- 22 Mayıs 2014
- 2.585
- 1.737
-
- Konu Sahibi Bahar Yildirim
Yanlis bir analiz.
Solcular emegi ve ozgurlugu kutsal sayarlar. Gorusun ozunde, ihtiyac fazlasina sahip olmanin hirsizlik olduguna dair bir inanc vardir. Bu durumda, zenginlerin solcu olmasi mumkun degil. Sahip olduklarini koruyabilmeleri adina sagci gorusten sasmamalari lazim.
Tc'de solcu sayisi cok az. En azindan zengin ya da fakir diye ayrilamayacak duzeyde azinlikta. Genelde siyasetle ilgisi olan ya da zamaninda aci cekmis kimseler adaletin ve emegin kutsalligini anlayabiliyor.
Cidden neden sana bilgimi kanitlama ihtiyaci hissedeyim?Emek ne özgürlük ne? Komünizm ne?
Retorik soru aslında ama senin bu kavramlardan ne anladıgını merak ettim.
Cidden neden sana bilgimi kanitlama ihtiyaci hissedeyim?
Ki bunlar zaten herkesin bildigi kavramlar.
Kisaca, Komunizmin emege ve ozgurluge yukledigi kutsalligi destekliyorum diyebilirim.
Boylece emeginde, ozgurlugunde, adaletinde benim icin vaz gecilmez en kadim haklar oldugu ve bunlarinda korunmasinin, yayilmasinin Komunizm araciligiyla mumkun olacagina inandigim sonucuna varabiliriz.
Gülay ın söyledikleri benim de dikkatimi çekti ama sadece eksik anlatmış kısa kesmiş .Yanlis bir analiz.
Solcular emegi ve ozgurlugu kutsal sayarlar. Gorusun ozunde, ihtiyac fazlasina sahip olmanin hirsizlik olduguna dair bir inanc vardir. Bu durumda, zenginlerin solcu olmasi mumkun degil. Sahip olduklarini koruyabilmeleri adina sagci gorusten sasmamalari lazim.
Tc'de solcu sayisi cok az. En azindan zengin ya da fakir diye ayrilamayacak duzeyde azinlikta. Genelde siyasetle ilgisi olan ya da zamaninda aci cekmis kimseler adaletin ve emegin kutsalligini anlayabiliyor.
fakir paralıdan bize hayır gelir diyemi sağa kayıyor acaba:)Gülay ın söyledikleri benim de dikkatimi çekti ama sadece eksik anlatmış kısa kesmiş .
Solcu kesim dediğimiz kesime biz sosyal demokratları da katarız ama sizin bakış açınıza göre onlar küçük burjuva. (eski bir sosyalistim nasıl da biliyorum dimi :) )
Bizim anladığımız manada solcu kesim daha çok okuyan ,dolayısı ile daha iyi mesleklerde çalışan ve belli bir maddi gücü olan insanlar sol partiye oy verirler ama bu dediğim kesim kariyerli işlerde çalışsalarda neticesinde yine emekçi kesimdir.Maaşlı ,ücretli kişilerdir.
Senin zengin dediğin insanlar ise Türkiye'yi yöneten liberallerdir.
Bu liberaller çok zeki olduklarından daha doğrusu para kazanmayı iyi bildiklerinden din rantiyerliği de yaparlar alttan alttan ve fakir kesimin gönlünü kazanırlar.Ulan adam ne güzel araba yapmış lannnnn derler ama o arabayı almaları imkansızdır gibi gibi gibii....
Ben solcu denilince orta yol bulucu, yumusak basli, maskeli kucuk kapitalistleri anlamiyorum.Gülay ın söyledikleri benim de dikkatimi çekti ama sadece eksik anlatmış kısa kesmiş .
Solcu kesim dediğimiz kesime biz sosyal demokratları da katarız ama sizin bakış açınıza göre onlar küçük burjuva. (eski bir sosyalistim nasıl da biliyorum dimi :) )
Bizim anladığımız manada solcu kesim daha çok okuyan ,dolayısı ile daha iyi mesleklerde çalışan ve belli bir maddi gücü olan insanlar sol partiye oy verirler ama bu dediğim kesim kariyerli işlerde çalışsalarda neticesinde yine emekçi kesimdir.Maaşlı ,ücretli kişilerdir.
Senin zengin dediğin insanlar ise Türkiye'yi yöneten liberallerdir.
Bu liberaller çok zeki olduklarından daha doğrusu para kazanmayı iyi bildiklerinden din rantiyerliği de yaparlar alttan alttan ve fakir kesimin gönlünü kazanırlar.Ulan adam ne güzel araba yapmış lannnnn derler ama o arabayı almaları imkansızdır gibi gibi gibii....
Pekala.
Emek; mevki, guc fark etmeksizin harcanan zaman ve efora denir. Burda onemli olan, ciftci ile bakanin farkli ve daha da kotusu ters ucrete tabii olmasidir. Emek kavrami, gelir dagilimi haksizliklarina karsi iscinin haklarini savunmak adina anti tez olarak ortaya cikti. Insanlar mevkiye, guce taparken bir kesimde kistas olarak emegin alinmasini savundu.
Adalet; bana gore azinliklarin ezilmemesi, kosula gore taninan hak ve ayricaliklarla esitligin saglanmasidir. Adalet vasitasiyla esitligin saglanacagina inaniyorum.
Ozgurluk ise, klasik olacak ama; bir baskasina zarar verilmedigi surece her turlu dusunce ve eylemin serbest olmasidir. Istisnasiz her seyin. Ister suregelen dinleri, etik anlayisini hice saysin ister gelenek ve goreneklerin lanetledigi kimselerin cogalmasina vesile olsun. Amasiz bir ogurluk
değil aslında bizde de hata var.fakir paralıdan bize hayır gelir diyemi sağa kayıyor acaba:)
anladım sol diye bildiğim işçinin hakkının korunmasıydı,fakir baykurtla başladım öğrenmeye,orada yazılanlar günümüzde yaşananlarla aynı,değil aslında bizde de hata var.
hemen insanları cahil salak kültürsüz diye yaftalıyoruz ,kendimizi anlatamıyoruz.
soldan ne anladığımız da önemlidir .Kimisi solculuğu materyalizmden başlayarak emek sermaye emekçi üçgeninde değerlendirir.
Kimisi banane bunlardan ben eşit hak dağılımı olsun der gibi gibi .
Solda da 70 küsür tandans var .
Bu nedenle solcular da birbirleriyle çelişirler.
BEn de bir kısmından hoşlanmam mesela .
Facebook sayfamda geniş kitlesi olan biri var.
Mustafa Koç vefat edince demediğini bırakmadı 3 gün bıkmadan yazdı da yazdı.
BEn de yorum yaptım ,hoşuna gitmedi ama birşey de diyemedi nezaketen .
Aşırı özgürlükçülerden hoşlanmam mesela .
Kıçının kılları ağarmış adamlar kızları yaşındaki genç kızlarla aşk yaşar adına özgürlük derler ama küçük yaştaki evlilikleri kınarlar gibi gibi bir sürü şey .
benim soldan anladığım çalışan insanların emeğininin karşılığını alması ,tüm sosyal haklardan yararlanması ve kadına çalışma hayatında eşitlik sağlamasıdır ama sağcıların anladığı dinsizlik :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))anladım sol diye bildiğim işçinin hakkının korunmasıydı,fakir baykurtla başladım öğrenmeye,orada yazılanlar günümüzde yaşananlarla aynı,
belki sıradan halk öyle dşünüyordur,ama herkes neyin ne olduğunu biliyorda da da dabenim soldan anladığım çalışan insanların emeğininin karşılığını alması ,tüm sosyal haklardan yararlanması ve kadına çalışma hayatında eşitlik sağlamasıdır ama sağcıların anladığı dinsizlik :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Komünizmde kimse ihtiyacından fazlasını kazanamaz. Böylece kişiler, yetenek ve yönelimlerine göre iş seçimi yapacaklar. Ve belirlenen saat başı ücrete yine herkes eşit derecede sahip olacak.- Yirmi yıl okumuş bir doktorla işe yeni başlayan, hatta kolay bir işte çalışan biri aynı parayı kazanmalı yani? O zaman insanları doktor olmaya motive edecek şey nedir? Hem uzun yıllar okumayı gerektiriyor hem de yaptıkları iş hayati risk taşımakta, yani büyük bir sorumluluktan bahsediyoruz. Niye böyle bir ortamda insan doktor olmayı seçsin ki?
Ya da aynı para kazanılacaksa, eger herkes eşit olacaksa... İnsanlar neden inşaat işçisi olmayı istesin, kanalizasyonda çalışmayı, ya da madende çalışmayı? Kim ister çöp toplamayı? Ya da neden istesinler?
Eger objektif deger 'emek' kavramı ile ölçülekse bunun kıstası ne olacak? Yani ne kadar emege ne kadar ücret verilecek? Bunu kim belirleyecek?
Bak ben kapitalizmi savunuyorum ve dolayısıyla objektif degerin belli ölçüde bütün insanların ayrı ayrı sujektif degerlerinin toplamından oluştugunu savunuyorum. Yani serbest piyasayı, yani arz-talep ilişkisini. Benim savundugum sistemde insanlar objelere kendileri deger verirler, subjektiftir ama bunların toplamı objektife ulaşır, ki gerçek objektiflik de budur diyorum.
Peki senin dedigin sistemde emegin objektif degeri nedir, nasıl belirleyeceksin, kim belirleyecek? ya da neye göre?
Bu arada birazcık sosyalizme kaydın -_-
- Adalet bana göre hukuka uygunluktur. Adil diye bir şey yoktur. Adil kavramı muallaktır, herkese göre degişir. Neyin adil olduguna kim karar verecek? Ve bu kararı herkes adil bulacak mıdır?
- Haklar konusunda ise hakların tmaamiyle negatif oluşunu savunuyorsun yani. Hiç pozitif hak olmamalı öyle mi? Yani insanlar istedigi kadar esrar içebilirler, kimse karışamaz, yani hakların negatif savunulması... ama ya peki bunlar elaleme zarar verirseler? Ve bu esrar içenlerin çogunlugunda geçerli bir durum olrusa? Bu sefer zarar görenler pozitif bir yaptırım olarak esrarı yasaklaymaz mı diyorsun yani?
Guzel, uzun ve suslu cumleler kuruyorsun fakat bu dusuncelerin altinda yatan siddet sevdasini ve prutenist ideolojiyi gizleyemiyor. Bir kesime yardim etmek bahanesiyle silah kusanilmasini, masumlarin oldurulmesini aci bir gorevin olarak goruyor olmalisin. Ozunde iyi birisindir aslinda ama eh iste, zalim dunya seni bu baskalarini feda etme zorluguna, acisina suruklemistir.
Eger poliyannacilik insanlar olmesin demek ise, tarihin gorup gorebilecegi en radikal poliyannada benim,
Realist bakis acisi, sivillerin evlerinde hedef tahtasi olmasini desteklemek mi? Bu guclu olani destekleyip zayifi ezmek degilde nedir?
Kinayan, haberdar eden orgutlerin gecmisi ve genel durusu onemli degildir. Soyleyene degil, olayin gerceklik payina kafayi takmalisin. Ve bir ton video, haber, gorsel var iken inkar etmek asil poliyannacilikdir.
Bunlar benim için işin hikaye kısmı . Hiç cadı avına çıkmadım hatta Salem dizisine bir bölüm dayanabildim , bakış açım prütanist değil , pragmatik
Bence kim güçlü / kim zayıf , kim çoğunluk / kim azınlık diye olaya bakmak doğru perspektif değil . Hele insani hiç değil.
Zayıf olan da haksız olabilir . Sırf zayıf ve azınlık diye ona acımak , onun davasına omuz vermek ...Komik ya .
Ben güç sevdalısı , güçlünün sevdalısı olalım demiyorum . Olaylara münferit bakalım . Öyle her olaya biz ezilenin yanındayız diye bakmakta komünizm değil ayrıca onu da hatırlatayım .
Madalyonu çevir , bugün azınlık ve zayıf gözüken yarın güç erki olur ve çoğalırsa , ne yapacaksınız bu seferde ezilen ve azalan devletin yanında mı olacaksınız ? Hak başka bir şeydir . Haklılıkta .
Vicdan muhasebesi yapıp haklının yanında yer almak ( haklılık ölçüsü subjektiftir evet , kime ve neye göre diyebilirsin ? ) kim eziliyor diye bakmaktan daha adildir bence . Güçlü her zaman haksız taraf değildir .
Terör bölgesinde insanların mazlum edebiyatı içimi parçalamıyor . Savaş var orada . İt ulumasa kurt sahaya inmez . İtin çobanlığını yapan da nasibini alacaktır . Bu acımasızlık değil , adalet .
Elbette azınlık ve güçsüz olmak, haklılık payı bulunmayan bir eylemi meşrulaştıramaz. Lakin ben, saldırı şiddetinin zaten haklı olduğuna inandığım insanlara, sivillere azınlık ve aynı zamanda güçsüz olmaları göz önüne alınarak artırıldığını söylüyorum.
Yani, bir katili "tek" olduğu için savunacak değilim.
Ne endişe ama! Osmanlı döneminde devletin bekası palavrasıyla desteklenen kardeş katlini haklı bulacak bir zihniyet seninki. Çocuk gelecekte isyan edebilir olasılığıyla, küçükken boğulmalı, kurşuna dizilmeli öyle mi?
Zannımca Kapitalistler bile senin kadar açıkça "katliamdan" yana olduklarını ifade edemezler. Gizlenme ihtiyacı duymaman bile durumun ne kadar vahim olduğunu kanıtlar nitelikte...
Bir hak arayışı, isyan bayrağı ile karşılaşınca adını "mazlum edebiyatı" koymak, gerçeklerden kaçmak için nede güzel ve kolay yol. İyi bir yöntem bulmuşsun.
allah askına ne yapılsaydı örgütle bağlantısı var,adam canlı bomba olacak belki ben bir caddeden geçerken çocuğumlaa ölmeme yaralanmama sebeb olacak,el üstündemi tutalım teröristleri,pkk nın mücadelesi özgürlük mucadelesi değil arkadaşım,oyleyse öyle yazın çıkın karşıma!!!
benim soldan anladığım çalışan insanların emeğininin karşılığını alması ,tüm sosyal haklardan yararlanması ve kadına çalışma hayatında eşitlik sağlamasıdır ama sağcıların anladığı dinsizlik :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))