bu konuda bilgim olmadıgın soruyorum yanlış anlamayın . peki bu durum sonrası Japonyada nükleer santraller kapatıldı yada yenileri yapılması durduruldumu aceba bilginiz varmı ?:44:
Japonya’daki nükleer santrallerde son durum
Reuters haber ajansının Tokyo kaynaklı ve 6 Mayıs tarihli haberinde Japonya’daki nükleer santrallerin bir dökümünü yapılmakta ve her biri için hali hazırdaki çalışma durumu bildirilmektedir. Habere göre Japonya’nın 54 nükleer reaktöründen halen sadece 22’si aktif olarak üretimde, geri kalan 32’si ise “bakımda” görülmektedir. Toplam üretim kapasitesi 48960 megavat olmasına karşılık halen üretilen elektrik enerjisi miktarı bunun % 43 kadarı olan, 20923 megavattır.
Aktif çalışır durumda olmayan santraller, önceden planlanmış veya planlanmamış bakım için kapalı durumdadırlar. “Önceden planlanmış” bakımda olanların sayısı 18, “önceden planlanmamış” olarak bakıma alınanların sayısı ise 14. İkinci gruptaki ağırlık, deprem ve tsunami nedeniyle kapanan veya kapatılanlarda olmakla birlikte, depremle ilgisiz olan en az bir zorunlu kapatma var.
Fukushima Daichi’deki 6 reaktörden üçü deprem olduğu tarihte, 11 Mart’ta, zaten planlanmış bakım sürecinde olduğu için üretimde değillermiş. Yaşanan felaketin kaynağı diğer üçü ise 11 Mart'tan itibaren “planlanmamış bakım” sürecinde görülmekteler. Bunların çok yakınındaki Fukushima Daini’de bulunan 4 reaktör, depremde kapandıkları için gene 11 Marttan itibaren “planlanmamış bakım” sürecinde görülmekteler.
Yine 6 Mayıs tarihli haberlerle ilk kez “kamikaze” teknisyenlerin reaktörlere girdiğini bildirilmekte. Bir numaralı reaktöre giren 12 teknisyenin koyacakları, 6 hava çevrim makinesi, süzgeçler ve borular, içerdeki havada bulunan radyoaktif maddeleri süzecekler ve havayı kısmen temizlemiş olacaklar.
Teknisyenler özel giysiler, maskeler ve sırtta taşıdıkları hava tüpleri ile reaktörün dışında girişte kurulan bir çadırdan geçerek içeri giriyorlar. Bu çadır içerden yüksek radyoaktiviteli havanın dışarı kaçmasını önlüyor.
Reaktörü işleten TEPCO (Tokyo Electric Power Company) sözcüsüne göre teknisyenler dörtlü gruplar olarak çalışıyorlar. Her seferinden bir grup içerde kalıp, 10 dakika sonra dışarı çıkıyor. Teknisyenlerin görevinin 4-5 gün içinde tamamlanması bekleniyor. Sözcüye göre bu reaktörü tekrar çalışır duruma getirmek bir yıl alabilir.
Teknisyenlerin çalıştığı 1 numaralı reaktörün yanındaki 2 numaralı reaktörde deprem ve tsunamiden bir gün sonra, 12 Mart tarihinde bir hidrojen patlaması olmuştu. O tarihten beri Fukushima Daichi nükleer santralinden havaya, okyanusa ve yer altı suyuna radyoaktif maddeler yayılmakta. Bu yayılmanın ne zaman durdurulabileceği bilinmemekte. En azından daha aylarca süreceği söylenebilir.
Santralin 20 km. civarındaki yerleşim merkezleri boşaltılmış durumda. Buralarda 80 bin kadar kişinin oturduğu tahmin edilmekte. Ayrıca rüzgar altındaki 5 şehirde daha halkın boşaltılmaya hazırlıklı olmaları istenmiş. Bölgeye girişler yasaklanmış değil Oada oturanlar için kısa süreli izin verilmekte. Böylece evlerinden bazı eşyaları alıp dönebilecekler. Ancak en azından daha sınırlı bir bölge için toptan bir yasak söz konusu.
TEPCO, 2 numaralı reaktörün türbin binasının tabanından yüksek radyoaktiviteli 25 bin ton suyu dışarı başka bir kapalı alana pompalamaya başlamış. En az 20 gün sürecek bu işlem sonunda su seviyesi düşünce içeri girilip onarım yapılabilecek. Tüm santral alanında böyle yüksek derecede radyoaktif 70 bin ton su var. Radyoaktif suların okyanusa verilmemesi ile yakın okyanustaki radyasyon oranı artmamakta. Ancak içerdeki sudan nasıl kurtulacakları yetkilileri düşündürmekte.
Bilimania - Japonya -------------
Japonya'da depremin tetiklediği tsunamide büyük zarar gören ve radyasyon yayan Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki sorunlar devam ediyor.
Japonya'da 2 yıl önce vuran 9.0 büyüklüğündeki depremin tetiklediği tsunamide büyük zarar gören ve radyasyon yayan Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki sorunlar devam ediyor. Elektrik kesintisi nedeniyle soğutma sisteminde arıza yaşayan santralın başı, şimdi de yeraltı sularında ortaya çıkan Stronsiyum-90 isimli zehirli madde ile dertte. Ayrıca yeraltı sularında trityum adlı zehirli maddeye de rastlandı.
Fukuşima'yı işleten Tokyo Elektrik Şirketi'nin (TEPCO) genel yöneticisi Toshihiko Fukuda, Aralık 2012 tarihinden bu yana yeraltı sularındaki Stronsiyum-90 oranının 100 kat arttığını açıkladı. Reaktördeki tepkimenin bir ürünü olan Stronsiyum-90'un, su tanklarından sızmış olabileceği üzerinde duruluyor. Yetkililer, bu kirlenmiş suyun okyanusa ulaştığını düşünmediklerini de belirtti. Ayrıca sudaki trityum oranının, standartların on katının üzerinde olduğu kaydedildi.
Japon uzmanların, reaktörü soğutmak için kullanılan suyun doğaya salınmaması gerektiğini vurguladı. Nagoya Üniversitesi'nden uzman Michiaki Furukawa, "Bu kirli su, okyanusa salınmamalı. Su, doğaya sızmayacak bir yerde tutulmalı." ifadelerini kullandı. TEPCO, bölge sakinlerini ve balıkçılarını "düşük oranda radyasyonlu suyun" okyanusa salınmasına izin vermeleri için ikna etmeye çalışıyordu. Ancak bu son açıklamanın ardından bunun iyice güçleşeceği yorumları yapıldı.
Fukuşima'daki Yeraltı Suyunda Zehirli Madde Çıktı ----------------
Şimdi bunları okuyunca elin Japon'u depreme alışıkken, depreme dayanıklı yapılar yaparken bile böyle sorunlarla uğraşıyorlarsa, ülkemde ne olur bilemiyorum, evet santraller Japonya ve Fransa işbirliğiyle yapılacakmış ama ya sızarsa