-19. Ayetler) .
9. Bütçe Kendiniz için daha az, diğer insanlar için daha çok para harcamaya çalışın. Rabbimiz şöyle buyurmuştur:
“Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça, gerçek iyiliğe erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir.” (Âl-i İmran Suresi 92. Ayet) Bu biraz planlama gerektirir. Günlüğünüzde Ramazan harcamalarınız için bir bütçe hazırlayın.
10. Uygulama Sahabeler Kur’an’da okudukları her şeyi uygulamak için çaba gösterirlerdi. Öğrendiklerinizden hayatınıza geçirdiklerinizi günlüğünüze not edin.
Bunlar sadece sizi harekete geçirebilecek bazı fikirler. Eğer zaten Ramazan günlüğü tutuyorsanız, lütfen bizimle günlüğünüzdeki bazı maddeleri paylaşın, böylece hepimiz yararlanırız, inşaAllah. Günlük tutmanın en iyi tarafı daha sonra gözden geçirebilmek ve Ramazan boyunca manevi yolculuğunuzda sizi rahatlatacak olmasıdır. Allah (Subhanahu ve Teala) Ramazan’ımızı mübarek kılsın ve bu yılkinin hepsinden daha verimli geçmesini nasip etsin.