merhabalar. bu virusu ben de 2011 kasimda kaptim. ilk atagim beni mahvetti resmen. kabarciklar, agri, yanma, batma mahvetti. isin garip tarafi 4 tane uzman doktor tanimadi herpesi :) 4 ay sonra tekrar cikinca baska bir uzmana gittim, anlattim soyle soyle sikayetim var tekrarladi herpesten supheleniyorum. bakti evet bu herpes dedi, basimdan asagi bir kaynar su dokuldu. neyse ama bununla yasamayi ogreniriz, herkesin yok mu bir derdi. bunun 5 ay sonrasinda 10 gunluk bir atak mahvettti. 5 ay sonrasinda ise amerikada mastirda iken bir hemsireyle bu konuyu konustum. kan testi neden yapmadin dedi. .doktor onermedi dedim. yapalim da hangi tip herpes oldugunu ogren dedi. test yaptik herpes 2 pozitif geldi. mahvoldum. tip 2 en inatci ve saldirgan olani. daha sonra bir detayli aramaya giristim ki ne ogreneyim: ister genital bolgede herpesiniz aktif olsun ister pasif, her zaman bulastiriciliginiz devam ediyor! zaten kapanlarin cogu partnerlerinde acik yara ve belirti yokken kapmis. yani bu hastaligi kaptiysaniz isiniz zor. yeni bir hastalik kapmaya da daha acik hale getiriyor sizi. aids hastalarinin %80inde bu herpes de varmis zaten..BIR BASKA HASTALIK DA BIRINDEN KAPMANIZ AN MESELESI. ben bundan once molluscum diye caresi olan basit bir hastalik aldim, kendimi iyi egitmedim, sonra ayni partnerimden bu herpes belasini aldim. bu cinsel hastaliklarin birkac tanesi genelde bir arada ayni kiside gorulur.
ne edicez buna karsi hic bilmiyorum. kim bizi bu igrenc ultra bulasici, bebekler icin oldurucu, menenjit tehlikesi bulunan, caresi olmayan, bir ise yaramayan ama esek yuku kadar para tutan ilaclari olan, omur boyu yara agri ve ates icinde birakan hastalikla bizi kabul eder? bir arkadas ben bu hastaliga yakalanmadan once demis ki: sevdiginiz yakin oldugunuz insanlari tedbirler konusunda uyarin diye. keske beni de bir uyaran olsaymis. benim hayatimi gocerten bu hastaliga belki o zaman yakalanmazdim.
simdi 6 aydir dinmeyen bir atagim var ve surekli sinir hasari yaratmis. uzerine oturamiyorum, yatamiyorum, hicbir sinir ilaci kar etmiyor. post-herpetik nevralji diye bir hastaliga cevirmis halde. amerikada post-herpetik nevralji agrisini yillarca cekmeye dayanamayip intihar eden bir hayli insan duymustum.
ben bir lisans ve bir yuksek lisans diplomasina sahibim. ama bu diploma yigininin arasinda afedersiniz kicimizin sagligi kadar temel birsey ogretilmemis bize. bu hastaliga yakalanana kadar ben bu hastaligin adini bile duymamistim, bir kisi bile uyarmamisti. insanligin belasi, cozumu olmayan ve salgin halinde boyle bir hastaligin nasil caresi olmaz? ben zannediyordum ki bu tur hastaliklar ancak uyusturucu bagimlilarinda veya fahiselerde olur, beyaz yakali vatandaslarda ne gezsin. nasil bu kadar salak olabildim? bunlar bulasici hastaliklarsa ve birer zincirse nasil marjinal kalabilsin ki? bunu neden akil edemedim hic?
Size sesleniyorum tip camiasi, hayatimiz madem bu kadar ince iplige bagliydi ve bu tur seylere madem her gun sahit oluyordunuz, neden topluma bu ciddi meselelerin alarmini vermediniz hic? bu hastalardan sonra ben yakalandim, benden sonra da eminim surekli baskalari yakalandi. bu vurdumduymazlik niye? insanlarin hayati bu kadar mi bedava?
BU HASTALIGA YAKALANMIS INSANLAR: SEVDIKLERINIZI BU HESPESIN HER YONU HAKKINDA UYARMAYI LUTFEN IHMAL ETMEYINIZ. BU ACIYI NE OLUR BU DERDE HENUZ SAHIP OLMAYAN BIR BASKASI YASAMASIN. VE CINSEL HASTALIKLARIN BIR GRIP NEZLE KADAR YAYGIN OLDUGUNU, SADECE INSANLARIN BUNLARI ULU ORTA KONUSMADIGINI, AMA BUNUN BU HASTALIKLARIN INSANLARIN CANINI YAKMAKTA OLDUGU GERCEGINI ORTADAN KALDIRMADIGINI, BUNDAN DAHA TEHLIKELI OLANLARINA YAKALANMANIN BLE HIC ZOR OLMADIGINI, KENDINIZI DIGER CINSEL HASTALIKLAR VE TEDBIRLER KONUSUNDA NOKTAYA VIRGULE KADAR EGITMENIZ GEREKTIGINI AKLINIZDAN CIKARMAYIN.