Genel Yetenek- Genel Kültür Soru çözümleri...

hımm:KK53: Ben tramvayı hiç duymamıştım bak
waferwafer son noktayı koydun valla:KK1:

Ama hepsi abdül ile başladığı için pek aklımda kalmadı

ya abdülaziz abdülhamit onları pek ayırt edemiyorum ben eskiden beri :) Bu konulara daha gelmedim ama çalışırken hamitle aziz diye çalışayım bari abdül girince işin içine karışıyor:KK1::KK1:

canım bende hep sırasını karıştırıyodum ama banada arkadaşım şöyle söyledi. M-A-H.... abdül-Mecit------abdül-Aziz-----abdül-Hamit
belki yardımcı olur :KK66:)

Ben seni bitirdi sanıyordum yanlış biliyorum demekki. Tarihle nasıl aran :KK14:

hiç iyi değil sayısalcıyım ben o yüzden tarih 0 hep sınırda geçtim tarihe hatta ünv. 1. sınıfta ilk dönem kaldım 2.yıl attan aldım:KK9: 2. konuyu bitirdim tarihte osmanlıya geçicem yrn daha sorularım var çözülecek salı kısmetse osmanlıya dalış yapıcam:KK14: ilk konuya çalışmıtım sorulara geçince 30 sorudan 20sı yanlış çıkıyordu:KK52: şimdi 5 yanlışa fln düştü onada sükür:nazar:zaman geçtikçe konu oturur diye düşünüyorum çünkü daha çok yeni 2. konuda okadar yanlışım çıkmadı mesala daha dikkatli okumaya başladım sanırım soruları yorum sorularınada atlamıyorum hemen artık ilerleme kaydettim diye düşünüyorum su bir haftada:KK9:daha çok yolumm var:KK31:senin nasıl gdiyor çalışmalar:KK6:

hiç iyi değil sayısalcıyım ben o yüzden tarih 0 hep sınırda geçtim tarihe hatta ünv. 1. sınıfta ilk dönem kaldım 2.yıl attan aldım:KK9: 2. konuyu bitirdim tarihte osmanlıya geçicem yrn daha sorularım var çözülecek salı kısmetse osmanlıya dalış yapıcam:KK14: ilk konuya çalışmıtım sorulara geçince 30 sorudan 20sı yanlış çıkıyordu:KK52: şimdi 5 yanlışa fln düştü onada sükür:nazar:zaman geçtikçe konu oturur diye düşünüyorum çünkü daha çok yeni 2. konuda okadar yanlışım çıkmadı mesala daha dikkatli okumaya başladım sanırım soruları yorum sorularınada atlamıyorum hemen artık ilerleme kaydettim diye düşünüyorum su bir haftada:KK9:daha çok yolumm var:KK31:senin nasıl gdiyor çalışmalar:KK6:

İyi diyelim iyi olsun :KK1: Ben hala anayasadan sıyıramadım yakamı! Çok karışmasın diye bende ağırdan alıyorum. 3-5 sayfa çalışarak gidiyorum.
Bir şeyin kabul edilmesi için yok 3/5 yok salt çoğunluk bunları akılda tutmak dısında zorlayıcılığı yok aslında.
Onun dışında diğer derslerimde bir sorun yok çok şükür.
Tarih mesela, lisede tarih yapanlara sınavlardan yüksek alanlara uzaydan gelmişler diye bakıyordum :KK53: Zevkliymiş aslında. Sözelcilerin neden sevdiğini az çok anladım :KK1:

canım bende hep sırasını karıştırıyodum ama banada arkadaşım şöyle söyledi. M-A-H.... abdül-Mecit------abdül-Aziz-----abdül-Hamit
belki yardımcı olur :KK66:)
Teşkr ederim alarafalara bende öyle tutmuştum aklımda iki gün önce biliyo musun:KK1:

İyi diyelim iyi olsun :KK1: Ben hala anayasadan sıyıramadım yakamı! Çok karışmasın diye bende ağırdan alıyorum. 3-5 sayfa çalışarak gidiyorum.
Bir şeyin kabul edilmesi için yok 3/5 yok salt çoğunluk bunları akılda tutmak dısında zorlayıcılığı yok aslında.
Onun dışında diğer derslerimde bir sorun yok çok şükür.
Tarih mesela, lisede tarih yapanlara sınavlardan yüksek alanlara uzaydan gelmişler diye bakıyordum :KK53: Zevkliymiş aslında. Sözelcilerin neden sevdiğini az çok anladım :KK1:

Sevgi meleği bende anayasa için aynısını düşünüyordum ne sıkıcı ders hangi biri akılda kalacak diye bi ara çalıştım baya da sevdim hemde en kolay derslerden biri tarih gibi değil çalışınca soru kaçırma imkanı yok. Çünkü hep bilgi sorusu hepsi :)

1- narh
2- tereke
3- bac-ı bazar

hangisi osmanlı ekonomisi ile ilgili değildir ?
:26:

tarihteki terimlerden nefet ediyorum hep bilmediğim kelimeler çıkıyor karşıma yaa
:KK5:

evet cnm doğru :26:

bac vergisi genelde osmanlıdaki vergiler anlatılırken orada geçiyor.pazarcılardan alınan vergi.
narhı da narh koymak diye aklımda kalmış.osmanlıda kesin var dedim ama anlamından emin olamadım.baktım hem tüketiciyi hem üreticiyi koruma amaçlı fiyatlara bir sınır koymakmış.
tereke bana yabancıydı aralarında.

1- narh
2- tereke
3- bac-ı bazar

hangisi osmanlı ekonomisi ile ilgili değildir ?
:26:

tarihteki terimlerden nefet ediyorum hep bilmediğim kelimeler çıkıyor karşıma yaa
:KK5:
benim bildiğim narh selçukluda ahi teşkilatı ile ilgili.İşte ticaretle uğraşanların sattıkları şeye fiyat belirliyorlar, böylece esnaf belli bir malı belli bir fiyata satıyor, böylece tüketici kazık yemiyor :KK1: Ama ahi teşkilatı lonca olarak devam ettiği için olur bence
Bac dediği şey çarşı pazar esnafından alınan vergi.
Terekeye gelince osmanlıda tarhi dersinde hiç duymadım ama anayasada tereke miras bırakılan şey demek. BEnce onun alakası yok.
Yani ben 1-2 Diyorum cevap neymiş canım?

Edit: Bir de ek bilgi olsun gedik var o da tüccara verilen dükkan açma izni

Son düzenleme:
benim bildiğim narh selçukluda ahi teşkilatı ile ilgili.işte ticaretle uğraşanların sattıkları şeye fiyat belirliyorlar, böylece esanf belli bir malı belli bir fiyata satıyor, böylece tüketici kazık yemiyor :KK1: Ama ahi teşkilatı lonca olarak devam ettiği için olur bence
bac dediği şey çarşı pazar esnafından alınan vergi.
Terekeye gelince osmanlıda tarhi dersinde hiç duymadım ama anayasada tereke miras bırakılan şey demek. Bence onun alakası yok.
Yani ben 1-2 diyorum cevap neymiş canım?

cvp tereke canım hangisi değildir diyor :KK53:
Oof ben fikir bile yürütemedim çook eksiğim var daha çoook :KK14:

1) Aşağıdaki ilişkilerden hangisi doğru değildir ?
A) Maliye – Nişancı
B) Eyalet – Beylerbeyi
C) Ordu – Subaşı
D) Hükümet – Sadrazam
E) Kaza – Kadı

2) T.C Devleti’nin de katıldığı Sadabat Paktı hangi ülkenin yayılmacı politikası karşısında kurulmuştur ?
A) Almanya
B) İtalya
C) İspanya
D) Fransa
E) İngiltere

3) Osmanlılar hangi padişah zamanında ilk kez Rumeli’ye çıkmıştır ?
A) Osman Bey
B) Yıldırım Beyazıt
C) I. Murat
D) Orhan Bey
E) II. Murat

4) - Yenen devletler toprak ve savaş tazminatı almayacaklar
- Osmanlı Devleti’nde yaşayan azınlıklara bağımsızlık hakkı verilmelidir
- Silahlanma yarışına son verilmelidir
Wilson İlkeleri’nin yukarıdaki maddeleriyle ilgili;
I. Savaşın bitişini hızlandırmak
II. Azınlık isyanlarına zemin hazırlamak
III. Kalıcı bir barış ortamı oluşturmak istenmesi
Yargılarından hangilerine ulaşılabilir ?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) I ve III E) I, II ve III

5) Aşağıdaki antlaşmalardan hangileri tarihimizde 93 Harbi diye bilinen savaştan sonra imzalanmışlardır ?
A) Paris – Edirne
B) Paris – Ayestefanos
C) Ayestefanos – Berlin
D) Edirne – Berlin
E) Ayestefanos – Bükreş

6) Çerkez Ethem ayaklanması aşağıdakilerin hangisi öncesinde bastırılmıştır ?
A) TBMM’nin açılması
B) Eskişehir-Kütahya
C) II. İnönü Savaşı
D) I. İnönü Savaşı
E) Sakarya Savaşı

7) Anadolunun özellikle kültürel ve nüfus açısından kesin olarak Türkleşmesi,aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanmıştır ?
A) Osmanlı Devleti’nin kurulması
B) Moğol istilası
C) Malazgirt Zaferi’nin kazanılması
D) Anadolu Selçukluları’nın kurulması
E) Miryokefalon Zaferi’nin kazanılması

8) Hangisi Anadolu Selçuklu Devleti’nde bir toprak bölümü değildir ?
A) Has B) Dirlik C) Mülk

1) Aşağıdaki ilişkilerden hangisi doğru değildir ?
A) Maliye – Nişancı
//Yanlış MAliye defterdar olacak
B) Eyalet – Beylerbeyi
C) Ordu – Subaşı
D) Hükümet – Sadrazam
E) Kaza – Kadı

2) T.C Devleti’nin de katıldığı Sadabat Paktı hangi ülkenin yayılmacı politikası karşısında kurulmuştur ?
A) Almanya
B) İtalya
//İtiraf edeyim bunu internetten kopya çekiyorum :KK1:

9 Temmuz 1937'de Türkiye, İran, Irak, Afgaristan arasında Sadabat Paktı
imzalandı.
İtalyanın sömürge anlayışına karşı yapılmış
Amacı: Doğuda barış ve güvenliği sağlamaktı.
Kaynak: Sadabad Paktı

4) - Yenen devletler toprak ve savaş tazminatı almayacaklar
- Osmanlı Devleti’nde yaşayan azınlıklara bağımsızlık hakkı verilmelidir
- Silahlanma yarışına son verilmelidir
Wilson İlkeleri’nin yukarıdaki maddeleriyle ilgili;
I. Savaşın bitişini hızlandırmak
II. Azınlık isyanlarına zemin hazırlamak
III. Kalıcı bir barış ortamı oluşturmak istenmesi
Yargılarından hangilerine ulaşılabilir ?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) I ve III E) I, II ve III
I ve III yani D diyorum. Bir de Wilsonun diğer bi amacı da çevresinde kendisine rakip olacak bir ülke istemediği için büyük devletleri parçalamak istiyor. Bu nedenle azınlıklar bağımsız olsun diyor, böylece küçük ülkeleri daha rahat parmağında oynatabilecek.

5) Aşağıdaki antlaşmalardan hangileri tarihimizde 93 Harbi diye bilinen savaştan sonra imzalanmışlardır ?
A) Paris – Edirne
B) Paris – Ayestefanos
C) Ayestefanos – Berlin
D) Edirne – Berlin
E) Ayestefanos – Bükreş
Bunun cevabını bilmiyorum:KK5:

6) Çerkez Ethem ayaklanması aşağıdakilerin hangisi öncesinde bastırılmıştır ?
A) TBMM’nin açılması
B) Eskişehir-Kütahya
C) II. İnönü Savaşı
D) I. İnönü Savaşı
E) Sakarya Savaşı
ÇErkez ethem bir vatanseverdi ama eşkıya modunda:KK1: İlerde sorun çıkar diye ortadan kaldırıldı ama neyden önce ayaklandı onu da bilmiyorum:KK5:

7) Anadolunun özellikle kültürel ve nüfus açısından kesin olarak Türkleşmesi,aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanmıştır ?
A) Osmanlı Devleti’nin kurulması
B) Moğol istilası
C) Malazgirt Zaferi’nin kazanılması
D) Anadolu Selçukluları’nın kurulması
E) Miryokefalon Zaferi’nin kazanılması
Şimdi,miryokefalonla anadolunun türk yurdu olduğu kesinleşti uçlara türkmenleri yerleştirdiler.
Osmanlı da sürekli iskan politikası izledi. Moğol istilasından kaçan Türkler de Anadaluya sığındı Türkleşmeyi sağladı. Bu soru zor biraz yani aslında hepsinde Türkleşme oluyor gibi ama asıl Türkleşme E diyorum ben yanlış da olabilir
8) Hangisi Anadolu Selçuklu Devleti’nde bir toprak bölümü değildir ?
A) Has B) Dirlik C) Mülk
Buda C Has ve Dirlik Osmanlıda çünkü. Dirlik Yerine Selçukluda İkta vardı.

1) Aşağıdakilerden hangisi Osmanlılar’ın, Ruslarla imzaladığı antlaşmalardan biri değildir ?
A) Yaş Antlaşması
B) Bükreş Antlaşması
C) Edirne Antlaşması
D) İstanbul Antlaşması
E) Zitvatorok Antlaşması
2) Osmanlı İmparatorluğu’nda çeşitli milletlerden ve dinlerden kişilerin bulunması aşağıdakilerden hangisi üzerinde etkili olmuştur ?
A) Ordunun zayıflamasına
B) Duraklama Devri’nin başlaması
C) Maliyenin bozulması
D) Eğitim sisteminin yetersiz olması
E) Yükselme Devri’nin başlaması
3) Padişah olduğunda raporlar hazırlayarak yapacağı ıslahatlar için zemin hazırlayan ilk padişah kimdir ?
A) I. Mahmut
B) I. Ahmet
C) III. Selim
D) II. Mahmut
E) IV. Murat
4) Aşağıdakilerden hangisi Osmanlılarda kale muhafızları ve tersane giderleri için ayrılırdı ?
A) Ocaklık
B) Yurtluk
C) Has
D) Zeamet
E) Mukataa
5) Türk siyasi tarihinde, İttihat ve Terakki Partisi ile Ahrar Partisi gibi partilerin kurulmasıyla çok partili sisteme geçiş ilk kez hangi dönemde olmuştur ?
A) Tanzimat
B) I. Meşrutiyet
C) II. Meşrutiyet
D) İlk TBMM Hükümeti
E) Cumhuriyet
6) Aşağıdaki devletlerden hangisi Çanakkale Savaşlarının kazanılması üzerine İttifak Devletleri tarafında I. Dünya Savaşına girmiştir ?
A) ABD
B) Sırbistan
C) Romanya
D) Yunanistan
E) Bulgaristan
7) Aşağıdakilerden hangi ikisi Abdülmecit tarafından gerçekleştirilmiştir ?
A) I. Meşrutiyet – Islahat Fermanı
B) Tanzimat Fermanı – Islahat Fermanı
C) II. Meşrutiyet – Islahat Fermanı
D) Sened-i İttifak – Islahat Fermanı
E) Ferman-ı Adalet – Islahat Fermanı
8) Şahkulu isyanının çıkışında aşağıdaki devletlerden hangisinin bölücü propagandasının rolü olmuştur ?
A) Rusya B) İngiltere
C) Fransa D) İran

1) aşağıdakilerden hangisi osmanlılar’ın, ruslarla imzaladığı antlaşmalardan biri değildir ?
A) yaş antlaşması
b) bükreş antlaşması
c) edirne antlaşması
d) istanbul antlaşması
e) zitvatorok antlaşması
2) osmanlı imparatorluğu’nda çeşitli milletlerden ve dinlerden kişilerin bulunması aşağıdakilerden hangisi üzerinde etkili olmuştur ?
A) ordunun zayıflamasına
b) duraklama devri’nin başlaması
c) maliyenin bozulması
d) eğitim sisteminin yetersiz olması
e) yükselme devri’nin başlaması
3) padişah olduğunda raporlar hazırlayarak yapacağı ıslahatlar için zemin hazırlayan ilk padişah kimdir ?
A) ı. Mahmut
b) ı. Ahmet
c) ııı. Selim
d) ıı. Mahmut
e) ıv. Murat
4) aşağıdakilerden hangisi osmanlılarda kale muhafızları ve tersane giderleri için ayrılırdı ?
A) ocaklık
b) yurtluk
c) has
d) zeamet
e) mukataa
5) türk siyasi tarihinde, ittihat ve terakki partisi ile ahrar partisi gibi partilerin kurulmasıyla çok partili sisteme geçiş ilk kez hangi dönemde olmuştur ?
A) tanzimat
b) ı. Meşrutiyet
c) ıı. Meşrutiyet
d) ilk tbmm hükümeti
e) cumhuriyet
6) aşağıdaki devletlerden hangisi çanakkale savaşlarının kazanılması üzerine ittifak devletleri tarafında ı. Dünya savaşına girmiştir ?
A) abd
b) sırbistan
c) romanya
d) yunanistan
e) bulgaristan
7) aşağıdakilerden hangi ikisi abdülmecit tarafından gerçekleştirilmiştir ?
A) ı. Meşrutiyet – ıslahat fermanı
b) tanzimat fermanı – ıslahat fermanı
c) ıı. Meşrutiyet – ıslahat fermanı
d) sened-i ittifak – ıslahat fermanı
e) ferman-ı adalet – ıslahat fermanı
8) şahkulu isyanının çıkışında aşağıdaki devletlerden hangisinin bölücü propagandasının rolü olmuştur ?
A) rusya b) ingiltere
c) fransa d) iran

1)e
2)b
3)c
4)e
5)c
6)e
yahu bu abdul lerden gına geldi :KK9:

Son düzenleme:
X