görgüyü nasıl anlatabilirim bunlara

Bence toptan sofraları ayırın. Ayrı oturup da bütün günü beraber geçirmeyi, birlikte yemeyi içmeyi hiç anlamıyorum ben.

salataları kaseler koyun ayrı ayrı yesin herkes, niye diye sorarlarsa herkes yetişemiyor rahat edesiniz diye dersin, ne gerek var bulaşık çoğaltıyosun derlerse, aaa aşkolsun nolacak bulaşığından ben hallederim diyin

Asgari ücretli öyle para biriktiriyor memlekette çok var geçim sıkıntısı yaşayan , sen çok zenginsin yada bekarsın herhalde
Bence toptan sofraları ayırın. Ayrı oturup da bütün günü beraber geçirmeyi, birlikte yemeyi içmeyi hiç anlamıyorum ben.

Asgari ücretli öyle para biriktiriyor memlekette çok var geçim sıkıntısı yaşayan , sen çok zenginsin yada bekarsın herhalde
Ağzımın payını nasıl da verdiniz, gidip bir köşede kendimden utanayım.
Unutmadan azarlarken de "siz" ifadesini kullanırsanız sevinirim.

Ooo favori konum, benim sofrada rahatızlıklarım:
-çorbanın höpürdeterek içilmesi,
-ağız şapırdatmak,
-yemek yenirken burun çekilmesi,
-orasını burasını kaşıyıp yemeğe devam edilmesi ( ayak parmak arasını kaşıyıp ekmek elleyen gördüm),
-bıçağın yalanıp, ağza sokulup ortadaki bir şeyin kesilmesi, (bıçağı yalayıp nutella içine bandıran gördüm, direk ağzını sok ye bari),
-tabağa çatal sürtülmesi,
-ellerin yemeğe sokularak yenmesi, yemeğe bandırırken abartılması,
-kıtlıktan çıkmış gibi yenmesi.
Of şu bıçağın yalanması durumu özellikle. Tiksiniyorum ve hemen söylerim. Bir daha ağzıma sürmem, yenisini alırım ve bu buna ait diye sahiplenirim :KK70: salataya benzer şeyler yapılmışsa yemem, tiksineceğim şeyi yapıp ekmeğe dokunulmuşsa yemem. Yemeğe ekmek bandırılıyorsa ve parmaklar içine giriyorsa kalkarım masadan. Eşimin ailesi sosyetik zengin kızı diyordu bunlar yüzünden :KK70:

Biz macırız 10 parmağımızı yalamadan doymayız der dedem.Bence problem yok.Bizde bir çok şeki ekmeği bana bana yeriz. :)
Bizde macırız :KK73::KK73: bazı şeyleri ekmek banarak yemeyi bende çok seviyorum,ama sadece aile içindeyken o şekil yerim,yeriz ve herkes kendi önünden yer.
ama eşimin ailesi öyle değil malesef. hiç unutmam daha sözlüyken bize bayram ziyaretine geldiler.erkeklere ayrı sofra kurduk.onlar gittikten sonra babam ne biçim aile bunlar,on parmağını da yemeğe sokuyorlar demişti o zaman bu kadar olduğunu tahmin edememiştim ama maalesef ki o kadarmış..(çok şükür ki eşim hariç:KK51:)
ben kendim öyle böyle idare ediyorum,genelde salata oluyor ortada bende tabağıma alıyorum,ama yabancı birinin yanında ayıp oluyor.mesela geçen gün görümcem bizde misafir varken geldi ve yine aynı hareketi yaptı.o kadar üzüldüm,mahcup oldum ki anlatamam,gencecik kız,sofra adabı denilen şeyden bihaber.evlenince napcak bilmiyorum?

Of şu bıçağın yalanması durumu özellikle. Tiksiniyorum ve hemen söylerim. Bir daha ağzıma sürmem, yenisini alırım ve bu buna ait diye sahiplenirim :KK70: salataya benzer şeyler yapılmışsa yemem, tiksineceğim şeyi yapıp ekmeğe dokunulmuşsa yemem. Yemeğe ekmek bandırılıyorsa ve parmaklar içine giriyorsa kalkarım masadan. Eşimin ailesi sosyetik zengin kızı diyordu bunlar yüzünden :KK70:
Benim kendi ailem diyordu bana, sanki kaşınıp sonradan herkesin yediği ekmeğe dokunmak normal bir şeymiş gibi.
Bir de çatalla, tırnakla diş karıştırılması var offf:KK12:

Şu aynı tabaktan yemek yeme olayına acayip sinir oluyorum. Eskiden insanların şimdiki tabağı çanağı yokmuş ortaya koyup öyle yerlermiş ama şimdi böyle mi? Kız çeyizinde kaç takım tabakla gidiyor. ha illa aynı tabaktan yenecekse herkes kendi önünden yer ortaya dalınmaz.

Çocuğu kreşe yollamak bunun gibi görgüsüzlükleri en aza indirecekltir sanırım ağaç yaşken eğilir ailenin vermediğini eğitim verecek

Ona göre not verirler o süslü makyaj veya süslü püslü giyimi bir hareketle yok olur
Bizde macırız :KK73::KK73: bazı şeyleri ekmek banarak yemeyi bende çok seviyorum,ama sadece aile içindeyken o şekil yerim,yeriz ve herkes kendi önünden yer.
ama eşimin ailesi öyle değil malesef. hiç unutmam daha sözlüyken bize bayram ziyaretine geldiler.erkeklere ayrı sofra kurduk.onlar gittikten sonra babam ne biçim aile bunlar,on parmağını da yemeğe sokuyorlar demişti o zaman bu kadar olduğunu tahmin edememiştim ama maalesef ki o kadarmış..(çok şükür ki eşim hariç:KK51:)
ben kendim öyle böyle idare ediyorum,genelde salata oluyor ortada bende tabağıma alıyorum,ama yabancı birinin yanında ayıp oluyor.mesela geçen gün görümcem bizde misafir varken geldi ve yine aynı hareketi yaptı.o kadar üzüldüm,mahcup oldum ki anlatamam,gencecik kız,sofra adabı denilen şeyden bihaber.evlenince napcak bilmiyorum?

bu rahatsızlık 5 sene idare edilebilecek birşey değil bana göre
kaldı ki sabah akşam her gün yeniyorsa.
bir yerde illa firikik ya da patlak verirdi.
insan iştah kesilmesinden zayıflar ya da sofra ayırırdı 5 senede.
[/QUOT

Bu konu sahibinin fıtratıyla alakalı...Ben olsam gözlerinin önünde tabağıma yemeğimi ayırıp yer ve umursamazdım ya da eşime konuşması için baskı yapardım.Ki sağolsun eşim gereken tepkiyi verir buna fırsat bırakmaz...Ama herkesin tepkisi aynı olmuyor,bu zamana kadar dayanması hayret verici ama ben bu yaşadıklarına dayanmasına sebep olan eşinde buluyorum hatayı...Çünkü konu sahibi ne söylerse söylesin GELİN!! verdiği her tepki göze batar.Ama eşinin OĞULLARI olarak gereken tepkiyi vermeli,kenara çekip uyarmalıydı.Konu sahibnin değil,onu bunları çekmeye zorlayan eşe bulurum hatayı...

bi kaç kere ayrı tabaklarda yaptım ne o gelin hanım bizim agzımızda hastalıkmı var diyolar

Hastalık da olabilir anne,baba,bu ayıp değil.Ki hastalık olmasa bile ben alışkın değilim demeli,ya da eşinizin ailesini uyarması gerekir diye düşünüyorum...

yani haklısınız, insan tiksinebilir bu durumdan, sabretmişsiniz uzun zaman olmuş.
yaşlı insanlar alışmışlardır öyle yemeye, doğrusu salatanın suyuna banmak kime zevk vermez ki? tabağınızı ayırsanız o da onları rencide edebilir?
zor bir şey, şimdiye kadar sabredip birden tabak ayırsanız da pat diye, o da olmaz...
şahsen maaile sofradayken salataya ekmek bandım diye gelin tabağını ayırsa, çok üzülürüm, saraydan mı geldin de diyebilirim!
size de hak veriyorum, ama pek çözüm de yok gibi, her öğününüz de birse size de zor, kendime yağsız aldım- tuzsuz aldım diyebilirsiniz...

Valla tiksinmeyi anlarım, aynı tabaktan da yemeyevilirsiniz. Ama onları değiştiremezsin bence bu fikirden vazgeçin. Bende yerine göre salata suyuna ekmek banmayı severim ama başkasının önünden ymek yeme olayı bana da ters gelir sevmem. Ama bunun için kendimimki tuzsuz diyete başladım gibi bir bahane bulabilirsiniz veyaa ben böyle yemek istiyorum diye açıkca tavrınızı yansıtabilirsiniz ama dediğim gibi o yaştan sonra o insanlara Görgüyü öğretmek sizin haddinize değil diye düşünüyorum. Keza öyle yetişmişler.

direk eşine söyleme onlara da söyleme. çocuk varsa çocuğu kullan arkadaşların dediği gibi yanlarında annecim ayıp elle yemek yenir mi hiç bak buraya çatal kaşık koydum falan de. yada yeğenin vs varsa ordan yürü.

valla bu saatten sonra anlatamazsın
anca kocanla aran bozulur
tek çare yemegini kendi evinde yemek

ben de hic hoslanmam oyle yedi sulale ayni tabaktan salata yogurt yenir miymis tabagina alir yersin onun bile adabi var
Esimin aile sofrasina ilk oturdugumda ilginc gelmisti mesela herkesin tabagi yok hersey ortada ya neyle yiyecegiz diye bakinmistim :KK66: neyse ki sadece kahvalti sofralari oyleydi diger yemekler ayri ayri servis ediliyordu ben de artik alistim bakiyorum sofraya ortada getirilen birsey varsa kimse elini sokmadan tabagima alip rahat ediyorum onlarin kulturu de boyle canim degistiremezsin ki ayiplamiyorum da herkes sevdigi gibi yesin
Simdi bir de soyle bir durum var sadece kendi evlerinde oyleler bana yemege geldiklerinde benim duzenime uyuyorlar cok hosuma gidiyor hatta sempatik bile buluyorum davranislarini saygi duyuyorlar resmen hazirladigim sofraya
Ama evlerden irak bir konu bar malesef su bardagi bir tane :KK66:

Birden Kaynatam aklima geldi.. oda öyle yer sanki kitlikdan cikmis gibi saldirir. bi tavuk yeme sekli vardir ki, tavukmu yiyor yoksa ellerinimi yiyor belli degildir. Yemek yerken kendinden gecer, etrafindakileri görmez. Bide yemek yerken arada burnunu ceker :KK67:ozaman bu hareketi yapasim gelir ona.
Elimden geldigince onlarla beraber yemek yememeye calisirim. Davet ettiklerindede mesela ortak tabakdan yenilen yemekleri asla yemem. Mesela kaynanam manti yapar icinede ayri kasik koyar ki herkes bu kasikla tabagina alsin, ama yok kaynatam illa kendj kasigini daldiracak. Ilk evlendigim sene iftara davet etmistik orda fark ettim bizdede aynisini yapiyor o gün bu gündür herseyi mutfakta ben tabaklara hazirliyorum. Ha bide kaynanamin bazen salatayi elleriyle karistirdiginida gördüm.

Artik kac yasina gelmisler bundan sonrada aliskanliklarini degistirmek cok zor. Heleki hergün beraber yemek yiyorsaniz.

X