Q sen de üretim ortamında çalışıyorsun. Her şey kanunda var mı? Olmayan şeyler tamamen patronun insiyatifinde. Biliyorsa bir yenilik getirsin koysun herkese örnek olsun.
Kaldı ki artık üretim işçisi eskisi gibi hor görülmüyor aslında. Performans arttırma zart zurt adı altında bir sürü şey yapılıyor. Sen tekstilcisin daha çok imkan var bunları yapmaya fabrikada. Kanunda yer almayan ama sizde olan bir şey yok?
Bu tamamen iş verenin iyi niyeti?
Kanunda yok diye bu hayati şeyi yerine getirmiyorsa en az kanun yapmayanlar kadar suçludur.
şimdi konunun bu yönü var tabii ki ipekcim..birincisi devlet bu kanunu koymamakla iş güvenşliğini yeterince yaptırm uygulamadığı içn suçlu.
ikinici işyeri işçi güvenliğini düşünmek zorunda..
tabi ki benim işteyerimde kanunda zorunlu olmayan çok şey mevcut..artıma tesislerinden,işçi güvenliğine kadar. düşünüyor ki patron,işçime bişey olursa,benim de başım derde girer,can sağlığı içn yapmasa da kendi güvenliği için yapıyor..
itfaiye mesela aldılar itfaiye arabası ,işçi eğittiler,yangın olursa pamuk iplik var burda,yanarsa müdahale için...kendi maliyetini de düşnüyor tabii ki ama sonuçta güvenlik işte..
burda da iş kazaları oluyor..anında polis savcı geliyor,işletme müdürleri gözaltına alınıyor..bunlar ortada geziyor,şimdi de açıklama yapıyor işletme müdürleri..
ama mesela kreş olması gerekirken yapmıyor,maliyeti sebebi ile,ama en azındn can güvenliği ile ilgi değil..:)
bize devamlı müfettiş geliyor,yanıcı kimyasalların depolarından,işçi bilgilerini yetereliliğine kadar...hatta inan kapıların dışarı açılması gerektiği yangında kaçmak için diyerek kapı yönleri değiştirildi...
ayrıca müfettiş kendi seçtiği işçilerle özel odalarda görüşüyorlar...
bunlar al gülüm ver gülüm demek ki..