• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gebelikte (hamilelikte) kalsiyum ilacı kullanımı ve süt, yoğurt tüketimi

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.056
30.502
1.123
61
Konya
Kalsiyum (Calcium, Ca) alımının yeterli düzeyde olması kadınlar için sadece hamilelik döneminde değil hayatın her döneminde önemlidir. Hamilelik döneminde kalsiyum annede kemik erimesi gelişmemesi için ve bebekte kemik, diş gelişiminin sağlıklı olabilmesi için gereklidir. Bunun dışında da kalsiyumun vücutta çeşitli görevleri vardır. Gebelik döneminde yeterli kalsiyum alınmazsa bebeğin gelişimi için gereken kalsiyum annenin kemiklerinden karşılanır, bu da annede kalsiyum eksikliğine ve ileriki yıllarda kemik erimesi (osteoporoz) oluşmasına zemin hazırlar.



$untitled.png
Hamilelikte kalsiyum ihtiyacı ne kadardır?Gebelik döneminde bir kadının günde 1000 miligram (1 gram) kalsiyum alması gerekir. Eğer kadın 18 yaş altında ise günlük kalsiyum ihtiyacı 1300 mg'dır.


Hamilelikte kalsiyum ilacı takviyesi kullanmak gerekir mi?

Hamileler için günlük belirlenen 1000 mg kalsiyum ihtiyacı yiyecek ve içeceklerle yeterli miktarda alabilen hamilelerin ayrıca kalsiyum ilaç takviyesi kullanması gerekmez. Ancak besinlerle yeterli miktarda kalsiyum alamayan hamilelere ek kalsiyum ilaç takviyesi gerekir.
Gebelikte kullanılan multivitamin hapları da kalsiyum içerirler ancak bunlarda genellikle 125 mg civarında az miktarda kalsiyum bulunur. Anne adayı besinlerle yeterince kalsiyum alamıyorsa buradan gelecek 125 mg kalsiyum yeterli olmaz. Bu nedenle süt, yoğurt gibi kalsiyumdan zengin besinler alamayan anne adaylarına vitamin hapı dışında ayrıca kalsiyum hapları (genellikle suda eriyen haplardır) verilir.


Kalsiyum içeren besinler:
Süt, yoğurt, peynir kalsiyumdan en zengin besinlerdir. Bunun dışında kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, alabalık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller kalsiyum açısından zengindir. Aşağıda bazı yiyecek ve içeceklerdeki yaklaşık kalsiyum miktarı verilmiştir:
- 100 ml süt: 125 mg kalsiyum içerir
- 1 su bardağı inek sütü: 250 mg kalsiyum içerir
- 1 su bardağı yoğurt: 250 mg
- 1 dilim (30 gram) beyaz peynir ortalama 100 mg (peynirin çeşidine göre değişir)
- 1 avuç fındık veya badem : 50 mg
- 1 avuç kuru üzüm: 30 mg


Laktoz intoleransı olanlar için:
Laktaz enzim eksikliği (laktoz intoleransı) olan insanlarda normal laktoz içeren sütler gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklar oluşturduğu için bunları tüketemezler. Bu durumda yoğurt, ayran, cacık, peynir bol kalsiyum içeriğinden dolayı en uygun besinlerdir. Ayrıca laktozsuz sütler tüketilebilir. Bunun dışında kalsiyum içeriği daha az olsa da fındık, badem, portakal, mandalina, kuru üzüm, yeşil sebzeler de kalsiyum desteği sağlayabilir, ancak bu yiyeceklerdeki kalsiyum miktarı süt ürünleri kadar fazla değildir bu nedenle tek başlarına yeterli olamazlar.


Sonuç olarak; yukarıdaki listede görüldüğü gibi süt ve yoğurt kalsiyumdan en zengin ve tüketimi en kolay besinlerdir. Günde 3 su bardağı süt veya 3 su bardağı kadar yoğurt (veya yarı yarıya olabilir) tüketebilen bir hamile bayan ortalama 750 mg kalsiyum bunlardan alacaktır, kalan 250 mg kalsiyumu da gün içerisinde tükettiği sebzelerden, meyvelerden, diğer besinlerden alabileceği için ek kalsiyum ilaç takviyesi almasına gerek kalmaz.

Ancak yeterli miktarda süt ve yoğurt tüketemeyen bir anne adayı diğer besinlerle günlük 1000 mg kalsiyum ihtiyacını tamamlayamaz. Sebzeler, meyveler, kuru meyveler, fındık, badem gibi besinler az miktarda kalsiyum içerdiklerinden bu besinlerle 1000 mg kalsiyum alımını tamamlamak için çok fazla tüketmek gerekecektir, bu da mümkün değildir ve ayrıca çok fazla kalori yükü ile aşırı kilo alımına neden olacaktır. Bu nedenle süt ve yoğurdu yeterince tüketemeyen anne adayları ek kalsiyum tablerleri ile desteklenmelidir. Gebelikte kalsiyum, magnezyum, vitamin, folik asit, demir hapı veya herhangi bir ilacı asla doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız
 
Back