• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Genç kadın taşlanarak öldürüldü

Fikir özgürlüğü de can da sonuna kadar kiymetlidir. Karşılaştırma yapmam.
Tabiki inanmıyorum ama kıyamete kadar böyle olacagini zamaninin gectigini dusundugum icin degil. O ruhu en azindan bugun yakalamadigimiz icin. Mesele de bu konuda bu degil zaten. Bole aptal saptal orneklerle kurana iftira atilmasi

Şeriat kanunlarının uygulandığı bir ülkede gidip restoranda arkadaşlarımla içki içebilir miym? Bir de ateist olduğumu söylemem serbest mi, saklamam mı gerekir?

ASlında Meryem iyi tartışabilen biri. Daha önce çok celallenen arkadaşlar vardı. Bu veya buna benzer bir konuda bence tartışılması lazım. Hep askıda bırakıyoruz çünkü.
Ama işte konu herkese açık, müdahil olan herkesin fikri farklı, tek bir tetikleyici yorum topiği Kıyamete çevirir.

hep Hz. Muhammed Hz. Aişe evliliği örnek verilir de bu evlilik gayet siyasi sebeple yapılmış bir evliliktir ve Hz. Aişe ağzından aktarılan hadislere göre de evlilik tamamlandığında Hz. Aişe üreme olgunluğuna erişmiş.
yaşı konusunda çeşitli rivayetler var, 9 yaşında olması en kabul edileni.
Hz. Aişe o yaşta evlenen tek çocuk değil, o çağda kadınlar "çocuk" olarak görülmüyordu. sorun orada. erkek çocuk varis, kız çocuk "karlı bir akrabalık bağı" olarak görülüyordu.
Lordlar kızları doğduğu anda ona iyi bir kısmet arar, bebek yaşta sözler, olgunluğa eriştiği anda da evlendirirdi.
krallar da öyle.
çocuk gelinlere söveriz ama Padişah kızlarının büyük bölümü çocuk yaşta evlenmiştir.
Eski Türklerde yani İslamiyet öncesinde de durum farklı değildi.
bu kadının 1920'lere kadar "mal" olarak görülmesiyle alakalı.
Emile Zola'nın Germinal kitabını okursanız orada da vardır benzer bir durum.
kadın yakın tarihe kadar üzerinde mülkiyet tahsis edilen bir mal olduğundan erkenden de evlendirilirdi. ben Viking tarihine aşık bir insanım, Vikinglerde de var bu, İngiltereyi fetheden Normandiya Dükü Fatih William'ı da çok severim ve William İngiltereyi fethettiğinde yaptığı ilk şey babalarını savaşta öldürdüğü soylu İngiliz kızlarını kendisi için savaşan Norman Lordlarla evlendirmek olmuş, 8 yaşında bir gelin var aralarında. yine İngiltere kralı Yurtsuz John'un en küçük kızı ilk kocasıyla 9 yaşında evlendirilmiş. Hz. Muhammed'den yaklaşık 700 yıl sonra.
hani sanki o dönemde çok çok çok enterasan bir olaymış gibi algılanıyor ama değil. esas sorun şimdiki çocuk gelinlere bir çare bulmak, geçimişe dönüp bakmanın çok bir manası yok.
Ben Hz Ayşe'nin 9 yaşında olduğunu sanmıyorum. Yani Hz Muhammed cinsellik için bir çocuğa bunu yapacak biri olamaz. O seçilmiş biri. Bu önemli bir ayrıntı bence.Hangi kaynakta yazıyor yaşı?

Ama bak eksik yaklaşıyorsun. Eksik hukuk diye bir şey olmaz. Tamam rızası dışında evlenmedirilmez İslam'da. Diyelim ki severek evlendi sonradan malum ya erkeklerin değişik huylarından dolayı pişman oldu ve birine kaçtı, çağdaş dünyada olan şeyler. O zaman ceza ne olurdu?
Zinanin sucu 100 sopa ise bundam daha hafif ceza verilmek sarti ile ictihat yalilir. Kuranda genel olma ve temel olma durumu vardir. Gerisi sunneti esas alarak caga ve toplumsal yapiya göre sekillenir.
Tatismami bitiriyorum mune ablam kizmasin
Jrrkese iyi gunler :)

S
Basta yazdim zaten eger seriat olsa bu kadın zaten zorla evlendirilmezdi. Boyle bir durumda mahkeme direk kendi iptal eder nikahi.
Kurani cok iyi bildigimi iddia etmiyorum. Sadece alanim bu ve beni evhanimi vs diye asagilamaya calisanlara karsi mecbur kalip egitimim hakkinda bilgi verdim

Türkiye cumhuriyetinde de medeni hukuk var ama kadınlar zorla evlendiriliyor. O aile ilişkilernden aile cehaletinden kaynaklı. Ne şeriat ne medeni hukukun yapacağı bir şey olmuyor

Ben Hz Ayşe'nin 9 yaşında olduğunu sanmıyorum. Yani Hz Muhammed cinsellik için bir çocuğa bunu yapacak biri olamaz. O seçilmiş biri. Bu önemli bir ayrıntı bence.Hangi kaynakta yazıyor yaşı?
hadislerde (hadis demişim, düzelteyim, rivayet, Hadis doğrudan Peygamberin ağzından aktarılır) geçer, burada önemli olan hadisleri ne kadar güvenilir kabul ettiğiniz. Buhari'den aktarma:
"ve ben dokuz yaşındayken benimle gerdeğe girdi. medine'ye göçmüştük. haris ibn hazrec oğullarına konuk olduk. o sırada sıtmaya yakalandım. saçlarım döküldü. saçlarım yeniden geldi; bölükler oluştu. annem ümmü ruman bana geldi. arkadaşlarım ile birlikte salıncakta sallanıyorduk. annem beni çağırdı. yanına gittim. benden ne istediğini bilmiyordum. elimi tutup alıp götürdü. evin kapısına gelince durdu. soluk soluğa kalmıştım. sonunda soluğum biraz yatıştı. annem, sonra biraz su alıp yüzüme başıma değdirdi. sonra beni eve soktu. bir de baktım ki bir takım medineli kadınlar. evdeler. bana şöyle demeye başladılar:

-hayırlı, bereketli olsun. iyi şanslar.

annem beni bu kadınlara teslim etti. bunlar benim saçımı başımı yıkadılar, beni güzel bir biçimde hazırladılar. peygamberle birden karşılaşmaktan başka hiçbir şey beni korkutmamıştı. kadınlar, beni ona teslim ettiler. ve ben o sıralar 9 yaşındaydım."
meryemd meryemd daha iyi biliyordur benden, yanıltmayayım kimseyi.

Kadınlara bakış açısı yüzünden oluyor herşey, taşlanarak öldürmeyi bir kenara koyun, boşanmak isteyen kadını öldürenler hangi gerekçeyle öldürüyor, nerde karınızı boşanırsa öldürün yazıyor?
Adamlar sokak ortasında defalarca bıçaklıyor eşlerini, bunun adı başka birşey işte.

bu konularda nasıl faka basarım, bak nasılda cevabını verdım ,bakalım ne cevap verıcek gıbı yorumlar yerıne gercekden bırbırımızden bılmedıgımız konularda yorumlasıp kendımızı gelıstırsek daha dogru olur ve faydalanmak ıcın burası cok ıyı bı fırsat.

gerçek şeriat bu degıldır arkadaslar gercek şeriat , allahın kıtabımızda bıze sundugu kurallar ve peygamberımızın bızı yonlendırmek ıstedıgı dogrulardır.her din allahın dınıdır fakat son dın muslumanlık oldugu ıcın; kurallarıda kurandan baz almamız gerek,
dinimizde , kuranımızda ;din degıstırdı dıye öldurmek olmadıgı gıbı, ıstemedıgı bırıyle kızını evlendırmekte yoktur.

konuya gelınce ; kafalarına gore kurallar koyup kadınlara bunu yapanların sonlarıda aynen bu yasattıkları olur ınsallah.... cok uzucu olaylar. hayvanlardan örnek alsınlar .

Arkadaşlar tatrisma ile ilgili degil ozel bir durum hakıında aciklama yapayim hepinizden ozur dilerim ben bu konularda cok bilgili biri degilim yani isin uzmani degilim
Gayret ediyorum sadece
Alanım oldugunu belirtmem de asagilanmalar yuzunden oldu
Yanlış anlasilmak istemem
Ben bildiklerimi yazdim ama olumlu yada olumsuz etkilemek istemem kimseyi
Benim amacim da islamin mukemmel oldugunu kabul ettirmek degil yada islamdan nefret ettirmek
Sadece islam hakkindaki iftiralari hazmedemiyorum bu kadar sadece bu
Ahkam kesercesine yazdiysam da affola

Kuran tek yönlü bir kitap değildir. Kuranda şöyle yazıyor böyle yazıyor denmesi doğru değil. Gerçekten bu işin ehli insanlardan fikirler alınmalı.

Kadının bu denli aşağılandığı, insan haklarının yok edildiği bir sistem veya toplum tümden yok edilmeli.

Soraya'yı Taşlamak filmini izlediniz mi? O kadınların yaşadıklarının binde biri anlatılıyor o filmde.

Cıks öldürme yok, başka şeyler oluşması lazım ölüm için, yeter valla çok girdik, sonra hepiniz parmakla beni göstereceksiniz.

Eee nerde kalmıştık, daha daha nasılsınız? Lokum nasıl:-)
ay tam yazarken net gitti. ttnette ariza varmis.
cepten yaziyorum.lokum o ara mama yiyordu.simdi uyukluyor

Kurani tartismayacagim, ama bugun seriatla yonetilen butun ulkelerin ortak noktasi su: hicbirinde kadinin adi yok. Bizim ulkemize bakarsaniz, daha seriat gelmeden dahi basimizdaki radikal dinci parti sayesinde kadinin toplumdaki yeri tartisilir hale geldi bile.. Tecavuze ugrayan ergen bile olsa "rizasi vardi' uygulamasi yapilmaya baslandi bile..Halbuki demokratik rejimlerde, medeni kanunlarla yonetilen ulkelerde 18 yasin alti cocuktur, fiziksel ve psikolojik acidan olgunluga erismemistir, cocuk yetiskin olmadigi icin kendi hakkinda dahi karar veremez, vasisi ebeveynidir, kendi istegi dahi olsa karsi taraf kandirmis sayilir, ve adam gibi ceza alir. Bizde ise 13 yasindakine tecavuz eden artik "bagirmadi, rizasi vardi" uzerine savunma kuruyor ve avukati cabbar cikarsa az bir ceza ile kurtuluyor.

Demem o ki, persembenin gelisi carsambadan bellidir. Bize de seriat gelse S. arabistan veya digerlerinden pek bir farki olmayacak.

Arkadaşlar tatrisma ile ilgili degil ozel bir durum hakıında aciklama yapayim hepinizden ozur dilerim ben bu konularda cok bilgili biri degilim yani isin uzmani degilim
Gayret ediyorum sadece
Alanım oldugunu belirtmem de asagilanmalar yuzunden oldu
Yanlış anlasilmak istemem
Ben bildiklerimi yazdim ama olumlu yada olumsuz etkilemek istemem kimseyi
Benim amacim da islamin mukemmel oldugunu kabul ettirmek degil yada islamdan nefret ettirmek
Sadece islam hakkindaki iftiralari hazmedemiyorum bu kadar sadece bu
Ahkam kesercesine yazdiysam da affola
senin anlamak istemediğin islama laf söylenmedi,iftira atılmadı(en azından ben kendi adıma öyle bir anlamda yazmadım)

o kimsenin haddine değil de

islam adı altında kafalarına göre uygulanan yönetim şekline atıfta bulunuldu

kim bu zamanda kuranda yazan kanunları dört dörtlük uyguluyor

haberde de geçen olayda görüldüğü üzere

eleştirilen bu tür yönetim şekli

Konu içinde sorulmuş bakmadim tam cevap veren oldu mu ama .. Aişe annemiz evlendiğinde 15 yaşında idi o zamanki cahiliye döneminde kız çocuğunun önemi olmadığı için sadece kadinliga adim attığı dönem olan adet görme yaşı itibari ile yas hesabi yapılırdı .. Yani Aişe annemiz 9 yada 8 yaşında buluğ cağına ermiş olmalı ki 15 yaşında iken anılan yaşı 6 yada 7 deniliyor .. 15 yaşda küçük diyenler için 8 yaşında adet gören bir dönem de 15 yaşında ki kız bizim dönemimizde 25 civarı yasa tekabül eder .. Aişe annemiz zaten peygamber efendimizden önce cubeyr ibn hutem ile nişanlı idi bu bile yaşının sanıldığı gibi evlendiğinde 6 olmadığının kanıtı .. Diğer kanıt ise Aişe annemiz hz Fatıma dan 5 yas küçük Hz Fatıma nübüvvetten 5 yıl önce doğduğuna göre hz Aişe peygamberlik verildiği yil doğmuştur ve peygamber efendimiz hicretten 2 yıl sonra kendisi ile evlendiğine gore 15 yaşında olduğu kesinleşiyor .. Dini konu yasak biliyorum Mune ama açıklama ihtiyacı duydum belki bilmeyen aklında gerçekten küçük çocukla niye evlendi diyen vardır diye..

Back