• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İlköğretim Yorum ve Soruları Fiyasko okullar..

ipektuncer

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
23 Mart 2010
2.968
31
116
İstanbul
Merhaba,

benim kızım henüz seneye ana sınıfına başlayacak. Şu an özel bir okulun 5 yaş grubu kreşine devam ediyor.

İlkokulda devlet okuluna vermeyi düşünüyorum aslında. Özel okula ödeyeceğim para ile kızıma küçük de olsa bir gayri menkul alsam daha yararlı olur gibi geliyordu.

Etraftaki devlet okullarını (ders saatleri içinde) dolaşıp fikir edinmeye karar verdim. Evime en yakın okuldan başladım işe.

Oturduğum semt gayet iyi bir semt bu arada. Bahsettiğim okulda daha bu sene inşaatı bitip, eğitime başladı.

Neyse anasınıfından ilköğretim sınıflarına dek tüm sınıfları gezdim, sınıfların çoğunda öğretmen var mı yok mu belli değildi. Bir sınıfta öğretmen oturmuş önündeki notebook'dan bişeyler inceliyordu. Ön sıralardaki çocuklar arkalara gitmişler, sınıfta bir gürültü ve başıboşluk havası hakimdi.

Hele bir sınıfta öğretmen bir içeri, bir dışarı çıkıp duruyordu. Sınıfta 10 dk duruyor, dışarı çıkıp dolaşıp tekrar geliyor.

Ana sınıfı olarak 2 sınıf açılmış. Birindeki öğretmeni tanıdım, kızımın hala okumakta olduğu özel okuldaki öğretmendi, devlete ataması çıkmış. Ama kadıncağız sürekli çocukları tuvalete götürmekten ders yapamaz haldeydi. Diğer sınıfın öğretmeni ise elinde bir dosya, bir içeri bir dışarı koşturuyordu. Bu arada her 2 ana sınıfında da öğrenciler başıboş şekilde, kendi hallerinde oynuyorlardı.

Büyük bir hayal kırıklığı ile okulu terk ettim. Ha bu arada kapıya güvenlik görevlisi olarak konulmuş olan adam, giren çıkan kimseyle ilgilenmiyordu. Elimi kolumu sallayarak girdim, okulda keyfimce gezdim, dolaştım ve çıktım. Sınıfların kapılarında minik camekanlar var, içerisi rahatça izleniyor. Gözlemlerimi de oradan yaptım.

Peki hep mi böyle bu?? Devlet mis gibi okul inşa etmiş, öğretmenler atamış, eksik nerede, hata nerede? Görev bilincinde tabi.. Peki ne olacak? Özel eğitim sektörünü mü beslemek zorundayız yani? Ya imkanı olmayanlar?
 
Öncelikle kolaylıklar diliyorum..Biz de oğlumuz okula başladığı zamanlarda bu ikilemi fazlasıyla yaşadık..Tercihimizi-özel okula gönderme imkanım olmasına rağmen-devletten yana kullandık...

Oğlumun da şu an gittiği okul,İstanbulun seçkin semtlerinden birinde,tamamen yıkılarak yeniden inşa edilmiş,yenilenmiş bir okul..Ama ne olursa olsun bir devlet okulu hiçbir şekilde özel okul şartlarıyla yarışamıyor maalesef..

Eşim oğlumu özel okula vermek çok istedi.Fakat çevremizde özel okula giden ailelerin çocuklarını düşündüğümde,eğitim anlamında devlet okullarının daha başarılı olduğu kanısı uyandı bende..Evet büyük sınavların sonuçları açıklandığında ya da kolejlerin duvarlarında hep bu okulların başarısını dinler ve okuruz ama bence bu bir yanıltmaca..Öğretmenimizin de bize söylediği,kolejlerin devlet okullarındaki başarılı öğrencilere burs verdiği,kendi bünyesine aldığı ve sınav sonuçlarını da kendilerine malettikleri yönünde...
Ben bir de özel okulların,kendi başarı grafiklerini yüksek göstermek açısından,öğrencilerin notlarını şişirdiklerini düşünüyorum..Geçenlerde bir arkadaşım,oğlumla aynı sınıfa giden fakat özel okula devam eden çocuğunu,oğlumla birlikte ders yapsınlar diye bana bıraktı.Seviyelerine baktığım zaman (kesinlikle objektif olarak değerlendirdiğime emin olun) oğlumun durumunun değil bir adım,en az üç adım daha ileri de olduğunu farkettim..Ve arkadaşımın çocuğu çalıştıkları dersi 5 getirmişken benim oğlum o dersi 4 getirdi..

Özel okulların tek artı tarafı bence verdikleri yabancı dil eğitimi.Devlet okullarında bu ancak tüm velilerin isteği üzerine ekstra bir para ile (o da yönetim izin verirse) dışarıdan öğretmen tutarak olabiliyor..Biz bu konuda şanslıydık,çünkü bizim öğretmenimiz bizzat kendi gönüllü olarak çocuklarına ing. ders veriyor...

Okul konusunda bence okuldan ziyade öğretmen çok önemli..Fiziki şartlar maalesef devlet okullarında özel okulların yarısının yarısı bile değil,bu durumu bir tarafa koyarsak,sonuçta bu çocukları yetiştirecek olan orada da bir insan burada da bir insan..Allah iyilerle,bu işe gönül vermişlerle karşılaştırsın herkesi...
 
ben de öğretmenim ve özel okul ile devlet okulunu kıyaslarken göz önünde bulundurulması gereken ilk şey mevcut.benim 58 öğrencim var ama özel okullar böyle değil,ayrıca veli de çok önemli.biz de 1 defteri alamayacak öğrenciler bile çıkabiliyor ama özel okullarda kaynak sınırsız.bütün bunlara rağmen devlet okullarının da başarısı yabana atılamaz.siz de diyorsunuz zaten na sınıfındaki aynı öğretmen o okulda diye neden aynı başarıyı devlet okulunda da gösteremiyor?bence bu konuda velilerede çok iş düşüyor.öğretmen ve veli sürekli iş birliği içinde olursa başarının olmaması imkansız.
 
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Haklısınız, bu konuda benim de bir gözlemim oldu. Okulda bir pano hazırlamışlar öğrenciler.
Konu "babanızın çocukluğu ve gençliği nasıldı".
Hepsini de okudum. Genellikle veli profili eğitimli değildi, bir mesleği olmayan kişilerdi. Bunu küçümsemek için söylemiyorum asla.
Ama dediğiniz doğru, yani veli-öğretmen işbirliği ve velinin ne kadar alakadar olduğu, beklentilerinin ne olduğu.

Bir defteri alamayan öğrenci varsa, öğretmen nereden malzeme dinsin de deney yapsın, kaynak kitap önersin. Onun da eli kolu bağlanır.

PEki acaba şunu danışabilir miyim size? bu okulu gelip teftiş edecek bir kimse yok mudur? Benim bu gözlemlerimi aktarabileceğim bir merci?
 
'PEki acaba şunu danışabilir miyim size? bu okulu gelip teftiş edecek bir kimse yok mudur? Benim bu gözlemlerimi aktarabileceğim bir merci? '


teftişleri müfettişler yapıyor ancak türkiyedeki okul öncesi eğitimi de ilköğretim müfettişleri teftiş ediyor, en son bu yıl okul öncesi eğitim genel müdürü ankarada bir seminerde 66 okul öncesi eğitim müfettişi olduğunu söyledi, kendi branşı okul öncesi olan, ne acı...

adam neyi arayacağını bilmiyorki o sınıfta, kafasına kodlanan ne varsa o.. diyecek ki şimdi, serbest etkinliktir, ki serbest etkinlik böyle olmaz, yan şube ile bilgi alışverişindedir, ki bu şekilde olmaz, iki resim dosyası, iki şarkı, iki de sayı saysınlar, bilmeceye cevap versinler ezbere, bitti bu iş onlar için, tamam burası yeterli diyolar, ha bir de internetten indirilmiş mebin hazır planları, kazanım formları da dolmuşsa tamammmm, öğretmen çalışmış onlar için, sorun bulamazsınız.. yani merci çok da işi bilen yok maalesef, bilenler de kimbilir hangi illerde, hangi ilçeye bağlı.

işi bilmeyen müfettişlerin çoğunlukta olduğu bir yerde, alanda (herkesi elbette dahil edemem), sonuç almanız çok zor.. ancak okul müdürü ile çözersiniz, eğer başarılı bir müdürse zaten çözer..

yine de durum böyle diye durmak olmaz.. tavsiyem, siz yazın raporunuzu, tespitlerinizi gerekçeleri ile dilekçe olarak, işte 'veli adayı olarak şu tarih ve saatte yapmış olduğum ziyaretteki gözlemlerim ekte sunulmuş olup bahsi geçen gerekçelerden dolayı duyduğum endişe üzerine gerekli incelemelerin tarafınızca yapılarak gereğini bilgilerinize' gibi, ekte de madde madde gözlemleriniz ve altında enişeniz gerekçesi ile, okul yönetimine verin, işleme almak durumundalar, ilçe milli eğitime de gerekirse gideceğinizi ifade edin baktınız ki ilgisizler, gerekirse de gidersiniz. yani devlet o okulu size getirmişse eğer, öğretmene rağmen, ya da başka yere götürüp vazgeçerek değil.. onlara işlerini hatırlatmak her vatandaşın boynunun borcudur kanımca. devlet kurumları çiftlik değil ya da o zaman okul yönetimi çaresini bulmak durumunda, alsınlar özbakımdan sorumlu yardımcı, öğretmen de dersini yapsın, tek hatalı da öğretmen olmayabilit elbette... duruma göre değişir bu, siz inceleme başaltırsanız ona göre gitmek durumunda olacaklardır. işi valiliğe kadar götürebilir, bakanlığa dilekçe yazabilirsiniz, bakanlık müfettişleri geldi mi zaten.... neden bu kadr büyütülmeli, bence bir yönü de bu ihmallerin sağlığa olumsuz etkileri var, testi kırıldıktan sonra tokat atmışsınız ne olur.... sevgiyle..
 
İpektuncer arkadaşım gezmiş olduğun okula büyük ihtimal zaten idareden kaynaklanan bir boşluk olduğunu anlıyorum.Şimdi bir çok okulda katlarda olmak üzere kamera sistemi var.çok kenar ve köy okullarında olmayabilir.yani takip etmek isteyen idareci okulda neler olup bittiğini gözlemleyebiliyor.bende öğretmenim.çalıştığım okulda bırakın öğretmenin derse girip çıkmasını,veliler bile girip çıkamıyor.Velilerin kafasına göre özellikle ders saatinde sınıfa girmesi yasak.biri girdiği zaman bizim müdür hemen fırlıyor nereye gidiyorsunuz diye. Çocuklarını getiren veliler okul bahçesinin dışında bekliyorlar.Ben küçük bir şehrin ,kenar mahallesinde öğretmenlik yapıyorum.okulumuzun veli profili düşük gelir grubu.
Okul seçiminde özel okul-devlet okulu mu olsun karar verirken her ikisinin de kendisine göre artı ve eksileri var.Özel okula verirken tüm eğitim yaşamını orda devam ettirip ettiremeyeceğini düşünmeliyiz.hem öyle devlet okulları var ki özel okullardan daha iyiler.yakınınızda mutlaka vardır böyle okullar.ve bence öğretmen çok önemli bir kriter.zaten onlarda soruşturduğunuzda belli eder kendini.
 
Okul çağında çocuğum olmadığı için konu ile çok ilgili değilim. Ancak, yabancı dil öğrenme açısından baktığımda, maddi imkanlar müsaitse, ilköğretimde özel okula göndermek daha avantajlı olabilir diye düşünüyorum. 7-8 yaşında yabancı dil öğrenmeye başlamak ile 14-15 yaşlarında, zorlu bir sınav maratonundan yeni çıkmış, ergenliğe adım atmış bir halde yabancı dil öğrenmeye çalışmak arasında bir hayli fark olabilir gibi geliyor bana. Diğer dersler açısından, bir öğretmen arkadaş da değinmiş, sınıf mevcudu çok önemli bir etken.
 
Merhaba,

benim kızım henüz seneye ana sınıfına başlayacak. Şu an özel bir okulun 5 yaş grubu kreşine devam ediyor.

İlkokulda devlet okuluna vermeyi düşünüyorum aslında. Özel okula ödeyeceğim para ile kızıma küçük de olsa bir gayri menkul alsam daha yararlı olur gibi geliyordu.

Etraftaki devlet okullarını (ders saatleri içinde) dolaşıp fikir edinmeye karar verdim. Evime en yakın okuldan başladım işe.

Oturduğum semt gayet iyi bir semt bu arada. Bahsettiğim okulda daha bu sene inşaatı bitip, eğitime başladı.

Neyse anasınıfından ilköğretim sınıflarına dek tüm sınıfları gezdim, sınıfların çoğunda öğretmen var mı yok mu belli değildi. Bir sınıfta öğretmen oturmuş önündeki notebook'dan bişeyler inceliyordu. Ön sıralardaki çocuklar arkalara gitmişler, sınıfta bir gürültü ve başıboşluk havası hakimdi.

Hele bir sınıfta öğretmen bir içeri, bir dışarı çıkıp duruyordu. Sınıfta 10 dk duruyor, dışarı çıkıp dolaşıp tekrar geliyor.

Ana sınıfı olarak 2 sınıf açılmış. Birindeki öğretmeni tanıdım, kızımın hala okumakta olduğu özel okuldaki öğretmendi, devlete ataması çıkmış. Ama kadıncağız sürekli çocukları tuvalete götürmekten ders yapamaz haldeydi. Diğer sınıfın öğretmeni ise elinde bir dosya, bir içeri bir dışarı koşturuyordu. Bu arada her 2 ana sınıfında da öğrenciler başıboş şekilde, kendi hallerinde oynuyorlardı.

Büyük bir hayal kırıklığı ile okulu terk ettim. Ha bu arada kapıya güvenlik görevlisi olarak konulmuş olan adam, giren çıkan kimseyle ilgilenmiyordu. Elimi kolumu sallayarak girdim, okulda keyfimce gezdim, dolaştım ve çıktım. Sınıfların kapılarında minik camekanlar var, içerisi rahatça izleniyor. Gözlemlerimi de oradan yaptım.

Peki hep mi böyle bu?? Devlet mis gibi okul inşa etmiş, öğretmenler atamış, eksik nerede, hata nerede? Görev bilincinde tabi.. Peki ne olacak? Özel eğitim sektörünü mü beslemek zorundayız yani? Ya imkanı olmayanlar?


9 yıldır devlet okullarında ücretli öğretmenlik yapıyorum (yaptım aslında bu yıl işsizim) ve rahatlıkla söyleyebilirim ki türkiyede eğitim sistemi bitmiştir,nerdeyse her kurumda olduğu gibi okullarda da kadrolu müstahdem bile iş yapmaz arkam devlette diye,gereksiz dersler içinde bunalır yarış atına dönüştürülen çocuklar,arada denk gelirse bir iki idealist öğretmen ne ala o da çok zordur,fiziki şartları saymıyorum bile lavabonun altında ölen efeyi mi dersiniz,2 kat aşağıdan duyulan tuvalet kokuları mı,çocukların üzerine devrilen demir kapıları mı,özelde ise benim hep önceliğim dersler değil sosyal etkinlikler çünkü bence uğraşan araştıran faaliyet yapan,öğrenmeyi öğrenen çocuk zaten herşeyi öğrenecektir

maalesef kamuda senede 5 kişi falan alınan özel sektörü hiç olmayan bir mesleğim var ,sadece güvenlik ve sosyal açıdan özel okula göndermeyi istedim hep kızımı ve tabi atanamadığım için devlet okulunda başladı kızım,ilk günden beri hiçbir ilgisi yok okula ağlayarak gidiyor ne ders ne ödev umrunda değil,en sonunda bu salak gerizekalı mı diye rehberlik araştırmaya gönderdi bizi öğretmen ve salak zannedilen kızımın ıq su 137 çıktı normali 90-100müş,5 dk ödev başına oturmayan 10 dk ders dinlemeyen bişey söylediğimde bile duymayan kızım dikkat testinde lise öğrencilerinden önde çıktı onlarda bile onun seviyesine çıkan azmış dikkati gittikçe dağılacağına toplanıyormuş,napıcam peki dedim uzman dedi devletin bu çocuklar için yaptığı bişi yok özel okula gönderin en azından ilgisini çeken etkinlikler yapar (dediğime geldik yani) kurslara gönderin resim müzik tiyatro yüzme,ağlasam mı gülsem mi o kurslar kaç para haberin var mı ah uzmanım ah neyse,ben bu çocukla napıcam bana yol göstersinler diyen sevgili öğretmenimiz naptı biliyor musunuz dedim bu durum böle böle,sizin çocuğunuzdan zeki çocuklar var özel muamele mi istiyorsunuz ,gelin de teslim edin çocuğunu bunların eline


herkes aynı değil diyeceksiniz ama 4 farklı şehirde nerdeyse her etnik gurupta çocukların dersine girdim dolayısıyla çok fazla öğrenci veli öğretmen gördüm..nerdeyse hepsi aynı evet

bana gelince 1 hafta 10 güne rapor çıkacak alıcam elime kapı kapı gezip burs arıcam artık keşke atanmış olsaydım o lafı dediği gün öğretmen o okuldan alacaktım kızımı arkama bakmadan =((
 
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Haklısınız, bu konuda benim de bir gözlemim oldu. Okulda bir pano hazırlamışlar öğrenciler.
Konu "babanızın çocukluğu ve gençliği nasıldı".
Hepsini de okudum. Genellikle veli profili eğitimli değildi, bir mesleği olmayan kişilerdi. Bunu küçümsemek için söylemiyorum asla.
Ama dediğiniz doğru, yani veli-öğretmen işbirliği ve velinin ne kadar alakadar olduğu, beklentilerinin ne olduğu.

Bir defteri alamayan öğrenci varsa, öğretmen nereden malzeme dinsin de deney yapsın, kaynak kitap önersin. Onun da eli kolu bağlanır.

PEki acaba şunu danışabilir miyim size? bu okulu gelip teftiş edecek bir kimse yok mudur? Benim bu gözlemlerimi aktarabileceğim bir merci?


ah ipek ah kimi kime şikayet edeceksin bak efe yaramaz olduğundan ölmüş
 
9 yıldır devlet okullarında ücretli öğretmenlik yapıyorum (yaptım aslında bu yıl işsizim) ve rahatlıkla söyleyebilirim ki türkiyede eğitim sistemi bitmiştir,nerdeyse her kurumda olduğu gibi okullarda da kadrolu müstahdem bile iş yapmaz arkam devlette diye,gereksiz dersler içinde bunalır yarış atına dönüştürülen çocuklar,arada denk gelirse bir iki idealist öğretmen ne ala o da çok zordur,fiziki şartları saymıyorum bile lavabonun altında ölen efeyi mi dersiniz,2 kat aşağıdan duyulan tuvalet kokuları mı,çocukların üzerine devrilen demir kapıları mı,özelde ise benim hep önceliğim dersler değil sosyal etkinlikler çünkü bence uğraşan araştıran faaliyet yapan,öğrenmeyi öğrenen çocuk zaten herşeyi öğrenecektir

maalesef kamuda senede 5 kişi falan alınan özel sektörü hiç olmayan bir mesleğim var ,sadece güvenlik ve sosyal açıdan özel okula göndermeyi istedim hep kızımı ve tabi atanamadığım için devlet okulunda başladı kızım,ilk günden beri hiçbir ilgisi yok okula ağlayarak gidiyor ne ders ne ödev umrunda değil,en sonunda bu salak gerizekalı mı diye rehberlik araştırmaya gönderdi bizi öğretmen ve salak zannedilen kızımın ıq su 137 çıktı normali 90-100müş,5 dk ödev başına oturmayan 10 dk ders dinlemeyen bişey söylediğimde bile duymayan kızım dikkat testinde lise öğrencilerinden önde çıktı onlarda bile onun seviyesine çıkan azmış dikkati gittikçe dağılacağına toplanıyormuş,napıcam peki dedim uzman dedi devletin bu çocuklar için yaptığı bişi yok özel okula gönderin en azından ilgisini çeken etkinlikler yapar (dediğime geldik yani) kurslara gönderin resim müzik tiyatro yüzme,ağlasam mı gülsem mi o kurslar kaç para haberin var mı ah uzmanım ah neyse,ben bu çocukla napıcam bana yol göstersinler diyen sevgili öğretmenimiz naptı biliyor musunuz dedim bu durum böle böle,sizin çocuğunuzdan zeki çocuklar var özel muamele mi istiyorsunuz ,gelin de teslim edin çocuğunu bunların eline


herkes aynı değil diyeceksiniz ama 4 farklı şehirde nerdeyse her etnik gurupta çocukların dersine girdim dolayısıyla çok fazla öğrenci veli öğretmen gördüm..nerdeyse hepsi aynı evet

bana gelince 1 hafta 10 güne rapor çıkacak alıcam elime kapı kapı gezip burs arıcam artık keşke atanmış olsaydım o lafı dediği gün öğretmen o okuldan alacaktım kızımı arkama bakmadan =((


Sizin ve küçük adına sevindim, aynı zamanda üzüldüm. Umarım iyi bir başlangıç yapabilir hayata kendisine verilmiş + özellikleriyle. Maşaallah diyorum. İstanbul'da iseniz Nisan ayı içinde sanırım bu tür başvurular gerçekleşiyor. İçim karardı okul arayışlarından, dolayısıyla şu okul diyemiyorum. Ve sanırım forum kuralları dolayısıyla kimse de okulundan ismiyle bahsedemiyor. Hayırlısıyla hayata iyi bir başlangıç yapsın evlatlar duam. Sevgiyle...
 
9 yıldır devlet okullarında ücretli öğretmenlik yapıyorum (yaptım aslında bu yıl işsizim) ve rahatlıkla söyleyebilirim ki türkiyede eğitim sistemi bitmiştir,nerdeyse her kurumda olduğu gibi okullarda da kadrolu müstahdem bile iş yapmaz arkam devlette diye,gereksiz dersler içinde bunalır yarış atına dönüştürülen çocuklar,arada denk gelirse bir iki idealist öğretmen ne ala o da çok zordur,fiziki şartları saymıyorum bile lavabonun altında ölen efeyi mi dersiniz,2 kat aşağıdan duyulan tuvalet kokuları mı,çocukların üzerine devrilen demir kapıları mı,özelde ise benim hep önceliğim dersler değil sosyal etkinlikler çünkü bence uğraşan araştıran faaliyet yapan,öğrenmeyi öğrenen çocuk zaten herşeyi öğrenecektir

maalesef kamuda senede 5 kişi falan alınan özel sektörü hiç olmayan bir mesleğim var ,sadece güvenlik ve sosyal açıdan özel okula göndermeyi istedim hep kızımı ve tabi atanamadığım için devlet okulunda başladı kızım,ilk günden beri hiçbir ilgisi yok okula ağlayarak gidiyor ne ders ne ödev umrunda değil,en sonunda bu salak gerizekalı mı diye rehberlik araştırmaya gönderdi bizi öğretmen ve salak zannedilen kızımın ıq su 137 çıktı normali 90-100müş,5 dk ödev başına oturmayan 10 dk ders dinlemeyen bişey söylediğimde bile duymayan kızım dikkat testinde lise öğrencilerinden önde çıktı onlarda bile onun seviyesine çıkan azmış dikkati gittikçe dağılacağına toplanıyormuş,napıcam peki dedim uzman dedi devletin bu çocuklar için yaptığı bişi yok özel okula gönderin en azından ilgisini çeken etkinlikler yapar (dediğime geldik yani) kurslara gönderin resim müzik tiyatro yüzme,ağlasam mı gülsem mi o kurslar kaç para haberin var mı ah uzmanım ah neyse,ben bu çocukla napıcam bana yol göstersinler diyen sevgili öğretmenimiz naptı biliyor musunuz dedim bu durum böle böle,sizin çocuğunuzdan zeki çocuklar var özel muamele mi istiyorsunuz ,gelin de teslim edin çocuğunu bunların eline


herkes aynı değil diyeceksiniz ama 4 farklı şehirde nerdeyse her etnik gurupta çocukların dersine girdim dolayısıyla çok fazla öğrenci veli öğretmen gördüm..nerdeyse hepsi aynı evet

bana gelince 1 hafta 10 güne rapor çıkacak alıcam elime kapı kapı gezip burs arıcam artık keşke atanmış olsaydım o lafı dediği gün öğretmen o okuldan alacaktım kızımı arkama bakmadan =((

Bu memlekette de maalesef çocuğunuz üstün zekalı olduğunda bile ne yapacağım diye düşünmek zorunda kalıyor insan. Benim oğlumda da benzer sıkıntılar yaşandı. İlköğretim de özel okula verebilmiştik, lisede Anadolu lisesi, iyi kötü idare ettik, ama son sınıfta, bir de üniversite sınavı stresi binince omuzlarına iş epeği karişmıştı. Biz taa o zaman özel yetenekli çocuklar için okullar olduğunu faketmiştik.(( Neyse şimdi okul fasıllarını bitirdik, darısı başınıza. İnşallah yeteneğinin mutluluğunu yaşayabileceği bir ortam da eğitim almasını sağlayabilin.

Fazla bir kontenjan gözükmüyor ama, şu sayfaya bir bakın isterseniz, link vermede bir sakınca var mı tam anlayamadım bir türlü onun için nokta yazdığım yerlere siz . koyun.


http://orgmnoktamebnoktagovnoktatr/OzelEgitim/OEustunyetenekliler.htm
 
'PEki acaba şunu danışabilir miyim size? bu okulu gelip teftiş edecek bir kimse yok mudur? Benim bu gözlemlerimi aktarabileceğim bir merci? '


teftişleri müfettişler yapıyor ancak türkiyedeki okul öncesi eğitimi de ilköğretim müfettişleri teftiş ediyor, en son bu yıl okul öncesi eğitim genel müdürü ankarada bir seminerde 66 okul öncesi eğitim müfettişi olduğunu söyledi, kendi branşı okul öncesi olan, ne acı...

adam neyi arayacağını bilmiyorki o sınıfta, kafasına kodlanan ne varsa o.. diyecek ki şimdi, serbest etkinliktir, ki serbest etkinlik böyle olmaz, yan şube ile bilgi alışverişindedir, ki bu şekilde olmaz, iki resim dosyası, iki şarkı, iki de sayı saysınlar, bilmeceye cevap versinler ezbere, bitti bu iş onlar için, tamam burası yeterli diyolar, ha bir de internetten indirilmiş mebin hazır planları, kazanım formları da dolmuşsa tamammmm, öğretmen çalışmış onlar için, sorun bulamazsınız.. yani merci çok da işi bilen yok maalesef, bilenler de kimbilir hangi illerde, hangi ilçeye bağlı.

işi bilmeyen müfettişlerin çoğunlukta olduğu bir yerde, alanda (herkesi elbette dahil edemem), sonuç almanız çok zor.. ancak okul müdürü ile çözersiniz, eğer başarılı bir müdürse zaten çözer..

yine de durum böyle diye durmak olmaz.. tavsiyem, siz yazın raporunuzu, tespitlerinizi gerekçeleri ile dilekçe olarak, işte 'veli adayı olarak şu tarih ve saatte yapmış olduğum ziyaretteki gözlemlerim ekte sunulmuş olup bahsi geçen gerekçelerden dolayı duyduğum endişe üzerine gerekli incelemelerin tarafınızca yapılarak gereğini bilgilerinize' gibi, ekte de madde madde gözlemleriniz ve altında enişeniz gerekçesi ile, okul yönetimine verin, işleme almak durumundalar, ilçe milli eğitime de gerekirse gideceğinizi ifade edin baktınız ki ilgisizler, gerekirse de gidersiniz. yani devlet o okulu size getirmişse eğer, öğretmene rağmen, ya da başka yere götürüp vazgeçerek değil.. onlara işlerini hatırlatmak her vatandaşın boynunun borcudur kanımca. devlet kurumları çiftlik değil ya da o zaman okul yönetimi çaresini bulmak durumunda, alsınlar özbakımdan sorumlu yardımcı, öğretmen de dersini yapsın, tek hatalı da öğretmen olmayabilit elbette... duruma göre değişir bu, siz inceleme başaltırsanız ona göre gitmek durumunda olacaklardır. işi valiliğe kadar götürebilir, bakanlığa dilekçe yazabilirsiniz, bakanlık müfettişleri geldi mi zaten.... neden bu kadr büyütülmeli, bence bir yönü de bu ihmallerin sağlığa olumsuz etkileri var, testi kırıldıktan sonra tokat atmışsınız ne olur.... sevgiyle..

Çok güzel yazmışsınız.
İnsan tek başıma ne yapabilirm ki diye düşünüyor.
Ama en azından okula bir dilekçe verebilirim, ne kaybederim.
Bu hafta halledeceğim bunu.
Ama çok ümitsizim, itiraf edeyim..:26:
 
9 yıldır devlet okullarında ücretli öğretmenlik yapıyorum (yaptım aslında bu yıl işsizim) ve rahatlıkla söyleyebilirim ki türkiyede eğitim sistemi bitmiştir,nerdeyse her kurumda olduğu gibi okullarda da kadrolu müstahdem bile iş yapmaz arkam devlette diye,gereksiz dersler içinde bunalır yarış atına dönüştürülen çocuklar,arada denk gelirse bir iki idealist öğretmen ne ala o da çok zordur,fiziki şartları saymıyorum bile lavabonun altında ölen efeyi mi dersiniz,2 kat aşağıdan duyulan tuvalet kokuları mı,çocukların üzerine devrilen demir kapıları mı,özelde ise benim hep önceliğim dersler değil sosyal etkinlikler çünkü bence uğraşan araştıran faaliyet yapan,öğrenmeyi öğrenen çocuk zaten herşeyi öğrenecektir

maalesef kamuda senede 5 kişi falan alınan özel sektörü hiç olmayan bir mesleğim var ,sadece güvenlik ve sosyal açıdan özel okula göndermeyi istedim hep kızımı ve tabi atanamadığım için devlet okulunda başladı kızım,ilk günden beri hiçbir ilgisi yok okula ağlayarak gidiyor ne ders ne ödev umrunda değil,en sonunda bu salak gerizekalı mı diye rehberlik araştırmaya gönderdi bizi öğretmen ve salak zannedilen kızımın ıq su 137 çıktı normali 90-100müş,5 dk ödev başına oturmayan 10 dk ders dinlemeyen bişey söylediğimde bile duymayan kızım dikkat testinde lise öğrencilerinden önde çıktı onlarda bile onun seviyesine çıkan azmış dikkati gittikçe dağılacağına toplanıyormuş,napıcam peki dedim uzman dedi devletin bu çocuklar için yaptığı bişi yok özel okula gönderin en azından ilgisini çeken etkinlikler yapar (dediğime geldik yani) kurslara gönderin resim müzik tiyatro yüzme,ağlasam mı gülsem mi o kurslar kaç para haberin var mı ah uzmanım ah neyse,ben bu çocukla napıcam bana yol göstersinler diyen sevgili öğretmenimiz naptı biliyor musunuz dedim bu durum böle böle,sizin çocuğunuzdan zeki çocuklar var özel muamele mi istiyorsunuz ,gelin de teslim edin çocuğunu bunların eline


herkes aynı değil diyeceksiniz ama 4 farklı şehirde nerdeyse her etnik gurupta çocukların dersine girdim dolayısıyla çok fazla öğrenci veli öğretmen gördüm..nerdeyse hepsi aynı evet

bana gelince 1 hafta 10 güne rapor çıkacak alıcam elime kapı kapı gezip burs arıcam artık keşke atanmış olsaydım o lafı dediği gün öğretmen o okuldan alacaktım kızımı arkama bakmadan =((

Canım, peki özel okulda öğretmenlik yapma şansın yok mu?
Hem kızını da aynı okula verirdin?
Devlet okullarının iyisi muhakkak var, ama ben kızımı 2 yıldır özel bir okulun ana sınıfına yolladım.
Başlarda dikkat dağınıklığı olan kızım, öyle iyi toparladı ki. Çocuk gelişim uzmanı desteği de aldık.
Etkinlikler çok bol, dediğin gibi.
Şimdi ben de alıp devlet okuluna göndermek pek istemiyorum.
Takip etme, gerekirse hesap sorma hakkım var şimdi. Her detaydan haberim var, kızım herşeyi anlatıyor. Nerdeyse hergün okulla irtibattayım, o neden böyle, bu niye şöyle.
Devlet okulunda beni okula dahi almazlar, biliyorum.
 
teşekkürler temennileriniz için istanbulda değilim istanbulda bi tane o da karma var devlet okulu diğeri şu bilinen en ünlülerden birinin özel okulu üstün zekalılar için zaten bildiğim o tek ama lise var bikaç tane ama zaman kaybı şuan çünkü hiçbirşey yapmıyor okulda napacamı şaşırdım sevinemedim bile ben nerde olursa olsun eıstein olsun istemiyorum sadece mutlu olduğu şeyi yapsın istiyorum çünkü ben çok seviyorum mesleğimi ve yapamıyorum acısını her anımda çekiyorum maddi manevi o ünlü okulun burda da şubesi var üstün zekalılar için değil de kolej sadece bakalım ordan bişi çıkar mı kendime de iş isticem ordan =))

linke bakıcam teşekkür ederim

maalesef özel okula meb izin vermiyor ama ilginçtir kamuda çalıştırıyor dedim işte devlet okulu böle

aman imkanı olan hiç bırakmasın devletin eline hiçbişeyi olmasa sosyal etkinliği gezisi müzesi dili yeter özelin
 
Öncelikle kolaylıklar diliyorum..Biz de oğlumuz okula başladığı zamanlarda bu ikilemi fazlasıyla yaşadık..Tercihimizi-özel okula gönderme imkanım olmasına rağmen-devletten yana kullandık...

Oğlumun da şu an gittiği okul,İstanbulun seçkin semtlerinden birinde,tamamen yıkılarak yeniden inşa edilmiş,yenilenmiş bir okul..Ama ne olursa olsun bir devlet okulu hiçbir şekilde özel okul şartlarıyla yarışamıyor maalesef..

Eşim oğlumu özel okula vermek çok istedi.Fakat çevremizde özel okula giden ailelerin çocuklarını düşündüğümde,eğitim anlamında devlet okullarının daha başarılı olduğu kanısı uyandı bende..Evet büyük sınavların sonuçları açıklandığında ya da kolejlerin duvarlarında hep bu okulların başarısını dinler ve okuruz ama bence bu bir yanıltmaca..Öğretmenimizin de bize söylediği,kolejlerin devlet okullarındaki başarılı öğrencilere burs verdiği,kendi bünyesine aldığı ve sınav sonuçlarını da kendilerine malettikleri yönünde...
Ben bir de özel okulların,kendi başarı grafiklerini yüksek göstermek açısından,öğrencilerin notlarını şişirdiklerini düşünüyorum..Geçenlerde bir arkadaşım,oğlumla aynı sınıfa giden fakat özel okula devam eden çocuğunu,oğlumla birlikte ders yapsınlar diye bana bıraktı.Seviyelerine baktığım zaman (kesinlikle objektif olarak değerlendirdiğime emin olun) oğlumun durumunun değil bir adım,en az üç adım daha ileri de olduğunu farkettim..Ve arkadaşımın çocuğu çalıştıkları dersi 5 getirmişken benim oğlum o dersi 4 getirdi..

Özel okulların tek artı tarafı bence verdikleri yabancı dil eğitimi.Devlet okullarında bu ancak tüm velilerin isteği üzerine ekstra bir para ile (o da yönetim izin verirse) dışarıdan öğretmen tutarak olabiliyor..Biz bu konuda şanslıydık,çünkü bizim öğretmenimiz bizzat kendi gönüllü olarak çocuklarına ing. ders veriyor...

Okul konusunda bence okuldan ziyade öğretmen çok önemli..Fiziki şartlar maalesef devlet okullarında özel okulların yarısının yarısı bile değil,bu durumu bir tarafa koyarsak,sonuçta bu çocukları yetiştirecek olan orada da bir insan burada da bir insan..Allah iyilerle,bu işe gönül vermişlerle karşılaştırsın herkesi...

Yazdıklarınıza aynen katılıyorum ve şu endişemi de eklemek istiyorum.
Özel okula gönderince, sınıfındaki diğer arkadaşları ile paralel vizyona sahip olacak muhtemelen. Bu en demek? Mesela lise veya üniversite sınavlarına hazırlanırken hep aklımda "kazanamazsam özel okula giderim" gibi bir tesellisi olacak ve ona göre çalışacak. En yakın örnek benim yeğenim. Aynen bu şekilde düşünüyor ve kendini fazla yormuyor çalışmakla.
 
teşekkürler temennileriniz için istanbulda değilim istanbulda bi tane o da karma var devlet okulu diğeri şu bilinen en ünlülerden birinin özel okulu üstün zekalılar için zaten bildiğim o tek ama lise var bikaç tane ama zaman kaybı şuan çünkü hiçbirşey yapmıyor okulda napacamı şaşırdım sevinemedim bile ben nerde olursa olsun eıstein olsun istemiyorum sadece mutlu olduğu şeyi yapsın istiyorum çünkü ben çok seviyorum mesleğimi ve yapamıyorum acısını her anımda çekiyorum maddi manevi o ünlü okulun burda da şubesi var üstün zekalılar için değil de kolej sadece bakalım ordan bişi çıkar mı kendime de iş isticem ordan =))

linke bakıcam teşekkür ederim

maalesef özel okula meb izin vermiyor ama ilginçtir kamuda çalıştırıyor dedim işte devlet okulu böle

aman imkanı olan hiç bırakmasın devletin eline hiçbişeyi olmasa sosyal etkinliği gezisi müzesi dili yeter özelin

Ne yaptın canım, ayarlayabildin mi birşeyler?
 
Rehberlik araştırma merkezi (müdürü) beni bilim sanat merkezine (müdürle görüştüm) orası valiliğe (3 vali yardımcısıyla görüştüm) orası milli eğitim müdürlüğüne(milli eğitim müdürüyle görüştüm) orası tekrar rehberlik araştırmaya orası milli eğitimde çalışan ama bi dernekle alakası olan birine gönderdi o da kaymakamlığa ..kaymakamla bu hafta görüşücem ama çocuğum zihinsel veya fiziksel özürlü olmadığı aksine artıları olduğu için yapabilecekleri pey birşey yokmuş öle dediler

yani bu ülkede başarılı olmanın suç olduğunu bi kere daha gördük
 
Rehberlik araştırma merkezi (müdürü) beni bilim sanat merkezine (müdürle görüştüm) orası valiliğe (3 vali yardımcısıyla görüştüm) orası milli eğitim müdürlüğüne(milli eğitim müdürüyle görüştüm) orası tekrar rehberlik araştırmaya orası milli eğitimde çalışan ama bi dernekle alakası olan birine gönderdi o da kaymakamlığa ..kaymakamla bu hafta görüşücem ama çocuğum zihinsel veya fiziksel özürlü olmadığı aksine artıları olduğu için yapabilecekleri pey birşey yokmuş öle dediler

yani bu ülkede başarılı olmanın suç olduğunu bi kere daha gördük

Peki doğrudan özel okul sahipleri ile görüşsen nasıl olur canım?
 
son bomba işsiz olduğum için kızımı elimden almaya kalktılar amaaa

sıkar o biraz
 
Back